3 egyszerű lépés a piacképes vállalkozásnév megtalálásához

Van egy üzleti ötlete, amit szívesen elindítana. Most kell egy név hozzá. Több ezer opciót keresel az interneten, de úgy tűnik, semmi sem kattan olyan jól, mint például a Dollar Shave Club. Ritka az ilyen cégnév. Teljesen elmondja, amit csinál, mégis intrikát kelt. Még ha több száz opciót is be tud szerezni egy márkanév-generátoron keresztül, nem tudhatja, hogy ez a név működni fog-e az Ön vállalkozása számára.

Forrás

Ebben a blogban ezt a rejtvényt próbálom megoldani, egyszerűen azért, mert a névadás nem önkényes folyamat. Sőt, éppen ellenkezőleg. Létezik egy meghatározott eljárás a vállalkozás elnevezésére – amely biztosítja, hogy a név ne csak meggyőző legyen, hanem inspiráló is legyen, releváns legyen a márka szempontjából, elősegítse az Ön pénzügyi sikerét, és ellenőrzi az összes jogi követelményt.

3 lépésből álló folyamat a cégnév megkereséséhez

Egy olyan vállalat részeként, amely több mint 35 000 projekt elnevezésében segített, bemutatom a következő három lépésből álló folyamatot.

1. Ismerje meg a márkáját

A legegyszerűbb módja annak, hogy megértsük, ki vagy, mint márka, ha leszögezed az értékajánlatodat. Egyesek ezt felvonó pályának vagy egyedi eladási ajánlatnak (USP) nevezhetik. Ez a márka legfontosabb eleme. Íme néhány egysoros értékajánlat útmutatásul:

● Apple: Az Apple átalakítja az emberek és a technológiák közötti interakciót.

● Airbnb: Az Airbnb egyedülálló otthonokkal és felejthetetlen élményekkel köti össze az embereket szerte a világon

Olvasni:  Technikai eszközök a Buffalo iparágban dolgozó szakemberek számára

● Eventbrite: Az Eventbrite rendezvények piactere.

Érted a sodródást. Mindenkinek el kell tudnia magyarázni a márkáját a lehető legegyszerűbb módon, ideális esetben a lehető legkevesebb szó használatával. Több mint 1000 márkával való munka során szerzett tapasztalataim alapján meglepett, hogy milyen kevesen képesek erre. De ha világos elképzelése van arról, hogy mit csinál a vállalkozása, akkor ezt ugyanolyan világosan közvetítheti közönségének.

A következő lépés a márka megértéséhez annak hangja. Ez a márkád karaktere és hozzáállása. Ebből az öt legnépszerűbb hangszínből választhat. A legtöbb vállalkozás a következő kategóriák valamelyikébe tartozik:

● Modern

● Pragmatikus

● Játékos

● Érzelmileg erős

● Kiemelkedő

Hangnemét annak kell formálnia, ahogyan szeretné, hogy a márkáját láthassák, nem pedig bármilyen divatos vagy lineáris megközelítésnek. Manapság sok névadó ügynökség azt javasolja, hogy egy szótagú, lendületes név legyen. De ez nem fog működni, mondjuk egy csúcskategóriás márkánál. A Berkshire Hathaway olyan fantasztikus név, mint a Slack. De mindkét márka hangja és személyisége nagymértékben különbözik, és ugyanazt kell értenie a márkájához.

2. Jó és rossz nevek ötletelése

A névadás következő lépése megköveteli, hogy meghúzza a kreatív húrjait. Gondoljon a lehető legtöbb márkanévre anélkül, hogy megítélné vagy elemezné őket. Az egyetlen dolog, amit szem előtt kell tartani, hogy ezeknek a neveknek meg kell felelniük az első lépésben felvázolt márkajavaslatnak és személyiségnek.

A kezdéshez néhány módszer a tezaurusz, a rímelő szavak, az iparági szleng, a népszerű szavak és így tovább. Ez a folyamat segít papírra vetni gondolatait, és csapattal még átfogóbb.

Gondolhatja, hogy egyes gyökszavak (alapszavak, amelyekhez más szavak kapcsolódnak) nagyobb vonzerőt kapnak, mint mások. Kutatásunk szerint vásárlóink ​​körében az alábbi szavak a legnépszerűbbek. Néhány szót beépíthet az ötletelési folyamatába.

Olvasni:  Native vs Hybrid vs Cross Platform – A legjobb választás a mobilalkalmazásokhoz 2024-ben

Az is számít, hogy a gyökérszó a domain név elején vagy végén található. Például azok a domainek, amelyek a végén az „egészségügy” kifejezést tartalmazzák, jobb eredményeket mutattak azokhoz a domainekhez képest, ahol az „egészség” a domain elején szerepelt.

Továbbá, ha mások is segítenek Önnek, azt javaslom, hogy vegyen részt különböző korcsoportokból származó emberekkel, mert előfordulhat, hogy ők eltérően gondolkodnak a különböző cégnevekről.

stratégiák egy márka elnevezésére

Forrás

2021-ben felmérést végeztünk, és azt találtuk, hogy a 25-34 évesek az új és innovatív márkaépítést preferálják, míg a 45-65 évesek a történelmi és megbízható nevek felé hajlanak. A 35-45 éves korosztály egyenlő arányban oszlott meg a két lehetőség között. Ezért hasznos, ha több korcsoportot választunk, hogy biztosítsuk a lehetőségek kiegyensúlyozott kombinációját.

Ne feledje, ez a folyamat nyitott és kreatív, ezért ne féljen a dobozon kívül gondolkodni. Még ha ezen a ponton 200 páratlan névhez is jut, hamarosan szűkíteni fogja ezt a listát.

