3 dolog, amely mindenféle kockázatnak teheti ki WordPress-webhelyét

Ha saját webhelyet szeretne létrehozni, valószínűleg hallott már a WordPressről. 2003-as megjelenése óta a WordPress vitathatatlanul a világ egyik leginkább ajánlott tartalomkezelő rendszere (CMS). A WordPress annyira népszerű, hogy több millió rajongót és hatalmat szerzett A webhelyek 42,9%-a világszerte. Az internet ekkora lefedettsége mellett valószínűleg felkeresett egy-két WordPress-alapú webhelyet.

A WordPress ideális platform bármilyen webhely létrehozásához, a kis személyes blogoktól a nagy vállalati webhelyekig. E nagyvállalatok közé tartozik a Time Inc., az NBC, a New York Post és a Sony. Ráadásul a WordPress alapszoftvere ingyenes, bármely felhasználó számára elérhető, és számos testreszabási lehetőséggel rendelkezik. Annak ellenére azonban, hogy a szoftver milyen népszerű és szinte mindenre kiterjedő webhely-platform, minden bizonnyal megvannak a hibái.

A népszerűségnek köszönhetően az internet minden típusú felhasználója felhívja a figyelmet, elsősorban a kiberbűnözők és a hackerek. Mint minden létező szoftvernél, mindig lesz egy-két hiba, amely átcsúszik a réseken. Néha ezek a hibák olyan sebezhetőséget okoznak, amelyet a kiberbűnözők kihasználhatnak a webhelyek kihasználására.

Ez a cikk bemutatja azokat a gyakori sebezhetőségeket, amelyeket a hackerek rendszerint kihasználnak a WordPress-ben, és bemutatjuk, hogyan lehet őket biztonságossá tenni. Így a webhelytulajdonosok proaktívan felkészülhetnek az ilyen biztonsági résekre, mielőtt ezek a számítógépes bűnözők súlyosan károsítanák webhelyeiket.

WordPress

Mi az a WordPress?

A kezdeti időkben a weboldalkészítés és -fejlesztés azzal járt, hogy a weboldal tulajdonosa kódolási ismeretekkel és tapasztalattal rendelkezett. A másik alternatíva az volt, hogy felkértek egy programozót vagy webfejlesztőt, aki elvégzi helyettük a kódolást. A programozók és webfejlesztők azonban a webhely kialakításától és funkcióitól függően meglehetősen drágák lehetnek.

Egy webfejlesztő bérbeadása költséges lehet 15-30 dollár átlagosan óránként, ami nem ideális szűkös költségvetésű felhasználók számára. Ezért a webhelytulajdonosok akkoriban általában tapasztalt programozókból, vállalatokból és gazdag kisvállalkozások tulajdonosaiból álltak.

A WordPress az általa nyújtott akadálymentesítés miatt játékmódosító volt a webhelykészítés és -fejlesztés jövője szempontjából. A WordPress egy ingyenes, letölthető és nyílt forráskódú szoftver, amely lehetővé teszi a nem műszaki felhasználók számára is saját weboldalakat készítenek. A WordPress használatával nincs szükség első kézből származó kódolási tapasztalatra, és szinte azonnal elindíthatja webhelyét.

A WordPress emellett rengeteg beépülő modult és testreszabási lehetőséget is kínál. Vitathatatlanul ez a legrugalmasabb és legegyszerűbb tartalomkezelő rendszer és webhelykészítő platform.

A platform támogatja az összes My SQL és Php tárhely platformot is. Ezenkívül a tartalomkezelő rendszer folyamatosan frissül új verziókkal, amelyek javítják az általános teljesítményt, új funkciókat és biztonságot.

Olvasni:  A 6 legjobb TikTok ütemező eszköz 2024-ben

A WordPress egy másik része, amely nagyszerűvé teszi, az aktív és segítőkész online közösség, beleértve a vitákat és a fórumokat. Ezek a közösségek rengeteg információt tartalmaznak az oktatóanyagokról, amelyek szinte bármilyen témában foglalkoznak webhelye vagy blogja fejlesztésével. Így a WordPress még könnyebben használható webhely-építő platformként.

Az interneten két fő webhely található, amelyek a WordPress-t képviselik. Ezek a webhelyek a WordPress.com és a WordPress.org. A felhasználók gyakran összekeverik az egyiket a másikkal, de vannak ilyenek jelentős különbségek amelyek elválasztják a két webhelyet.

