6 közösségi média hiba és mit tanultunk belőlük

A közösségi média marketingje számít – ez az év alulértékelése.

A marketingesek számára ez a mi kenyerünk, ahol a legnagyobb megtérülést érjük el.

közösségi média marketing kudarcok

De ez csak akkor fog megtörténni, ha gyilkos közösségi médiakampányt folytat. A mai digitális világban pedig nehezen marad ki a marketingkampány. Elszalasztja annak lehetőségét, hogy naponta több százezret érjen el a piacon.

Itt az ideje a közösségi média stratégia átalakításának.

Ne aggódjon – még a legnagyobb marketingügynökségek és márkák is küzdenek közösségi média stratégiáik megújításával. De egyszerű tippeket követnek, és a legjobb közösségi médiaeszközöket használják, hogy kampányaikat szemet gyönyörködtető és vonzó tartalommá alakítsák át.

Ebben a bejegyzésben láthatod, milyen közösségi média stratégiák buktak el. Megtudhatja, mi nem működött, és hogyan fordult meg. Ezeken a stratégiai példákon keresztül megtudhatja, hogyan kell megújítani közösségi média kampányait.

1. Mérje fel célközönségét

A digitális marketingszakembereknek nem szabad feltételezniük. Veszélyes játék, amit játszol. Az ingyenes közösségimédia-elemző eszközök azonban megkönnyítik a dolgát.

Amit tudnia kell, az már megvan. Ügyeljen arra, hogy olyan eszközöket használjon, mint a SocialPilot a közösségi média demográfiai adatainak megtekintéséhez. Ezek a számok pontosan megmondják, hogy a márkájának mely hálózatokat kell megközelítenie, és milyen típusú tartalmat kell közzétennie.

Tehát tegyük fel, hogy hirdetést szeretne megjeleníteni egy termékhez. A Facebook és a YouTube általában jobb hely a hirdetések számára. Mi a teendő, ha az a cél, hogy egy tinédzsereknek szánt termék márkaismertségét növelje? Az Instagram a járható út, mivel a legtöbb felhasználó 30 év alatti. Lehet, hogy ez egy nőknek készült termék – próbálja ki a Pinterestet, mivel a nők messze felülmúlják a férfiakat a platformon.

Tehát kérdezd meg magadtól, hogy a célközönséged hova követne téged. Egyes közönségek nem követik Önt az egyes közösségi hálózatokon. És ügyeljen arra, hogy a tartalom ne zárja ki közönségének felét a kiküldött üzenettel és a közzététel helyével.

Előfordulhat, hogy egyes közönségek a webhelyén keresztül tudnak online létezéséről, de nem a közösségi médián keresztül. Beágyazással bevezetheted őket a bejegyzéseidbe közösségi média hírfolyamai a webhelyén. Segít megragadni több közönséget, különösen a célközönséget.

Tekintse meg ezt az Instagram-bejegyzést United Colors of Benetton és nézd meg, észlelsz-e egy hatalmas kudarcot.

Igazítsa a tartalmat a közönség érdeklődéséhez

A Benetton nem csak fiúknak készült, igaz? Nos, ezt a bejegyzést nem tudhatod. Lányoknak nem szabad? Ez az egyszerű vonal elveszi a megcélzott közönség felét, ami még rosszabb, ha megnézzük a 30 év alattiak számára készült Instagram-statisztikát.

Olvasni:  [Infographic] A SaaS marketingstratégia 9 alapeleme

Még a Benetton is tudta, hogy ez túlságosan keményvonalú, és a legújabb Instagram-bejegyzéseikkel megfordult. Íme egy példa.

Ismerje jól a célközönségét

Kulcs elvitel: Kutasd a te célközönség és ne zárja ki egyiket sem közösségi médiatartalmadon keresztül. Ha úgy találja, hogy nincs sok követője egy platformon, értse meg, miért van ez így. Valószínűleg a márkája jobban teljesít egy adott közösségi média platformon. A kutatás lehetővé teszi, hogy több időt, energiát és erőforrást fordítson az adott platformra összpontosító kampány felépítésére.

2. A közönség kiszolgálása

Tehát megtaláltad a célközönséget. Tudod, melyik közösségi média csatornán vannak. Az első lépés megtörtént. Mindössze annyit kell tennie, hogy tartalmat tesz közzé, hogy felkeltse a figyelmüket. Könnyen hangzik, igaz?

Rossz.

