10 tipp a márkaszínek kiválasztásához, hogy meghatározza vállalkozását

Tartalomjegyzék

 • A branding meghatározása
 • A színek jelentősége a márkaépítésben
 • Hogyan válasszunk márkaszíneket
 • Kulcs elvitelek
 • Következtetés
 • GYIK

A színek többet árulnak el egy márka identitásáról, mint gondolnád. Ezért kulcsfontosságú, hogy olyan színeket válasszunk, amelyek a megfelelő üzenetet közvetítik a márka számára.

De amikor arról van szó, hogy milyen színek válnak a márka identitásának részévé, egy látszólag leírhatatlan kérdés, amely minden márkát sújt: „hogyan válasszuk ki a megfelelő márkaszíneket”. És érthető, hogy bármilyen névlegesnek tűnik, a márkaszín kiválasztása az egyik legelgondolkodtatóbb folyamat lehet egy márka számára.

Ebben a cikkben megpróbáljuk enyhíteni a „színválasztási” folyamattal kapcsolatos bonyolultságokat, és néhány tippet javasolunk, amelyek segítenek kiválasztani a márkájához illő színt.

A branding meghatározása

Minden márkának van egy imázsa, amelyhez a fogyasztók társítják. Gondoljunk például a Red Bullra. Azonnal elképzeled az embereket, akik kaszkadőr biciklivel lovagolnak, ejtőernyős ugrást hajtanak végre, és sok kalandos dolgot csinálnak. Röviden: Ön a Red Bullhoz az adrenalinban dús kalandhoz köti.

Ez egy példa a márka imázsára. A márkaépítés pedig arról szól, hogy ilyen imázst alakítsunk ki egy márka számára. A márkaépítés tág téma, és nehéz konkrét leírást találni. Ha azonban nyomják, akkor a márkaépítés szerintünk azon folyamatok összességét jelenti, amelyeket a vállalkozások vállalnak arra, hogy olyan személyiséget alkossanak maguknak, amely segíti őket abban, hogy kitűnjenek a piacon.

A márka logójától, színsémájától, a termékek és szolgáltatások minőségétől az ügyfélszolgálatig bármi lehet a márkaépítés szempontja.

Forrás

A színek jelentősége a márkaépítésben

Milyen szín jut eszedbe, ha a Coca-Colára gondolsz? Piros, feltételezzük. De miért így? Miért nem ütötte meg a képzeletedet az ital sötét karamell színe? A válasz egyszerű. Ez azért van így, mert mi, fogyasztók hajlamosak vagyunk a színeket a márkákkal társítani.

Olvasni:  Gadgets rochesteri diákok és kutatók számára

És az emberi psziché ezen aspektusa az, amelyet a márkák és a marketingesek bőségesen alkalmaznak erőfeszítéseik során. A szín elvei szerint pszichológia, a színek jelentősen befolyásolják a fogyasztók viselkedését és érzelmeit, mind tudatosan, mind tudattalanul egy adott márkával vagy termékkel kapcsolatban. A szerint jelentés Kissmetrics szerint, amikor az emberek megítélnek egy terméket, ítéletük nagy része – egészen pontosan 90 százalék – kizárólag a színen alapul.

Ezért, amikor a márkájához tartozó színpaletta kiválasztásáról van szó, a kedvenc színe nem a megfelelő megközelítés. Kiterjedt kutatást kell végeznie, és olyan színt kell kidolgoznia, amely nemcsak az emberek érzékszerveit vonzza, hanem a márka személyiségét is jelzi.

Hogyan válasszunk márkaszíneket

Most, hogy tudjuk, milyen fontosak a színek egy márka számára, ideje megszólítani a szobában lévő elefántot. Hogyan válasszuk ki a megfelelő színeket a márkához?

Összeállítottunk egy 10 tippet tartalmazó listát, amelyek segítségével kiválaszthatja azt a színpalettát, amely kesztyűként passzol a márkájához. (Megjegyzés: ez a lista korántsem teljes, és természetesen több pontot is tartalmazhat).

1. Ismerje meg a színek pszichológiáját

Forrás

Forrás

Az emberek vizuális lények. Ez azt jelenti, hogy amikor egy színt látunk, érzelmek és múltbeli események emlékei árasztják el elménket. Hajlamosak vagyunk egy színt szimbolikusan is értelmezni. Például a piros a veszélyhez kapcsolódik; a rózsaszín nőies színnek számít; zöld a természet színe.

Annak ismerete, hogy az emberek hogyan reagálnak a különböző színekre, kulcsfontosságú a márka színének rögzítéséhez. Végül is valószínűleg ugyanazt a színt fogja használni a logójához és más márkaelemeihez. És nem akarsz rossz választ kiváltani célközönségedből a helytelen színválasztás miatt.