A WordPress kód költészet

A WordPress.org és a WordPress.com közötti különbségek

A WordPress.org az a webhely, ahonnan ingyenesen letöltheti a WordPress alapszoftverét. A letöltés után azonban saját kezűleg kell megszerveznie az összes webtárhely szolgáltatást és telepítést.

Másrészt a WordPress.com a WordPress alapszoftver fizetős szolgáltatási verziója. Ez a verzió a kettő közül a felhasználóbarátabb verzió, mert átfogóan kezeli a telepítést és a tárhelyszolgáltatást.

Miután telepítette a WordPress platformot a WordPress.org webhelyről, teljes rugalmasságot és ellenőrzést biztosít a webhelyén található szinte minden felett. A telepítési folyamat felgyorsítása érdekében még egy WordPress fejlesztőeszközt is használhat nem fejlesztőknek.

Ezek a telepíteni kívánt témáktól a kimerítő bővítmények listájáig és testreszabási lehetőségekig terjedhetnek. Ez az oka annak is, hogy nagyon kevés tartalomkezelő rendszer közelíti meg a WordPress rugalmasságát és méretezhetőségét.

Ezzel szemben, amikor a WordPress.com webhelyről telepíti a WordPress-t, továbbra is számos nagyszerű lehetőség áll rendelkezésére; egyesek számára azonban korlátozottnak érezhetik magukat. Ez végső soron attól függ, hogy milyen ártervet választ. Szüksége lesz egy drága üzleti terv ha külső beépülő modulokat szeretne telepíteni, és hozzáférhet az összes SEO lehetőséghez.

Bár nem tűnik intuitívnak a korlátozott lehetőségeket tartalmazó csomagért fizetni, egyesek azzal érvelnek, hogy kevesebb választás jó. Ez azért van így, mert a kevesebb lehetőség ebben az esetben azt jelenti, hogy könnyebben használható terméke lesz. Ez az érvelés hasonló ahhoz, hogy egyesek miért részesítik előnyben az Apple termékeket a Windows vagy Android termékekkel szemben.

Három fő előnye van annak, ha a platform WordPress.com verzióját választja. Az első előnye, hogy gyors és egyszerű telepítést, tárolást és beállítást biztosít. Így néhány kattintással elindíthat egy kis webhelyet.

A második előny a webhely biztonságának és karbantartásának egyszerűsége. Webhelyének védelme és karbantartása sok időt vehet igénybe, amit több tartalom létrehozására is felhasználhattak volna. A WordPress.com verzió szinte teljesen automatikusan kezeli a webhely biztonságát és karbantartását. Így több ideje marad a kritikusabb feladatokra összpontosítani webhelye fejlesztése érdekében.

Olvasni:  10 LEGJOBB webhely YouTube-előfizetők vásárlására (2024. február) Valódi és amp; Olcsó

A harmadik és egyben utolsó előny az e-mailhez való hozzáférés és az élő támogatás. A WordPress.com verziót használók többnyire nem rendelkeznek technikai tapasztalattal. Az e-mailekhez és az élő támogatáshoz való hozzáférés megkönnyíti és gyorsabbá teszi a webhelyekkel kapcsolatos problémák megoldását külső segítség nélkül.

Az ár-összehasonlítás alapján kicsit bonyolult lehet megfejteni. Bár a WordPress.org verzió ingyenes, ez még mindig nem vonatkozik a webhely egyéb részei amelyek fizetést igényelnek. Ezek közé tartozik a webtárhely, a domain név, a prémium témák, a bővítmények, a kiberbiztonság és a fejlesztő bérléséhez szükséges díjak. A többi weboldal alapvető ára a következő:

 • A webtárhely havi 2,95 dollártól kezdődik
 • A domain név évi 12 dollártól kezdődik
 • A témák általában ingyenesek, de akár 200 USD-t is elérhetnek egyszeri díj ellenében
 • A beépülő modulok ingyenesek is lehetnek, de akár 1000 USD-t is elérhetnek a folyamatos vagy egyszeri díjakból
 • A kiberbiztonság 50 dollártól kezdődik, és lehet egyszeri vagy folyamatos
 • A fejlesztői díjak akár 1000 USD-t is elérhetnek a webhely összetettségétől függően

A WordPress.com verzió egyszerűbb lehetőségeket kínál, amelyek tervek formájában jelennek meg. Az elérhető fizetős csomagok a következőket tartalmazzák:

 1. Személyes – A személyes csomag havi 5 dollárba kerül, és lehetővé teszi a domain név kiválasztását.
 2. Prémium – A prémium csomag havi 8 dollárba kerül, és hozzáférést biztosít a fizetett prémium témákhoz.
 3. Üzleti – Az üzleti tervnek óriási ára van az előző két tervhez képest, hatalmas 25 dolláros havi díjjal. A terv azonban tartalmazza az élő támogatást és az összes beépülő modulhoz való hozzáférést.
 4. E-kereskedelem – Az e-kereskedelmi terv a legdrágább, majdnem kétszerese az üzleti terv árának, havi 45 dollár. Ez a terv ideális azoknak a felhasználóknak, akik saját online áruházat szeretnének létrehozni.

