5 kulcsszerep a digitális marketing csapatstruktúrájában

Tartalomjegyzék

 • Miért van szüksége vállalkozásának digitális marketing csapatra?
 • 5 ember, akinek a digitális marketingcsapat tagja kell, hogy legyen
 • Kulcs elvitelek
 • Következtetés
 • GYIK

Lehet, hogy Ön egy startup alapító, akinek a cége most kezdett el növekedni. Vagy talán digitális marketingmenedzser vagy, akit most kértek fel egy új céghez. És most a nulláról kell felépítenie egy digitális marketing csapatstruktúrát. Mindenesetre bővíteni szeretné marketingcsapatát, valószínűleg ezért olvassa ezt a cikket. Jó helyre jöttél. A digitális marketing csapat felépítése nem könnyű feladat. Sok stratégiai gondolkodást és magas szintű tervezést igényel. Csak így képzelheti el, hogy szervezete kielégítő eredményeket érjen el.

A digitális marketing óriásit fejlődött az évek során. Korábban a digitális marketing középpontjában a reklám állt, amely magában foglalta a költségvetési elosztást, a közvetlen ügyleteket, a kreativitást, az ügynökségekkel való partnerséget stb. Mostanra a digitális marketing teljesen átalakult, ahogy a világ egyre inkább technikai jellegűvé válik. Rengeteg marketingeszköz és szoftver áll rendelkezésre, ami nagyon fontos, ha digitális marketinges szakembereket toboroz.

Különféle speciális szerepkörök alakultak ki a folyamat során, például marketing műveletek, SEO szakértők, fizetett hirdetések szakértői, kimenő menedzserek, bejövő szakértők stb. Ennek a tudásnak a megszerzése, majd egy digitális marketing csapat felépítése megfélemlítő lehet.

Ha korlátozott a költségvetése, és szeretné megszerezni azokat az embereket, akikre a digitális marketing csapata feltétlenül szüksége van, akkor itt van 5 olyan digitális marketing szerepkör, amelyre feltétlenül szüksége van a csapatában. Mielőtt azonban erre rátérnénk, szeretnénk kitérni arra, hogy miért is érdemes digitális marketing csapatot felépíteni.

Miért van szüksége vállalkozásának digitális marketing csapatra?

Ezt a kort „alkotói gazdaságnak” vagy „gigagazdaságnak” nevezik. Mostanra nagyobb a szabadúszók száma, és minden eddiginél egyszerűbb online vállalkozást indítani. Egy dolog azonban elválasztja a sikeres online üzletet a sikertelentől. És ez a digitális marketing.

Ma már szinte mindenkinek van online jelenléte. Minden leendő ügyfele a Google-t, a LinkedIn-t, az Instagramot, a Facebookot, a Twittert stb. böngészi. Szinte minden webhely lehetőséget kínál Önnek, hogy reklámokkal, fizetett partnerkapcsolatokkal stb. reklámozza termékét. Ha megfelelően értékesíti termékét, jót fog kapni a leadek mennyisége. A nagyszerű digitális marketingcsapatot az különbözteti meg a jó csapatoktól, hogy az előbbi nemcsak leadeket szerez, hanem minőségi leadeket is.

Olvasni:  Társadalmi CRM-előnyök – Kurált tartalommal járnak?

Ezt a tehetséget még nem automatizálták, és talán soha nem is fogják. A tehetséges és tapasztalt marketingszakemberekből álló jól felépített csapat szinkronizálása kulcsfontosságú egy vállalkozás sikeréhez. Egy digitális marketing csapat lesz a termék hangja. Az Ön terméke a „semmiből” egy „valamivé”, amit az emberek meg akarnak és meg is akarnak majd venni. Lassan látni fogja, hogy terméke népszerűsége felülmúlja versenytársaiét. A marketingtevékenységeken keresztül vásárlói visszajelzéseket is kap, amelyek kulcsfontosságúak lesznek terméke útjának kialakításában.

5 ember, akinek a digitális marketingcsapat tagja kell, hogy legyen

A jó digitális marketing csapat felépítése az a katalizátor, amely segít abban, hogy nagyobb sikereket érjen el vállalkozásában. Tehát melyik az az öt digitális marketinges szerepkör és felelősség, amelyre feltétlenül szüksége van a csapatában? Vessünk egy pillantást.

