21 kreatív módszer a közösségi média történetmesélésre való használatára (példákkal)

Tartalomjegyzék

 • Facebook
  • Mondja el történeteit a „Történetek” segítségével
  • Oszd meg történeteidet bejegyzésekben
  • Beszélj képekkel
  • Jó szórakozást a hosszú videókhoz
  • Élő interakció
  • Ads in Sequences
 • Instagram
  • Mesélj feliratokkal
  • Vizuális rácsok a történet elmeséléséhez
  • Felhasználó által generált tartalom válogatása
  • Hozzon létre Instagram-tekercseket vagy bumerángokat
  • Mondja el az IG Stories segítségével
  • IGTV
 • Twitter
  • Indíts fel egy Tweetvihart
  • Rögzítse Twitter pillanatait
  • Beszélj fényképekkel
  • Tweet GIF-ekkel
  • Indítsa el saját hashtageit
  • Használja a felkapott hashtageket
 • Snapchat
  • Hozzon létre egy Snapchat geoszűrőt
 • Youtube
  • Hozz létre egy csatornát és egy lejátszási listát
 • Minden közösségi média platform
  • Hozzon létre Infografikát
  • Hozz létre egy történetívet
  • Profilképek és leírások
  • Szimbolizmus
  • Lejátszási listák
  • Megjegyzések szakaszok
  • Mémek
 • Következtetés
 • Kulcs elvitelek
 • GYIK

A történetmesélésről mindig is bebizonyosodott, hogy leköti az emberek figyelmét, és ma már a marketing leghatékonyabb eszköze. A történetek általában kapcsolatot teremtenek, és tiszta képet kölcsönöznek a közönségnek.

Hogyan segítik a történetek a közösségi médiát népszerűsíteni, különösen akkor, ha az emberek azt szeretik, ha minden falat méretű legyen, hogy megfeleljen gyors tempójú életmódjuknak? Kiderült, megtehetjük! Számos példa van arra, hogy a történetmesélés hogyan segített a vállalatoknak és oldalaknak márkanevekké válni.

Bár a különböző közösségi média platformok, például a Facebook, az Instagram és a Twitter különböző történetmesélési stratégiákat igényelnek. Testre szabottan történetmesélési ötletek és stílusok, a márka népszerűsítésének végső célja könnyen megvalósítható. Nézzük meg, hogyan.

Facebook

1. Mondja el történeteit a “Történetek” segítségével

A történetek szegmens fejlődése a közösségi médiában hosszú utat tett meg. Miután a Snapchat 2013-ban elindította a „Történetek” rovatát, más közösségi médiaplatformok gyorsan átvették ezt az egyedülálló, felhasználóbarát történetmesélési módot. A Facebook Stories használata az üzleti arzenálban nagyszerű módja annak, hogy hitelesen kapcsolatba lépjen közönségével.

2. Oszd meg történeteidet bejegyzésekben

Az Országos Közszolgálati Rádió (NPR) tanulmánya azt találta, hogy a közönség szívesebben kattint a hosszabb bejegyzésekre a „További információ” gombbal, mintsem a webhelyükre vagy blogjukra mutató külső hivatkozásokat tartalmazó bejegyzésekre.

Például a Borzalmasan apró mesék, egy mikrofikciós oldal, amelyet 2013-ban indított Anuj Gosalia. Kezdetben 140-nél kevesebb karakterből álló novellákat válogattak össze, majd hosszabb történetekre, versekre és még sok másra tértek át, megkövetelve, hogy a közönség többet lásson. A hosszabb történetek ellenére hihetetlen elköteleződés alakult ki a tartalmas és változatos történeteik miatt, amelyeket több mint egymillió követőjük gyűjtött össze.

Olvasni:  Kriptovaluta opciók kezdőknek

Forrás

3. Beszéljen képekkel

A vizuális történetmesélés nagyszerű ötlet követők gyűjtésére. Ez általában relevánsabb, ha rendezvényeket szervez, és megfelelő számú látogatója vagy vendége van. Delhiben és Mumbaiban számos étterem és bár tesz közzé fotóalbumokat a hétvégi eseményeiről, hogy követői megosszák és növeljék az ügyfelek hűségét.