Gondol róla milyen értéket adsz a célközönségednek a márkáddal. Tegyük fel, hogy te Megújulás, egy etikus és fenntartható divatvonalat kínáló márka. Az emberek azért vásárolják meg a termékeit, mert olyan márkát szeretnének viselni, amely megőrzi ezeket az értékeket. Értéket találnak abban, amit képviselsz.

De aztán közzéteszi a következőket egy nemrégiben megjelent „Get Your S@!t Together” című gyűjtemény részeként.

Ragaszkodjon a márka értékeihez

Ez hogyan felel meg a célközönségednek? Egy fehér, fiatal, magas modell tornyosul egy rosszul öltözött felnőtt fölött, aki úgy tűnik, kevésbé gazdasági helyzetben van, és afro-amerikai. Nem üvöltözik etikusan, de inkább klasszicista és esetleg rasszista.

Miután felhívták az ilyen anyagokra, a márkának saját reformprojektje volt közösségi média kampányaihoz. Nézz meg egy Instagram-bejegyzést a legújabb kampányukból.

Mutasd meg, hogy érdekel a márkád

Egy egyszerű üzenet, amely a célközönségnek szól. Értéket ad, és megmutatja, mi érdekli a márkát.

Kulcs elvitel: Győződjön meg arról, hogy az összes tartalmat a célközönség által értékesnek tartott szemüvegen keresztül válogatja össze. Ne térjen el túlságosan távol ettől az értékei alapján megcélzott kampánytól. És ha kockázatosabb akarsz lenni, tudd előre, hogy felborzolod néhány tollat, és megvan az esélye, hogy elveszíted néhány hűséges követődet.

3. Integrálja az alapvető értékeket a márkaüzenetekkel

A reformáció szerencsétlensége miatt a márkaüzenet fontos hangsúlyoznivaló. Ha a márkája vagy cége szeretné állást foglalni a társadalmi kérdésekbengyőződjön meg arról, hogy szinkronban van az értékeivel.

Ennek a megközelítésnek vannak erényei és hibái. Több olyan embert fog vonzani, aki hasonló ötleteket vall. De egy merész hozzáállás azt kockáztatja, hogy elveszít néhány követőt. Sőt, előfordulhat, hogy egyes márkák nem szeretnének így címkézni.

Ennek ellenére, ha támogatsz egy ügyet, azzal a márkád személyiségét is építed. Csak győződjön meg arról, hogy azt az üzenetet küldi, hogy márkája társadalmilag tudatos.

Tehát tegyük fel, hogy a márkája egy szépségápolási termék. Ez egy ingatag terület. Nem akarja egyik fizikai típust a másikkal szemben hangsúlyozni. Szeretné építeni a márkaismertséget, és mindenki számára elfogadható lenni. De ez egy olyan terület, ahol valóban kapcsolatba léphet a közönségével.

Olvasni:  Versenyek és ajándékok lebonyolítása a Woorise használatával a WordPressben

Ez az, amit a Galamb tette az „Igazi szépség” kampányával. Kiterjesztette a női szépség definícióját, és nem volt hajlandó irreális elvárásokat hirdetni. Egy nagyszerű hirdetés futott a különböző közösségi média platformokon, ahol a résztvevőket arra kérték, hogy írják le megjelenésüket, és egy művész illusztrálja őket. A többi résztvevőt megkérték, hogy írják le az egyént, a művész pedig lerajzolta, amit mondtak, és az eredmények kiemelkedőek voltak.

Érzékenyen kezeljen egy társadalmi problémát

De a Dove ezzel a kampánnyal is elvétette a célt. Megváltoztatták testápolójuk és samponpalackjaik alakját, hogy tükrözzék a különböző testtípusokat. Az eredmények sok vásárlójuk számára nem voltak túl jók.

Összhangba hozza a márka üzenetét a társadalmi értékekkel

Nem a legjobb lépés, mivel a vásárlók óvakodtak a testtípusuk ilyen, palackos formában történő ábrázolásától.

Kulcs elvitel: Gondol róla értékeit, és ügyeljen rájuk, amikor közösségi média kampányt készít. El kell döntened, hogy egy bizonyos ügyet támogató márkaként szeretnél-e ismerni, vagy azt, aki biztonságban tartja magát. Legyen figyelmes, ha támogat egy ügyet, a márkájának saját Khaleesi-ként kell kezelnie.

4. A tartalom illeszkedjen a márkához és közösségi platformhoz

Szorít az idő. De a tartalmat az összes közösségimédia-csatornán el kell juttatnia.