1. SEO specialista

A SEO mindig is népszerű lesz, amíg létezik az internet. A SEO az, ami arra készteti a weboldalakat, hogy feltöltsék a keresési eredményeket. Ez segíti a tartalomírókat abban, hogy online megmutassák munkáikat, és milliónyi megtekintésnek/benyomásnak tegyék ki azt, és még sok mást.

A SEO segít az embereknek keresni és megtalálni, amit keresnek az interneten. Mindenképpen kell egy SEO szakember a csapatában. Olyan valakinek kell lennie, akinek a tudása túlmutat a kulcsszavak megtalálásán; tudniuk kell az oldalon kívüli és az oldalon belüli SEO-t, hogyan rangsorolhatnak jobbat, melyik SEO eszközt kell használniuk, hogyan alakítsanak ki SEO stratégiát stb. Íme néhány dolog, amire egy keresőoptimalizálási szakembernél figyelnie kell:

 • Függetlenül attól, hogy korábbi szervezetüknek vagy ügyfeleiknek segítettek jobb helyezést elérni a keresőkben. Kérjen bizonyítékot a helyezések, a webhely forgalom, a megjelenítések stb. javulására vonatkozóan.
 • Tudják-e, hogyan köthetik webhelyük forgalmát minőségi potenciális ügyfelekhez
 • Legalább egy SEO eszközt kellett volna használniuk, mint például az Ahrefs vagy a SEMrush. Kérdezd meg tőlük, hogy pontosan miért szeretik az adott eszközt.
 • Tisztában kell lenniük a Google legújabb keresési frissítéseivel.
 • Jól ismerniük kell az oldalon kívüli SEO-t.
 • Ellenőrizze, hogyan mérik erőfeszítéseik sikerét.

2. Marketing műveleti szakember

A marketing tevékenység kissé új szerepkör, de erősen alulértékelt. Egy jó marketingműveleti szakember segít egységessé tenni csapatát. Segítenek a digitális marketing csapatának az értékesítési csapattal való jobb szinkronizálásban. Amikor az értékesítési csapat és a marketing csapat kijön egymással, határozott növekedés tapasztalható az üzletben.

Olvasni:  Hogyan mérjük a digitális marketing sikerét: 8 jel, hogy nagy hatással voltál

A marketing műveletekkel foglalkozó személy feladata, hogy olyan technikai és digitális keretrendszert hozzon létre, amely az Ön összes marketingkampányát és fedezetét leképezi az elért konverziók számával. Mivel az automatizálás manapság a digitális marketing fontos része, fontos, hogy a kampányteljesítmény és mérés is automatizálva legyen. Pontosan itt van szüksége egy marketing műveleti szakemberre.

A marketingüzemeltetési szakember a digitális marketing csapat felépítésének középpontjában áll. Segítenek a SEO szakértőnek leképezni a webhely forgalmát a tényleges konverziókhoz, hogy pontosan kitalálják, melyik közönséget célozzák meg; irányítópultokat állítanak fel a leadek mérésére, és pontosan kitalálják, hogy egy bizonyos cél eléréséhez melyik marketingeszközt vagy platformot használják. Íme néhány dolog, amire figyelnie kell egy marketingműveleti szakembernél:

 • Mennyire jártasak a marketingeszközökben és platformokban? Kérdezze meg tapasztalataikat a különféle eszközökkel való munkavégzés során különböző célokra, például hírlevelek, blogok, kattintásonkénti fizetésű (PPC) kampányok, kimenő marketing stb.
 • Mi a megközelítésük a marketingcsatorna optimalizálásához?
 • Mennyire tudnak létrehozni céloldalakat, és ismerik-e a front-end fejlesztést a kisebb optimalizálásokhoz?
 • Melyik ügyfélkapcsolat-kezelési (CRM) platformmal dolgoznak a legkényelmesebben? Nehéz lesz áttérniük egy másikra?
 • Hogyan javíthatják cége marketingtechnológiai készletét, amikor felveszik őket?

