21 jól kidolgozott márkastílus-útmutató az inspirációhoz

Tartalomjegyzék

 • Mi az a márkastílus-útmutató?
 • Mi a jelentősége a márkastílus-útmutatónak?
 • A márkastílus-útmutató 6 fő eleme
 • 21 legjobb márkastílus-útmutató, amelyből tanulhat
 • Kulcs elvitelek
 • Következtetés
 • GYIK

Ma olyan a verseny a piacon, amelyre a márkák számára kulcsfontosságú, hogy megszilárdítsák márkaidentitásukat, és erős alapokra építhessenek. Az erős márka nemcsak abban segíti a vállalkozást, hogy felismerhető entitássá váljon, hanem érzelmileg is összekapcsolja az ügyfelekkel.

A márka stílus útmutató biztosítja, hogy a márka vizuális identitása konzisztens legyen, kapcsolatokat ápol és előmozdítja a lojalitást. A márkastílus-útmutató egyben alapvető útmutatóként is szolgál, hogy az összes érintett felet – mind a belső csapatokat, mind a harmadik feleket, például ügynökségeket, médiát stb. – szinkronban tartsa. Olvasson tovább, miközben megnézi azokat az elemeket, amelyek segítenek a márkastílus-kalauz kialakításában. Ezenkívül kiválasztottunk 21 legjobb márkastílus-példát, amelyekből vizuális ihletet meríthetünk.

Mi az a márkastílus-útmutató?

A márkastílus-kalauz úgy definiálható, mint egy használati útmutató arról, hogyan kell egy márkának bemutatkoznia a külvilág és a belső világ előtt is. Márka kézikönyvként, márkaszabványként vagy márkaútmutatóként is ismert. Ez a szabálykönyv meghatározza a márka megjelenésének és hangulatának minden aspektusát logóján, betűtípusán, színválasztékán, fényképén, másolatán és egyebeken keresztül. A márkastílus-útmutató segít a következetesség megteremtésében, és szabványosított élményt tesz lehetővé az ügyfelek minden márkainterakciójában.

Mi a jelentősége a márkastílus-útmutatónak?

Kulcsfontosságú, hogy minden márka átfogó stíluskalauzt készítsen a folyamatos és kellemes vásárlói élmény érdekében. A márkahűség kialakításához az ügyfélnek ugyanazokat a tulajdonságokat kell tapasztalnia minden érintkezési ponton.

Forrás

Egyes cégek, mint például a Trello, az Adobe és a Skype, még online is közzéteszik márkastílus-útmutatóikat, így minden alkalmazott hozzáférhet ezekhez. Az összes csatornára kiterjedő következetes márkastílus-útmutató segíti a márka felismerését, és mivel mindannyian a megszokás teremtményei vagyunk, hajlamosak vagyunk ragaszkodni az idők során megismert márkákhoz.

A stílus útmutatója abban is segít, hogy márkája elismertséget szerezzen a tömegek körében. Ennek eredményeként idővel bevésődik a közönség elméjébe. Mi több? Segítségével a márka jobban elkötelezi magát a célközönséggel.

Olvasni:  A 10 legjobb eszköz a hatékony tudományos íráshoz

A márkastílus-útmutató 6 fő eleme

A stíluskalauz-sablon általában hat alapvető elemből áll, amelyeknek prioritást kell adni. A tervező kombinálhatja a hangulatokat, érzéseket és képeket, és kézzelfoghatóvá alakíthatja őket minta márkastílus útmutatók. Ezek az elemek a következők.

1. Márkatörténet

Ez egy egyszerű összefoglaló, amellyel bemutathatja márkáját a világnak. Az öt kulcsfontosságú márkakomponens, mint a küldetés, a jövőkép, a közönség, a személyiség és az értékek segítenek a tervezőknek megérteni és képviselni a márkát.

2. Logó

Néhány legjobb márkastílusú útmutatók pontosan vázolja, hogyan kell következetesen használni a logót, hogy felismerhető legyen. Egy márkastílusú útmutató példa A Spotify még a szójel körüli térhasználatra, a „kizárási zónára” vonatkozó utasításokat is belefoglalta az útmutatójába.

