6 ok, amiért a jó írók nem lehetnek jó bloggerek [+ Key Skills]

Attól, hogy jó író vagy, még nem biztos, hogy jó blogger is vagy. Íme hat ok, hogy miért.

Tartalomjegyzék

  • Mi az a blogolás?
  • Blogolás vs. Írás
  • Tippek a jobb bloggerré váláshoz

Egy dolgot tisztázzunk: a blogírás művészet. Ha valaki jó író, az nem jelenti azt, hogy jó blogger is lesz. A blogíráshoz szükséges készségek egészen másak lehetnek, mint az íráshoz. Miért?

A blogírás megköveteli a dolgok megértését technikai szempontból is. Nem tudsz csak írni, és nem lehetsz sikeres blogger. Ehhez meg kell érteni, hogyan működnek az algoritmusok, melyek a kulcsszavak, hogyan lehet jobb helyezést elérni az olyan keresőmotorokon, mint a Google vagy a Bing, hogyan kell stratégiailag elosztani a kulcsszavakat, hány kulcsszó túl sok stb.

Ez a művészet nem csak írást igényel. Ehhez hajtóerőre és hajlandóságra van szükség, hogy többet tanuljon, és ügyes legyen az útközbeni dolgok befogadásában. Ez megköveteli, hogy több időt töltsön a blog hátterén való munkával, és próbálja azt rangsorolni.

Ebben a blogban megvizsgáljuk, hogy a jó írók miért nem feltétlenül jó bloggerek, és milyen lépéseket kell tenniük ahhoz, hogy jó blogírást tudjanak írni.

Mi az a blogírás?

A blogírás az internetből született. Abból az ötletből fakadt, hogy mindenki írni akar valamiről. Azok a tudósok, akik csak folyóiratokban publikáltak, most weboldalakra írhatnak, és megoszthatják tudásukat. A laikusok tanulhatnak valami újat, és különféle weboldalakon írhatnak róla.

Forrás

A blogírás az írás új korszakát, a tartalomalkotás korát szülte. Ma a bloggerek sok pénzt keresnek azzal, hogy feltörik az írási algoritmust, és tudják, hogyan kell jól reklámozni. A blogírás erős; ez egy hatékony módja annak, hogy otthona kényelméből keressen pénzt.

A blog bizonyos jellemzői közé tartozik az időrendi sorrendben megjelenő bejegyzések, a kulcsszavak hozzáadása, a szülőtéma a blog közösségének fenntartásához, a megjegyzések szekció, ahol az emberek kapcsolatba lépnek egymással, stb.

Olvasni:  Az SMS nem működik SIM-csere után: Gyors javítás

A kutatások szerint kb 600 millió blog az interneten. Ez hihetetlen szám! De vajon hány ilyen blog sikeres? Hát nem sokan. A legtöbb jó író azt hiszi, hogy lehet jó blogger, de nem az. Nézzük meg a hat okot, amiért a legtöbb jó író elbukik bloggerként:

  Blogírási készségek

Blogolás vs. Írás

Sok oka van annak, hogy miért nem lehet minden jó író jó blogger. Nézzük meg őket egyenként.

1. Következetes publikálás

Az íróknak lehet rendszeres írási ütemterve, de lehet, hogy nem. Gyakran támaszkodnak inspirációra vagy egy nap rövid időszakaira, amikor tudnak írni. Ez eltér a blogírástól, amely következetes közzétételi ütemezést igényel.

Forrás

Középszerű író lehetsz, de még mindig sikeres blogger, ha rendszeresen teszel közzé bejegyzéseket, és tudod, hogyan lépj kapcsolatba a közönségeddel. Ha ütemezett blogbejegyzéseket tesz közzé, webhelye felbukkanhat a különböző keresőmotorok keresési eredményei között. Ez elősegíti a blogbejegyzések jobb rangsorolását, és nagyobb forgalmat ér el a blogodban. A blogírásban létfontosságú a következetesség.

2. Időgazdálkodás

Bloggernek lenni azt jelenti, hogy kiváló multitasker vagy, ami a jó írók nem biztos, hogy azok. Amellett, hogy a semmiből írnak tartalmat, a bloggereknek karban kell tartaniuk webhelyeiket, kulcsszavakkal rangsorolható témákat kell keresniük, felül kell vizsgálniuk a régebbi bejegyzéseiket, meg kell nézniük az oldalon kívüli SEO-t, partnerkapcsolatokat kell kötniük közvetlen ügyletekhez vagy hirdetésekhez stb.

A bloggernek mesterembernek kell lennie a tervezésben, mert mindent jól kell megterveznie. Rendszeres időbeosztást kell követniük, és nem engedhetik meg maguknak, hogy bármiről is lemaradjanak, mert ezzel megzavarhatják a ciklusukat, és elölről kell kezdeniük.