3. Fizetett hirdetések specialistája/PPC menedzser

A hirdetések mindannyiunk életének részét képezik. Abban a pillanatban, amikor elkezdünk böngészni az interneten, hirdetések jelennek meg a különböző webhelyeken, YouTube-videók előtt és után, közösségi média hírfolyamainkban, LinkedIn-üzeneteinkben stb. Bár az online világ igyekszik kísérletezni az előfizetésekkel, a webhely többsége a megjelenítők továbbra is a fizetett hirdetésekre támaszkodnak márkájuk fejlesztése érdekében.

A hirdetések azért vannak, hogy maradjanak, ezért feltétlenül keressen tapasztalt fizetett hirdetések szakértőt vagy PPC-menedzsert csapatához. Tudniuk kell, hogyan kell használni a Google Ads szolgáltatást, hogyan kell azonosítani a megfelelő közönséget, jól kell kezelniük a költségvetést, és tisztában kell lenniük az elérhető különböző hirdetési formátumokkal. Jó szakmai hálózattal is rendelkezniük kell, mert néha a közvetlen üzletek is csodákra képesek. Íme néhány dolog, amire egy fizetett hirdetésekkel foglalkozó szakembernél figyelnie kell:

 • Jól kellene bánniuk a statisztikákkal. Tudniuk kell, hogyan értelmezzék a tömeges közönségadatokat, amelyeket akkor rögzítenek, amikor interakcióba lépnek az Ön által futtatott online hirdetésekkel. Képesnek kell lenniük arra, hogy megértsék és kihasználják, hogy több kattintást és megjelenítést érjenek el sokkal alacsonyabb költséggel.
 • Tudniuk kell, hogyan készítsenek maguknak nagyszerű reklámszöveget, vagy tudják, hogyan dolgozzanak együtt egy tartalomíróval, hogy a legtöbbet hozzák ki hirdetéseikből.
 • Jól ismerniük kell a Google Ads szolgáltatást.
 • Tudniuk kell, hogy ismerjék a közönségüket. Úgy kell gondolkodniuk, mint az Ön ügyfelei, és pontosan tudniuk kell, mit szeretnének látni, és valószínűleg rá fognak kattintani.
Olvasni:  15 tipp B2B tartalomírási tippek

Forrás

4. Közösségi média menedzser

Bármely B2C márka jelenléte a közösségi médiában hihetetlenül fontos. Manapság még a B2B márkák sem riadnak vissza attól, hogy aktívak legyenek a közösségi médiában. Folyamatos online verseny folyik azért, hogy aktívabbnak, közösségibbnek és gyors észjárásúnak tűnjön a közösségi média platformjain, ha márkákról van szó. Ehhez vegyen fel egy csodálatos közösségimédia-menedzsert, aki valóban meg tudja fordítani közösségimédia-stratégiáját, és hatalmas online követést biztosít a márkának.

Egy nagyszerű közösségimédia-szakértő vagy menedzser tudni fogja, hogyan kell kezelni a különböző elérhető közösségi média csatornákat. Jól járatosak lesznek az érdekes példányok írásában, és érteni fogják az algoritmusok működését. Íme néhány dolog, amire egy közösségi média szakembernél vagy menedzsernél figyelnie kell:

 • Függetlenül attól, hogy átfogó közösségi média portfólióval rendelkeznek
 • Mennyit tudnak a közösségi média elemzéséről? Mennyire tudják, hogy a legtöbbet hozzák ki a közösségi média adataiból?
 • Mi a megközelítésük a különböző közösségi média algoritmusokhoz?
 • Hogyan tervezik növelni a márkád népszerűségét abban a pillanatban, amikor bekerülnek a csapatba?
 • Tudnak-e írni vagy létrehozni maguknak másolatot a közösségi médiában?
 • Milyen a közzétételi ütemtervük, és általában milyen közösségi média eszközöket használnak a következetes közzétételhez?

5. Marketing stratéga

Ahhoz, hogy a csapat többi tagja közös elképzeléssel és céllal dolgozhasson, szükség van egy ragasztóra, amely összetartja őket. Ez a ragasztó a marketingstratégia. Ez a személy vezető lesz, és megmutatja azt az irányt, amerre a csapata halad. A marketingstratégának az a dolga, hogy stratégiát dolgozzon ki, és pontosan kitalálja, mely kampányokat futtasson, mikor, milyen előnyökkel jár, ha a csapat lebonyolítja ezeket a kampányokat, hogyan kell mindezt a költségvetésen belül megtenni stb.

