10 népszerű betűtípus és mikor érdemes használni

Tudja, hogy a betűtípusok és a betűtípusok két nagyon különböző dolog? Ismerje meg ezt és még többet a különböző típusú betűtípusokról, valamint arról, hogyan használhatja őket hatás létrehozására

Tartalomjegyzék

 • Mik azok a betűtípusok?
 • Mitől olyan kritikus a tipográfia?
 • Mi a különbség a betűtípus és a betűtípus között?
 • Mi van a betűtípusban?
 • 10 népszerű betűtípus és mikor érdemes használni
 • Kulcs elvitelek
 • Következtetés
 • GYIK

Mi ez az egész hype a betűtípusokkal kapcsolatban, és mik azok a betűtípusok? A tipográfia nem kap olyan fontosságot, mint kellene, bár döntő szerepet játszik abban, hogy egy márka egyedi hangját adja. Ezen túlmenően a tipográfia segít felkelteni a kíváncsiságot és az érdeklődést a márka iránt, és megadja a marketingüzenetnek a nagyon szükséges lökést.

Mik azok a betűtípusok?

A legtöbb tervező döcög, amikor erre a kérdésre kell válaszolni. Csak a legördülő menüben található betűtípust választja ki, és folytathatja a tervezést? A betűtípus-tervezés ennél sokkal többről szól. A tipográfia művészet, és a betűtípusok pozicionálásának stílusa értelmes és hatásos szöveget alkot.

Nem pusztán a betűk és karakterek tervezése a folyamat része, ez egy komoly művészi vállalkozás.

Mivel sokféle betűtípus közül lehet választani, a legtöbb tervezőt lekötik a feladat. Nagyon sok dolgot kell figyelembe venni a betűtípussal kapcsolatban, amikor valamit megtervez, mint például a pontméret, a térköz, a sorhossz stb. kiválasztása, amelyek mindegyikének egységesnek kell lennie.

A betűtípusok elrendezésének fontosságát Johannes Gutenberg ismerte fel, amikor 1450-ben megtervezte nyomdáját. Ez volt az az időszak, amikor a betűket és a (fémbe kovácsolt) karaktereket tökéletes sorrendbe rendezték, így létrejött egy szöveg.

Gyorsan előre a számítógépek világába, és átfogóbb választ kap a „mik azok a betűtípusok?” kérdésre. A betűtípusok és a méretezhető számítógépes tipográfia többféle típusa miatt számos választási lehetőség áll rendelkezésre.

Mitől olyan kritikus a tipográfia?

Olyan világban élünk, amelyet a tipográfia ural. Mindennapi életünk szinte minden részét érinti. Legyen szó a telefonjáról, villanyszámlájáról, a környéken található óriási óriásplakátról, hungarocell kávéscsészéről vagy a nemrég olvasott e-mailről vagy blogbejegyzésről. A betűtípus legkisebb változtatása is jelentős változást hozhat a hatást illetően.

Olvasni:  Növelje társult webhelye konverziós arányát és értékesítését

Forrás

Jó példa erre a Facebook, amely egy új, Geneva nevű betűtípust kezdett használni. Ez a betűtípus megegyezik az eredeti Helveticával, de vékonyabb és világosabb. A különbség azonban érezhető volt. Most már tudjuk, miért fontosak az apró részletek.

Forrás

Az Apple ugyanezt tette azzal, hogy alapértelmezett betűtípusát, a vékony Helvetica Neue-t San Francisco-ra cserélte, amely betűtípust saját fejlesztésű. Nehéz lehet felismerni azt a különbséget, amely túl finom a gyakorlatlan szem számára. Ennek a betűtípusnak az USP-je a sokkal kisebb telefonképernyőkön való olvashatóság. És mivel manapság egyre többen használnak kézi eszközöket, valószínűleg ez egy okos lépés volt, ami segített az Apple-nek jó néhány telefont eladni világszerte.