4. Jó szórakozást a hosszú videókhoz

A Facebook új algoritmust dolgozott ki, amely a hosszabb videókat helyezi előtérbe a maximális elkötelezettség érdekében. Használja ki ezt az előnyére, és reklámozza történeteit videókkal, feltéve, hogy van ideje és erőforrása. Az olyan népszerű YouTube-oldalak, mint a LADBible vagy a Tasty, közzéteszik videóikat a Facebookon, hogy más rajongótábort kapjanak, mint a YouTube-oldalaikon.

5. Élő interakció

A közönség mindig kapcsolatba akar lépni az oldalakkal vagy a vállalkozásokkal. Az élő adás a Facebookon a legmegbízhatóbb interakciós módszer. A Facebook hírfolyamában is előrébb áll, amikor élnek, mint amikor véget érnek. A legnépszerűbb oldalak kérdezz-felelek üléseken vagy „Ismerj meg jobban” élő eseményeken vesznek részt, ahol válaszolnak a követőik kérdéseire. Megteheti ezt, vagy választhat egy strukturált forgatókönyvet beállítással, felépítéssel és videófelbontással, ahol tippeket vagy kulisszatitkokat oszt meg a közönség elköteleződése érdekében.

6. Hirdetések sorozatban

Sorolja fel Facebook-hirdetéseit úgy, hogy elmeséljék a történetét. Ha bevezetővel, termékinformációkkal és cselekvésre ösztönzéssel egy narratív sorrendben osztja meg hirdetéseit, az sokkal jobb hatással lehet a potenciális követőkre.

Instagram

7. Mesélj feliratokkal

Az Instagram-bejegyzéseidnek tartalmazniuk kell egy narratívát a feliratokban. A nagy felbontású fotó mellett elengedhetetlen, hogy egy magával ragadó elbeszélés legyen követőinek vagy potenciális követőinek egy történettel. Az ügyfeleiktől, alkalmazottaiktól származó gyönyörű történetekkel vagy általában csak egy kis narratívával, az elköteleződés és a beszélgetés folyamatos áramlása érdekében, a Chumbak életmód- és lakberendezési márka bemutatta a történetmesélő játékot az Instagramon. Ez egy nagyszerű közösségi média történetmesélés példája.

Forrás

8. Vizuális rácsok a történet elmondásához

Az Instagram rácsok az Instagram üzleti oldalainak új trendje, és miért ne? Ez egy kreatív módja a megosztásnak: több bejegyzést használva egyetlen képet hoz létre Instagram-profiljában. Arra kényszeríti a felhasználót, hogy lépjen a profiljára, és a megfelelő vonzó rács segítségével új követőket szerezhet.

A Hivatalos Sabyasachi (@sabyasachiofficial) oldal ezt a módszert alkalmazza anélkül, hogy túlzásba esne Instagram-oldalán, kiváló eredménnyel.

Forrás

9. Felhasználó által generált tartalom válogatása (UGC)

Az Instagramon számos népszerű üzleti profil gyűjti a felhasználói tartalmakat, amelyek segítettek közösségük és hűséges követőik növekedésében. Csak annyit kell tennie, hogy készítsen egy innovatív hashtaget, és kérje meg követőit, hogy tegyenek közzé, kommentáljanak vagy osszák meg tapasztalataikat veled. Példa: Az Uber #ridewithuber üzenete milliónyi bejegyzést, megjegyzést, mémet, videót és sok mást eredményezett világszerte.

10. Hozzon létre Instagram-tekercseket vagy bumerángot

A jobb elköteleződés érdekében rövid Instagram-videókat (<60 mp), Boomerang- vagy Instagram-tekercseket (<15 mp) használhat. A videóknak történetet kell mesélniük a vállalkozásodról vagy magadról, és képesnek kell lenniük lekötni a közönség figyelmét. Jó példa erre Niharika NM YouTuber oldala, amely mindössze 60 nap alatt 100 000-ról 1 millió követőt szerzett kreatív Instagram-tekercseivel.

11. Mondja el IG történetekkel

A Facebookhoz hasonlóan az IG-történetek is rendkívül népszerűek, és felhasználhatók a narratíva továbbfejlesztésére. A rendszeres időközönként átlagosan napi körülbelül tíz történettel elég sok kreatív tartalmat hozhat létre közönsége számára. Történeteiben megoszthatja ügyfelei tapasztalatait, felkapott témákat, közvélemény-kutatásokat stb. A Pepper Content Facebook-oldal olyan történeteket oszt meg viccekkel, információkkal, versenyekkel és felkapott témákkal, amelyek egyedi történetmesélésükkel segítették elköteleződésüket és követőket.

