5 tipp és trükk a szabadúszó pénzgazdálkodáshoz

A „koncertgazdaság” kifejezés az évek során meglehetősen feltűnően megjelent. Informálisan „szabadúszó gazdaságként” is ismert, ezt a gazdaságtípust a munkáltatók rövid távú, szerződéses szabadúszók foglalkoztatása vezérli.

A virtuális munkahelyek, a digitális alapú munkalehetőségek stb. növekvő befolyásával a koncertgazdaság olyan szerves ágazattá vált, amelyet most szabadúszók, független tanácsadók, munkaadók stb.

A COVID-19 világjárvány okozta közelmúltbeli munkatrendek a koncertgazdaság ígéretes jövőjét mutatják. Ezen túlmenően a gazdaság bizonyos előnyei oda vezettek, hogy az egyének hosszú távú munkájukként a szabadúszót választották.

Akshat Shrivastava, tartalomkészítő, elmeséli, hogyan kezeljük a pénzügyeket szabadúszóként.

Miért elengedhetetlen a pénzügyi menedzsment a szabadúszóknál?

A szabadúszóknak megfelelő pénzügyi irányítási módszereket kell alkalmazniuk a következő okok miatt:

  1. A teljes munkaidős munkával ellentétben a szabadúszó nem garantálja a hónap végi fizetést. Ezért elengedhetetlen a pénzügyek kezelése a havi monetáris igények teljesítése érdekében.
  2. A szabadúszóknál nincs lehetőség fizetett szabadságra, betegszabadságra stb., hogy pótolják azokat a pénzeszközöket, amelyek vészhelyzetben jól jöhetnek.
  3. A szolgáltatások bővítése a szabadúszó munka szerves része, mivel elősegíti a bevételek áramlását. A pénzügyi tervezés segíthet olyan erőforrások és platformok megszerzésében, amelyek elősegíthetik az említett szolgáltatások fellendítését.

Pénzügyi menedzsment tippek szabadúszóknak

1. Változtassa meg portfólióját

A pénzügyi tervezés nem indul el egyenletes bevétel nélkül. Ezért fontos a portfólió diverzifikálása, és szélesebb körű és szélesebb körű szolgáltatások nyújtása. Ez több forrásból is segíthet bevételhez jutni.

Olvasni:  Készítsen SaaS-termékstratégiát 10 egyszerű lépésben

Például, ha Ön szabadúszó grafikus, akkor a portfóliójának diverzifikálása a tervezési szolgáltatásoktól az Instagramhoz, a YouTube rövidnadrágokhoz stb. készült oktatótekercsek készítéséig növelheti bevételi forrását, és növelheti hitelességét és készségeit.

2. Kövesse nyomon

Egy koncertgazdaságban a bevételekkel kapcsolatos bizonytalanságok miatt elengedhetetlen, hogy észben tartsa bevételeit és kiadásait. Ha meggondolatlan vagy a pénzzel, akkor a hónap végére csak kevés vagy egyáltalán nem lesz pénzed.

Ügyeljen arra, hogy nyomon kövesse a havonta keresett pénzt, kiadásait, megtakarításait stb. Ezt napló vezetésével teheti meg. A nyomon követés folyamatába való világosabb betekintés érdekében külön számlát kell vezetnie személyes és üzleti használatra.

3. Tervezés és költségvetés

Csak a probléma azonosítása után lehet megoldást keresni. A tervezés és a költségvetés segít kiküszöbölni a kétértelműséget, elősegítve ezzel az alapok jobb kezelését. Tervezze meg és állítsa össze a költségvetést minden hónap elején, és ennek megfelelően kezelje bevételeit. Ez a folyamat magában foglalja a befektetések és adók nyomon követését, tervezését és költségvetésének elkészítését is.

4. Kutatás és újraértékelés

Szabadúszóként mindig fel kell tenned magadnak a kérdést: „A legtöbbet hozom ki a bevételemből?” Ha pusztán ugyanazon szolgáltatások nyújtásával keres, az nem segít a növekedésben. Gondolj magadra, mint vállalkozóra, és ne feledd, hogy ha nem fektet be magadba és nem fejlődsz, nem fog tudni elérni a célközönséget, ami befolyásolja bevételeit.

Ezért kutassa fel az iparágat, amelyben dolgozik, értékelje újra magát és szolgáltatásait, és találjon módot arra, hogy minden eddiginél jobban virágozzon.

5. Ne felejtsen el sürgősségi alapot tartani.

Az élet bizonytalan és tele van meglepetésekkel, amelyek kellemesek vagy nem. A vészhelyzetek gyakran hirtelen felbukkanhatnak, és megzavarhatják a munkahelyi életét. Legyen szó egészségügyi vészhelyzetről vagy óriási kreatív blokkról, az önálló vállalkozói státusz felelősségre vonja a szabadságokat és a szabadnapokat. Rendkívül fontos a szükségtartalék felállítása a pénzügyi tervezésen keresztül, hogy az ilyen események alkalmával pótoljuk az alapszükségletet.

Olvasni:  10 elem a tökéletes webhely megtervezéséhez vállalkozása számára

Végső gondolatok

A koncertgazdaság kiváló hely, ha megvan a kellő készséged és elszántságod ahhoz, hogy szabadúszóként működj.

Természetesen sok a kihívás, különösen ami a pénzügyeket illeti. De ha meg tudja kerülni őket, és a maga javára fordítja, akkor szabadúszó ász lesz.

Megjegyzés: Ez a blog egy részlet Akshat Shrivastava tartalomkészítő Pénzügyi tervezés alkotók és szabadúszók számára című előadásából. A munkamenet része volt az Elevate – a Pepper Content által szervezett globális virtuális tartalom-csúcstalálkozónak, amely a tartalommarketing iparági vezetőit hívta össze.

Új publikációk:

Ajánlott