404 átirányítás: hogyan kell megvalósítani & SEO hatás

Minden webmester rémálma legyen a 404-es hiba? Mik azok a 404-es hibák? Milyen hatással vannak a SEO-ra? Van helyes módja a 404-es átirányítás megvalósításának?

Ezekre a kérdésekre fogunk válaszolni, beleértve az átirányítások és a 404-es oldalak létrehozásának különböző módjait.

A HTTP-protokollok alapjai

Mielőtt megvizsgálnánk a 404-es hibákat, jó, ha általánosan ismerjük a webes HTTP-protokollok alapjait. Az internet alapvetően ügyfelekből és szerverekből áll.

Az ügyfelek ebben az esetben azokra a böngészőkre utalnak, amelyeket az internet eléréséhez használ – Google Chrome, Safari, Opera, Firefox és Internet Explorer.

Amikor egy felhasználó webhelyet kér, a kérést elküldi a webszervereknek, amelyek aztán válaszolnak. A felhasználó kérését a HTTP protokoll használatával teszi meg.

Mi az a HTTP? Ezek olyan szabványok, amelyeket minden internetfelhasználó elfogad. Amikor a felhasználók kérelmet nyújtanak be, az állapotkódok jelzik, hogy a kérés sikeres volt-e vagy sem. Ezeket az állapotkódokat HTTP-állapotkódoknak nevezzük.

Különféle HTTP állapotkód blokkok léteznek:

 • 100 – általában információs kérésekből
 • 200 – sikeres kérés
 • 300 – átirányításokhoz használják
 • 400 – a blokk az ügyfélhibákat mutatja
 • és 500 – a szerverhibákat mutatja

Nézzük tovább a 400-as blokkot, mivel ez az, ahol a cikk fókuszpontja, a 404-es hibák vannak kategorizálva. A 400-as blokk azt jelenti, hogy egy oldal nem található, vagy az ügyfél kérést küldött egy bizonyos problémával.

A probléma az ügyfél oldaláról jön. A 404-es hiba annak az eredménye, hogy a keresett oldal nem található.

Mi az a 404-es hiba?

Most, hogy megértette, mik a HTTP-állapotkódok és azok forrása, hogyan határoznánk meg a 404-es hibát?

Ez egy HTTP-válaszkód, amely azt mutatja, hogy a felhasználó által kért oldal nem található. Általában olyan üzenetek kísérik, mint az „oldal nem található” vagy „Az elérni kívánt oldal nem létezik”.

Miért kellett a 404-es hibáknak aggódnia?

A 404-esek rendkívül gyakoriak. Aggódnia kell azonban, ha webmesterként szerepelnek a webhelyén?

Nos, nem minden 404-es rossz. Ne feledje, hogy ezek az ügyféloldali hibák következményei. Néha, ha egy felhasználó rosszul írja be az URL-t, az azt jelenti, hogy lényegében egy nem létező weboldalt kér.

Ebben az esetben a 404 kiszolgálása valójában jó ötlet. Vegye figyelembe, hogy a Google nem bünteti meg Önt, ha „rossz URL” miatt 404-et adott ki.

John Mueller, a Google mondta a sajátjában 404-es hibavideó:

„A szervernaplókban vagy az elemzésekben ellenőrizze, hogy van-e forgalom ezekre az URL-ekre. Ha nincs forgalom, az nagyszerű. A Search Console-ban ellenőrizze, hogy vannak-e linkek ezekre az URL-ekre. Nincsenek releváns linkek? Ez is nagyszerű. Ha nem lát semmi különöset sem a linkekben, sem a forgalomban, az teljesen rendben van, ha ezek az oldalak 404-et adnak vissza.”

Olvasni:  A Végső útmutató a Kövesse a fórum visszamutató linkjeinek beszerzéséhez

Ha azonban van egy hiteles weboldala fantasztikus “link juice”-val (sok visszamutató hivatkozással), és amikor a felhasználók azt kérik, hogy 404-eket látnak, akkor nagyon aggódnia kell.

Néha ez akkor fordulhat elő, amikor egy oldalt törölnek a webhelyről, sőt a szerverről is, de továbbra is vannak linkek a törölt oldalra és a könyvjelzők, amelyek továbbra is léteznek, vagy az URL-átalakításokból (például könyvtárak átnevezése után).

A 404-et eredményező egyéb problémák közé tartoznak az elavult hivatkozások vagy az elírási hibákat tartalmazó hivatkozások.

