15 legjobb prezentációs tervezési tipp a tökéletes hangközönséghez

Tartalomjegyzék

  • 15 Legjobb prezentációtervezés Tippek
  • Kulcs elvitelek
  • Következtetés
  • GYIK

A prezentációk az egyik legjobb módszer arra, hogy gondolataidat közvetítsd az emberekhez. Könnyen olvashatóak és érthetők, képekkel, grafikonokkal, diagramokkal és táblázatokkal rendelkeznek, amelyek segítenek megérteni az összetett adatokat. Emellett sok pontot tömören és hatékonyan közvetítenek. Azonban nem minden prezentációs terv vonzó és könnyen érthető. Nem rendelkezik a legjobb prezentációs design tompíthatja az előadást, és a közönség kikapcsolását okozhatja.

Ez a cikk segít kiválasztani a legjobb prezentációs design előadásához, amellyel kiemelkedik versenytársai közül.

Forrás

15 legjobb prezentációs tervezési tipp

1. Legyen a lehető legegyszerűbb a design

Az egyik leggyakoribb hiba, amit az emberek elkövetnek egy prezentáció tervezése során, hogy több dizájnnal és színnel mutatóssá teszik azt. Tervezésének elsődleges célja, hogy adatait és információit a lehető legkönnyebben olvashatóvá tegye, és leegyszerűsítse a tartalmat, hogy a közönség minden tagja megértse. A tervezés túlbonyolításával csak nehezebbé teszi az adatok és információk megértését.

Ezenkívül előfordulhat, hogy a feltűnő design nem megfelelő egy formális prezentációhoz, mivel nagyobb hangsúlyt fektet a tapadósságra, mint a rendelkezésre álló információkra. Ezért a design legyen egyszerű, minimális színkombinációkkal, animációkkal és effektusokkal: minél letisztultabb a design, annál vonzóbb és megfelelőbb a prezentáció.

Forrás

2. Tartsa a tervezési mintát következetesen

Egy prezentáció általában több diát tartalmaz több adatponttal. Sokan követnek el egy gyakori hibát prezentáció készítése közben: több tervezési mintát is tartalmaznak egyetlen prezentációban.

Tegyük fel például, hogy ha adatait oszlopdiagramokon keresztül ábrázolja, akkor az összes megosztani kívánt adatot ábrázolja oszlopdiagram formájában. Ne használjon különféle mintákat, például kördiagramokat, vonaldiagramokat stb. Ez csak bonyolítja a prezentációt. Ugyanez vonatkozik más tervezési mintákra, például közleményekre, animációkra, diatervezésre, színsémákra stb. Ezért a prezentáció javításának legegyszerűbb módja, ha egységességet ad a tervezési mintákhoz.

Olvasni:  Növelje a termelés hatékonyságát innovatív szoftvermegoldásokkal

3. Használjon ikonokat a bemutató vizuális javításához

Képzelje el, hogy egy hosszú előadáson megy keresztül, amely csak szavakból és számokból áll. Elég unalmas lesz, igaz? Az emberek ritkán szerepeltetnek ikonokat vagy képeket bemutatóikban, aminek következtében a nézők hamar megunják.

A vizuális hatás erősebb, mint az egyszerű szavak és számok hatása. Illesszen be ikonokat és képeket, hogy vizuálisan javítsa a bemutatót, hogy elkerülje ezt a forgatókönyvet. Az ikonok kompakt animált képek, amelyek több szóból álló információkat közvetíthetnek. Javítják a prezentációt, és látványossá teszik azt. Az ikonok csökkentik a prezentáció teljes hosszát és összetettségét is, mivel egy képen keresztül közvetítik a különböző szavak jelentését. A nézők könnyen megérthetik az ikonok jelentését, és hosszabb ideig emlékezhetnek arra, hogy mit ábrázolnak.

Felvehet ikonokat az internetről, vagy akár sajátot is létrehozhat.

4. Kerülje a több színsémát a vállalati prezentációknál

A vállalati prezentációk gyakran a legtrükkösebbek. Finom határvonal van a professzionalizmus és az esztétika között. Próbálja meg minimalizálni a színsémákat. Az egyetlen színséma vagy a fekete-fehér a legelőnyösebb. Kerülje a túlzott animációkat és effektusokat is.

5. Dolgozzon a prezentáció borítódiáján

Van egy régi mondás: “Ne ítélj meg egy könyvet a borítója alapján.” De az emberek még mindig hajlamosak az első megjelenés alapján megítélni a dolgokat. Ugyanez vonatkozik az előadásodra is. A csupán szavakat tartalmazó bemutató borító meglehetősen unalmasnak tűnhet. Ne habozzon képeket vagy ikonokat, vagy többféle színsémát használni a borítódia kialakításában.

