6 legfontosabb közösségi médiatrend, amelyre figyelni kell 2024-ban

2024 a túlélés éve, de egyben a „minden digitális” éve is.

Az online vásárlástól a kiterjesztett valóságig (AR) a márkák komolyan veszik ajánlataikat – és beszélgetéseiket – az interneten keresztül.

Íme, miért:

 • Facebook 2024 első negyedévében több mint 2,6 milliárd havi aktív felhasználót vonzott, és több mint generált 17,65 milliárd dollár évi összes bevételben
  2020 harmadik negyedéve.
 • Instagram több mint 1 milliárd havi aktív felhasználót gyűjtött össze – 90%-uk követi a platformon lévő vállalkozást.” Ez nem minden. A platform medián elkötelezettségi rátája 1,60% az összes iparágban:
  instagram eljegyzés
 • A Pinterest 300 millió globális havi aktív felhasználóval büszkélkedhet – a felhasználók összesen 200 milliárd PIN-kódot mentettek meg!

Mit jelent ez?

Nyilvánvaló, hogy a vásárlók nem zárkóznak el attól, hogy a közösségi médiát használják szórakoztatásra és a márkákkal való kapcsolattartásra.

Lássuk tehát a 6 legnépszerűbb közösségi médiatrendet, amelyekre a márkájának figyelnie kell 2023-ban.

A „nano-influencer marketing” ugrásszerűen fog növekedni

befolyásoló

“A marketingesek 89%-a szerint továbbra is az Instagram a legnépszerűbb influencer marketing.” Mediakix felmérés

Fogadunk, hogy valahányszor valaki megemlítiInfluencer Marketing, azonnal a Jenner és a Kardashian család klánja jár az eszed. Természetesen így.

Míg az „Influencerrel” való együttműködés elsődleges célja a termékek/szolgáltatások értékesítése, nem ez az egyetlen célja.

Ez csak az egyik oldala a történetnek…

Napjaink öntudatos ügyfelei szeretnének kapcsolatba lépni a márkákkal, és ezen keresztül a befolyásolókkal, amelyek tartalmat, hitelességet és bizalmat hoznak a marketingmixbe.

Ezenkívül a márkáknak távol kell tartaniuk a „hamis befolyásolókat”, és gondoskodniuk kell arról, hogy közösségi média stratégiájuk ne alakuljon át értelmetlen „tetszik” játékká.

Íme a rövid és a hossza: A márkáknak inkább „közösségvezérelt” megközelítést kell követniük, és kapcsolatba kell lépniük a nano-befolyásolókkal (1000-5000 követő), akik értéket hoznak az asztalra, és megtestesítik a márka hangját, hangját és értékeit; ahelyett, hogy a „népszerűbb” választást választanák (ami régóta megszokott, de lehet, hogy hatékony volt, de lehet, hogy nem)

Olvasni:  Íme, miért kell kihasználnia a Pythont – AI & Gépi tanulás

Vegyük példának ezeket a képeket:

befolyásoló

A nano-befolyásolók (mint a fent láthatók) gyakran láthatók aktívan kommunikálnak az ügyfelekkel, válaszolnak minden bejegyzésre, és többek között személyre szabottabb és egyedibb tartalmakat kínálnak. Ez a legorganikusabb és legfenntarthatóbb formában juttatja el az ügyfeleket.

Szóval mit hozol ki belőle?

Kulcs elvitel: A közvélekedéssel ellentétben a mikrobefolyásolókkal való együttműködés jobb ügyfélelköteleződést eredményez, és nagyobb hatással van a közönségre:

Átlagos elköteleződési arány az Instagramon

Bár csábító az Influencerekkel való együttműködés a nagyobb számú „lájk” összegyűjtésére, néhány elszigetelt lájk itt-ott nem igazán jelent semmit a márka marketingje vagy pénzügyi szempontból.

Gondold át.

A trükk itt az, hogy a mennyiség helyett inkább a minőségre menjünk.

A kiterjesztett valóság (AR) általánosabbá válik

Mainstream

Kérdezze meg bármelyik közösségimédia-szakértőt, és ők megmondják, hogy a technológiai átvétel a közösségimédia-platformokon milyen csúcson van.

Legyen szó virtuális valóságról vagy kiterjesztett valóságról, a felhasználók időről időre lebilincselő és teljesen új élményre vágynak. Valójában vannak virtuális valóságot vagy kiterjesztett valóságot fejlesztő cégek, amelyek segítenek ebben. Például, ingatlanügynökök a virtuális valóságot használták arra, hogy vizuális tartalmaikat a következő szintre emeljék virtuális túrák létrehozásával, amelyek bemutatják hirdetési tulajdonságaikat a potenciális vásárlóknak.

Valószínűleg ez az oka annak, hogy a Facebook – Horizon – saját közösségi virtuális valóság-világa, ahol az emberek játszhatnak és felfedezhetik a termékeket/szolgáltatásokat.