Érdemes megemlíteni, hogy Steve Jobs kalligráfiai tanfolyamon vett részt az egyetemen. Valószínűleg ez adta neki az ötletet, hogy több (arányosan elosztott) betűtípust használjon Macen.

Mi a különbség a betűtípus és a betűtípus között?

Tudtad, hogy a betűtípus és a betűtípus két különböző dolgot jelent? Nick Sherman tipográfus finoman összehasonlítja a betűtípust és a betűtípust. Míg az előbbit egy dalhoz hasonlítja, az utóbbit egy MP3-hoz. Míg az egyik műalkotás, a másik csupán egy kézbesítő eszköz.

Ugyanez a szabály vonatkozik a tipográfiára is. Amikor azt mondod, hogy tipográfia, akkor egy műalkotást írsz le. Ez egy tervezési kifejezés, amellyel a design megjelenését és hangulatát írják le. Jó példa erre a Helvetica betűtípus.

Másrészt a betűtípus szimbólumként ábrázolt betűk és karakterek gyűjteménye. Ezért míg a Helvetica betűtípus, a Helvetica Bold, Light, Obscure stb. betűtípusok. Bár azt mondhatja, hogy „ez a betűtípus karaktert ad a tervnek”, azt kell mondania, hogy „10 pt betűméretet használjon, hogy biztosan illeszkedjen a dobozba”.

Forrás

Mi van a betűtípusban?

Izgalmas lehet megérteni egy betűtípus anatómiáját. Egy betűnek sok része van, mindegyiket az emberi csontrendszer csontjaihoz hasonló speciális kifejezés jelöli.

Forrás

 • Alapvonal ott van az összes betű.
 • Kupak magassága az alapvonal és a betű teteje közötti távolság nagybetűvel.
 • X-Magasság az alapvonal és a sapka magassága között elhelyezkedő rész; más szóval ez a kisbetűs betű magassága.
 • Tál (az első ábrán “a”) az “a” betűben lévő görbe, más betűkben pedig, mint a “d”, “b”, “o” , “B” és “D”.
 • Leszálló a betűnek az alapvonal alá eső pontja
 • Ascender a betű azon pontja, amely túlnyúlik a betűtípus középvonalán (“h” felső része)
 • Terminál vagy gömbvég a körkörös ütéssel végződő ütés vége
 • Származik a függőleges vonal az olyan betűkben, mint a B, D, H, F, a stb.
 • Sarkantyú egy betű görbéjéből nyúlik ki, pl. C és S. Megjelenhetnek felül vagy alul.
 • Szem a zárt tér a kisbetűs „e”.
Olvasni:  Útmutató kezdőknek a Magento 2 módokhoz: mik ezek, hogyan működnek, & Hogyan kell használni őket

10 népszerű betűtípus és mikor érdemes használni

Forrás

1. Atkinson Hiperolvasható

Ahogy a neve is sugallja, az Atkinson Hyperlelegible még rövidlátó látású emberek számára is tökéletes. Ennek az extra jól olvasható betűtípusnak köszönhetően a betűk és szövegek közelről való megtekintése többé nem jelent problémát a több millió rövidlátásban szenvedő ember számára. A tervezők mostantól könnyen olvasható szöveget hozhatnak létre ezzel a betűtípussal.

Az Atkinson Hyperlelegiblet tervezte Alkalmazott tervezési munkák a Braille Intézettel együttműködve, és a név méltó tisztelgés az intézet tulajdonosa, Robert J Atkinson előtt.

Nem minden, a Braille-intézetben tanuló ember 100%-ban látássérült; a legtöbbnek halvány a látása, ami elég ahhoz, hogy boldoguljon az Atkinson Hyperlegible használatával. Különösen a gyengén látó olvasók számára a Hyperlelegible a tökéletes válasz, mivel segít a félreértelmezett számok és betűk tökéletes könnyű elolvasásában.

