7 közösségi média marketing mítosz, amelyet hátra kell hagyni 2024-ben

Annak ellenére, hogy a közösségi média hatékony eszköz, amellyel üzletet hozhat létre vagy megszakíthat, sok embert még mindig zavarba ejt.

Csak gondolj bele.

Egyes vásárlók még mindig úgy gondolják, hogy minden, amit a Facebookon közzétett, abszolút igazság. Számos közéleti személyiség pedig még mindig nem sajátította el a szűrők bekapcsolásának művészetét, mielőtt rákattintott volna a „Hozzászólás” gombra.

Mégis, minden hátránya ellenére a közösségi média marketing kivételes lehetőségeket kínál azoknak a vállalkozásoknak, amelyek márkájuk alapítására, közönségük elérésére, a konverziós arányok növelésére vagy a vásárlói hűség ápolására törekszenek.

Azonban ahhoz, hogy a márkák elérjék ezeket a célokat, egy dolgot meg kell tanulniuk: ne hallgass az univerzális, mindenkire érvényes vagy kifejezetten rossz közösségi média marketing tanácsokra.

Akkor most mi van?

Ha készen áll arra, hogy közösségi jelenlétét a következő szintre emelje, akkor ezeket a közösségi média marketing mítoszokat el kell hagynia 2022-ben, és néhány tipp, hogy mit tegyen helyette.

1. tévhit: Minden valaha feltalált közösségi platformon jelen kell lennie

Ez az egyik legnagyobb közösségimédia-marketing mítosz, éppen ezért azonnal le kell cáfolnunk.

Igen. A változatos online jelenlét fenntartása pozitív hatással van a célközönség elérésére. De ha korlátozott erőforrásokkal dolgozik, érdemes-e tartalmat készítenie Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok, Twitter, YouTube és Tumblr számára?

Valószínűleg nem.

Tehát ahelyett, hogy időt és pénzt pazarolna MINDENRE, összpontosítsa energiáját a magas ROI-t ígérő platformokra.

Konzultáljon üzleti stratégiájával a célközönség meghatározásához, kutassa fel azokat a hálózatokat, amelyeket a potenciális ügyfelek a legnagyobb valószínűséggel használnak, és hozzon létre tartalmat ezekhez.

Online Platform

Ez azt jelenti, hogy figyelmen kívül kell hagynia az összes többi hálózatot?

Egyáltalán nem.

Nyugodtan kísérletezzen új platformokkal és kommunikációs módszerekkel, és fektessen be ezekbe, ha úgy érzi, hogy a megtérülés elég jó.

De ne pazarolja értékes marketingköltségkeretét a Pinteresten, ha Analytics-fiókja egyértelműen azt mutatja, hogy soha egyetlen látogató sem érkezett webhelyére erről a platformról.

2. mítosz: A közösségi média csak a B2C vagy a fiatalokat célzó márkák számára jó

Az egyik leggyakoribb tévhit az, hogy a B2B szervezetek vagy márkák, amelyek idősebb fogyasztókat szolgálnak ki, nem pazarolhatják erőforrásaikat a közösségi oldalakra.

Olvasni:  Hogyan lehet növelni a közösségi média elkötelezettségét és közönségét

Mielőtt kimondanánk, miért gondoljuk ezt nonszensznek, el kell ismernünk, hogy a közösségi média felhasználói túlnyomórészt városi környezetben élő fiatalok.

De A kutatások és a gyakorlat azt mutatják, hogy nem csak a Millenárisok és a Z generációsok az egyetlen csoport, amelyet érdemes megszólítani egy jól átgondolt közösségi média marketing stratégiával.

Például, ha megnézi a fenti PEW diagramot, azt találja A 65 év felettiek 50%-a használja a Facebookot és a YouTube-ot. Tehát teljesen természetes, hogy az ezt a demográfiai csoportot megcélzó márkák erős jelenlétet szeretnének ezeken a csatornákon.

Olyan üzlet, mint Allen Edmonds, amelyet a minőségi kivitelezést értékelő urak szeretnek, nagyobb valószínűséggel vonzza a közönséget a Facebookon, mint a TikTokon. Ez az oka annak, hogy a vállalkozás nem vesztegeti az idejét arra, hogy rövid formátumú videótartalmat készítsen az utóbbi platformra, hanem arra koncentrál, hogy közösséget építsen a hálózatokon, amelyek jobban megfelelnek az igényeinek.