Olvasni:  5 módszer a blogja tartalmi tervéhez kapcsolódó témák kutatására

12. IGTV

Az IGTV az Instagram válasza a hosszú formájú, videók segítségével történő történetmesélésre. Lehetővé teszi, hogy 1 perc és 15 perc közötti hosszúságú videókat tegyen közzé a mobilalkalmazásban. Ha még hosszabb videót szeretne közzétenni, az Instagram webhelyen akár egy órás videókat is közzétehet.

Bár ez a forma társadalmi történetmesélés nem a legjobb elköteleződési arány, mégis lehetővé teszi, hogy úgy mesélj el egy történetet, ahogy egy 30 másodperces vagy 1 perces videó nem biztos, hogy képes. Az IGTV-videókat gyakran használják interjúk megosztására, események elbeszélésére és dokumentumfilmekre. Segítenek erős üzenetet közvetíteni, miközben eltávolítják az Instagram-bejegyzések egyéb formái által felállított időbeli határokat.

Twitter

13. Indíts fel egy tweetvihart

Mivel a Twitter csak 280 karakteres korláttal rendelkezik, előfordulhat, hogy ez nem elegendő a történet kifejezéséhez. A Tweetstorm egymás után következő kapcsolódó tweetek sorozata, amelyek egy számmal végződnek vagy kezdődnek, jelezve a tweetek sorrendjét. Ebben az összefüggésben a Naval Ravikant vadul népszerű tweetstorma „Hogyan legyünk gazdagok (szerencsétlenség nélkül)” a legjobb példa.

14. Rögzítse Twitter pillanatait

A Twitter Moments dinamikus és interaktív formátumok az elköteleződés és a kattintások megszerzéséhez. A Pepper Content létrehozta új mumbai irodája megnyitásának pillanatát.

15. Beszéljen fényképekkel

A mai időkben a látvány ugyanolyan fontos, mint a tartalom. Tegyen közzé több fotót vagy egy kollázst a tweetjeihez, hogy maximális elkötelezettséget és követőket szerezzen. Ha egy tweetben több fotó is található, a követők tisztább képet kaphatnak egyetlen tweetről. A Netflix India Twitter-fiókja több képet is használ a közelgő megjelenésekről.

Forrás

16. Tweet egy GIF-et

Az elmúlt néhány évben a GIF-ek szórakoztató értékük miatt nagyon népszerűvé váltak. Lebilincselőek, és sokkal több like-ot és retweetet kapnak, mint egy általános tweet. Az olyan befolyásolók, mint Akshar Pathak, a jelenlegi trendek és mémek alapján kamatoztatták a Gifeket, hogy megnyerő tartalmat közvetítsenek követőik számára.

17. Indítsa el saját hashtagejét

Szerelje össze történeteit saját hashtagek létrehozásával, mint például #mysilkstory #throwlikeagirl, és még sok más, amely illeszkedik a narratívához.

18. Kövesd a felkapott hashtageket

Történetének megosztásához használhat felkapott vagy vírusos hashtageket is, amelyek relevánsak vállalkozása számára. Az Amul India Twitter ezt gyönyörűen megörökítette szellemes egysoros szövegeivel és aktuális hashtagjaival.

Forrás

Snapchat

19. Hozzon létre Snapchat geofiltert

A releváns és igény szerinti Snapchat Geofilterekkel növelheti a megtekintések számát, és növelheti az ezer megjelenítésenkénti költséget. A közelmúltban a mumbai székhelyű A Good Feeling művészeti és formatervező stúdió együttműködött a Snapchattal a hiperlokális geoszűrők létrehozásában Mumbai, Delhi, Kolkata és Bengaluru 21 különböző városrészében, amelyek igen népszerűvé váltak a helyiek és a turisták körében egyaránt.

Youtube

20. Hozzon létre egy csatornát és egy lejátszási listát

A videók általában gyorsabban felkeltik a figyelmet, mint az írott szó. A YouTube legújabb algoritmusa biztosítja, hogy maximális interakciót érj el feliratkozások, megosztások és megjegyzések formájában. Ezt úgy teheti meg, ha optimalizálja a videó leírását, a friss tartalmat, és folyamatosan foglalkozik a közönséggel. A Biba etnikai divatmárka Biba India csatornája az egyik ilyen csatorna, ahol olyan videókat mutatnak be, amelyek aktuális témákról indítanak beszélgetést, és van egy válogatott lejátszási listája az ügyfelektől, akik megosztják visszajelzéseiket, és szórakoztató és vonzó módon mutogatják termékeiket.