2. Tok

A kis- és nagybetűk mindegyike jó, legyen az nagy vagy kisbetű. Ez a neogroteszk betűtípus három különböző optikai méretben kapható. A tervezők inkább logók létrehozására és szövegek megjelenítésére használják. Az olvashatóság szempontjából nincs jobb eset, mint a Case. A betűtípus magasabb magassággal és néhány nyitott formával rendelkezik, javítva az olvashatóságot. A tervezők folyamatosan előnyben részesítik a Case-t a Helveticával vagy az Univers-szal szemben. A Case létrehozásához használt trükk az volt, hogy leborotválják a felesleges betűtípusokat, és íme, megszületett a Case.

Forrás

3. Cézium

A cézium valószínűleg a legjobb választ ad arra a kérdésre, hogy mik azok a betűtípusok? Ez a betűtípus egyenes leszármazottja Vitesse de szinte minden alkalmazásra alkalmas kialakítással. Egy magazinlapon (nyomtatott példányon) ugyanúgy otthon van, mint egy online folyóiraton (soft copy). Tele van sport és tech ízekkel, kényelmes betűközzel rendelkezik, így még sokoldalúbb. Ez egy nagyon érzékeny betűtípus, amely sokféle hangulatban megőrzi nyugalmát.

Forrás

4. Confiteria

Ez egy spanyol kifejezés, amely édességeket és csokoládét készítő és árusító boltot jelent. A Confiteria egy vonzó szkript, amely lehetővé teszi a tervezők számára, hogy virágzó szöveget hozzanak létre. Esztétikus és csiszolt vonásokkal rendelkezik, és 18 stílusban kapható, vékony, extra könnyű, könnyű, normál, közepes, félkövér, félkövér és még sok más.

Olvasni:  5 zseniális módszer a mozgógrafika marketingben való használatára

Forrás

5. Sötét mód

A Sötét mód az olvashatóság megszemélyesítője, és a nap bármely szakában olvasható. A maga nemében első számú Sötét módban a fekete háttéren lévő fehér szöveg többé nem fog terjedelmesebbnek tűnni. Két opcióban, ‘DarkmodeOn’ és ‘DarkmodeOff’-ban érhető el, amelyek mindegyikéhez nyolc súly vagy árnyalat tartozik.

A betűtípus optikai csalódás, bár az igényes olvasók számára alig észrevehető. A tervezők bemutathatják az optimális felhasználói élmény megteremtése érdekében, mivel ritkán van szükség a módok közötti beállításra.

Forrás

6. Dilemma

A Dilemmát a Cyclopean, az Extra Condensed és a Polypheme ihlette. Ezeket a betűtípusokat újratervezték és egyedi betűtípusba keverték, így született meg a Dilemma. Segít a tervezőknek gyors döntéshozatalban nehéz helyzetekben, amikor összezavarodnak egy adott betűtípus használatában. Két alternatívája van, amelyek önállóan is jól működnek, de jobbak, ha kombinálják a sans és a serifek párhuzamos működését.

Forrás

7. Harmattan

A Google betűtípusokon elérhető Harmattan eredetileg alkalmas volt arab betűkkel való használatra. Mindazonáltal latin betűkkel egyaránt lenyűgözően néz ki. A tervezők előszeretettel használják a Harmattan-t, hogy a címsorokat egyértelműen kiemeljék, vagy ha félkövér szövegre van szükség a szövegben.

Forrás

8. Torcao

A Torcao betűtípus a félnégyzet és félkör alakú betűk különleges kombinációja. Ennek a betűtípusnak az egyedisége a robusztusságában és technikaiságában rejlik, miközben könnyed és könnyen használható. A tervezők különösen kedvelik a címsorok létrehozását, de ugyanolyan következetes és kényelmes a hosszú szövegrészekben. Kilenc árnyalatban, a karcsútól a feketéig, sok vezető tervező választotta.