3. További készségek

Manapság a blogíráshoz nem elég pusztán tartalom írása. Sok látványelemet is be kell építeni a blogba. És ha nem keres elég pénzt, nem engedheti meg magának, hogy az ilyen feladatokat szakemberre bízza. Ez az oka annak, hogy a bloggereknek mindent meg kell tanulniuk az infografikák készítésétől a képek/videók készítéséig és szerkesztéséig.

A tartalom írásán kívül a bloggerek időt töltenek ezen további készségek elsajátításával. Ez az oka annak, hogy a blogírás nehezebb, mint az írás.

Olvasni:  10 tipp a legjobb tartalomíró felvételéhez

4. SEO ismeretek

Könnyű demotiválni, ha online ír, és a bejegyzései nem kapnak elegendő forgalmat. És ha azt látod, hogy ez másoknak is működik, még ha nem is nagy írók, az még jobban fájhat. Tehát mi különbözteti meg az ő erőfeszítéseiket a tiédtől?

Blog SEO

Forrás

A válasz erre a kérdésre a keresőoptimalizálás, más néven SEO. Ez a technika segít a blogbejegyzéseknek jobb helyezést elérni a Google-on és más keresőmotorokon. Ennek egyik módja a kulcsszavak és kulcskifejezések, amelyek stratégiailag a blog tartalmában vannak elhelyezve.

A SEO azért működik, mert a felhasználók a keresőmotorok által jól olvasható módon tesznek fel kérdéseket. A kulcsszavak részét képezik a keresési lekérdezéseknek, amelyeket a bloggerek kihasználnak azzal, hogy megpróbálnak körülöttük blogbejegyzést készíteni.

5. Hálózatépítés

A blogírás másik fontos szempontja, amely megkülönbözteti az egyszerű írástól, a hálózatépítés. Ez is jelentős része az oldalakon kívüli SEO-nak, amihez más bloggerekkel való kapcsolat szükséges a visszalinkelés érdekében. Extrovertált megközelítést igényel, ami az írókból hiányozhat.

A hálózatépítés előnyei

Forrás

A bloggerek számára fontos, hogy erős hálózatot építsenek ki, amelyet kihasználva növelhetik népszerűségüket és növelhetik márkájukat. Ehhez rendszeres erőfeszítésekre van szükség, mint például a különböző bloggerek által írt blogbejegyzések kommentálása, e-mailek küldése a bloggereknek backlink-ek létrehozására, barátságok építése, bloggal kapcsolatos eseményekre való látogatás stb.

6. Ragaszkodunk egy témához

Az írók általában nem ragaszkodnak egy adott témához – munkájuk nagy része a kapott projekteken és ismertetőkön alapul. De a bloggernek következetesnek kell lennie, miközben ragaszkodik egy témához, függetlenül attól, hogy milyen hangulatban van, vagy milyen valószínűséggel fejezi be a projektet. Ha blogot kell írni, akkor meg kell írni.

A bloggerek nem engedhetik meg maguknak, hogy a szülőtémájukon kívül másról írjanak. Ellenkező esetben elvonják közösségük figyelmét. Ha például a sütésről írsz blogot, nem igazán tudsz eltávolodni ettől a műfajtól. Lehetséges, hogy a főzésről is beszélhetsz, de nem valami olyan távolról, mint a bútorok vagy a varrás.

Tippek a bloggerré váláshoz

Ezen a ponton azt gondolhatod, hogy szinte lehetetlen jó bloggerré válni. De semmi sem állhat távolabb az igazságtól. Sokféleképpen lehetsz könnyedén bloggerré.

Blogírási tippek

Forrás

Három fő dolog szükséges hozzá: hajlandóság hosszú órákat elkötelezni, képességeid folyamatos fejlesztése, és extrovertáltabb mindennapi megközelítésed. Íme három alapvető blogírási készség, amelyeket fejlesztened kell ahhoz, hogy jó blogger legyél.

Olvasni:  Twitter Verified: A jó, a rossz és a megoldás

1. Építsd ki a SEO tudást

A SEO kulcsfontosságú, hogy jó blogger legyél a második természeted. Nem számíthat arra, hogy blogja növekedjen, ha nem tudja, hogyan optimalizálja a tartalmat a kulcsszavakra, és hogyan használja a forgalomelemzést. A keresőmotorokon, különösen a Google-on a rangsorolás egy számjáték, amelyet meg kell tanulnia.

Számos online SEO-tanfolyam segítségével mindent megtudhat, amit a SEO-ról tudni érdemes. De ezek után a gyakorlati tudás lesz a legjobb barátod. Előfizetés egy SEO eszközre, mint pl Ahrefs, Ubersuggestés SEMrush kulcsfontosságú lesz a sikeres bloggerré válásban.

Másodszor, ismernie kell a Google Analytics használatát, amely nagyszerű betekintést nyújt blogja teljesítményébe. Tanulja meg ezeket az elemzéseket olvasni, és próbálja kideríteni, hogy mely kulcsszavak és weboldalak bizonyulnak a legjobbnak az Ön számára. Információkat kap a legjobban teljesítő földrajzi területekről is, amelyeket később hasznosíthat.

