10 Hatékony vezetői kommunikációs stratégia

Tartalomjegyzék

 • 10 Hatékony vezetői kommunikációs stratégiák
 • Tippek vezetőknek a hatékony kommunikációhoz
 • Kulcs elvitelek
 • Következtetés
 • GYIK

A civilizáció kezdete óta mindig szükségünk volt vezetőkre, akik segítenek átvészelni a napot és megtervezni a holnapot. A történelem során a vezetők különböző stratégiákat alkalmaztak a követőikkel és a csoportjukon kívüli emberekkel való kommunikációra.

A vezetés sok készséget foglal magában, de az egyik legfontosabb a kommunikáció. Ez a jó vezető egyik nélkülözhetetlen tulajdonsága, mert lehetővé teszi, hogy hatékony legyen a szerepében. Valamilyen szempontból mindannyian vezetők vagyunk: vezethetünk egy szervezetet, egy csapatot vagy akár csak egy kis csoportot.

A hatékony kommunikáció biztosítja minden vezető számára, hogy megfelelően tudja végezni a munkáját. Nyilvánvalónak tűnik: egy erős vezető jól kommunikál. De pontosan hogyan teszik ezt?

A kommunikáció létfontosságú készség a vezetők számára a jó vezetés megvalósításához, de ez az egyik legnehezebben elsajátítható készség. Évekbe telhet a hatékony kommunikációs készségek kialakítása, és nem számít, hány éve foglalkozik ezzel, mindig van még mit tanulni.

Vezetőként nehéz lehet azonosítani a hatékony kommunikáció kulcsát, és még nagyobb kihívást jelent a megvalósítása. Nem számít, hogyan kommunikálod elképzeléseidet, ha az üzenetet, amit el akarsz küldeni, nem úgy kapják meg, ahogyan azt szeretted volna, nem számít, milyen szépen fogalmazta meg.

Forrás

10 Hatékony vezetői kommunikációs stratégia

Csapata nagymértékben támaszkodik az Ön képességére, hogy hatékonyan delegálja a feladatokat; mentoruknak tekintenek majd rád. Követni fognak, mert megbíznak benned, és rád fognak számítani, ha a dolgok nehézzé válnak. Minél jobb kommunikátor vagy, annál erősebb lesz a vezető.

Hatékony vezetői kommunikációs stratégiák összpontosítson arra, hogyan kommunikál a csapat tagjaival. És azt is meghatározza, hogyan kommunikálsz a hierarchiában feletted lévő emberekkel. Függetlenül attól, hogy milyen pozícióban van a vezetői ranglétrán, ezek a stratégiák segíthetnek a kommunikáción keresztül a hatékonyság növelésében.

Olvasni:  Clevo NH70 laptop áttekintés - Részletes útmutató

Forrás

Íme tíz stratégia, amelyet a vezetők alkalmazkodhatnak, hogy hatékonyan kommunikáljanak csapataikkal.

1. Ismerje meg közönségét

Mielőtt elkezdené a beszélgetést, feltétlenül győződjön meg arról, hogy ki fogja hallgatni, és megérti, hogy mi érdekli őket. Ezenkívül a megértés szintjének némi megértése segít elkerülni a zsargont és a népszerűtlen összetett szavakat.

A legjobb vezetők kommunikációs stílusukat a különböző helyzetekhez és közönségekhez igazítják, hogy a lehető leghatékonyabb üzenetet közvetítsék minden egyén vagy csoport számára.

2. Legyen közvetlen az elvárásokat illetően

Az emberek értékelik a projektben vagy feladatban szereplő célok világos leírását. Segít nekik abban, hogy igazságot tudjanak tenni szerepüknek, és hatékonyan végezzék el feladataikat. A célok és elvárások tisztázása különösen fontos, ha egy távoli, nagy csapatban dolgozik.

Előfordulhatnak olyan nyelvi vagy kulturális különbségek, amelyek összekeverhetik a felelősségeket vagy a projekt befejezésének időkereteit. Ilyen esetekben az egyenes és hatékony kommunikáció fontossága vitathatatlan.

3. Készüljön fel a visszajelzésre

A kommunikáció nem csak az információk átadásáról szól; arról is szól, hogy kérdéseket tesz fel, és aktívan figyel, hogy megértse, mit akar mondani a másik (és miért). Ez azt jelenti, hogy nyitottnak kell lennie a kritikák meghallgatására, ami hosszú távon segíthet vezetői készségeinek fejlesztésében.