A 404-ek hatása a keresőoptimalizálásra

Amint láttuk, a 404-es hibák aggodalomra adnak okot, az okuktól és az érintett forrástól függően. Nézzük meg a SEO-ra gyakorolt ​​hatását.

Veszteség a PageRank-ban

Ha 404-es van, a keresőrobotok olyan erőforráshoz próbálnak hozzáférni, amely nem létezik.

Minden alkalommal, amikor a bejáró 404-es hibát talál, negatív jeleket küld az adott erőforrásról. Ha ez többször megtörténik, az erőforrás eltávolításra kerül az indexből.

Ha ez az Ön oldalának kezdőlapja, vagy fontos linklevet vagy információkat tartalmazó céloldal, akkor ez azt jelenti, hogy az oldal egyáltalán nem lesz rangsorolva.

Mi történik a felhasználóiddal? Ha ez egy e-kereskedelmi webhely termékoldala volt, az azt jelenti, hogy az Ön értékesítéseit is érinti.

Rossz felhasználói élmény

A webhely lényege elsősorban az, hogy kapcsolati pontot hozzon létre a felhasználók és a márka között. Ha az érintkezési pont rossz tapasztalatot eredményez, akkor nincs értelme.

Ha a felhasználók továbbra is megpróbálnak hozzáférni egy erőforráshoz, és csak a 404-et kapják, akkor abbahagyják a próbálkozást. Találd ki, merre tartanak? A versenytárs webhelyére, üzletére vagy vállalkozására.

Előbb vagy utóbb a keresőrobotok észreveszik a magas visszafordulási arányt, és ez azt fogja látni, hogy webhelyét vagy weboldalát egyre lejjebb helyezik.

Mit kell tennie a 404-esekkel?

Mit tegyünk a 404-esekkel? A 404 elleni küzdelem nagyszerű módja az átirányítások végrehajtásának megtanulása.

Az átirányítások hasznosak lehetnek, ha URL-módosítás történik, például ha van egy régi URL-je örökzöld tartalommal, amely jelentős forgalmat hoz webhelyére, és úgy dönt, hogy új URL-re cseréli.

Lenyűgöző 404 oldalakat is készíthet, ahol szükséges a kiszolgálásuk. A következőkben vizsgáljuk meg ezeket a lehetőségeket:

404 Átirányítási beállítások

Számos átirányítási típus létezik, például a 301-es átirányítások, a 302-es átirányítások és a HTML-átirányítások. Melyiket mikor érdemes használni?

HTML átirányítások

Ez a típus egy adott idő elteltével automatikusan új webhelyre küldi a felhasználókat. Egy üzenet kíséri, amely jelzi, hogy a webhely elköltözött, és hamarosan átirányítják őket.

Bár ez látszólag jó ötlet, a HTML-átirányítások rosszak lehetnek a felhasználói élményben. Ennek az az oka, hogy a felhasználó nem biztos, hogy felkészült a nagy változásra a nem található erőforrásról egy teljesen új webhelyre.

Ami még rosszabb, befolyásolhatja a navigációt, ha a felhasználó vissza akar térni egy előző oldalra. Előfordulhat, hogy a végén visszatérnek a 404-es hibához, majd összezavarodnak, amikor egy adott erőforrást keresnek.

301 átirányítások

Milyen helyzetekben lehet szükség ennek az átirányításnak a használatára?

 • Ha webhelyét teljesen új domainre helyezi át
 • Ha gyakran előfordul, hogy URL-jét elgépeli
 • Ha egyértelmű különbséget szeretne tenni webhelye www és nem www változatai között, mint a www.abc.com és az abc.com webhelyeken. Ebben az esetben meg kell határoznia, hogy mi lesz az alapértelmezett verzió, majd át kell irányítania a nem alapértelmezett verziót az alapértelmezettre.
Olvasni:  SEO jelentési irányítópult: A SEO sikerének kulcsfontosságú mutatói (+ ingyenes sablon)

A 301-esek nagyszerű lehetőséget kínálnak a lenyűgöző hivatkozási jogosultsággal rendelkező régi oldalakhoz. Ezeket át lehet irányítani az újabb verziókra, amelyek nagyon hasonlítanak a régi oldalakhoz. Még jobb, ha létrehozhat egy új URL-t a régi oldal tárolására, amely 404-es hibákat kezdett megjeleníteni.

302 Átirányítások

Ez az átirányítás ideális, ha átmeneti helyzettel van dolgod. Tegyük fel például, hogy újjáépíti webhelye fő részeit.