Az egyedi borítódia-kialakítás már az elején felkelti a nézők figyelmét, és megadja az alaphangot a bemutató további részére.

6. Helyezzen gyönyörű háttérképeket a diákba

A prezentáció lényege, hogy felkeltse a nézők figyelmét. A releváns és finom háttérfotók megcsinálják a trükköt.

Ügyeljen arra, hogy a kép esztétikus legyen, és ne nyomja el a dia tartalmát. Ne feledje, hogy nem szükséges minden egyes diához hátteret adni. Ha néhány diákat simán hagy, szünetet tart a tervezésben.

Olvasni:  35 legjobb márkalogó, amely inspirációként szolgálhat a tervezésben

7. Egy kis humorral nincs semmi baj

Humoros képek vagy ikonok hozzáadása megtörheti a prezentáció monotóniáját. Természetesen nem szeretné, hogy az előadása stand-up ülés legyen. Győződjön meg arról, hogy minden humor minimális, ízléses és okos.

8. Ne töltse túl az információkat egy dián

Egy másik gyakori hiba, hogy az emberek túl sok információval töltik meg diákjaikat. Ez összezavarja a csúszdát, és nem sokat mond. Az alku során a nézők elvesztik érdeklődésüket. Ennek elkerülése érdekében mindig emlékezzen a diánként egy diagramra vagy grafikonra vonatkozó hüvelykujjszabályra. Ezáltal a diánkénti információ mennyisége korlátozott, a prezentáció tiszta és rendezett, az információ pedig könnyen megfogható és érthető.

9. Vonja be a közönségét

Képzelje el, hogy egy hosszú, kétórás prezentációban ül, és csak az előadó beszél. Nem számít, mennyire lebilincselő a tartalom, egy idő után biztosan unatkozni fog. A kommunikáció egyirányú, és a közönség hamar eltávolodik. Ennek elkerülése érdekében tartsa a közönséget veled kapcsolatban.

Tegyen fel néhány kérdést a hallgatóságnak az előadásban. Készítsen néhány diát kizárólag az ügyfelekkel vagy a közönséggel való interakció érdekében. Ismét különböző ikonokat és képeket, vagy akár animációt is feltehet kérdéseket feltenni. A közönség találgassa, és két-három diánként lépjen kapcsolatba velük. Ez arra készteti őket, hogy jobban meghallgatják Önt, és vonzóbbá teszi a tartalmat.

10. Használja a megfelelő betűformátumot

Előadását gyakran egy szobában vagy egy teremben fogja bemutatni. Ne felejtse el mérlegelni a szoba méretét a betűformátum beállításakor. A betűtípusnak jól láthatónak kell lennie mindenki számára a teremben vagy a szobában. Ezért gondosan válassza ki a betűstílust és a betűméretet. A betűstílus legyen könnyen olvasható és elég nagy a hátul ülők számára.

Ha nem tudja, hol fog megjelenni a prezentációja, biztonságosabb a félkövér és nagy betűméret, még akkor is, ha ez diánként kevesebb tartalmat jelent, mivel a tartalom a szoba minden sarkából látható lesz.

11. Használjon egyedi színtémát a különböző adatpontokhoz

Azokban a prezentációkban, ahol több színséma is hozzáadható, különböző színtémákat használhat a különböző adatpontokhoz. Például használhatja a zöldet a nyereség ábrázolására; hasonlóan a piros is jelenthet veszteségeket. Színes témák hozzáadása vizuálisan javítja a prezentációt, és vonzóbbá teszi azt. Ne feledje azonban, hogy miután egyetlen színt engedélyez egy adott adatponthoz, folytassa ugyanazzal a színnel a bemutató többi részében.

Olvasni:  A 7 legjobb WordPress migrációs bővítmény 2024-re

12. Soha ne adjon hozzá háromnál több prezentációs elrendezést a diához

Gyakran össze kell hasonlítanunk több ötletet és adatpontot, vagy szembe kell állítanunk több objektumot vagy fogalmat egy prezentációban. Egy másik gyakori hiba, amit az emberek elkövetnek, hogy a dia elrendezését több mint három részre osztják összehasonlítás céljából. Ez nagyon bonyolulttá, nehezen követhetővé teszi a diát, és őszintén szólva egy halom adatot, amelyen senki sem tud átmenni.

Ennek elkerülése érdekében ne adjon hozzá háromnál több ötletet egy diához, hogy elkerülje. Így a dia rövid és éles, könnyen érthető és vonzó lesz a néző számára.

13. Használjon idővonalakat a vizualizáció javítására

Az idővonalak egy másik alapvető eszköz, amely segít csökkenteni a prezentáció szószámát, és vonzóbbá teszi a tartalmat. Az idővonalak bonyolult eseményeket, történelmi eseményeket vagy egy jövőbeli projekt cselekvési tervét magyarázhatják. Ezenkívül professzionális, és könnyen megérti a közönséget a tartalommal. A legfontosabb, hogy az idővonalak csökkenthetik a szavak számát, és esztétikusabbá tehetik a prezentációt. Az alábbiakban egy példa látható az idővonal használatára a prezentációban.