Előfordulhatnak olyan esetek, amikor egy csapattag nem tud tisztességes nyelvezetet használni. Előfordulhat, hogy egy beosztott durva korbácsütéssel kell szembenéznie. Csapata meghajol előtted, ha meglesz a kegyelem, hogy elfogadd, végrehajtsd a szükséges fejlesztéseket, és tiszteletteljesen válaszolj.

Forrás

4. Rendszeresen frissítse a teljesítményt

A jó kommunikáció döntő része az emberekkel való kapcsolattartás a projekt életciklusa során. Biztosítja, hogy mindenkit tájékoztass a fejleményekről, és szükség szerint megosszák aggályaikat. A visszajelzés nem jelenti azt, hogy kiabálnod kell valakivel, aki nem felel meg az elvárásaidnak.

Amikor azt észleli, hogy egy csapattag lemarad, ajánlja fel a segítségét. Udvariasan tegyél fel minél több kérdést azokról a lépésekről, amelyekkel küzdenek, és az általuk megtett intézkedésekről. Tegyen kezdeményezéseket annak meghatározására, hogy hol és hogyan javíthatja kommunikációs technikáját. Segítségével növelheti csapata munkateljesítményét.

5. Mindig légy őszinte magaddal és másokkal

Ha olyan terveket készítesz, amelyek nincsenek összhangban az értékeiddel, ne tedd! Tudomásul kell vennie és foglalkoznia kell azzal, hogy mi az, ami alkalmas és nem alkalmas az Ön és csapata számára az eredmények eléréséhez. Ha szükséges, nem árt megváltoztatni az irányt.

Az emberek mindennél jobban értékelik az őszinteséget. Ha őszintének érzed a fontos és kisebb kérdésekben kifejtett álláspontodat, a körülötted lévő emberek nyugodtan fordulnak Önhöz kérdéseikkel és aggályaikkal.

Olvasni:  Útmutató a hatékony webíráshoz lépésről lépésre

Az őszinteség azonban nem mindig a legjobb politika. Alkalmazzon taktikai megközelítést olyan ügyekben, ahol sok ember érdeke forog kockán.

6. Soha ne haragudj

Az egyik legkárosabb dolog, amit egy vezető tehet, ha haragot tart valakire, aki nem ért egyet vele. Ez nemcsak zűrzavart okoz a szervezeten belül, de megnehezíti az alkalmazottak számára, hogy túllépjenek. Úgy érzik, a kemény munkájuk nem számít, vagy nem kapnak elismerést erőfeszítéseikért.

Ilyen helyzetben helyezze magát alkalmazottja helyébe és gyakorolja az empátiát. A jó vezető gondoskodik arról, hogy csapata az egyéni különbségek ellenére is összetartó környezetet kapjon.

7. Hallgass többet, mint amennyit beszélsz

A vezetők könnyen úgy érzik, hogy a világ körülöttük forog. A vezetők idejük nagy részét feladatok delegálásával és tervezéssel töltik. Hatékony kommunikáció és vezetés magában foglalja a hallgatást, amikor mások beszélnek. A csekély öntudat és lelkiismeret megvéd attól, hogy tekintélyelvű vezetővé váljon.

A hallgatás többet tanít meg, mint a beszéd. Ez nem csak abban segít, hogy bizalmat építs ki a körülötted lévőkkel. Ez megmutatja, hogy értékeli, amit mondanak, és érdekli a véleményük. Vezetőként a hatékony kommunikáció a sarokköve az alkalmazottakkal, ügyfelekkel és bárkivel, akivel együtt dolgozik, meggyőző képességének.

Forrás

8. Legyen tömör

Ne tépelj olyanon, amit tömörebben is meg lehetne fogalmazni. Amikor másokkal kommunikál, különösen vezetői minőségben, ügyeljen arra, hogy szavai számítanak. Dolgozzon keményen azon, hogy rövid és konkrét legyen, amikor gondolatait vagy véleményét közvetíti.

Ragaszkodjon az üzenetek egyszerű, udvarias és egyértelmű módjaihoz. Bölcs dolog megkérdezni a csapattagokat, hogy teljesen megértenek-e, és kérdéseket tesz fel, ha kétségeik vannak.

