5 kötelező elem minden B2B közösségi média stratégiához

A jó B2B közösségi média stratégia még a B2B vállalkozások számára is elengedhetetlen. Ezt szeretnénk megvitatni, és öt kötelező elemmel is szolgálunk.

Ez a széles körben elterjedt tévhit, hogy a közösségi média marketing elsősorban a B2C vállalkozásokat szolgálja, megakadályozza a B2B vállalkozásokat abban, hogy kihasználják ennek a hatékony kommunikációs és együttműködési csatornának az előnyeit.

Amikor B2C márkákról beszélünk, azokra gondolunk, akik közvetlenül a fogyasztóknak értékesítenek, míg a B2B márkák más vállalkozásoknak értékesítenek. A közösségi média marketing előnyei ellenére a B2B vállalkozások lemaradnak fogyasztókat szem előtt tartó társaik mögött.

Ezért kitérünk a közösségi média fontosságára a B2B vállalkozások számára, valamint minden B2B közösségi médiastratégia öt fontos elemére.

Forrás

A közösségi média jelentősége egy B2B vállalkozás számára

A közösségi média marketing fő célja a kapcsolatok ápolása a márkahűség és érdekképviselet növelése érdekében. Bár a közösségi média nem generál közvetlenül eladásokat a B2B vállalkozások számára, az érték abban rejlik, hogy fokozatosan növeli a vásárló érdeklődését egy márka iránt. A közösségi média egy puha eszköz, amely segít elérni olyan kemény mutatókat, mint például az ügyfelek megtartása vagy az értékesítés.

 • A közösségi média segít a márkaismertség és a B2B márkák láthatóságának növelésében.
 • A közösségi média jól bevált terjesztési platformként szolgál a B2B vállalkozások tartalmai, szolgáltatásai, ötletei és ajánlatai számára.
 • A B2B közösségi média marketing segítségével megalapozhatja a vállalat hírnevét, mint iparági gondolatvezető.
 • A márkavédők építésével a B2B vállalkozások PR-lehetőségeket, kedvező internetes említést, SEO-t és márkahűséget teremthetnek.
 • A közösségi média javíthatja a SEO-t azáltal, hogy növeli a pozitív említéseket, a harmadik féltől származó linkeket és a márka tartalma iránti érdeklődést.
 • A B2B közösségimédia-stratégia új potenciális ügyfeleket juttathat a tölcsérbe, ha tartalmi ajánlatokkal, például adatlapokkal, ismertetőkkel vagy más érdekességgel kombinálja.
 • A potenciális ügyfelek és potenciális ügyfelek igényeinek jobb megértése érdekében a közösségi média a B2B ügyfél-felülvizsgáló program szerepét töltheti be.
 • A B2B segítségével a közösségi média vállalkozások jobban oktathatják ügyfeleiket, és segíthetnek nekik megérteni azokat a szempontokat, amelyek befolyásolják döntéseiket. Ez a nevelési folyamat elősegíti a fogyasztók és a márka bizalmát.
 • A B2B ügyfélszolgálat és a hűségprogramok is profitálhatnak a közösségi médiából.
Olvasni:  A növekedés felszabadítása – Dedikált szerverre van szüksége 2024-ben?

Most, hogy megértette a B2B közösségimédia-marketing stratégia kulcsfontosságát, merüljünk el öt fontos elemben, amelyeknek minden B2B közösségi médiastratégiának rendelkeznie kell.

5 fontos elem, amivel minden B2B közösségi média stratégiának rendelkeznie kell

1. Tűzz ki célokat

A célok kitűzése létfontosságú minden méretű vállalkozás számára, de különösen fontos a B2B vállalkozások számára. Végül is nagy a verseny odakint, és nagyon sok marketingcsatorna közül lehet választani.

De nem szabad a közösségi médiában csak azért lenni, hogy ott legyél. Fontolja meg, miben különbözik a B2B közösségi média megközelítés a kiskereskedelmi vagy e-kereskedelmi stratégiától. A legtöbb B2B szervezet a közösségi oldalt a csatorna tetején lévő marketingcsatornaként használja, elsősorban a tartalom promóciójára és tudatosítására, ahelyett, hogy az értékesítésre összpontosítana.

A közelmúltban végzett B2B közösségi média marketingkutatások alapján a marketingszakembereknek és a B2B vállalkozásoknak a következő célokat kell előnyben részesíteniük:

 • A márka ismertségének növelése
 • A közvélemény oktatása
 • Hitelesség és megbízhatóság fejlesztése

2. Ügyfélközpontú stratégia alkalmazása

Forrás

Gyakran halljuk azt a késztetést, hogy a márkák legyenek „emberibbek”. A B2B vállalkozások nem különböznek egymástól. Ezért a közösségi média kampányai során prioritásként kell kezelnie ügyfeleit.

Az ügyfelek elkötelezettsége azonnal vonzóbbá teheti márkáját, függetlenül attól, hogy milyen technikai vagy egyedi a terméke. A kiváló ügyfélszolgálat az ügyfelek jó könyvébe helyezi Önt, és megmutatja a potenciális ügyfeleknek, hogy figyelembe veszi aggályaikat.