Az időmegtakarítás érdekében ugyanazt a tartalmat tesz közzé minden platformon. A közösségi média platformok pedig megkönnyítik a dolgát, mivel összekapcsolódnak. Úgy gondolja, nagyszerű, ezzel csökkenti az időt és az erőforrásokat.

A probléma – csak egy jó ROI-t ér el.

Miért? Mert nem szabta személyre a tartalmat, hogy illeszkedjen a közösségi média platformhoz. Rengeteg havi aktív felhasználótól esik le, amely minden platformon elérhető.

A megoldás – szabja testre a tartalmat az egyes közösségi média platformokhoz.

A kutatások azt mutatják minden közösségi média platformon más-más szubkultúra található a követőid be vannak kapcsolva. Nem fog csak jelen lenni. A tartalmat úgy kell beállítania, hogy az illeszkedjen a platformhoz, hogy a követők kapcsolatba lépjenek vele.

Gondoljon a termékére és arra, hogy kinek szolgál. Ezután gondoljon a platformjára. Vegyük például a Twittert. A tweetek gyorsak. Sokszor előfordulnak. És gyakran arról van szó, hogy mi történik ebben a percben vagy ezen a napon. Vessen egy pillantást erre a kudarcra Diétás kóla.

A tartalomnak kapcsolódnia kell ahhoz, amit elad

Valóban ez a legjobb Twitter-használat a diétás kólához? Nem sokat mond nekünk. Semmi köze a termékhez, és még csak nem is kreatív csavar. Más a helyzet a Coca-Cola fő Twitter-fiókjával. Nézze meg, hogyan szőnek bele a Star Warsba és az új kiadásba a termékükkel, és szabják tökéletesen a Twitterre.

Olvasni:  Mikor, hol és hogyan kell használni az elsődleges kulcsszavakat és a másodlagos kulcsszavakat

Szabja a tartalmat a termékhez és a közösségi platformhoz

Lásd a különbséget? Ugyanez vonatkozik más platformokra is. Tedd a terméket az első helyre. Akkor gondolj a platformra. Tegyük fel, hogy elindít egy otthoni főzési csatornát. Tudatosságot akarsz építeni. Az Instagram tűnik a legesélyesebbnek, mert feltölthetsz mini főzős videókat, és követheted azokat az influencereket, akik ugyanezt teszik.

Akkor nem tennéd közzé ugyanazt a tartalmat a Redditen. De megtehet egy AMA-t, vagy feltehet egy nyílt végű, vitatható kérdést a hirdetésében. Ne feledje, hogy rengeteg értéktől marad el, ha nem látja el a tartalmat a platformon.

Kulcs elvitel: Ne spóroljunk a publikáláson ill ütemezés ugyanaz a tartalom minden közösségimédia-csatornáján. Győződjön meg arról, hogy az összes tartalmat kifejezetten az adott közösségi médiaplatformhoz használja. Szabja úgy, hogy a felhasználók elköteleződjenek vele. Mini videók az Instagramra, nyitott kérdések a Redditre, képek a Facebookon és a Pinteresten, valamint klassz idézetek a Twitteren.

5. Tudja, mit árul

A következő pont szemléltetésére játsszunk egy játékot.

Vessen egy pillantást erre az Instagram-bejegyzésre, és mondja el a márkát vagy a terméket.

Ne kételkedjen a márka céljaitól

Kitaláltad a Spotify-t?

Rossz.

Soha nem gondolnád, hogy erre való Audi. Ez egy másik stratégia része, amelyet úgy választottak, hogy egyes Audi-sofőröket profiloznak, ahelyett, hogy különböző autómodelleket mutatnának be. Ez visszafelé sült el. Csak nézd meg ezeket a megjegyzéseket. Az emberek azért vannak, hogy autókat lássanak, nem sofőröket.

De az Audi esete biztonságos kísérlet. Nem volt sértő senki számára. Nem közösségi média katasztrófa volt. De az elkötelezettség összességében csökkent. Eltereli a felhasználók figyelmét fő céljukról – a nagyszerű autók megtekintésétől.

És gondolj azokra, akiket szeretnél vonzani. A másodperc töredéke áll rendelkezésére, hogy rávegye az embereket arra, hogy ne görgessenek tovább közösségi média hírfolyamaik között, és nézzék meg az Ön tartalmait. Ön szerint a legjobb, ha közben összezavarja őket? Valószínű, hogy továbbra is görgetni fognak.

Az Audi megváltoztatta a módját. Menjen az Instagram-oldalukra, és több tucat ehhez hasonló bejegyzést fog látni.