Horizont

Egy másik különleges figyelmet igénylő funkció az AR szűrők használata, mint pl A Facebook Spark AR Stúdiója.

Lehetővé teszi bárki számára, hogy kiterjesztett valóság szűrőket és effektusokat hozzon létre az Instagram Stories számára. Ez javítja a vizuális tartalmat, és leköti a felhasználókat (amint azt már rengetegen láttuk):

Lovas

Íme egy másik példa a „Dove” márka AR-szűrőjére:

Instagram szűrő

Az IKEA is lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy megnézzék, hogyan néznek ki termékei a felhasználó otthonában, köszönhetően annak AR alkalmazás.

Olvasni:  A 4 gyakori hiba a márkaépítés során

Kulcs elvitel: A felhasználókkal való kapcsolattartás innovatív és vonzó módjainak megtalálása fordulópontot jelenthet a kis- és nagyvállalatok számára egyaránt. A kutatások szerint „2023-ban az Instagram valószínűleg 33,71 milliárd dollár nettó hirdetési bevételt fog elérni.” Ha valaha is volt ideje felerősíteni az AR- és VR-jelenlétét, akkor most az.

A személyre szabott marketing erősebbé válik

„A közösségi marketingesek 42%-a kidolgozott stratégiát a Facebook Live számára.”

A vírustartalom passé; ez a személyre szabott kommunikáció korszaka. Sőt szerint adat,„Az emberek 56%-a tapasztalt fellendülést az elköteleződésben a személyre szabott marketing miatt.”

Joggal feltételezhető, hogy a vásárlók manapság elvárják a márkáktól, hogy releváns, kontextus-tudatos kommunikációt kínáljanak. Ez lehet közösségi média hirdetések vagy egyszerű tájékoztató bejegyzések formájában; bármi legyen is a helyzet, a személyre szabás kulcsfontosságú.

Az azonnali személyre szabás egyik legnagyobb hajtóereje pedig a pontos elemzés vásárlói adatok a márkák becsaphatnak.

Nézzük meg, hogyan készít az Expedia célzott üzeneteket Facebook-felhasználói számára.

A márka olyan kulcsfontosságú mérőszámokat használ, mint a hangulatelemzés, a demográfiai adatok, a preferenciák, a vásárlási viselkedés stb., hogy szegmentálja közönségét, erősítse az ügyfelek lojalitását és erősítse a márka iránti érdeklődést.

Tegyük fel, hogy egy felhasználó a következő Expedia szállodai hirdetésére kattintott:

expedia

Később újra megcélozzák őket a következő hirdetéssel a Facebookon, hogy megpróbálják lezárni a vásárlást:

like oldal

A vállalat a közösségi médián keresztül személyre szabott hirdetések alapján hatékonyan célozza újra a felhasználókat.

Ennek eredményeként a felhasználók nem túlterheltek a rengeteg információval, és valóban érdeklődni fognak a márkával való személyes kapcsolat iránt.

A chatbotok „élénkítik” a beszélgetéseket

A hatékony ügyfélszolgálat nagy része az ügyfelek meghallgatása, a fájdalmak megértése, valamint az azonnali és egyszerű megoldások biztosítása.

Adja meg a chatbotokat.

Chatbotok segíthet a márkáknak sokkal globálisabb, 24x7x365-ös közönség elérésében. Ráadásul ez egy csodálatos eszköz, amellyel a közönséget a márka vásárlói élményének kellős közepébe helyezheti.

Vegyük például a Sephora Facebook Messenger robotjait, amelyek a következőket tartalmazzák:

szephora rezervátum

A felhasználók időpontot foglalhatnak átalakításra az üzletben, virtuálisan kipróbálhatják a sminket, hozzáférhetnek smink tippekhez, útmutató videókhoz és ismertetőkhöz stb., és átirányítják őket a webhelyre/alkalmazásra, ha vásárolni szeretnének.

Olvasni:  Teljes útmutató a SEO ROI méréséhez

Hát nem csodálatos!

A chatbotok egyre intelligensebbek, így több feladatot is képesek elvégezni, és meg tudják válaszolni az ügyfelek kérdéseit; míg a közösségi média ügynökei összetettebb feladatokra koncentrálhatnak. Elérkezett az intuitív chatbot közösségi média marketing korszaka.

Az ügyfélszolgálat rendkívüli lesz

Az előző ponthoz szervesen kötődően az ügyfélszolgálat az egyik leggyakrabban használt kifejezés a marketing világában, de egyben vadul félreérthető is.

Nem elég csupán a GYIK-kérdések „megválaszolása”. A márkáknak manapság újra meg kell vizsgálniuk CX-stratégiájukat az ügyfélkapcsolati szempontból.

Mit tehetsz másként?