9. Sajátítsd el a testbeszédet

A testbeszéd hatékony módja annak, hogy non-verbális jeleket küldjön arról, hogy mit gondol és mit érzel. Például, ha sok a fejed, vagy stresszes vagy, nem kerülsz szemkontaktusba, amikor valakivel beszélsz. Keresztbe is teheted a karjaidat a mellkasod előtt, és izgulhatsz, ami azt jelzi, hogy nem vagy nyitott arra, hogy meghallgasd vagy befolyásolják mások mondandóját.

Az ellenkezője igaz azokra, akik magabiztosan és nyugodtan érzik magukat a környezetében: a beszélő felé hajlanak, szemkontaktust tartanak, egyenesen felállnak, nyitottságot és bizalmat sugározva önmaga és környezete iránt. Kerülje a silány testtartást, mert ez figyelmetlenségre és figyelmetlenségre utal.

10. Vezessen példát

A jó vezető egyik leghatékonyabb képessége, hogy példát mutasson csapatának. Hatással tudsz hatni a körülötted lévőkre, ha magabiztosan, pozitív hozzáállással győzed le az akadályokat. Mutassa meg beosztottainak, milyen hatékonyan kezeli a konfliktusokat, és hozza össze az embereket a közös alapon.

Tippek vezetőknek a hatékony kommunikációhoz

Beszélgessen személyesen, amikor csak szükséges

A világ digitálissá vált, és a legtöbb üzleti kommunikáció szövegeken, e-maileken és hivatalos leveleken keresztül történik. Természetesen elengedhetetlen a kifejezések leírása és a szabályok meghatározása a célok eléréséhez. Néhány elképesztő e-mail-írási tippet is tudunk adni. De a helyzet az, hogy az interperszonális kommunikáció kötelékeket és bizalmat épít. Amikor csak lehetséges, beszéljen csapatával, és kérdezze meg véleményüket vagy aggályaikat.

Olvasni:  Hogyan indítsunk blogot 2024-ben: tippek, trükkök és bevált módszerek

Ne mondd azt, amit nem gondolsz komolyan

Alapvetően mondd, mire gondolsz. Egyszerűsítse és alakítsa ki beszédét úgy, hogy mindenki megkapja üzenetét.

Legyen átlátszó

Bánjon minden alkalmazottat egyenlően és tisztelettel. Ez a hatékony vezető fontos szempontja. Ha egy alkalmazottat napi 25 feladat elvégzésére jelölnek ki, miközben kollégája kétszeres felelősséggel tartozik, konfliktusok keletkeznek. Úgy érezhetik, kihasználják őket. Egy jó csapatvezető azonban tisztázza, hogy mennyi munkát várnak el az egyes alkalmazottaktól, és előre megoldja az ilyen problémákat.

Beszéljen a törekvéseiről

Az emberek azonnal kapcsolatba lépnek egymással, amikor megosztod az álmaidat arról, hogyan látod őket a jövőjükben. Beszéljétek meg a projekt részleteit, és osszátok meg, miként segíti őket a saját területükön kitűnni. Amikor csapatként foglalkozol a juniorokkal, úgy érzik, hogy benne vannak és fontosak.

Inkább kérdezzen, mint parancsoljon

Hagyja, hogy mások beszéljenek a legtöbbet. Megállapított pszichológiai tény, hogy ha megkérdezzük a csapattagokat, hogy mit szeretnek csinálni, az megerősítő érzést kelt. Éppen ellenkezőleg, a megrendeléseket kapva úgy érzik, nincs más választásuk. Ennek következtében csökken a munka hatékonysága.

Beszélj a szándékaidról

Miközben feladatokat ruház át egy adott személyre, ossza meg gondolatait arról, hogy miért választotta őket. Mit látsz bennük, és mi különbözteti meg őket egymástól? Ez egy nagyszerű technika, hogy megbecsüljük egy alkalmazottat egyedülálló képességeiért.

Gyakorold az aktív hallgatást

A hallgatás a kommunikáció legfontosabb eleme. Ügyeljen arra, amit a másik mondott. Az előrehajlás, a gesztusok és a bólogatás az aktív hallgatóság és vezető jele. Többet sugall arról, hogy mit gondolhatnak, és így Ön ennek megfelelően fogalmazhatja meg kérdéseit.

Testreszabhatja üzenetét a közönség számára

Lehet, hogy egy nagyvállalat vagy egy kis bootstrapped startup vezetője lehetsz. Az üzleti kommunikáció minden szintje változatos. Üzenetét a közönség iskolai végzettségének megfelelően kell felépítenie. Ne feledje, hogy mindenki más-más módon tanul; ehhez igazítsa kommunikációs stílusát. Ettől eltekintve előfordulhat, hogy az a mód, ahogyan a fiataloddal beszél, nem felel meg a jelentéstevőnek.