Olvasni:  4 módszer a versenytársak backlinkjei ellopására: Gyors, gyakorlati útmutató

Minden közösségi média platform

Hozzon létre infografikát

Az infografikák egyszerű, de erőteljes vizuális médiumok, amelyek felkeltik az érdeklődést és növelik a közönségbázist. A Zomato India legutóbbi „Kétféle ember projektje” a közösségi médiában és az indiai étkezési szokások 2020-as visszaforgatása nagy sikert aratott ezen az osztályon.

Forrás

Alakíts ki egy történetívet

A közösségi média különböző médiumai és a történetmesélés különböző kreatívjai ellenére a márkának olyan jellegzetes narratívával kell rendelkeznie, amely minden platformon következetes. Szinkronban kell lenniük azzal, amit a közönség elvár, valamint a vállalkozás és a növekedés jövőbeni lehetőségeivel. Nem feltétlenül kell minden bejegyzésnek tartalmaznia az üzleti sztorit.

Ennek ellenére ezeknek kell képezniük a kezdetet, a közepét és a csúcspontot, hogy a közönséget magával vigye üzleti útja során. Érezni kell velük, hogy a közösséged részei, és népszerűséged legnagyobb okai. Az Amazon India előfizetők és követők millióit gyűjtötte össze az összes közösségimédia-platformján azzal, hogy ezt helyesen tette, és Ön is ezt teheti!

Profilképek és leírások

Nem csak az Ön által közzétett tartalom meséli el történetét. Mesemondó ötletek profilképébe is beépíthető. Végül is ez nem csak az első dolog, ami feltűnik, amikor valaki megtekinti a profilodat, hanem minden alkalommal, amikor bármilyen tartalmat, megjegyzést vagy történetet teszel közzé.

Egyszerűen közzétehetsz egy szokásos képet magadról, vagy használhatod a márkád, kreativitásod vagy névtelenséged ábrázolására, amelyek mindegyike egy történetet mesél el. Hasonlóképpen a profil leírását is felhasználhatja a narratíva alakításához. Jóllehet csak néhány szót írhat, elhelyezhet egy választott webhelyre mutató hivatkozást is. Ez a webhely lehet egy blog, egy portfólió, egy link az Ön vállalkozásának webhelyére, vagy bármely más webhely, amelyről úgy érzi, hogy holisztikusan meséli el történetét.

Szimbolizmus

Egy történetet millióféleképpen lehet elmesélni, és ezek egyike a szimbolika.

A történetmesélésnek nem kell mindig egy esemény közvetlen elmesélésének lennie. Finomabb módokon is átadható. Például az egyesült államokbeli „Black Lives Matter” tüntetésekhez vezető sajnálatos események során az emberek a világ minden tájáról rohantak eszközeikhez, hogy üres, fekete bejegyzésekkel jelezzék támogatásukat. Ezt azért tették, hogy jelezzék a mozgalom támogatását. Hasonlóképpen, az emberek szivárványszínű szűrőkkel posztoltak tartalmat, jelezve, hogy támogatják az LMBTQ mozgalmat. A szimbolizmus tehát hatékony módja lehet az üzenet közvetítésének.

Lejátszási listák

A történetmesélést nem mindig szavakkal és képekkel kell megcsinálni. A zene erejét is felhasználhatja történetei elmesélésére.

A Spotify, az iTunes és más hasonló streaming szolgáltatások lehetővé teszik lejátszási listák létrehozását. Egyszerűen lejátszási listákat készíthet kedvenc dalaiból, ahogy a legtöbb ember teszi. De lejátszási listákat is használhat hangulatok, ötletek, érzelmek és történetek közvetítésére. Nem a leghagyományosabb mesemondó ötletek, de ki mondta, hogy a történetmesélésnek konvencionálisnak kell lennie?

Létrehozhat például egy lejátszási listát szomorú dalokból, és megoszthatja azt különböző közösségi média platformokon, hogy átadja az adott érzelmet. Megoszthat egy lejátszási listát az összes dalról, amelyet a bali nyaralása során hallgatott, hogy elmesélje utazásának történetét.