Allen Edmonds

Hasonlóképpen előfordulhat, hogy a B2B szervezetek nem látnak nagy elkötelezettséget az olyan hálózatokon, mint az Instagram (persze néhány kivételtől eltekintve). De ha értékes tartalmat hoznak létre, és megosztják azokat olyan platformokon, mint a Twitter vagy a LinkedIn – mindkettőt széles körben használják a szakemberek –, akkor garantáltan vonzó lesz a célközönség számára.

Nézze meg, hogyan SellerPlex viteldíjak az Instagram és a LinkedIn között.

Míg az előbbi hálózaton a márkának mindössze 250 követője van, addig az utóbbi platform termékenyebbnek bizonyul, és több mint 5 ezer elkötelezett rajongót vonz, akik relevánsnak és értékesnek tartják a márka tartalmát.

SellerPlex

3. mítosz: Több = jobb

Milyen gyakran posztoljon a közösségi médiában a legjobb eredmény elérése érdekében?

Az egyik leggyakoribb közösségi média marketing mítosz az, hogy azok a márkák, amelyek naponta több bejegyzést tesznek közzé, jobban teljesítenek, mint azok, akik hetente csak néhányszor kattintanak a „közzététel” gombra.

El kell ismerni, ez bizonyos esetekben igaz.

De gyakran több bejegyzés közzététele is csak a kiégéshez és az erőforrások pazarlásához vezet.

Tehát milyen gyakran posztoljon a közösségi hálózatokon az optimális teljesítmény elérése érdekében?

Nos, az ideális közzétételi gyakoriság meghatározásának legjobb módja két dolog:

  1. Rendszeresen olvassa el a közösségi média gyakoriságával kapcsolatos kutatásokat. Ez a CoSchedule útmutató nagyszerű kezdet, sok tippet és forrást tartalmaz, amelyek segítségével fellendítheti közösségi média marketingstratégiáját.
  2. Tanulmányozza közönsége online viselkedését, és ennek megfelelően alkalmazkodjon. Valami olyan egyszerű dolog, mint annak ismerete, hogy követői mikor vannak online, tájékoztatni fogja Önt arról, hogy milyen gyakran kell közzétennie, és még azt is megmondja a legjobb idő a tartalom közzétételére hogy a legnagyobb eséllyel érje el a közönségét.

Természetesen ezek egyike sem jelenti azt, hogy a közzététel gyakoriságát előnyben kell részesítenie a tartalom értékével szemben.

Valójában, ha a márka hírneve attól függ, hogy egyedi és értékes tartalmat juttat-e el közönségéhez, akkor több mint rendben van, ha ritkábban tesz közzé új tartalmat, miközben gondoskodik arról, hogy minden egyes bejegyzés megoldja a közönség fájdalmait.

Olvasni:  A LinkedIn használata az üzleti életben – Profi tippek és trükkök

Csak nézze meg, mennyire sikeres PresetLove Ezt a megközelítést alkalmazza a Pinteresten, ahol néhány hetente új előre beállított értékeket oszt meg, és 12 000+ követőinek olyan szűrőket kínál, amelyekre szívesen várnának egy kicsit.

PresetLove

4. mítosz: A siker mérésének módja a követők számának vizsgálata

Egy másik széles körben elterjedt közösségi média marketing mítosz az, hogy a követők lenyűgöző száma azt jelenti, hogy a márka jól csinál valamit.

És igen, igaz, hogy bizonyos esetekben a több követővel könnyebb a közösségi média marketingje. Azonban, Ha a közösségi hálózatokat szeretné használni vállalkozása bővítésére, akkor sokkal fontosabb KPI-k vannak, amelyekre összpontosítania kell.

Például ahelyett, hogy megszállottan gondolnád, hány követőd van, miért nem nézed meg, hogy mennyire sikerül elérni a nem követőket?

Ha a bejegyzései jól teljesítenek olyan embereknél, akik nem követik a márkáját, akkor vagy olyan tartalmat hoz létre, amelyet az emberek szeretnek megosztani, vagy az algoritmus választotta ki Önt.

Egy másik KPI, amely megmutatja, hogy jól csinálod-e a közösségi médiát, az az elkötelezettségi ráta.