A WordPress.org verzióval több időt kell fordítania a webhelyén található összes beállítására. Ennek hatalmas előnye, hogy olcsóbb lehet, mint a WordPress.com verzió. Lehetséges azonban, hogy ár szempontjából nincs értelme, ha a hiányzó támogatás miatt végül fejlesztőt vesz fel.

A WordPress.com előnye, hogy kiszámíthatóbbak a fizetendő díjak, mivel mindez megtalálható a webhelyén. Ezenkívül a személyes vagy prémium csomagoknak bőven elegendőnek kell lenniük a kisebb webhelyek működéséhez.

A WordPress sebezhetőségeinek 3 gyakori oka

Figyelmeztető riasztás

Most, hogy megértette a WordPress működését, valószínűleg már van elképzelése arról, hogyan szeretné felépíteni webhelyét. Ha azonban már létrehozott egy webhelyet, amellyel elégedett, tudnia kell, hogyan védheti meg.

Az egyetlen módja annak, hogy egy webhely abszolút biztonságban legyen, az az, hogy elveszítjük a webhely létrehozásának lényegét. Ez a következő lépéseket tartalmazza:

 1. Felteszi a saját szerverére.
 2. Az összes másolat törlése.
 3. A szerver leválasztása az internetről.
 4. A szerver leválasztása az áramforrásról.
 5. A szerver tárolása zárt szekrényben, ahol csak Ön rendelkezik a kulcsával.
Olvasni:  SEO cégeknek: 5 iparág, amely nem létezhet SEO nélkül

Más szóval, egy webhely soha nem 100%-ban védett a sebezhetőségekkel szemben. A webhelyek valamikor mindig sebezhetőek lesznek, és mindig lesznek kiberbiztonsági fenyegetések. Vannak azonban olyan lépések, amelyeket a webhelytulajdonosok megtehetnek annak érdekében, hogy webhelyeiket a lehető legnagyobb biztonságban tartsák.

Az emberek gyakran felteszik a kérdést, hogy a WordPress biztonságos-e. Az embereknek meg kell érteniük, hogy a WordPress lényege a szoftver. Mint minden valaha kifejlesztett szoftvernek, néha ebben is lehetnek hibák, amelyek megjelennek.

Ezen hibák némelyike ​​potenciálisan új biztonsági réseket tárhat fel, amelyeket a hackerek kihasználhatnak. Az ehhez hasonló hibák azonban nem csak a WordPressben fordulnak elő. Programok százai lépnek életbe minden alkalommal, amikor egy felhasználó akár egyetlen weboldalt is megjelenít. Bármelyik program egyetlen sebezhetősége is pontosan az lehet, amire egy kiberbűnözőnek szüksége van egy webhely kihasználásához.

A WordPress egy legnépszerűbb eszköz a webhelyek létrehozásához és fejlesztéséhez. Népszerűsége miatt a kibertámadások rendkívül népszerű célpontja is. Ez nem jelenti azt, hogy a WordPress veszélyes platform a webhely beállításához. Minden más online platform valamilyen módon vagy formában megtapasztalhatja és meg is fogja tapasztalni a kibertámadásokat egy vagy másik ponton.

Szerencsére a WordPress egészséges és aktív közösséggel is rendelkezik, amely kivizsgálja ezeket a biztonsági fenyegetéseket, és megoldásokat hoz létre rájuk. Íme a WordPress 3 leggyakoribb sebezhetősége és biztonsági fenyegetése, valamint azok enyhítésének módjai.

1. Elavult alapszoftver

A webhelyekkel kapcsolatos gyakori probléma az a tény, hogy a színfalak mögött rendkívül sok mozgó alkatrész található. Ezek nemcsak a programokra korlátozódnak, hanem a könyvtárakra is, amelyek nyitást jelenthetnek a kiberbűnözők számára.

Ezért a nagy webhelyek rendszergazdák vagy SysAdminok egész csapatait alkalmazzák. A SysAdmins felelős azért, hogy a webhelyen minden javítva legyen, és az összes szükséges szerveren fusson.

