60 vs 65 billentyűzetek: 5 fő különbség

A billentyűzetek különféle formájú és méretűek, hogy megfeleljenek a különböző preferenciáknak. Vannak, akik a teljes méretű billentyűzeteket részesítik előnyben a számbillentyűkkel és még az extra makróbillentyűkkel, míg mások kényelmesebbek a kisebb, kompaktabb billentyűzetekkel.

Ebben a cikkben a 60-as és a 65-ös billentyűzeteket hasonlítjuk össze, hogy ismerje a különbséget, és helyesen tudjon választani.

A legszembetűnőbb különbség a kettő között a billentyűzet tényleges mérete. Ahogy a neve is sugallja, 60 billentyűzeten 5-6 billentyűvel kevesebb van, mint 65 billentyűzeten, ami azt jelenti, hogy kisebbek és kompaktabbak.

Ez nagyszerű azoknak, akik kisebb asztallal rendelkeznek, vagy akik gyakran utaznak a billentyűzetükkel, mivel a 60-as billentyűzet akár 12-15 centiméterrel is kisebb lehet, mint egy teljes méretű. Igen, lemond a számbillentyűzetről és néhány más billentyűről, de sok billentyűzet többrétegű billentyűszerkezetet és programozható billentyűket kínál, amelyek pótolhatják a különbséget.

65 billentyűzet rendelkezik külön nyílbillentyűkkel.

Ez a méretbeli különbség nagy szerepet játszik abban is, hogy milyen gyorsan szokja meg a billentyűzetet. Noha egy 65-ös billentyűzeten határozottan nincs annyi billentyű, mint egy teljes méretűben, a billentyűk továbbra is többnyire ott vannak, ahol az izommemória egy nagyobb billentyűzettől elvárná őket, vagyis sokkal gyorsabban megszokja a billentyűzetet. Ami a 60 billentyűzetet illeti, mivel a billentyűket úgy mozgatják, hogy minden elférjen egy kis táblán, először nehéz lehet elérni az optimális gépelési sebességet.

Egy másik jelentős különbség a kettő között az elrendezés. 60 billentyűzetek gyakran feláldozzák a nyílbillentyűket és néhány további módosító billentyűt, hogy csökkentsék a billentyűzetet. A használati esettől függően ez meglehetősen problémás lehet.

Ha olyan játékos vagy, akinek szüksége van a nyílbillentyűkre, vagy sokat dolgozol bármilyen olyan programmal, amelyen könnyebben lehet navigálni a billentyűzettel, akkor valószínűleg sokat fog hiányozni a 60-as billentyűzet nyílbillentyűi. Ez nem azt jelenti, hogy egyetlen 60-as billentyűzet sem rendelkezik külön nyílbillentyűkkel, de határozottan kevesebb a számuk.

Olvasni:  Mi a különbség a Nanocell és a QLED között?

A 60 billentyűzethez képest a 65 billentyűzeten gyakran van egy külön nyílbillentyűkészlet és más billentyűk, amelyek általában az oldalsó nyílbillentyűk tetején találhatók. Valójában nem áldoz sokat, ha térről van szó, de sokkal több kulcsot kap.

Mindkét billentyűzetformátum többrétegű billentyűket és programozható gombokat kínál a hiányzó billentyűk kompenzálására. Ennek ellenére, mivel 65 billentyűzeten több billentyű van, mint 60-on, sokkal kevesebb billentyűkombinációt kell használnia, vagy kevesebb billentyűt kell programoznia, hogy egy adott módon működjön.

A 60 billentyűs és a kisebb billentyűzetek túl sok billentyűt veszélyeztetnek, ami a rétegek és makrók használatáért kompromittálódik.

Ha jól tudod kezelni a rengeteg makrót, vagy a fő QWERTY-billentyűkön kívül nincs szükséged sokra, akkor nem fogsz érezni nagy különbséget. Ha azonban gyakran használ olyan billentyűket, mint például a nyílbillentyűk, oldal felfelé, oldal lefelé, beszúrás, kezdőlap, vége és törlés, akkor ehhez hozzá kell nyúlnia. Fn sokkal többet billentyűzzön, mint amennyit egy 65-ös billentyűzeten kellene.

A két billentyűzetstílus nagyjából ugyanabban a csónakban van. Mindketten áldozatot hoznak annak érdekében, hogy az összes billentyűt egy kisebb helyen elférjen, ami azt jelenti, hogy egy adott billentyűzet egyedi billentyűsapkáival rendelkezik, amelyeket nem lehet kicserélni a polcról kapható billentyűkkel, vagy előfordulhat, hogy nem kap egy üzem közben cserélhető táblát. változtassa meg a kapcsolókat ízlése szerint.

Mindazonáltal mindkét kategóriában még mindig sok olyan billentyűzet található, amely lehetővé teszi legalább a billentyűzárak kikapcsolását.

A vásárolt billentyűzettől, a kapcsolóktól, a felépítéstől és a testreszabhatóságtól, valamint a világítási lehetőségektől függően a két billentyűzet ára gyakran meglehetősen hasonló lehet. Ez azt jelenti, hogy a rendelkezésre állás más dolog.

Olvasni:  Az LG kilép a mobilüzletágból, és az elektromos járművekre, mesterséges intelligenciára és robotikára összpontosít
A két méret közül a 65-ös billentyűzet a legnépszerűbb.

A 65-ös billentyűzetek valamivel népszerűbbek a 60-billentyűs társaikhoz képest, mivel általában nagyobb csoportot vonzanak azáltal, hogy szinte tökéletes egyensúlyt teremtenek a kompaktság és a zökkenőmentes napi működéshez szükséges összes gomb megléte között. Emiatt a 65 billentyűzet több opcióval is elérhető, és általában könnyen megtalálhatóak.

A válasz a személyes preferenciák munkafolyamatán múlik. Ha a munkafolyamat megköveteli a jobb oldalon található nyíl- és módosítóbillentyűk gyakori használatát, jobb, ha egy 65-ös billentyűzetet használ. Ha nem igazán törődnek a módosítókkal és a nyílbillentyűkkel, és csak a lehető legkompaktabb billentyűzetet keresik, amely nem áldoz fel a billentyűméretről és a QWERTY elrendezésről, akkor a 60-as billentyűzet sem rossz választás.

Új publikációk:

Ajánlott