7 inspiráló film íróknak: Győzd le az írói blokkot

Tartalomjegyzék

  • 7 inspiráló film íróknak
  • Kulcs elvitelek
  • Következtetés
  • GYIK

Az emberek nem külső motivációból, hanem belső kifejeződési vágyból alkotnak. Az önkifejezés az emberiség szerves része az idők kezdete óta, amikor a korai ember barlangokban rajzolt. Ma írunk, rajzolunk, festünk, énekelünk és táncolunk, hogy hasonló módon fejezzük ki magunkat. Egyes emberekben az alkotás iránti igény akutabb, mint másokban. Ennek során időnként blokkokkal néznek szembe. És ez az íróknak sem idegen.

Az „írói blokk” ötlete összetett. A blokkot úgy definiálhatjuk, mint egy sikertelen kísérletet a tudattalan irányítására, amelyet pszichológiai vagy érzelmi akadályok hátráltatnak pszichoanalitikus szempontból. Feltételezhető, hogy minden kreatív embernek volt valamikor kreatív blokkja. Tehát mely szerzők szembesültek ilyen nehézségekkel munkájuk során, és mely szerzők változtak új útra ennek következtében? A lista hosszú.

A filmek nagyszerű módja annak, hogy megtörjék az írói akadályokat. A legtöbb író úgy találja, hogy ha nem tudja kifejezni magát, akkor legalább meg tudja nézni valaki más alkotásait, és megnyílik az új perspektívák felé, és hatalmas témákat fogadhat, amelyekről írhat. Lényegében a filmek motiválhatják és inspirálhatják az írókat, ha motiválatlanok.

Forrás

Nézzük a 7-et inspiráló filmek íróknak hogy kikerüljenek az írói blokkjukból.

7 inspiráló film íróknak

1. Majdnem híres (2000)

Forrás

Az Almost Famous egy amerikai vígjáték-dráma, amelyet Cameron Crowe írt és rendezett. Ez egy tinédzser újságíró története, William Miller (Patrick Fugit), aki az 1970-es évek elején a Rolling Stone magazinnak írt, és küzdelmeiről, hogy megjelenjen első története. Érdekes módon a film félig önéletrajzi jellegű, hiszen maga Cameron Crowe volt a Rolling Stone írója.

Amikor Miller 15 éves volt (1973-ban), Anita rejtett rockalbum-gyűjteménye befolyásolta, és rockújságíró lett. Különféle független projekteken kezdett dolgozni, és az egyik során Lester Bangs rockírót lenyűgözték Miller cikkei, és 35 dollárt ajánlott fel neki egy megbízásért. Miller kitartó és motivált volt, és fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy megvalósítsa azt a célját, hogy meséjét a Rock Stone-ban publikálják.

Olvasni:  A T4B News Ticker hozzáadása a WordPresshez és miért

Tisztelem William Miller kitartó vágyát, hogy elmesélje elbeszélését, és bármi áron közzétegye a Rolling Stone-ban. Nem hagyja, hogy fiatalsága kétségbe vonja írói képességeiben, és nem győzze meg arról, hogy írói álmai megvalósítását el kell halasztani, amíg nem lesz több tapasztalata. Nekünk, szerzőknek meg kell őriznünk fiatalos szenvedélyünket, és soha nem korlátoznunk kell törekvéseinket.

2. Julie & Julia (2009)

Forrás

– Két évvel ezelőtt huszonkilenc éves titkárnő voltam. Jelenleg harmincegy éves író vagyok. Hacsak nem szunyókálok szívesebben, szépen fizetnek azért, hogy lustálkodjak a PJ-mben és gépeljek a rendkívül gyönyörű iMac-emen. Nyugodtan gyűlölj engem; Biztosan tenném.”

  • Julie Powell, a Julie és Julia szerzője

Ez az egyik legjobb film azoknak az íróknak, akik bloggerek akarnak lenni. Julie Powell (Amy Adams) és Julia Child (Meryl Streep) a központi szereplők ebben a filmben. Julia Child világhírű szakács, író és tanár, míg Julie Powell Julia Child rajongója és küzdő író. Julie Powell meséje lenyűgözőbb és bátorítóbb lenne számodra, mint író számára, mert blogot kezdett, de nem kapott megtekintést. Az anyja volt az egyetlen, aki olvasta a blogját. A lány azonban nem adta fel. Felismerte a következetesség értékét, és soha nem hagyta abba a blogírást.

Hamarosan blogja látogatókat vonzott, akik aztán hűséges olvasókká váltak. Mindez azért történt, mert kitartó volt, és soha nem adta fel. A következőket szeretném tanácsolni: akár tapasztalt, akár feltörekvő író vagy, vagy ha más karriert szeretnél folytatni, legyen meggyőződésed a munkádban.

