7 alapvető stratégia a fókuszált munkához

A fókusz az a képesség, hogy egy feladatra koncentráljunk, amíg az be nem fejeződik. Koncentrálnod kell ahhoz, hogy eredményes légy a munkahelyeden. Ha úgy találja, hogy a munkahelyén folyamatosan elterelődik a figyelme, akkor valószínűleg elég alacsony a koncentrációs képessége. A következő hét stratégia segít koncentrálni és javítani a munkahelyi koncentrációt.

1. Korlátozza vagy távolítsa el a zavaró tényezőket

Ha beállít egy időzítőt, amikor egy adott feladatot végrehajt, kitalálhatja, mennyi időbe telik, amíg eltereli a figyelmét, és mi okozza a zavaró jelenségeket. Ha tudja, mi okozza a zavaró tényezőket, dolgozhat azok megszüntetésén.

A zavaró tényezők eltávolítása a koncentrált munka és koncentráció kulcsa. A következők segíthetnek:

 • Kapcsolja ki az összes értesítést telefonján és számítógépén, és győződjön meg arról, hogy az e-mail postafiókja be van zárva. Hagyjon rövid, célzott bejelentkezési időt, hogy kezelni tudja a sürgős e-maileket és telefonhívásokat.
 • Vegyen fel zajszűrős fejhallgatót. Finom akadályt képeznek a megszakítás előtt.
 • Tisztítsa meg a munkahelyi rendetlenséget, és szabadítsa fel a számítógép asztalát szükségtelen fájlokat vagy mappákat. Kevesebb rendetlenség a munkahelyén és az asztalon azt jelenti, hogy jobban összpontosíthat a munkájára.
 • Szánjon meghatározott időpontokat a kollégákkal való kapcsolattartásra a kötetlen beszélgetésekre.
 • Ha távolról dolgozik, zárja be az ajtót, vagy tegyen ki egy „ne zavarjanak” táblát, ha nem szeretné, hogy a család vagy a barátok elvonják a figyelmét.
Olvasni:  7 alapvető LinkedIn marketingstatisztika: mikor tegyen közzé, mit tegyen közzé és hogyan javítson

2. Tervezze meg munkameneteit

A külső zavaró tényezők kiküszöbölése segít, de ez nem foglalkozik a belső zavaró tényezőkkel. Néhány belső zavaró tényező, amellyel szembesülhet, a következők:

 • Csalódottnak érzed magad, mert nem tudod, hol kezdd.
 • Nem érzed magad motiváltnak, mert unalmas a feladat.
 • Izgulsz, mert nem tudod, hogy meg tudod-e csinálni a feladatot.

Konkrét terv nélkül ezek az érzelmek úrrá lehetnek rajtad. Ha megtervezi, hogy mivel fog dolgozni, és milyen lépéseket fog követni, az segíthet megbirkózni velük. Ha megvan a lépésenkénti terv, könnyebben kezdheti el és folytathatja a feladat elvégzéséig.

3. Állítsa be a feladatait fontossági sorrendbe

Amikor reggel elkezd dolgozni, meg kell próbálnia priorizálni a napi feladatait. Fontolgat feladat időzítő segítségével hogy hatékonyan gazdálkodjon idejével, és koncentráljon az egyes feladatokra. Ezt a határidők, a munkatársak kérései vagy az ügyfelek elvárásai alapján döntheti el. Jobban fogsz koncentrálni, ha vizuális emlékeztetőt kapsz arról, hogy mit kell teljesítened.

Online feladatkezelő eszközök hasznos módot kínál feladatai és céljai nyomon követésére. Gondoskodnak arról, hogy szervezett legyen, és a megfelelő feladatokat a megfelelő időben végezze el.

4. Egyszerre egy feladatra koncentráljon

A tanulmányok azt mutatják, hogy a többfeladatos munka a fókusz hiányát eredményezheti a munkahelyen. Azt gondolhatja, hogy többet érhet el, ha egyszerre több feladatra összpontosít. Valójában a multitasking több hibát követhet el, és kevesebb információt őrizhet meg. Kevésbé hatékony, mert az agynak időbe telik, hogy feldolgozza a feladatok közötti váltást.