Fontolja meg a vásárlói történetek használatát a B2B közösségi média tartalomstratégiájában. Ez azt is lehetővé teszi, hogy népszerűsítse szolgáltatásait anélkül, hogy túlzottan eladná magát. Összességében az ügyfelekkel folytatott interakcióknak a B2B közösségimédia-stratégiájának középpontjában kell állniuk, mind a szolgáltatás, mind a tartalomkészítés tekintetében.

Olvasni:  Beteg, és belefáradt a közösségi médiában való tartalom készítésébe a régi módon? Olvasd ezt el

3. Igazítsa stratégiáját üzleti kezdeményezésekhez

Ez egy fontos szempont, amelyet hangsúlyozni kell. Az egyik leggyakoribb tévhit a B2B közösségimédia-marketinggel kapcsolatban, hogy a befektetés megtérülése csekély, vagy egyáltalán nincs.

Ennek főként az az oka, hogy sok marketinges vagy rosszul köti össze a közösségi média teljesítményét a vállalati szintű adatokkal (gondoljunk csak bele: eladások, forgalom), vagy nem kommunikálják ezeket az eredményeket a részlegek között.

Másrészt a közösségi média kiváló terület a vállalati szintű stratégiák támogatására. A termékbevezetéstől kezdve a PR-on keresztül és azon túl is nagyon fontos, hogy kapcsolatot tartsunk fenn a marketingen kívüli emberekkel, és kontextust adjunk kampányaihoz.

4. Leküzdeni az „unalmas” B2B tartalmak stigmáját

Természetesen az olyan szavak, mint a „biztonság”, „pénzügy” és „szoftver”, nem biztos, hogy az embereket fel-le ugrálják. Még ha nem is foglalkozik különösebben izgalmas üzlettel, a potenciális ügyfelek érdeklődni fognak a szolgáltatása iránt. Nehéz lehet a közösségi médiában való jelenlétedet kevésbé unalmassá tenni, de nem lehetetlen.

Nézzünk meg néhány taktikát, amelyeket be kell vezetni annak érdekében, hogy B2B közösségimédia-stratégiája kevésbé legyen szundira méltó.

 • Maradjon lépést a trendekkel
 • Finomítsa márkahangját
 • Alakítsa tartalmait a közösségbarát formátumokhoz
 • Fogadja el az alkalmazottak érdekképviseletét

5. Hangsúlyozza a leginkább B2B-barát platformokat

Forrás

Amikor a közösségi média csatornákon való promócióról van szó, a B2B vállalkozásoknak a legtöbbet kell kihozniuk idejükből. A Content Marketing Institute friss adatai szerint néhány B2B közösségi médiát érdemes megfontolni a jó eredmények érdekében.

Annak elkerülése érdekében, hogy túl vékony legyen, javasoljuk, hogy célozzon meg egy vagy két közösségi hálózatot.
LinkedIn: A LinkedIn az ideális B2B hálózat, amely az átgondolt alkalmazottak elkötelezettségéről, a vezetői tartalmakról és egy kifinomult hirdetési platformról ismert.

Olvasni:  Ha Magento üzlete nem rendelkezik közösségi bejelentkezésekkel, akkor értékesítéseket veszít

Twitter: A Twitter kiváló forrás az új trendek megtalálásához, valamint az ügyfelekkel és az üzleti befolyásolókkal való interakcióhoz.

Facebook: Míg a Facebookon a B2B marketing nagy része a hirdetésekre összpontosít, ez egy nagyszerű hely az alkalmazottak központú, nem promóciós B2B közösségi médiatartalmak közzétételére is.

Youtube: A YouTube ideális oktatóvideókhoz, interjúkhoz, prezentációkhoz és hirdetésekhez.

Instagram: Az Instagram kiválóan alkalmas vizuális tartalmak (gondoljunk csak az infografikákra és a gyors útmutató videókra) és a kultúraközpontú tartalomhoz.

Bár a B2B jelenléte az olyan platformokon, mint a Pinterest, egyre bővül, a fent felsorolt ​​öt hálózat kulcsfontosságú a B2B közösségi média marketingje szempontjából.

Következtetés

A B2B cégek egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy többé figyelmen kívül hagyják a közösségi médiát. Akár felhívja a figyelmet, akár népszerűsíti termékeit és szolgáltatásait, a fent felsorolt ​​öt bevált módszer segíthet egy ésszerű terv kidolgozásában.

GYIK

1. Miért jó a közösségi média marketing a B2B vállalkozások számára?

A közösségi média marketing rendkívül előnyös a B2B vállalkozások számára a mai digitális világban. Segít a B2B vállalkozásoknak a márkaismertségre, a láthatóságra és a lead generálására összpontosítani.

2. Hogyan készítsünk közösségi média stratégiát a B2B üzlet számára?

Létrehozni a B2B közösségi média stratégia, Kezdje a célok kitűzésével, a márka hangjának finomításával, és többek között a legjobb B2B-barát közösségi média csatornák hangsúlyozásával.

Új publikációk:

Ajánlott