Gyakran kommunikálj a csapatoddal

A jó vezetők rendszeresen kommunikálnak csapatukkal. Olyan kötelékeket és bizalmat épít ki, amelyek sokat segíthetnek az üzleti életben.

Találd meg az egyensúlyt

Üzenetének közvetítése közben mindig próbálja megtalálni a megfelelő egyensúlyt a barátságos és a szakmaiság között.

Olvasni:  15 tipp szabadúszó íróknak, hogy online munkát találjanak

Mesemondás technikák alkalmazása

Hozza létre a kapcsolatot azzal, hogy történeteket mesél el arról, hogy Ön vagy valaki a cégében hogyan kezelte a helyzetet. Használjon példákat sikeres emberekről, miközben kezeli csapata érzelmeit és fájdalmait.

Forrás

Vegye figyelembe a kommunikációs stílusának kulturális különbségeit

Ne használjon olyan szavakat, kifejezéseket vagy zsargont, amelyek sérthetnek egy közösséget, vallást vagy etnikai hovatartozást.

Ne felejts el szórakozni

A hatékony vezetői kommunikációs stratégia a humorra való nyitottság. Tréfálkozzon az emberekkel, hogy felvidítsa munkahelye hangulatát.

Kulcs elvitelek

 • A célok és elvárások tisztázása különösen fontos egy nagy csapatban végzett munka során.
 • Ragaszkodjon az üzenetek egyszerű, udvarias és egyértelmű módjaihoz.
 • A hatékony kommunikáció a kérdések feltevése és az aktív meghallgatás, hogy megértsük, mit mond a másik.
 • Hacsak másképp nem szükséges, légy őszinte magaddal és másokkal.
 • A hallgatás a kommunikáció legfontosabb eleme.
 • Az előrehajlás, a gesztusok és a bólogatás az aktív hallgatóság és vezető jele.
 • Ne használjon olyan szavakat, kifejezéseket vagy zsargont, amelyek sérthetnek egy közösséget, vallást vagy etnikai hovatartozást.

Következtetés

A kommunikáció kritikus, de gyakran figyelmen kívül hagyott vezetői készség. Vezetőként meghatározhatja, hogy csapata jól működik-e együtt, vagy állandó konfliktusokkal és eredménytelenséggel néz szembe.

A jó kommunikáció segít motiválni a csapattagokat, javítja a termelékenységet és a hatékonyságot, valamint növeli a munkával való elégedettséget. Ezenkívül professzionálisabbá és vonzóbbá teszi cégét a potenciális alkalmazottak és ügyfelek számára. A fenti hatékony kommunikációs stratégiák követésével kiemelkedik vezetőként.

GYIK

1. Mi a kommunikáció jelentősége egy vezető számára?

A kommunikáció az, ahogyan közösen hajtanak végre feladatokat és projekteket: így építenek ki bizalmat és építenek kapcsolatokat. Azok a vezetők, akik jó kommunikátorok, nyitottak arra, hogy meghallgassák csapatuk mondanivalóját, és így csapatuk jobban megbecsültnek érzi magát.

2. Hogyan leszel hatékony kommunikátor?

A hivatalos kommunikációs nyelv ismerete mellett nyitottnak, empatikusnak, őszintének, rövidnek, tömörnek, konkrétnak, tárgyilagosnak és jó hallgatóságnak kell lennie.

3. Miért fontos a kommunikáció a cégvezetők számára?

Meghatározhatja, hogy csapata jól működik-e együtt, vagy állandó konfliktusokkal és eredménytelenséggel néz szembe egy professzionális környezetben.

4. Mi a hatékony kommunikáció a vezetésben?

A hatékony vezetők tudják, mikor kell beszélniük, figyelniük vagy hallgatniuk. A figyelmes aktív hallgatás univerzális tulajdonságuk. A hatékony vezetők kikérik alkalmazottaik gondolatait, ötleteit és visszajelzéseit.

5. Mi a kommunikáció jelentősége egy vállalatnál?

Csapata nagymértékben támaszkodik az Ön képességére, hogy hatékonyan delegálja a feladatokat; mentoruknak tekintenek majd rád. Követni fognak, mert megbíznak benned, és rád fognak számítani, ha a dolgok nehézzé válnak. Minél jobb kommunikátor vagy, annál erősebb lesz a vezető.

Új publikációk:

Ajánlott