Olvasni:  YouTube-csatorna elrejtése vagy törlése (lépésről lépésre)

Megjegyzések szakaszok

Bár nem tartozik a legtöbbek közé kreatív történetmesélési módok, szinte minden közösségimédia-platform, amely lehetővé teszi a tartalom nyilvános megosztását, lehetővé teszi a bejegyzések megjegyzését is. Lehet, hogy nem mindig ők a legbarátságosabb helyek, de időnként meglepnek figyelő füllel, támogatással és odafigyeléssel. Az egész a megfelelő oldalak és ennek következtében a megfelelő közönség megtalálásán múlik. Mivel a közzétett kommentek valamilyen tartalomra reagálnak, legyen szó Youtube-videóról vagy Instagram-tekercsről, ezért gondoskodnod kell arról, hogy a bejegyzés releváns legyen a megjegyzésed szempontjából. Például, ha egy történetet szeretne elmesélni azokról a küzdelmekről, amelyekkel szabadúszóként szembesül, célszerűbb lenne olyan bejegyzést vagy oldalt találnia, amely a szabadúszó munkáról szól.

Mémek

A mémek a közösségi médiában a történetmesélés kenyerévé váltak, és az egyik legelterjedtebbek kreatív történetmesélési módok kint. Mivel az egyetemi diplomákat a kommunikáció e formájának szentelik, kissé ijesztőnek tűnhet a mémek készítése vagy akár a meglévő mémek hatékony felhasználása. De a nap végén ez egyszerűen egy kifejezési forma. Csak érezned kell, hogy mit szeretnél átadni, és néhány gyors görgetéssel a mémoldalakon biztosan találsz egy sablont, amely tökéletesen illeszkedik a narratívádhoz. Aligha van olyan platform, amelyen ne tudnád használni a mémeket, ezért használd ezt a médiát, hogy gondolataidat az interneten keresztül fejtsd ki.

Következtetés

Ha van elmesélnivalód, nincs jobb alkalom rá. Ha karnyújtásnyira hozzáfér a közönséghez, kihasználhatja a különböző platformokat és történetmesélési ötletek ebben a cikkben felsorolva, hogy üzenetet küldjön, népszerűsítse márkáját, vagy egyszerűen csak tudassa a világgal, hogy kicsoda. Az egyetlen megfontolandó szempont az, hogy az internet, bár erős médium, előfordulhat, hogy nem mindig úgy fogadja a történeteit, ahogyan azt szeretné. Tehát a vastag bőr a legfontosabb. Ennek ellenére az Ön története a tiéd, és reméljük, hogy segítünk elmondani.

Kulcs elvitelek

 • A közösségi média utat nyit a bőségnek kreatív történetmesélési ötletek.
 • Az Instagram, a Facebook, a Youtube és a Snapchat a történetmesélés kiemelkedő eszközei.
 • Használjon mémeket, megjegyzésrészeket, feliratokat, szimbolikát és infografikát, hogy tovább emelje történetmesélését a különböző platformokon.
 • A zene kreatív felhasználási módja lehet társadalmi történetmesélés
 • Elengedhetetlen, hogy vastag bőrű legyen a történeteitekkel kapcsolatos visszajelzések kezelése.

GYIK

1. Miért fontos a történetmesélés a közösségi médiában lévő márkák számára?

A közösségi médiában a márkatörténet a márkaismertség növelésével, az eléréssel és az új követők bevonzásával befolyásolja az ügyfeleket.

2. Mitől jó egy történet a közösségi médiában?

Egy jelentős és megható történet a közösségi médiában a leghatékonyabb.

3. Mit ér a történetmesélés a márkák számára?

A történetmesélés humanizálja Önt és márkáját. Lehetővé teszi, hogy kapcsolatba kerüljön, és hatékonyabban ragadja meg a közönségét.

4. Hogyan oszthatom meg a történetemet a közösségi médiában?

Használhat képeket, szöveget, videókat, zenét és szimbolikát az üzenet hatékony megosztásához.

5. Melyek a legjobb platformok a közösségi médiában történő történetmeséléshez?

Az Instagram, a Facebook és a Youtube a legjobb közösségi médiaplatformok a történetmeséléshez.

6. Hogyan érhetem el az embereket, hogy elkötelezzék magukat a történeteimmel a közösségi médiában?

Szándékosan és értelmes üzenettel vagy történettel vezessen, ahelyett, hogy elkötelezettséget keresne.

7. Hogyan használjuk a közösségi médiát történetmeséléshez?

Alakíts ki egy nagyszerű történetívet.
Használja ki az influencereket és partnereket.
Lépjen kapcsolatba követőivel
Tedd értelmessé történetedet.

Új publikációk:

Ajánlott