A 302-es számmal értesítheti a felhasználókat, hogy az oldal a folyamatban lévő szerkesztések vagy frissítések miatt átmenetileg nem érhető el.

Ellentmondás

Ezen a ponton mi történik, ha 302-es átirányítást használt, de úgy döntött, hogy nem távolítja el? Például, ha végzett a webhely fő részének felépítésével, úgy dönt, hogy megtartja az új és a régi verziót is.

Ebben az esetben a keresőmotorok figyelmen kívül hagyhatják az új webhelyet, és folyamatosan indexelik a régit a régebbi tartalommal. Csak biztonságosabb a megfelelő átirányítási típusok használata.

A 404-es átirányítás megvalósítása a WordPressben

Vannak módok a 404-ek kezelésére, ha olyan CMS-t használ, mint a WordPress? Vannak olyan bővítmények, mint a Átirányítás.me plugin, amely tiszta munkát végezhet.

Az átirányítási beépülő modul használata

 • Le kell töltenie, telepítenie és aktiválnia kell a bővítményt.
 • Ezután lépjen a “beállításokhoz”
 • Nyissa meg a 404 lapot, és kattintson rá az észlelt problémák megtekintéséhez

 • Ezután ki kell töltenie az Átirányítás szakaszt azokkal az URL-címekkel, amelyekről át szeretne irányítani
 • Töltse ki az új URL-eket, azokat, amelyekre át szeretne irányítani a cél lapon

További használható bővítmények:

 • Egyszerű 301-es átirányítások
 • WP 404 automatikus átirányítás hasonló bejegyzésre
 • Yoast SEO Premium
 • Biztonságos átirányításkezelő

.htaccess használata a 404-es átirányításhoz

Szüksége van egy Apache által működtetett szerverre, és a mod_rewrite-t is telepíteni kell. A .htaccess fájlhoz is hozzá kell férnie.

A következőképpen kell eljárni:

 • Nyissa meg a cPanel-t, és jelentkezzen be
 • Lépjen a “Fájlok”, majd a “Fájlkezelő” elemre

 • Hozzáférés a webhely dokumentum gyökérmappájához
 • Kattintson a “beállítások” gombra
 • Válassza a “rejtett fájlok megjelenítése” lehetőséget
 • Megment

 • Kattintson a jobb gombbal a .htaccess fájlra
 • Válassza a “szerkesztés” lehetőséget

 • Ha nem rendelkezik .htaccess fájllal, létre kell hoznia egyet. Ehhez kattintson a bal felső sarokban található „új fájl” gombra
 • Győződjön meg arról, hogy az új fájl neve “.htaccess”
 • Győződjön meg arról, hogy a .htaccess fájl létrehozásának könyvtára a /public_html/
 • Ha megjelenik egy párbeszédpanel, kattintson a “szerkesztés” gombra

.htaccess FTP használatával (FileZilla)

Ha nincs hozzáférése a cPanelhez, FTP-n keresztül elérheti a .htaccess fájlt.

 • Nyissa meg a FileZillát, és jelentkezzen be a webterületére FTP-vel
 • Kattintson duplán a public_html elemre a webhely fájljainak listázásához
 • Válassza ki a .htaccess fájlt, kattintson a jobb gombbal, és válassza a Nézet/Szerkesztés lehetőséget
 • Írja be az új kódot. Mentse el a fájlt, miután befejezte a szerkesztést
 • Kattintson az Igen gombra a FileZillában az új .htaccess fájl feltöltéséhez

Itt található a .htaccess fájlban használandó kód. A „problem-domain” itt a 404-eseket kiszolgáló tartományra utal. Az „Átirányított-tartomány” az a forrás, amelyre átirányítja a 404-eseket kiszolgáló URL-t.

A második utolsó sort megjegyzésbe kell írnia, és az utolsó sort törölnie kell, hogy elkerülje a további hibákat – ezúttal egy 403-ast.

# AZ ELÉRÜLT LINKEK ÁTIRÁNYÍTÁSA KONKRÉT DOMAINRÓL

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} .*

Olvasni:  Meghatalmazott eladók áttekintése 2024 & 20% promóciós kód

RewriteCond %{HTTP_REFERER} ^https?://([^.]+\.)?probléma-tartomány\. [NC]

RewriteRule (.*) http://redirected-domain.tld/target.html [R=301,L]

# RewriteRule (.*) – [F,L]

Ezután fel kell töltenie a frissített kódot a szerverére. Ezután ellenőrizheti, hogy a problémás tartományok továbbra is a 404-eseket szolgálják-e ki.