2. Sorolja fel az összes értéket, amellyel márkája rendelkezik.

Most, hogy tudja, hogy a különböző színek hogyan váltanak ki különböző reakciókat az emberekben, a következő lépés az, hogy ezt a tudást felhasználva tükrözze a márka lényegét. Röviden, ki kell választania azt a színt, amelyet szeretne a márkája arculatába.

De előtte fel szeretné sorolni az összes jelzőt, amely meghatározza a márkáját. Ehhez pedig mélyreható elemzést kell készítenie márkája termék- és szolgáltatáskínálatáról, valamint üzleti céljairól.

Ha már tudja, milyen értékeket sugároz a márkája, könnyebbé válik az ezeket tükröző szín kiválasztása.

Olvasni:  6 bevált gyakorlat a nyári e-mail-tervezéshez

3. Végezzen versenytárs elemzést

Amikor azt kutatja, hogy milyen színnel szeretné társítani márkáját, nézze meg, hogy versenytársai milyen színeket építenek be márkájukba.

A versenytársak elemzése az egyik legéletképesebb és legnyilvánvalóbb forrás annak megértéséhez, hogy mely színek népszerűek a fogyasztók körében az Ön iparágában. Ez segíthet abban is, hogy eltérjen a normától, ha olyan színt választ, amelyet nem sok versenytársa használ.

Ha például szépségápolási termékeket gyárt, a zöld árnyalat használata segíthet annak az üzenetnek a közvetítésében, hogy termékei bőr- és környezetbarátak.

4. Vizsgálja meg célközönségének demográfiai adatait

A márkájához választott színek végső soron a fogyasztókat célozzák meg. És ha a célközönség többsége 35 évnél fiatalabb, a nem szokványos, merész és elegáns színek, például a lila, narancs, piros stb. választása jobban szolgálhat az Ön javára, mint a meleg színek, például a sárga.

Ezzel szemben, ha terméke az időseket célozza meg, akkor a szemnek kímélő és nem túlságosan beavatkozó színek használata csodákra képes a márkával.

A lényeg az, hogy a színeket aszerint kell kiválasztanod, hogy kit célzol.

5. Válassza ki az elsődleges színt és a kapcsolódó ékezeteket.

Amikor színt választ a márkájához, akkor nem csak egy színt választ, hanem egy közös forrásból származó színtartományt. Ez a színválaszték, az úgynevezett árnyalatok vagy árnyalatok, az, amely a márka identitásának különböző aspektusaiba kerül.

De miért van egy egész színválaszték, és miért nem csak egy? Kapd el. A pirosat választotta elsődleges színként. Használja majd a logójában, a webhelyén, az alkalmazottai öltözködési kódjában, a névjegykártyáiban stb. Most az Ön logójához választhat egy élénk piros árnyalatot. Ugyanezt az árnyalatot fogja használni webhelye kialakításában? Nincs joga? Nem szeretné, hogy webhelye durva legyen a szem számára.

Ez az oka annak, hogy az elsődleges szín kiválasztásával és változatainak használatával márkája egyetlen színben marad, anélkül, hogy elveszítené a változatosságot.

6. Állítson össze egy színpalettát a márkájához

Korábban már említettük, hogy márkája színvilága tükrözi a személyiségét. Manapság számos márka szeretne csak egy színt és annak árnyalatait használni, monokromatikus megközelítést alkalmazva, és személyiségét néhány tartományra korlátozza. Egyes márkák azonban számos különböző színt használnak a márkajelzésükben.

Ha az Ön márkája az utóbbi típusba tartozik, akkor ehhez egy színpalettát kell készítenie. A színpaletta általában különféle színeket és azok árnyalatait tartalmazza. Míg egy márka az egyik színt használhatja a logójához, a palettáján kívüli színt használhatja webhelyén vagy közösségi médiában. Bármi legyen is a cél, meg kell győződnie arról, hogy a palettája nem tartalmaz véletlenszerűen kiválasztott színeket.

Olvasni:  10 kiváló példa az Amul Moment Marketingre

A márkapaletta minden színének ki kell egészítenie egymást, és harmonikusan kell működnie.

7. Helyezze az ujját egy semleges színre.

A Coca-Cola logójában a domináns szín a piros. De a karakterek, amelyek a márka nevét írják, fehérek. A fehér szín itt a semleges.

A márka színeinek kiválasztásakor előfordulhat, hogy annyira belemerül a megfelelő árnyalatok kiválasztásába és a színpaletta létrehozásába, hogy nem fordít sok figyelmet a semleges színre. A semleges színek azonban elengedhetetlenek, mivel nagyon szükséges támogató szerepet biztosítanak az elsődleges színválasztásban.

A semleges színek gyakran a fehérre, a feketére vagy ezek valamelyikének árnyalatára korlátozódnak. Azonban határozottan felpörgetheti kreatív motorjait, és megnézheti, milyen színek lehetnek semlegesek márkája számára.