3. Színpaletta

A színpaletta a márkaépítés során használt színek csoportját képviseli. A legtöbb esetben a színpaletta alapszínekre, másodlagos színekre és semleges színekre van felosztva. Színkódokkal is rendelkezik, amelyek egységesek maradnak a nyomtatás, a web, a csomagolás vagy akár az ajándékozás során is.

4. Tipográfia

A márkastílus-útmutató másik kritikus része speciális betűtípusokat tartalmaz. Azt is meghatározza, hogyan kell ezeket használni, és hol érhetők el. Egyes stílus útmutatók megemlítenek olyan betűtípusokat is, amelyekre vissza lehet térni.

5. Képalkotás

A márkastílus-útmutató ezen része a felhasználandó képek típusára, minőségére és méretére vonatkozó szabályokat tartalmazza. Például a LinkedIn márkastílus-útmutatója egyértelműen kimondja, hogy valódi embereket dokumentál a különböző szakmák között.

6. Hang

Ez a márkastílus-útmutató egyik aspektusa, amelynek nincs vizuális hatása. Az útmutató ezen része határozza meg a márka általános személyiségét, a hangnemet és a használt nyelvet.

21 legjobb márkastílus-útmutató, amelyből tanulhat

Most, hogy tudja, mi az a márkastílus-kalauz, és nagyjából mit is takar, inspirációként bemutatunk egy listát, amely 21 példát tartalmaz a márkastílus-kalauzra.

1. Spotify

Az a tény, hogy a zene érzelmeket vált ki, jól ismert. A Spotify művészien összeállított lejátszási listái egyszerűen feldobják a hangulatot, vagy megadják az alaphangot egy bulihoz. Ez az egyik legjobb márkastílus-példa. A márka erős identitást hozott létre magának, köszönhetően a márkaépítési erőfeszítéseitől a platformon található zenei gyűjteményig mindennek.

Forrás

2. NASA

A NASA kiterjedt márkastílus-irányelvei a logótól az egységes foltokig mindenre kiterjednek. A NASA könnyen nevezhető a márka felismerésének megtestesítőjének, még bolygónkon túl is (olvasd: a Holdon).

Forrás

3. Instagram

A márka akár képernyőképekhez és élő adásokhoz is biztosít sablonokat, hogy mindenki a pontos formázást használja. Részletes tervezési folyamatot követ: logójától a fényképekig.

Olvasni:  Hogyan készítsünk olyan nyitóoldalt, amely konvertál

Forrás

4. TripAdvisor

Az utazók világszerte a TripAdvisoron elért jó értékelést a szálloda vagy magának az úti célnak az érvényesítési jeleként tartják számon. A szállodák és éttermek megjelenítik TripAdvisor-értékeléseiket, hogy bizalmat keltsenek, és büszkék legyenek arra, hogy megérdemlik az értékelést. A világszerte sokak által használt márka, a TripAdvisornak sikerült kialakítania vizuális identitását, amely nem igényel bemutatást.

Forrás

5. Facebook (most Meta)

Stílusútmutatója világos, mit kell tenni és mit nem, amikor a márka kezeléséről és képviseletéről van szó. Ez a márka még a helyes nyelvet és kifejezéseket is meghatározta a következetesség és a pontosság megőrzése érdekében. A Facebook ihletet ad a stílusirányelvekben, mivel a logók, a termékek nevei és a képek szisztematikusan megemlítik.

6. Uber

Globális erő, az Uber egy olyan márka, amelyről ismert, hogy az irányelveken keresztül meséli el történetét. Mindent megad a logó térközétől és az elrendezési előírásoktól a fényképezés kompozíciójáig. Az Uber a vizuális márkastílus-útmutató megalkotásakor és használatakor a tervezési elveket követi a T.

Forrás

7. Skype

Ez a távközlési alkalmazás beszélgetésen keresztül osztja meg a márka irányelveit. Frissítő, de váratlan megközelítést kínál márkaidentitásának közvetítésére, azaz képregény formátumon keresztül. A Skype az alapszolgáltatást használja, amely a kommunikáció javítását szolgálja az általános útmutatóhoz.