404 Átirányítás PHP használatával

Az átirányítási kódot el kell helyeznie a redirect.php fájlba. Ez a kódfunkciókat elkülönítve tartja a 404-es hibaüzenettől, amelynek meg kell jelennie a webhelyen (lásd a következő részben).

Ezt a kódot kell hozzáadnia a 404.php fájlhoz a

include(‘redirect.php’);

Hozzon létre egy redirect.php nevű fájlt webhelye gyökérkönyvtárában.

Ezután hozzá kell adnia a következő kódot:

Cím átirányítása$newurl=’ ‘;

Az „oldurl” itt az az URL, ahonnan Ön át van irányítva, a „newurl” pedig az az URL, amelyre átirányít.

Az itt hozzáadott kód az átirányítás szükségességének mértékétől függ. Ha a 404 oka az URL nevének egyszerű megváltoztatása volt, például egyes és többes számú változat, akkor érdemes ezt az egyszerű kódot használni:

$newurl = str_replace(‘book’, ‘books’, $oldurl);

Ez az a kód, amelyet egyszerű átirányításokhoz használhat:

$redir = array(‘book’ => ‘/books/’, ‘video’ => ‘/videók/’, ‘demo’ =>

‘/demonstrations/main/’);while ((list($old, $new) = every($redir)) && !$newurl({

If (strpos($oldurl, $old) !==false) $newurl = $new;}

A fenti tömb ($redir) meghatározza a konfigurálható értékpárokat. Ha az első karakterlánc megtalálható abban az URL-ben, amelyről átirányít, és a cím, amelyre átirányít, a második karakterláncra van állítva.

Ha a fenti kódban a „book” szó található abban az URL-ben, amelyről átirányít, a felhasználó a „books” URL-re lesz átirányítva.

Ha az URL, amelyről átirányít, legalább kettőt tartalmaz a kódban meghatározott szavak közül, akkor az első szó élvez elsőbbséget. Ha az első szó a „könyv”, akkor ez lesz átirányítva a „könyvek” szóra.

A 404-esek átirányítása a Shopify-ban

Ha át szeretné irányítani 404-eseit a Shopify szolgáltatásban, el kell érnie a Google Search Console-t, hogy megtekinthesse a 404-es hibáit.

 • Ha elkészült, jelentkezzen be, és lépjen az irányítópultra.
 • Kattintson a „Lefedettség” elemre a bal oldali sávon
 • Kattintson a “Hiba a beküldött URL-ek nem találhatók (404)” lehetőségre.

 • Minden eszköztípus alatt kétféle 404-es hiba is látható – a 404-es lágy és a nem található
 • Az előbbi miatt nem kell aggódnia. Foglalkozzunk az utóbbival.
 • Az URL-ek listájának megtekintéséhez kattintson a „nem található” fülre.

 • Ezután kezdje meg az elemzést az URL-ek 404-es szűrésével
 • Következő lépés? Átirányítás
 • Az átirányításokhoz hozzá kell férnie a Shopify irányítópultjához (itt található útmutatónk az URL-ek Shopify segítségével történő átirányításához)
 • Az irányítópulton kattintson a bal oldalon található „navigáció” elemre
 • Az irányítópult felső, középső részén megjelenik egy „URL-átirányítások” nevű link
 • Kattintson rá
 • Megnyit egy oldalt, amely lehetővé teszi az „URL átirányítás” gomb megtekintését.
 • Kattintson rá
 • Megnyílik egy előugró ablak
 • A Régi URL mezőbe illessze be azt a hivatkozást, amelyről át szeretne irányítani. Ne adja meg a domain URL-jét
 • Illessze be az átirányítani kívánt hivatkozást az Átirányítás az új oldalon mezőbe. Ezúttal adja meg domain nevét a linkben
 • Ha számos linkje van, a Shopify SEO alkalmazás jól jöhet.

Oldaljegyzet

Nem kell minden 404-est átirányítani. Emlékszel a nem létező URL-ekre? Ezekhez 404-esek kellenek. Itt még meg kell jegyezni, hogy a 404-esek átirányítása a kezdőlapra nem jó ötlet a felhasználói élmény szempontjából.

Olvasni:  Mélylinkelés a SEO-hoz: miért hatékony a rangsorok emelésében?

A felhasználó konkrét információkhoz próbál hozzáférni, és a kezdőlapra való átirányítása nem biztos, hogy a legjobb módja ennek.