8. Döntse el, hogy melyik platformon milyen színek jelenjenek meg.

Tehát végül kiválasztottad a színeidet. Kiválasztott egy elsődleges színt, elkészítette a színpalettát, és kiválasztotta a semleges színeket. A következő lépés annak eldöntése, hogy milyen színek lesznek dominánsak a márkaplatformokon.

Olyan színt választhat a palettájáról, amely nem túl zavaró, feltűnő és durva a webhelyén. Emblémája és vállalkozása esetén megragadhatja a bátorságot, hogy élénk színeket használjon, amelyek felkeltik a figyelmet. Hasonlóképpen eldöntheti, hogy egy adott platformhoz milyen színek és árnyalatok illenek.

Tudjuk, hogy könnyebb mondani, mint megtenni, és eltart néhány próbálkozásig, mielőtt kitalálja a megfelelő színeket, de hát semmi sem olcsó, igaz?

9. Vedd működésbe a színeket.

Most, hogy készen áll a színarzenál, itt az ideje, hogy lefuttasson néhány valós tesztet, hogy megbizonyosodjon arról, hogy amit eldöntött, az megfelel a márkájának.

Használhatja az A/B tesztelési módszert, vagy lefuttathat egy helyi célzott hirdetési kampányt, hogy megtudja, hogyan reagálnak az emberek a színválasztásra. Költségkeretétől függően kis- vagy nagyszabású felméréseket is végezhet, hogy kiderítse, mi a közvélemény a márka színeivel kapcsolatban.

Ha kedvező választ kap, akkor már indulhat is. Ha nem, akkor mindig végezhet néhány módosítást, és megismételheti a teszteket, amíg pozitív eredményt nem kap.

Olvasni:  YouTube-csatorna elrejtése vagy törlése (lépésről lépésre)

10. Maradjon összhangban a színsémájával.

Miután megérkezett a nagyra értékelt színválasztékhoz, annak használatát következetesen kell tartania az identitás kialakításához. Így működik a márkaépítés. Nézd meg a McDonald’s-t. Két legszembetűnőbb színük, a piros és a sárga, a márkájukban megtalálható. Még élelmiszertermékeik is igyekeznek beépíteni a vörös és sárga színvilágot. Ez az egyik fő oka annak, hogy a McDonald’s márkaként annyira felismerhető.

És ugyanezt szeretnéd a márkádhoz is, nem? Ezért tegye szigorú szabállyá, hogy bármikor, ahol és amikor csak lehetséges, kiemelje márkája színsémáját. Lehet, hogy nem fog azonnali eredményt elérni, de örülni fog, hogy úgy döntött, hogy hosszú távon tesz erőfeszítéseket.

Kulcs elvitelek

 • A színek jelentős hatással vannak az emberek hangulatára és érzelmeire.
 • A fogyasztók több mint 90 százaléka a szín alapján dönt a termék vásárlása mellett.
 • A márkaszínek kiválasztásánál kulcsfontosságú annak ismerete, hogy a színek hogyan hatnak az emberi pszichére.
 • A márkák vagy monokromatikus színsémájúak, vagy több színt is tartalmazhatnak.
 • Egy márka színei tükrözik az ideálokat, és ennek megfelelően kell kiválasztani őket.

Következtetés

Lehet, hogy a lila a kedvenc színe, de ez nem jelenti azt, hogy a márkája számára is kedvező lesz. Egy márka színe sikerét vagy bukását eredményezheti.

Ezért, amikor kiválaszt egy színt, próbáljon inkább a piac igényeivel és az emberi pszichével összhangba hozni a választása helyett. És ne felejtse el követni ezt a tíz tippet, hogy kiválaszthassa a márkájához leginkább illő színeket.

GYIK

1. Melyik a legjobb szín a márkaépítéshez?

Alapján Marketoa márkák legkiemelkedőbb színe a kék, ezt követi a piros és a fekete.

2. Hány színű legyen a márkája?

A márka színpalettáján szereplő színek számának a márka számos aspektusán kell alapulnia. Erre hivatkozva egy márka lehet monokromatikus színséma (Virgin) vagy többszínű (Master Card).

3. Mit értesz márkaépítés alatt?

A márkaépítés arra az imázsra utal, amelyet a márka hirdetési kampányaiban, termék- és szolgáltatásajánlatában stb. ábrázol, hogy kitűnjön versenytársai közül.

4. Hogyan válasszam ki a márka színét?

Hogy tudjam hogyan válasszuk ki a márka színeit, először meg kell határoznia a márkáját, meg kell határoznia a célközönséget, és elemeznie kell versenytársait. Ezt követően meg kell tanulnia a színek tudományát, és azt a márkája értékeinek megfelelően használnia kell.

Új publikációk:

Ajánlott