9. Bazil király

A Bazsalikom király valószínűleg a legjobb megoldás azoknak a tervezőknek, akik folyamatosan szórólapokon és közösségi médiás képeken dolgoznak. Ez egy ingyenes ecsetbetűtípus, amely a Behance-en érhető el, és a Full King Basil könnyebb verziója. A benne található ütések és forgatások, valamint a betűk összekapcsolása tökéletes választássá teszik a gyönyörű forgatókönyv-szerű hatások létrehozásához.

10. Merriweather

Ahogy a neve is sugallja, kellemes és könnyen olvasható jelenléte a képernyőkön teszi lehetővé az olvasók örömét. A tervezők általában ezt a betűtípust használják egy webhely kezdőlapjának megtervezéséhez vagy blogíráshoz. Elérhető a Google Fonts, bár még csak kialakulóban van, és még frissítésre vár. Jelenleg négy stílus érhető el: félkövér, fekete, világos és normál, amelyek mindegyike dőlt betűvel is elérhető.

Olvasni:  Miért nem működik soha a „bármely alkalmazás” a pénzügyi kereskedésben?

Következtetés

A mai betűtípusok messze eltérnek attól, ami néhány évvel ezelőtt elérhető volt a nyomtatott területen. A tervezőket néha túlterheli a rendelkezésre álló betűtípusok széles választéka. Ez azonban arról is szól, hogy lehetőségünk van kísérletezni és egyedi terveket alkotni.

GYIK

1. Melyek a legtöbb népszerű betűtípusok?

A legjobb vagy a legnépszerűbb betűtípusok közé tartozik a Helvetica Now, a Futura PT, az FF Meta, az Ambit, az Arial, a Calibri és a Times New Roman. Ezek népszerű betűtípusok, mert a tervezők és a vezető márkák használják őket webhelyeiken és marketinganyagaikon.

2. Mely betűtípusok népszerűek 2021–22-ben?

A csomag élén valószínűleg a Futura Now áll, amely 102 stílussal büszkélkedhet. Mivel a Futura végleges változata, egyedülállóan meghatározza a modern tipográfiát. Az FS Renaissance egyfajta reneszánsz, mivel két briliáns elme egyedi kombinációjából születik: Craig Black tervező és betűművész, valamint Pedro Arilla, egy kreatív típusú rendező. Ez egy sablonos betűtípus, merev vágások nélkül.
A Neue Hans Grotesque az egyik legjobb betűtípus, amely választ ad arra a kérdésre, hogy mik is azok a betűtípusok, vagy inkább hogyan nézzenek ki manapság? Ez egy Christian Schwartz keze munkája, és egy nagyon régi betűtípus modern változata, amelyet először 1957-ben terveztek, és még mindig remekül működik.

3. Mit jelent a divatos betűtípus?

A divatos betűtípusokat más néven modern betűtípusok kedvelik a modern logótervezők, akik igyekeznek kortárs megjelenést hozni, hogy egyedi márkaidentitást alkossanak. A divatos betűtípusok segítségével egyedi hangon közvetítheti a márka személyiségét – nem csoda, hogy a vezető márkák szeretik a testre szabott betűtípust, amely elmeséli saját történetét. Míg a Proxima Nova divatos betűtípusnak nevezhető, összehasonlítható a TT Norms pro, a Nexa és a Mont típusokkal.

4. Melyik betűtípust tartják a legelegánsabbnak?

Mire jók a betűtípusok, ha nem elegánsak? Azonban nem mindegyik nevezhető kecsesnek. Úgy tűnik, hogy a legtöbb sikeres tervező a kardinális kalligráfiát részesíti előnyben eleganciája és fensége miatt. Ez egy olyan betűtípus, amellyel a tervezők játszhatnak díszítő szövegek tervezése és tervezése során, különösen esküvők és egyéb meghívók esetében. Remekül mutat minden kreatív tipográfiai kompozíción, ahol a művészi virágzás és az elegancia elengedhetetlen.

Új publikációk:

Ajánlott