Forrás

8. Twitter

A Twitter márkastílus-útmutatója nem ostobaság, és lényegre törő. Az útmutató nem csak a logóra és a közösségi ikonokra összpontosít, hanem színkódokat is tartalmaz. A Twitter mindenki számára elérhetővé tette stíluskalauzát, ami növeli annak esélyét, hogy minden társult fél helyesen mutassa be.

Forrás

9. Airbnb

Ez a márka egy innovatív szállásmodellel vezető szerepet tölt be az utazások világában. Kényelmet és az összetartozás érzését nyújtja utazás közben. Az Airbnb a dizájnelemek széles skálájával kifejezi egyedi hangját és történetét, miközben életre kelti a márkát.

Forrás

10. National Geographic

Nemzedékeken és határokon átívelő márka, a vizuális márkastílus-útmutató következetes a nyomtatott sajtóban, a televízióban és a közösségi médiában. Az egyik ok, amiért sikerült ikonikus márkává válnia ekkora elismeréssel, a részletes stílusismertető.

Forrás

11. Walmart

A Walmart márkastílus-útmutatója színes és dinamikus, ami jót tesz a megbízható és professzionális kiskereskedői hangulattal. A márka kézikönyve lefedi az összes alapot, és egy másik példa arra, hogy magán a márkastílus-útmutatón belül aláírási színeket és típust használnak.

Forrás

12. Cisco

Úgy gondolják, hogy a Cisco márkastílus-kalauza egy interaktív márkakönyv, nem csupán egy közönséges kézikönyv. Ez inkább egy tervezési irányelv, amelyben egyértelműen meghatározzák a vállalat küldetését, kultúráját és értékajánlatát. Ez az útmutató nemcsak a szokásos színpalettákat és betűtípusokat tartalmazza, hanem jóváhagyott fényképek, hang- és videókönyvtárat is kínál, amely bármikor használható.

Olvasni:  5 feliratkozási űrlapsablon, amelyek jól alakítanak

Forrás

13. Netflix

Ami a nyilvános márkavagyont illeti, a Netflix elsősorban logójának kezelésére összpontosít. Ez a márka egyszerű szabályokat kínál a klasszikus piros logó méretére, térközére, színkódjára és elhelyezésére vonatkozóan. A Netflix nagy hangsúlyt fektet logójára és szimbólumára a márka azonnali felismerése érdekében, és az eredményeket mindenki láthatja.

Forrás

14. LinkedIn

A felhasználók megkönnyítése érdekében a LinkedIn egy egyszerű online márkastílus-útmutatót biztosít, amely egyablakos ügyintézést biztosít a tervezéssel kapcsolatos összes lényeges dologhoz. Az egyik legjobb márkastílusú útmutatóval rendelkezik, tele forrásokkal, letölthető nyomatokkal és webes színpalettákkal.

15. Lufthansa

Ez a márka köztudottan az égbe emelte márkatörténetét, szó szerint. A szabványos márkastílus-útmutatón kívül a Lufthansa videótárral is rendelkezik, amely elmagyarázza a márkát és annak jelentését.

Forrás

16. Starbucks

A helyszíntől függetlenül minden Starbucks cuppa illata és íze ugyanaz. A Starbucks tapasztalatait gondosan összekapcsolják márkaidentitásával, amely akár háztömbökről is látható. Ez egy másik nagyszerű márkastílus-kalauz, amely alaposan felvázolja a márka alapvető elemeit.

Forrás

17. Alma

Az Apple jól karbantartott márkaként híres, amely aprólékos márkastílus-irányelvekkel rendelkezik. Ez az útmutató tömör és részletes magyarázatot tartalmaz a márka minden aspektusáról.

18. Google

A Google vizuális kézikönyve részletes és aprólékos. Még azt is lefedi, hogyan kell az egyes képpontokat használni az ikonok létrehozásakor. A Google márkastílus-útmutatója jó egyensúlyt teremt a grafika és a tartalom között. Ügyesen rögzíti a hangok és a grafika használatát is.

Forrás

19. Nike

A Nike logó bárhol felismerhető. A Nike márkastílusra vonatkozó irányelvei a sport nyelvét beszélik. Még az üzletei is élénkek a vizuális márkaelemektől.