Ez zavaró és bosszantó lehet, növelve a visszafordulási arányt. Nem akarja, hogy a keresőrobotok elkapjanak ezen.

Készítsen nagyszerű 404 oldalt a szükséges forgatókönyvekhez

Mivel nem minden 404-es szorul átirányításra, gondoskodni kell arról, hogy a szükséges 404-es üzeneteket kiszolgáló oldalak megjeleníthetők legyenek. Például jó választási lehetőségeket adni a felhasználónak.

Értesítheti velük, hogy webhelyén vannak hasonló oldalak, amelyek ugyanazt a tartalmat tartalmazzák, mint amit keresnek, és megadhatja a linkeket.

A 404-es oldalnak is tetszetős kialakításúnak kell lennie, hogy tovább lekösse az ügyfél figyelmét, amikor eldönti, hogy választja-e az Ön lehetőségeit, és oda navigál, ahová kéri őket.

Ez így mindenki számára előnyös. Az Ön SEO-ja nem sérül, és a felhasználónak jobb élményben lesz része a webhely használata során. Minden idők egyik kedvence a Steve Lambert 404-es oldala.

A legfontosabb, hogy a 404-es oldaltervnek összhangban kell lennie a webhely és a weboldal többi részének kialakításával a betűméret és -stílus, szín és téma tekintetében.

Beilleszthet egy keresési lapot is, amely arra ösztönzi a felhasználót, hogy kifejezetten arra keressen, amire szüksége van.

404-es oldal létrehozása a WordPressben

Ha WordPress-t használ, akkor a w3 Total Cache bővítmény segítségével 404 oldalt és üzenetet szolgálhat ki. Az egyéb bővítmények közé tartozik:

 • WordPress Ultimate 404 beépülő modul
 • Átirányítás
 • 404 oldal
 • és 5 mp Proper 404

404-es oldal beállítása .htaccess használatával

A .htaccess használatával 404-es hibaoldalt állíthat be. Ha nem biztos benne, hogyan érheti el a .htaccess fájlt, tekintse meg az előző .htaccess részt. Miután elérte vagy létrehozta, folytassa a 404-es hibaüzenet létrehozásával.

 • A hibaüzenetet hozzá kell adnunk a .htaccess fájlhoz.
 • Itt van egy üzenet, amelyet használhat:

ErrorDocument 404 “

Az oldal nem található

 • Rámutathat egy statikus HTML-oldalra is, amelyet félretett a 404-ekkel való használatra. Ezt a következőképpen teheti meg:

ErrorDocument 404 /404.html

 • Cserélje ki a „404.html”-t az URL-címére.
 • Kattintson a Módosítások mentése gombra
 • A sikerüzenetnek meg kell jelennie

404-es oldal beállítása PHP használatával

Íme a kód, amelyet hozzá kell adnia webhelye gyökérfájljához:

Megtalált’); header(‘Állapot: 404 Nem található’);?>

lang=”en”>Az oldal nem</p> <p class="c1 c10" style="padding-left:30px">Talált< /head>

Az oldal nem található

Sajnáljuk, nem tudjuk

keresse meg azt az oldalt.

Kérjük, térjen vissza a kezdőlapra

oldal…

404-es oldal létrehozása a Shopify segítségével

A Shopify használatával minden nem létező URL át lesz irányítva egy 404-es oldalra. Létrehozhat egy egyéni 404-es oldalt, amely segít a látogatóknak a webhely kívánt helyére navigálni.

A módosításokat a Témák>>Testreszabás menüpontban végezheti el, és válassza ki a 404-es oldalt:

Vagy testreszabhatja úgy, hogy a tényleges kódra lép, és válassza ki a 404.liquid elemet, hogy elvégezze a módosításokat:

Ne feledje, ezt az oldalt vonzóvá kell tennie!

Következtetésképpen

Alaposan megvizsgáltuk a 404 hibát, meghatároztuk őket, és megvizsgáltuk a SEO-ra gyakorolt ​​hatásukat.

Azt is megvizsgáltuk, hogyan lehet kezelni a 404-eseket átirányításokkal és tetszetős 404-es oldalak létrehozásával .htaccess és PHP használatával, valamint az átirányítások kezelését a WordPress és a Shopify rendszerben.

Fontos tudni, hogy melyik módszer illik webhelyéhez. Ne feledje, nem minden 404-es rossz, tudnod kell, mikor kell használni őket.

Új publikációk:

Ajánlott