Tudja, mi működik a közönség számára

Ha megáldott egy marketingkampány kidolgozásával egy olyan észrevehető termékhez, mint az Audi, jobb, ha marad az ikonikus arculatnál.

Kulcs elvitel: Maradjon annál, amiről a terméke ismert. Ha a terméked nem olyan fényes, és szeretnél vonzó lenni, akkor kicsit kreatívnak kell lenned a bejegyzések megosztásával és a feliratok módosításával. Próbáljon ki egy érdekes idézetet, vagy linkelje fel valami felkapott hírhez. Ne térjen el túlságosan attól, hogy mi működik az Ön számára, és hogy közönsége hogyan reagál a korábbi kampányaira.

6. Oszd meg a közösségi média rivaldafényét

Senki sem szereti a magányos farkast.

A közösségimédia-márkaépítés nem csupán a tartalom létrehozásáról és a közönség fogyasztását jelenti.

Olvasni:  Teljes útmutató szakértői és tartalmi bejegyzések létrehozásához

A legtöbb előkelő divatmárkának erre nincs lehetősége felhasználó által generált tartalom. Ugyanez vonatkozik a legtöbb luxus szépségápolási vonalra. Hajlamosak arra, hogy hírességek a márka arca, és nagy összeget fizetnek nekik azért, hogy a nagykövetük legyenek. De akkor a közösségi médiájuk úgy néz ki, mint egy Glamour magazin központi eleme.

Híres arcok képviselik a márkát

Nézze meg magad. A legtöbb luxusmárka Instagram-fiókja (mint a fenti példa – Chanel) csak hírességekkel vannak tele. Az emberek gyakran nem a márkát veszik észre, hanem a hírességet. És porban hagyja a márkát.

Tudom, mire gondolsz. A felhasználók által generált tartalom problémás. Trollok bővelkednek a közösségi médiában, ezért légy készen arra, hogy ne szabotálják az erőfeszítéseidet. De a felhasználók által generált tartalom a járható út, néhány márka látja a 400%-kal nőtt a rajongók száma tőle.

Bátorítania kell közönségét, hogy tegyen közzé több fotót vagy videót, és jelölje meg bennük a márkáját. Miért? Ösztönzi a termékkel való elkötelezettséget. És ez arra készteti a legnagyobb szószólóit, hogy a közönségüknek is mutassák meg a márka iránti elismerésüket.

ASOS remekül megosztja a közösségi média reflektorfényét. remekül megosztja a közösségi média reflektorfényét.

megosztani a felhasználók által létrehozott tartalmakat befolyásolóktól

A poszt az emberről szól és nem a márkáról. Mintha a márka az influencer kellékeként funkcionálna, nem pedig fordítva. Egyszerű, de hatékony. A márkás hashtagek elengedhetetlenek, és segítenek a bejegyzések nyomon követésében analitikai célból.

Az befolyásoló marketing az kritikus az ASOS számára. Természetesen az influencerek kiválóan alkalmasak a legújabb termékek és stílusok népszerűsítésére. De úgy tervezték, hogy felhasználóinak személyesebb tartalmat, tippeket és divattanácsokat adjon. Ez inkább a társadalmi bizonyíték és a közösség építéséről szól. A márka identitása érintetlen, és a jövőben is folytatódni fog.

Kulcs elvitel: Építeni a márka identitását és a hosszan tartó közösségölelés felhasználó által generált tartalom. Ez a kenyér és a vaj egy olyan közösség felépítésének megkezdéséhez, amely mély kötelékeket és kapcsolatokat alakít ki. Ha már van egy hűséges követője, menjen a közösségi média utcáira. Továbbra is te leszel a közösségi média játékfilmed rendezője, de az influencerek a sztárjaid lesznek. Hagyja, hogy ők legyenek a középpontban a márka ismertségének növelésében követőik körében, de személyes módon. Olyan kapcsolatokat hoz létre, amelyek jó és rossz időkben is hordoznak.

Végső gondolatok

Gyilkos közösségi média kampányt folytatni nehéz – olyan érzés lehet, mintha bekötött szemmel megmásznánk a Mt. Everestet.

De használja ezeket az egyszerű tippeket, és egy lépéssel közelebb kerülhet a szemet gyönyörködtető, kreatív és megnyerő tartalom hogy mások is felfigyelnek rá.

Ügyeljen arra, hogy kampányai kiindulási pontjaként a legfontosabb tudnivalókat használja. És ossza meg velünk néhány sikertörténetét, és ha elég bátor, a kudarcokat is.

Új publikációk:

Ajánlott