20. Coca-Cola

A Coca-Cola márkastílus-útmutatója betekintést nyújt a logó specifikációiba, színébe, elhelyezésébe, a palackok grafikájába, tipográfiájába és a térközökbe. Az online és nyomtatott oldalak részletes listájával, hogy mit kell tenni és mit ne, az útmutató valóban megkülönbözteti a márkát versenytársai közül.

Forrás

21. Amazon

Ez a márka nagyon különleges a logója használatában. Konkrét iránymutatásokat kínál a társmárkaépítéshez, még akkor is, ha egy márka az Amazont használja piacként. Az Amazon márkastílusú útmutató egyértelmű utasításokat ad a logó és az ikonok színére, méretére és térközére vonatkozóan.

Olvasni:  24 csodálatos ételblog példa a tervezési inspirációhoz

Forrás

Kulcs elvitelek

 • A márkastílus-kalauz őrködik azáltal, hogy a dolgokat a megfelelő sávban tartja.
 • A stíluskalauz olyan kézikönyv, amely konkrétumokat tartalmaz, és nem hagy teret a zavarnak és a kétértelműségnek.
 • Egy világosan megfogalmazott tervezési kézikönyv segít abban, hogy minden érdekelt fél tisztában legyen és a helyes úton haladjon.
 • A legjobb márkastílusú útmutatók némelyike ​​könnyen navigálható és hozzáférhető.
 • Addig olvassa vissza a márkastílus-útmutatót, amíg az valóban be nem merül.
 • Legyen az útmutató egyszerű és könnyen olvasható.

Következtetés

Könnyű lehet vegyes üzeneteket küldeni, ha egy márkáról van szó. A márkastílus-útmutató lehetővé teszi, hogy a márkát képviselő mindenki következetesen maradandó benyomást keltsen a célközönségben. Kezdeményezze márkastílus-kalauzát egy nagyszerű történettel. Ne csak a részleteket fejtse ki; dokumentálja mindezt stílus útmutatójában.

GYIK

1. Mit kell tennie egy márkának, hogy megőrizze identitását?

A fogyasztó szemszögéből a fogyasztónak egy vállalkozással és az általa előállított termékekkel/szolgáltatásokkal kapcsolatos teljes tapasztalata adja a márkának azt az identitást, amelyhez társítjuk. Ezek az elemek elősegítik az érzelmi kapcsolat kialakítását a fogyasztóval. A márkának meg kell őriznie kommunikációs csatornáit, hogy megőrizze identitását és elérhetőségét.

2. Mi az a márkastílus-útmutató?

A márkastílus olyan irányelvek dokumentuma, amelyet a márkák hoznak létre annak biztosítására, hogy a márka alapjait helyesen kommunikálják, mind belsőleg, mind harmadik felekkel, például a médiával, ügynökségekkel stb. Segít a márka megítélésének és nézetének egységességének kialakításában. szabályozni, hogyan vonzza le a célközönséget.

3. Miért fontos a márkastílus útmutató?

A márkastílus-útmutató segít kommunikálni és szabályozni vállalata tervezési szabványait mindenkivel, akinek szüksége van rá. Azáltal, hogy egy márkastílus-kalauzt ad, megosztja a világgal a márka erős hangját, segítve a márkaismertséget a közönség körében. Következetességgel a márkaismertség és a bizalom magasabb szintje lesz.

4. Melyek a márkastílus-útmutató néhány lényeges eleme?

A legjobb márkastílus-kalauzok némelyikének elsődleges elemei közé tartozik a logó, a márkaszínek, a képek, a tipográfia, a használt hangnem és ami a legfontosabb, a márkatörténet.

5. Mitől jó egy márka vizuális identitása?

A kiváló vizuális identitás segíthet a márkáknak abban, hogy kommunikálják céljukat és küldetésüket a széles közönséggel. Ez egyedivé teszi őket, és segít kitűnni a tömegből. Továbbá, ha a vizuális identitás méretezhető, és a márkával együtt tud növekedni, az még jobban megerősíti a márkát a közönség tudatában.

6. Mit jelentenek a márkaelemek?

Az olyan elemek, mint a márkanév, logó, szlogen vagy szlogen, csomagolóanyagok, csomagolás stílusa stb., mind márkaelemnek tekinthetők.

Új publikációk:

Ajánlott