3. Adaptáció (2002)

Forrás

Ezt a filmet az egyik legjobb kreatív írásfilmnek mondhatod. Ez egy olyan film, amelyben egy író megosztja saját írói blokkjának történetét. Kaufman az Alkalmazkodáson dolgozott, amikor az írói blokáddal szembesült, miközben megpróbálta Orlean 1998-as szépirodalmi könyvét filmmé alakítani. A film a képzeletbeli részeken kívül a könyvből adaptált összetevőket is tartalmaz, köztük Kaufman ikertestvérét (amelyet szintén a film szerzőjeként tartanak számon), valamint az Orlean és Laroche közötti érzelmeket. Teljesen kifejlesztett komponensekkel fejeződik be, beleértve az Orlean és a Laroche adaptációit három évvel az alkalmak után.

Olvasni:  Hogyan lehet legyőzni az írói blokkot az AI erejével

Az adaptációt forgatókönyvéért, humoráért és színészi alakításáért Nicolas Cage és Meryl Streep dicsérte. Ez megtanít bennünket az elszántság erejére, és megtanít bennünket arra, hogy milyen kreatív lehet egy író.

4. Éjfél Párizsban (2011)

Forrás

A filmben Gil Pender (Owen Wilson), egy hollywoodi író, aki első regényét próbálja megírni, menyasszonyát és családját Párizsba viszi nyaralni. Beleszeret a városba, és elhatározza, hogy itt lakik, miután feleségül veszi menyasszonyát, Inezt. Menyasszonya viszont úgy tűnik, nem törődik a város iránti szenvedélyével.

Visszautazik az időben az 1920-as évekbe, éjfélkor Párizs utcáin barangol, ahol kedvenc íróival, festőivel és zenészeivel találkozik. Ez egyszeri élmény a számára, amikor a világ legkiválóbb szerzőivel és művészeivel találkozik, és tőlük tanul. Ez a film arra tanítja az írókat, hogy vegyék körül magukat hasonló gondolkodású, kreatív emberekkel – olyanokkal, akik őszintén és tisztán hozzájárulnak egymás fejlődéséhez.

5. Nyomorúság (1990)

Forrás

Ezt a filmet Paul Sheldon (James Cann) bestseller-regényíró meséli. Amikor Paul hazafelé tart, miután befejezte legújabb könyvét, súlyos balesetet szenved. Súlyosan megsérül, és Annie Wilkes (Kathy Bates) rajongója talál rá, aki elviszi távoli házába a hegyekben, és gondoskodik róla.

A baleset előtt Paul úgy döntött, hogy romantikus regényírói pályára lép, és csak a komoly regényekre összpontosít. Ám amikor Annie megtudja ezt, miközben gondoskodik róla a házában, feldühödik, és megpróbálja megölni.

Nem, itt nem az a tanulság, hogy a rajongóid meg fognak ölni, ha úgy döntesz, hogy karriert váltasz. Megtanuljuk, hogy szavaink és történeteink olyan mély hatással lehetnek valakire. Íróként fedezze fel kreativitását, de legyen nagyon tisztában azzal, amit ír. Ez a te erkölcsi felelősséged.

Egy másik dolog az, hogy kényszer alatt írni mindig kihívást jelent. Míg Annie Wilkes nyomást gyakorol Paul Sheldonra azzal, hogy megfenyegeti, hogy eltöri a bokáját, ha nem ír romantikus regényt, rendszeres, igényes vásárlója lehet. A pszichológusok szerint a tervezés a kulcsa ahhoz, hogy jól írjanak kényszer alatt. John McPhee, Princeton professzora és szerzője szerint az írási folyamat szerkezetének kialakítása csökkenti a stresszt, és lehetővé teszi, hogy kreatívabb legyél.

Olvasni:  5 alapvető logó-újratervezési tipp

6. The Motorcycle Diaries (2004)

Forrás

A Motorcycle Diaries egy naplóból készült film, amelyet Ernesto „Che” Guevera de la Serna írt. 23 évesen nyaralni ment Latin-Amerikába egy barátjával, Alberto Granadóval. Kíváncsiak voltak a dolgokra a kontinensről, ahol éltek. A túrát Alberto születésnapján akarták befejezni, és ez nem volt kevesebb számukra, mint kaland. Szórakoztató és élvezetes küldetésük azonban szemet nyitó élménnyé vált, amikor látták az emberek szegénységét és küzdelmeit.