Az elavult alapszoftver-probléma általában olyan kis webhelyeken jelentkezik, amelyek még egy teljes munkaidős rendszergazdát sem engedhetnek meg maguknak. Szerencsére vannak két egyszerű megoldás erre a problémára.

Az első megoldás az, hogy ütemezi a WordPress alapvető frissítéseinek rutinellenőrzését, és saját maga javítja ki azokat. A második megoldás egy WordPress felügyeleti szoftver vagy bővítmény telepítése, amely automatikusan javítja a frissítéseket.

2. Elavult beépülő modulok és témák

Mint említettük, minden szoftver tartalmaz egy-két hibát. A WordPress és témái és bővítményei nem mentesülnek e szabály alól. A szokásos probléma az, hogy a legtöbb felhasználó nem tud ezekről a hibákról, amíg ki nem adnak egy frissítést vagy javítást a javításukra.

Olvasni:  45 leggyorsabban használható WordPress téma 2024-ben

Amikor a szoftverfejlesztők észlelik ezeket a hibákat, azonnal javítanak hozzájuk, és kiadnak egy frissítést. Addigra a probléma megoldása az, hogy egyszerűen kattintson a frissítés gombra.

A webhely tulajdonosaként az Ön felelőssége a szükséges automatikus frissítési bővítmények vagy szoftverek telepítése. Ideális, ha rendszeresen manuálisan keresi a frissítéseket olyan bővítmények és témák esetében, amelyek nem rendelkeznek automatikus frissítési funkcióval.

Ezenkívül nem árt beállítani egy rendszeres ütemezést az automatikus és a kézi frissítés típusú bővítmények és témák frissítéseinek ellenőrzésére. Így minden alapot lefed az automatikus frissítő szoftverben vagy bővítményben található hibák esetén.

3. Rosszindulatú programok

A rosszindulatú programok minden olyan rosszindulatú szoftverre utalnak, amelyet a kiberbűnözők stratégiailag elhelyezhetnek és bármikor aktiválhatnak az Ön webhelyén. A rosszindulatú programok beszúrása lehet olyan egyszerű, mint egy megfelelően kialakított megjegyzés írása, vagy olyan összetett, mint egy feltöltött végrehajtható fájl. Függetlenül attól, hogy a rosszindulatú program hogyan kerül be a webhelyére, ha egyszer bekerült, rémálom lehet.

A legjobb esetben ez nem okoz súlyos problémákat a webhelyén. Azonban bosszantó dolgokat, például más termékek hirdetéseit jeleníti meg a látogatók számára. Ez viszonylag könnyen eltávolítható és tisztítható.

A legrosszabb forgatókönyv az, amikor valaki beszúr valamit, ami lehetővé teszi számára, hogy programokat futtasson a kiszolgálón. Ezek a programok fiókokat hozhatnak létre a WordPress webhelyen, vagy rosszabb esetben felhasználói fiókokat hozhatnak létre az alapul szolgáló operációs rendszerben.

Ennek a forgatókönyvnek a tisztítása sokkal nagyobb kihívást jelent, és akár egy webhely tiszta biztonsági másolatból történő visszaállítását is magában foglalhatja. Ezenkívül előfordulhat, hogy ki kell találnia, hogyan csinálta ezt a hacker, és hogyan kell javítani. Még ha mindez sikerül is, csak abban reménykedhet, hogy alaposan megtisztította az egészet.

Az ideális megoldás erre a problémára a rosszindulatú szoftverek eltávolítására szolgáló szolgáltatásokba való befektetés. Ezek a szolgáltatások azzal segítik a felhasználókat, hogy rendszeresen átvizsgálják webhelyeiket ismert rosszindulatú programok után. Amikor rosszindulatú programokat észlelnek, azonosítják azt, és vagy proaktívan intézkednek, vagy javaslatokat tesznek a következő lépésekre.

Proaktív módon védje meg webhelyét a számítógépes bűnözőktől

Már jól bevált, hogy a WordPress népszerűsége miatt a sebezhetőségre vadászó kiberbűnözők elsődleges célpontja. Tegyen magának egy szívességet, és győződjön meg róla, hogy nem lesz egy újabb kiberbűnözési statisztika.

A WordPress webhelyek első védelmi vonala mindig a proaktív hozzáállás a sebezhetőségek kezelésekor. Bár a legtöbb webhelytulajdonos csak az indulás után gondol a kiberbiztonságra, ennek mindig a tervezési folyamat részét kell képeznie. Mielőtt még gondolkodna webhelye elindításán, minden lehetséges biztonsági intézkedéssel rendelkeznie kell.

Új publikációk:

Ajánlott