2. Tanuld meg, hogyan gazdálkodj az időddel

Ha jó blogger akarsz lenni, azonnal el kell kezdened az időgazdálkodási készségeid gyakorlását. Munkavégzés szigorú határidőn belül. Tervezzen jobban, hozzon létre egy tartalmi naptárt, amelyet vallásosan követnie kell, szánjon időt más bloggerekkel való kapcsolatteremtésre, hirdetőkkel való találkozásra stb.

Ez nem könnyű, és jobban kell beosztania az idejét, és ragaszkodnia kell az ütemtervhez. A blogírás szenvedélyt és elköteleződést igényel, amelyet mindig készen kell adni.

3. Lépj túl az íráson

Következetesen író bloggerként sokkal interaktívabban kell bemutatnia a tartalmat. A tartalomírási készségeken kívül további készségeket kell kiépítenie az infografikák a semmiből való létrehozásához, diagramok, grafikonok, táblázatok stb. tervezéséhez. Meg kell tanulnia az adatok jobb bemutatását.

Továbbá előfordulhat, hogy meg kell tanulnia videókat készíteni, hogy nagyobb forgalmat érjen el a blogjában. Ehhez több technikai tudásra lesz szükség, mint azt becsülte (és hosszú órákat). Az olyan eszközök, mint a Canva, megkönnyítik az életet, de meg kell tennie az extra mérföldet, hogy nagyszerű, eredeti és egyedi tartalmat hozzon létre.

Összegezve

Nem minden jó író lehet jó blogger, de minden jó blogger határozottan lehet író, ha nyelvtanilag helyes. A blogírás több, mint egyszerű készség, olyan művészet, amely túllép a hagyományos írási szabályokon. A blogíráshoz szükséges készségek közé tartozik a tervezés, a jobb időgazdálkodás, a hálózatépítés, a pontosság stb.

Olvasni:  Automatizált vagy emberi fordítás: Hogyan válassz a kettő közül

Tehát ha komolyan szeretnél foglalkozni a blogírással, és keresni szeretnél vele, gondoskodj a fent említett készségek fejlesztéséről.

Kulcs elvitelek

  • A blogírás lendületet és hajlandóságot igényel, hogy többet tanuljon, és ügyes legyen az útközbeni dolgok befogadásában.
  • A blogolás abból a gondolatból született, hogy mindenki írni akar valamiről.
  • Egyes blogjellemzők közé tartoznak az időrendi sorrendben megjelenő bejegyzések, a kulcsszavak hozzáadása, a közösség fenntartására szolgáló szülőtéma stb.
  • A blogírás rendszeres publikálást, időgazdálkodást, további készségek elsajátítását, SEO ismereteket, hálózatépítést és egyetlen témához való ragaszkodást igényel.
  • Jobban kell terveznie, létre kell hoznia egy tartalomnaptárt, amelyet folyamatosan követnie kell, időt kell szánnia más szakemberekkel való kapcsolatteremtésre stb., ha úgy dönt, hogy folytatja a blogírást.

GYIK

1. Mi a blogolás?

A blogírás olyan tartalom létrehozásának folyamata, amely releváns, és megüti a tömegeket. Az újságírói írásokhoz képest interaktívabb. A blogírás legfontosabb megkülönböztetője azonban az, hogy teljes egészében online, és a bloggereknek nevezett személyek csoportja saját maga teszi közzé.

2. Milyen készségek szükségesek a blogíráshoz?

A blogírás rendszeres publikálást, időgazdálkodást, további készségek elsajátítását, SEO ismereteket, hálózatépítést és egyetlen témához való ragaszkodást igényel, többek között.

3. Miért kell a blogokhoz egyetlen téma?

A blogírás következetességet igényel. A bloggerek nem engedhetik meg maguknak, hogy a szülőtémájukon kívül másról írjanak. Ha megteszik, a végén elvonják a közösségüket. Például ha valakinek a blogja a divatról szól, akkor maximum az utazással tud kísérletezni. Nem kezdhetnek beszélni az építkezésről a blogjukon, és nem várhatják el, hogy jó eredményeket érjenek el.

4. Miért kell a bloggereknek SEO ismeretekkel rendelkezniük?

A SEO kulcsfontosságú eleme a blogírásnak. Nem számíthat arra, hogy blogja növekedjen, ha nem tudja, hogyan optimalizálja a tartalmat a keresőmotorok számára, és hogyan elemezze közönsége viselkedését. A keresőmotorokon való rangsorolás a blogíráshoz elengedhetetlen készség.

5. Mely eszközök segíthetnek a bloggereknek jobban megtervezni az idejüket?

Eszközök, mint pl Fogalom és Asana hasznosnak bizonyulhatnak, mivel segítenek jobban beosztani idejét és feladatait.

Új publikációk:

Ajánlott