Az ötlet az, hogy mélyebb és tartalmasabb kapcsolatokat építsünk ki a felhasználókkal, amelyek kölcsönös bizalmon és lojalitáson alapulnak.

Röviden: a jó CX többé nem lesz sikeres; rendkívülinek kell lennie.

Íme néhány márka, amelyek CX-stratégiájukat az ügyfél útja minden érintkezési pontján követik:

 • A Dominos mindig is bizonyos mértékig trendalapító volt, amikor a kivételes CX-ek gyártásáról volt szó –Tweet rendelésre“stratégia a “DOM The Pizza Bot,” a márka aktívan kereste a módját, hogy megkönnyítse ügyfelei életét:
  Mindenesetre

Észrevette, hogy a felhasználók hány csatornán és platformon adhatnak le rendelést a márkánál?

Az igazat megvallva, ez a márka a legjobb vásárlói kényelem!

Hasznos tipp: A kutatások szerint „a Twitter-felhasználók 79%-a szereti felfedezni az újdonságokat, így ez a legjobb felfedezési platform.” Ha tehát szélesebb, univerzálisabb célközönséget szeretne elérni, akkor itt az ideje elkezdeni a Twitterezést!

Az online vásárlást integrálni fogják a közösségi platformokba

A zökkenőmentes online vásárlás és a közösségi hirdetések nagy divattá válnak. És miért nem? Kényelmesek, gyorsak és nyereségesek.

Zavaros? Hadd magyarázzam.

Tegyük fel, hogy közzétett egy közvetlen hirdetést valamelyik közösségi média platformján, hogy egy adott funkcióról beszéljen. Most már közvetlenül kommunikálhat az ügyféllel – anélkül, hogy elhagyná a platformot –, és egy pillanat alatt üzletet generálhat.

Hogy hogy?

A közösségi hirdetések kihasználásával. Tehát ha több ügyfelet szeretne elérni a megfelelő helyen és időben, a közösségi hirdetések a megfelelő út.

Olvasni:  Miért kell befektetni az Influencer Marketingbe – Titkok feltárultak!

Íme néhány érdekes példa, amelyekre érdemes megjegyezni:

 • A Facebook személyre szabott hirdetési élménye: A Facebook Marketplace-t használja 800 millió ember 70 különböző országban havonta. Ha minőségi vásárlók egyre növekvő körét szeretné elérni, és a megfelelő felhasználókat célozza meg, a Facebook Marketplace a megfelelő hely. Ezenkívül kihasználhatja a könnyen használható termékkategóriákat, és viszonylag könnyen értékesíthet termékeket. Ami a termékek reklámozását illeti, dinamikusan változtathatja hirdetései formátumát (gondoljunk csak úgy: körhinta, kollekció stb.), és integrálja a releváns cselekvésre ösztönző gombokat, attól függően, hogy milyen célközönséget kíván kiszolgálni:
  Facebook
 • Aztán természetesen ott van az Instagram „Checkout with Instagram” funkciója, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az alkalmazás elhagyása nélkül vásároljanak termékeket a vásárlási bejegyzésekből. Alapvetően az Instagram lehetővé teszi a márkák számára, hogy a termékkel kapcsolatos bejegyzéseiket/történeteiket „Checkout címkékkel” jelöljék meg, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyetlen kattintással, zökkenőmentesen vásároljanak:
  pénztár instagrammal
 • A Snapchat is fontolóra veheti vállalkozása számára. A platform többféle hirdetési formátummal rendelkezik, beleértve a történethirdetéseket és a pillanathirdetéseket. AR objektívek és szűrők. A gyorshirdetések segítségével hozzáférést biztosíthat ügyfelei számára új funkcióihoz, ajándékaihoz és más nagyszerű tevékenységeihez, amelyek a vállalkozás részét képezik.

Hasznos tipp: Amikor azon gondolkodik, hogy milyen hirdetéseket helyezzen el közösségi hálózati platformjain, a következő az aranyszabály: hirdetéseinek célzottnak, dinamikusnak, közvetlennek és vonzónak kell lenniük.

Végső megjegyzésként…

„A közösségi média marketingre fordított kiadásait tekintve a marketingesek 2023-ra 102 milliárd dollárt fognak költeni.”

Ez izgató!

Egyre több márka alkalmaz felhasználóbarát avatárt, és szívből és őszintén kommunikál, hogy meghittebb beszélgetéseket folytasson, amelyek a felhasználóik alapvető aggodalmai és szükségletei köré összpontosulnak. Tehát próbálja ki ezeket az újkori közösségi médiatrendeket, és fogadjon el egy új virtuális valóságot. Az alternatíva az kiszervezni a digitális marketinget egy megfelelő buliba, de ügyeljen arra, hogy megfelelően képezze magát, mielőtt elkezdi másokat keresni, akik marketingtevékenységet végeznek Ön helyett.

Új publikációk:

Ajánlott