Most kritikus szemüveggel fogja értékelni az ötletelésből származó neveket. Itt az ideje annak, hogy alaposan felmérjük, hogy az egyes lehetőségek hogyan illeszkednek a márka értékajánlatához és hangvételéhez. Ha egy csapat dolgozik Önnel, alaposan meg kell kommunikálnia velük a márka tervét egy elnevezési tájékoztató segítségével. A csapattal való munka az objektivitás és az egyedi nézőpontok megteremtésében is hasznos – vállalkozóként könnyen kötődhet néhány üzleti név ötletek.

Az Ön értékelési kritériumai a következők lehetnek:

  • A márkanév illeszkedik-e a márka hangjához és értékajánlatához
  • Hogyan hangzik: kiemelkedik-e, izgat-e, hogyan nézhet ki a közösségi médiában stb.

Próbálja szűkíteni a listát körülbelül öt-hat lehetőségre ennek a lépésnek a végéig.

Olvasni:  Hogyan készítsünk sikeres honlapot: 5 lépés

3. Érvényesítse

Az elnevezési folyamat utolsó lépése kissé időigényesebb, de nem tárgyalható. A legjobb márkanév-beállításokat egy sor teszten keresztül kell futtatnia, hogy megszerezze vállalkozása végső nevét.

  • Domain név: kevés vállalkozás tud virágozni weboldal nélkül. Szüksége lesz egy piacképes domain névre, amely megegyezik a vállalkozás nevével.
  • Pontos egyezés: ideális esetben a domain neve pontosan megegyezik, például a yourbusinessname.com címmel (például: az Apple az Apple.com címen található), és könnyen elérhető lenne. De ez ritkán történik meg.
  • Alternatív kiterjesztések: ha nem áll rendelkezésre pontos egyezés a domain nevéhez, kereshet más kiterjesztéseket, például .co vagy .io. (Példa: Peppercontent.io)
  • Kiegészítők: az elérhető lehetőségek keresése során az iparági bővítményeket is használhatja a potenciális domainnév mögött vagy előtt. Példák a hátsó bővítményekre: (yourbusinessname)consulting.com vagy (yourbusinessname)motors.com. Az elülső oldali kiegészítők így nézhetnek ki: shop(a vállalkozásnév).com, eat(yourbusinessname).com stb.

Alternatív írásmódokat is kereshet (például Lyft, Tumblr és Flickr), hogy megkönnyítse a rendelkezésre állást, és egy csipetnyi modernitást adjon márkanevéhez.

  • Védjegyellenőrzés: ez egy másik kulcsfontosságú szempont a cégnév érvényesítésében. Valószínűleg az angol szótár minden szavához létezik egy védjegy. Kérjen jogi segítséget a lépés helyes végrehajtásához. Bármennyire izgatott is a vállalkozás elindítása előtt, a védjegyellenőrzés figyelmen kívül hagyása a jövőben a levelek leállításához és lemondásához vezethet.
  • Közönségteszt: termékét vagy szolgáltatását nagy valószínűséggel idegenek fogják használni. Ezért véleményüket még az elnevezési folyamat során is figyelembe kell venni. Felírhatja a nevét valaki, akivel egy kávézóban, bárban vagy máshol találkozott. Ha van esély arra, hogy újra látja ezt a személyt, próbálja meg a beszélgetés során elmondani neki a nevet, és másnap ellenőrizze, hogy emlékszik-e rá. Ebben a szakaszban tesztelje az alternatív kiejtéseket, a különböző nyelvek jelentését stb.
Olvasni:  5 lépés a spanyol fordítói készségekkel rendelkező szabadúszó fordítóvá váláshoz

Még egy alulértékelt lépés a vállalkozás elnevezéséhez

Az érvényesítési ellenőrzésekkel az elnevezési folyamat többé-kevésbé véget ér. Most olyan névvel kell rendelkeznie, amely energiával tölt fel, és képes inspirálni másokat, és velük maradni. Van azonban még egy lépés, amely segíthet kitűnni a mai digitális marketing ökoszisztémában.

Ez a lépés a márka képzelete.

A vállalkozás neve önmagában csak egy szó. Az teszi varázslatossá, hogy képes felizgatni téged és másokat. Ez a márka képzelete. Ha el tudja képzelni a márkája erejét és azt, hogy mit szeretne elérni vele, akkor minden, amit ezentúl a márkaépítési folyamat során tesz, ez a képzelet fog vezérelni.

a márkaarchitektúra fejlesztési folyamata

Forrás

A Nike önmagában is egyedi név. Ennek ellenére az alapítók felbecsülhetetlen értékű időt és gondolkodást töltöttek azzal, hogy kitalálják, hogyan akarják látni. Ma talán nem tudod, hogy Nike valójában a győzelem görög istennőjét jelenti, de mindenképpen ismered győztes identitását, lendületét és kiváló minőségét. Ez a márka képzeletének ereje.

Tehát, amikor elkezdi ezt az izgalmas névadási utat vállalkozása számára, ne feledje, hogy egy cégnév csak annyira jó, mint amennyire a gondolat, a megértés és a jövőkép kapcsolódott hozzá.

A márka és annak értékajánlatának kitalálása, a sok jó és rossz név összeállítása egy változatos csapattal, a rövidített listák felvétele a névadási tájékoztató alapján, valamint a domain, a védjegy és a közönség reakcióinak nevének érvényesítése biztosíthatja. hogy olyan élénkítő nevet kap, amely monumentális márka identitását illetően. A márka fantáziája ezen túlmenően meghatározza az Ön nevét a végső siker érdekében!

Új publikációk:

Ajánlott