A marketingstratégiának tudnia kell, miről szól a terméke. Képesnek kell lenniük arra is, hogy hatékonyan meghatározzák és újradefiniálják a vásárló személyét. Íme néhány dolog, amire figyelnie kell egy marketingstratégánál:

 • Tudniuk kell, hogyan kell megtervezni és létrehozni egy tartalom- és kampánynaptárt, amelyet a csapat többi tagja betart.
 • Tudniuk kell jól olvasni az adatokat és értelmezni az elemzést. A marketingstratégia készsége annak ismerete, hogy mikor és milyen kampányt kell futtatni.
 • Jó társadalmi múlttal kell rendelkezniük, és ki kell jönniük más csapattársakkal. Fontos, hogy másokkal szinkronban működjenek.
 • Nekik kell lenniük minden mesterségben: tudniuk kell egy kicsit az összes marketingszerepről és azok végrehajtásáról.
 • Nagyszerűnek kell lenniük a költségvetés tervezésében. Tudniuk kell, hogyan segíthetik elő vállalkozása növekedését.
Olvasni:  Hogyan lett a 2h Media díjnyertes digitális ma...

Kulcs elvitelek

 • Ha bővíteni szeretné vállalkozását, egy szakértőkből álló digitális marketing csapat felépítésén kell dolgoznia.
 • A digitális marketing szakértők a márka hangjává válnak.
 • Olyan marketingszakemberekre van szükséged a csapatodban, akik képesek egy közös cél érdekében dolgozni.
 • Szüksége van egy SEO-szakértőre, egy marketing-üzemeltetőre, egy PPC-menedzserre, egy közösségimédia-menedzserre és egy marketingstratégára, aki a csapatot vezetheti.
 • Létfontosságú, hogy felismerje a közösségi média és a technológiai marketingmegoldások jelentőségét, ha növelni szeretné vállalkozását.

Következtetés

Reméljük, hogy ezek a mutatók segítenek egy nagyszerű digitális marketing csapat felépítésében, amely forgalmat és bevételt generálhat vállalkozása számára. Manapság minden eddiginél könnyebb marketingcsapatot felvenni, mivel sok tehetséges ember készen áll arra, hogy továbbfejlessze tudását. Reméljük, hogy egy csodálatos csapatot épít fel, amely kiterjeszti vállalkozását.

GYIK

1. Miért van szüksége digitális marketing csapatra?

Egy digitális marketing csapat lesz a termék hangja. Ez arra készteti az embereket, hogy megkívánják a termékedet.

2. Mit csinál egy SEO szakember?

Egy SEO szakember irányítja a weboldalakat a keresési eredmények feltöltése érdekében. Segítenek a tartalomíróknak munkájuk online ábrázolásában azáltal, hogy felfedezhetővé teszik a keresőmotorok számára.

3. Mit csinál egy marketing műveleti szakember?

A marketing műveletekkel foglalkozó személy feladata egy olyan technikai és digitális keret létrehozása, amely az Ön összes marketingkampányát és biztosítékát leképezi az elért konverziók számára.

4. Mit csinál egy marketingstratégia?

A marketingstratégának az a feladata, hogy stratégiát dolgozzon ki, és pontosan meghatározza, hogy mely kampányokat, mikor futtassa le, mérje fel a teljesítményt, és tervezze meg a különböző marketingtevékenységek költségvetését.

5. Mit csinál egy közösségi média menedzser?

Egy nagyszerű közösségimédia-szakértő vagy menedzser tudni fogja, hogyan kell kezelni a különböző elérhető közösségi médiaplatformokat. Jól járatosak lesznek az érdekes példányok írásában, és megértik az algoritmusok működését.

6. Mit csinál egy PPC menedzser?

A PPC-menedzser különböző webhelyeken, alkalmazásokban és egyéb online platformokon futtat hirdetéseket, hogy a forgalmat az Ön vállalkozása felé irányítsa.

Új publikációk:

Ajánlott