És ez az esemény Ernesto Gueverát egy vad és vidám fiatalból olyanná változtatta, aki meg akarta változtatni a világot, és jobb hellyé akarta tenni. A kifejezés mindkét értelmében a The Motorcycle Diaries egy utazás. Ez egy hosszú, eseményekben gazdag utazás, amely Argentínából Dél-Amerikán keresztül Miamiba visz. Ez az egyik inspiráló film íróknak, és megtanítja, hogyan áss mélyebbre bármilyen témában, és hogyan hozhat változást kreativitásoddal.

7. The Wonder Boys (2002)

Forrás

Ez a film megtanítja neked, hogy a blokkjaid összetörnek, ha nem töröd meg az írói blokkjaidat. Grady Tripp (Michael Douglas) angol professzorra és íróra összpontosít, aki kreatív írást tanít egy meg nem nevezett pittsburghi egyetemen. Hét éve írja első regényét, és még mindig nem tudja befejezni. Ugyanakkor a házasságát is megpróbálja megmenteni, miközben viszonya van a kancellár feleségével, Sara Gaskell-lel (Frances McDormand). Tanítványai, James Leer (Tobey Maguire) és Hannah Green (Katie Holmes) kiváló írójelöltek, akiknek mindeddig nincs mit publikálniuk.

A film megtanítja neked, hogy bármiről is legyen szó, ki kell lépned az írói blokkból. Mert a szörnyű írók publikált munkával végeznek, míg a jó és tehetséges íróknak nincs mit felmutatniuk, mint Grady professzor, és az írói blokk miatt elmaradnak a sikertől.

Kulcs elvitelek

  • Íróként nagyon gyakori, hogy kreativitásunkkal akadályokba ütközünk. Sokszor valóban ki akarjuk fejezni a gondolatainkat, de a blokkunk megöli azt a kreativitást, amely ezt nem teszi lehetővé.
  • Meg kell értenünk, hogy normális, ha kimerültnek érzi magát, és ha ezekkel a problémákkal szembesül, akkor nincs egyedül. Több száz hozzád hasonló író él ezeken a nehézségeken.
  • A kemény munka és a következetesség a siker titkos szószai.
  • Munkánk nem csak az írásra korlátozódik; Rendszeresen fejlesztenünk kell magunkat a rendelkezésre álló források tucatjai, különösen a könyvek révén.
  • Legyen szó írásban vagy mondásban, szakmailag vagy személyesen, óvatosnak kell lennünk a szavainkkal, mert azok jelentősen befolyásolhatják valaki életét.
Olvasni:  A Bluesky lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy fiók nélkül tekintsék meg az üzeneteket

Következtetés

Ha legközelebb egy írói blokkal szembesül, nézze meg ezeket a filmeket, és hagyja, hogy ihletet merítsen. Ezekből a filmekből több tanulság is levonható, nemcsak íróként, hanem kreatív egyéniségként is. Az inspiráció egy olyan eszköz, amelyet sok kreatív használ jobb művészet létrehozására.

GYIK

1. Mi az írói blokk?

Ez egy olyan állapot, amely elsősorban az írással kapcsolatos, amikor az író nem tudja átgondolni, mit írjon ezután, és kreatív lelassulással kell szembenéznie.

2. Hogyan lépik túl a szerzők az írói blokkot?

Ez a cikk megosztja azokat a legérdekesebb módszereket, amelyekkel kiléphet az írói blokkból – olyan filmek megtekintése, amelyek inspirálnak. De ezen kívül más módszereket is kipróbálhat, mint például sétálni, eltölteni és jól érezni magát, megbeszélni a témát, amelyről másokkal vagy írókkal kell írnia, vagy könyvet olvasni.

3. Mi a legjobb módja az íráskészségem fejlesztésének?

A kérdés önmagában a teljes válasz. Miben szeretnél jó lenni? Írás, igaz? Szóval csak írj. Írj minden nap.

4. Milyen érzés az írói blokk?

Nos, a tünetek személyenként eltérőek, de néhány gyakori tünet lehet az ihlet hiánya, az alacsony összpontosítás, a stresszes vagy frusztrált elme és a mentális ködösség.
De ez egyáltalán nem állandó állapot, csak átmenetileg történik, ami könnyen összeomolhat, ha tisztában vagy vele.

5. Miért kapnak az írók írói blokkot?

Ez is személyenként változik. Egyesek szembesülhetnek vele a fókusz és a kreativitás hiánya, az adott témáról való írásra való hajlandóság, a kapcsolatok külső nyomása, vagy lelki, fizikai vagy anyagi problémák miatt.

Új publikációk:

Ajánlott