Forrás

14. Használj popkultúra hivatkozásokat

Képzeld el, hogy a közönségben vagy; a 7. diát nézed, és azon tűnődsz, mikor lesz ennek vége. Hirtelen egy popkultúra-referencia készül kedvenc filmedről/színészedről/bandádról egy új dián. Hirtelen kilép a kábulatból, és kíváncsi, hogy mit mondanak.

A popkultúra hivatkozásai nagyszerű módja annak, hogy felhívják a közönség figyelmét az előadásra. De légy óvatos. Győződjön meg arról, hogy az előadás ideje és helye megfelelő a popkultúra hivatkozásainak. Nem bölcs dolog ilyen hivatkozásokat teljesen formális platformon használni. Egy félig formális platformon tartsa őket kettő vagy három előadásonként.

15. Helyezze el logóját minden diára

Ha Ön egy induló vállalkozás, és bemutatja vállalkozását különböző potenciális ügyfeleknek vagy befektetőknek, nagyszerű ötlet, ha logóját minden dián elhelyezi. Ez egy kis professzionalizmust ad hozzá, és befolyásolja a nézők véleményét az Ön vállalkozásával kapcsolatban. Soha nem tudhatod, hányan osztják meg az előadásodat, vagy hányszor kell majd bemutatnod.

Olvasni:  5 legjobb sablon LinkedIn tartalomnaptár létrehozásához

Kulcs elvitelek

  • Legyen a lehető legegyszerűbb a design. Kerülje a több szín, animáció, effektus stb. használatát. Legyen a design elegáns és éles, és ne bonyolítsa túl a tartalmat.
  • Tartsa konzisztens tervezési mintát a prezentáció során.
  • Használjon ikonokat a bemutató vizuális javításához. Az ikonok kompakt animált képek, amelyek több szóból álló információkat közvetíthetnek.
  • Vállalati prezentációknál kerülje a többszínű téma használatát. Egyetlen szín vagy fekete-fehér színséma megfelelő professzionalizmust kölcsönöz előadásának.
  • Ne féljen képeket, ikonokat vagy többféle színsémát használni a borítódia kialakításában. Az egyedi borítódia-kialakítás felkelti a nézők figyelmét, és megadja az alaphangot a prezentáció további részére.
  • Helyezzen be háttérképeket a bemutatóba. A háttérképek hozzáadásának célja a prezentáció általános esztétikai vonzerejének növelése, és a dia tartalmának háttérképként való szereplése.

Következtetés

Az előadások nagyszerű módja az információk közvetítésének és a közönség lenyűgözésének. Ahhoz azonban, hogy prezentációja a kívánt eredményeket érje el, úgy kell megterveznie a prezentációt, hogy az bevonja a közönséget, és tetszetős legyen a szemnek.

GYIK

1. Melyik a legjobb prezentációs platform?

A Microsoft PowerPoint a legszélesebb körben használt prezentációs platform. Nagyon felhasználóbarát és szinte minden operációs rendszerrel kompatibilis.

2. Hogyan készítsünk jó prezentációt?

A jó prezentáció kialakításának több tényezője van.
1. A tartalomnak rövidnek és élesnek kell lennie.
2. Különféle képeket és animációkat használhat a szavak számának csökkentésére és a tartalom jobb magyarázatára.
3. A színes témák is fontos szerepet játszanak a jó prezentáció kialakításában.
4. Végül, egy jó prezentációterv több eszközt is tartalmaz, például grafikonokat, diagramokat, animációkat, idővonalakat stb., amelyek vonzóbbá teszik a tartalmat.

3. Mi a 10-20-30 szabály egy prezentációban?

A 10-20-30 szabály arra szolgál, hogy csökkentse a prezentációhoz szükséges időt. A 10-20-30 szabály azt jelenti, hogy egy prezentáció maximum 10 diát tartalmazhat, nem tarthat tovább 20 percnél, és maximum 30 pontot érhet el. Leginkább több előadásra és korlátozott ideig alkalmazható.

4. Mik a prezentáció idővonalai?

Az idővonalakat történelmi esemény vagy cselekvési terv elmagyarázásakor használjuk. Könnyen érthetővé teszi a tartalmat, és csökkenti a szavak számát.

5. Hány színes témának kell lennie ahhoz, hogy megkapja a legjobb prezentációs design?

Minimálisra csökkentse a színeket. Valójában a vállalati prezentációkban ne haladja meg a 2 színes témát.

Új publikációk:

Ajánlott