Ha egyetlen feladaton dolgozik, az agy mindkét oldala egyensúlyban dolgozik. Ha hozzáad egy másik feladatot, az agy bal és jobb oldalát önálló munkára kényszeríti. Ha egy feladatra összpontosít, produktívabb lesz, és minden feladatot pontosabban hajt végre.

Olvasni:  5 stratégia üzlete átlagos rendelési értékének növelésére 2024-ben

5. Tartson ütemezett szüneteket

A prefrontális kéreg felelős azért, hogy segítsen koncentrálni és logikusan gondolkodni. A koncentráció nehezebbé válik, ahogy az agyad energiát terjeszt. Egy ponton fel kell tölteni. Az ütemezett szünetek a nap folyamán hatékonyabbá tehetik Önt. Például egy óránkénti 10 perces szünet, amikor sétál egy kis vizet és iszik egy kis vizet, segít jobban koncentrálni, amikor visszatér a munkájához.

Hasznos lehet a Pomodoro időkövető, ahol huszonöt percig dolgozol, majd tartasz egy ötperces szünetet. Négy huszonöt perces munkamenet után tart egy hosszabb, harminc perces szünetet.

6. Aludj egy jót

Hacsak nem alszol eleget éjszaka, nehéz lesz napközben koncentrálni. Az alváshiány másnap homályossá teheti gondolkodását. A rossz alvás káros hatással van a koncentrációs képességére. Milyen hatásai vannak az alváshiánynak? Harcolsz azért, hogy odafigyelj és új információkat fogadj el. A memóriája romlik, és az alváshiány is hozzájárulhat az egészségügyi problémák hosszú listájához.

Ha minőségibb alvást szeretne, a következőket kell tennie:

 • Ellenőrizze a kiváltó okokat, mivel bizonyos gyógyszerek vagy állapotok befolyásolhatják az alvást. A gyógyszeres kezelés vagy az állapot kezelése helyreállíthatja a minőségi alvást.
 • Gyakorold a jó alváshigiéniát. Menj le és ébredj minden nap ugyanabban az időben, legalább egy órával lefekvés előtt kapcsold ki az elektronikát, és távolítsd el a zajt és a fényt a hálószobából.
 • A gyakorlatok segíthetnek elaludni, de ezt a nap elején érdemes elvégezni, mert stimulálja az agyat.
 • Ügyeljen a diétára. Ne egyen késő este, és kerülje a gyomorégést okozó ételeket.

7. Ne állíts irreális elvárásokat

A halogatás gyakori, ha összetett feladatra kell összpontosítania, és a szorongás a halogatás fő oka. Ha nem érzed úgy, hogy sikeres vagy egy feladattal, akkor sokkal valószínűbb, hogy halogatod.

Olvasni:  Alapvető eszközök egy teljes értékű e-learning platform létrehozásához a LearnDash segítségével

Jó lehet szembenézni szorongásaival és elvárásaival. Emlékeztesd magad, hogy jobb, ha teret adsz magadnak a összpontosításra, mintsem hogy megpróbálj megfelelni az irreális elvárásoknak. A túl nagy kihívást jelentő célok kitűzése hiba lehet. Jobb szerényebb célokkal kezdeni, és ha már belejöttél a feladat ritmusába, már fel is léphetsz.

Következtetés

A fenti hét tipp segítségével elkerülheti a zavaró tényezőket és koncentrálhat. Ha koncentrálni tud, több feladatot is elvégezhet rövidebb idő alatt. Az a képesség, hogy összpontosítson, kulcsfontosságú lehet a karrierje sikeréhez. Csökkentheti a stressz szintjét, növelheti a termelékenységet és javíthatja munkája általános minőségét.

Új publikációk:

Ajánlott