Ha olyan tartalmat tesz közzé, amellyel a közönsége egyszerűen nem foglalkozik, ez jó jel, hogy stratégiát kell váltania.

Azonban, ha az elköteleződési arány meghaladja az iparág átlagát – nézze meg Zabos az Instagramon, ha látni szeretnéd, hogyan néz ki ez a gyakorlatban – ez sokkal jobb mutatója a sikernek, mint pusztán a követők száma.

zabosan

Végül ne gondolja, hogy a közösségi média önellátó világ.

A közösségi médiában való jelenlét végső soron azt jelenti, hogy eléri és bevonja közönségét, majd konverzióra ösztönzi őket.

Hacsak nem ugrott fel a szociális kereskedelem trend (amit mindenképpen meg kell tennie), ezek a konverziók a legvalószínűbbek a webhelyén. Így, ügyeljen arra, hogy nyomon kövesse a webhelyére, a céloldalakra, a blogbejegyzésekre és a termékoldalakra mutató linkek átkattintási arányát is.

5. tévhit: Nem helyes termékeit közösségi médiában reklámozni

Néha a közösségi média marketing mítoszok jó szándékú tanácsokból indulnak ki – például abból az ajánlásból, hogy ne tegyen közzé promóciós tartalmat a profiljában.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy abba kell hagynia a termékeiről vagy szolgáltatásairól szóló bejegyzéseket.

Igen, a fogyasztók 45%-a valóban leállítaná a márka követését a túl sok önreklám miatt. De az is igaz, hogy az emberek 27,9%-a keresi a közösségi hálózatokat, hogy ihletet merítsen tennivalókhoz és vásárlásokhoz, 26,5%-a vásárolni kívánt termékeket, 23%-a pedig kedvenc márkái tartalmait nézze meg.

Más szóval, a közösségi média sikeres felhasználásának legjobb módja a márka fejlesztése, ha az egyensúlyra törekszünk. Keressen módokat a közönség szórakoztatására termékei reklámozása során.

Olvasni:  A legjobb tartalomelemző szoftver több csatorna teljesítményének elemzéséhez

Egy nagyszerű példa érdekében nézze meg, hogyan Scott olcsó repülőjegyei megteszi az Instagramon.

Scott olcsó repülőjegyei

Vagy megoszthat oktatási és önreklámozási tartalmak keverékét, és arra ösztönzi az embereket, hogy látogassanak el webhelyére és próbálják ki szolgáltatásait – pl. Moz teszi a Twitteren.

Moz

6. mítosz: Együtt kell működnie a befolyásolókkal

Figyelembe véve a társadalmi bizonyítás erejét, nem meglepő, hogy sok cégtulajdonos (sőt néhány tapasztalt marketinges) még mindig elfogadja azt a mítoszt, hogy az influencerekkel való együttműködés a legjobb módja a fogyasztók elérésének.

Igen, az influencer marketing nagyon hatékony lehet. De A kutatások azt is mutatják, hogy az emberek nem olyan készek a közösségi média hírességeinek tanácsaira, mint néhány évvel ezelőtt.

Valójában az Aspire 2022-es State of Influencer Marketing jelentése azt mutatja, hogy a nano-befolyásolók folyamatosan felülmúlják azokat, akiknek több mint 200 ezer követője van, 3,69%-os átlagos elkötelezettségi rátával.

Ez teljes mértékben összhangban van Edelman kutatásával, amely szerint a fogyasztók 61%-a a legkényelmesebben elfogadják a magukhoz hasonló emberek vásárlási tanácsait, nem pedig hírességeket.

Tehát ez azt jelenti, hogy a márkádnak egyáltalán nem kellene befolyásolókkal együttműködnie?

Nem igazán.

Helyette, azt bizonyítja, hogy az együttműködők kiválasztása a követők száma alapján már a múlté.

A siker érdekében válasszon olyan emberekkel való együttműködést, akiknek közönsége, stílusa, hangja és értékei összhangban vannak a márkájával, így biztos lehet benne, hogy közösségimédia-marketing költségvetését a megfelelő taktikára költi.

Inspirációért nézze meg, hogyan Pirítós Instagram jelenlétét a művészek együttműködésére alapozza. Az elkötelezett követők közösségének felépítése érdekében ez a márka rendszeresen bemutatja közönségének a különböző művészeket és nézőpontokat, tudva, hogy a célközönség jól fogja fogadni és értékelni fogja őket.

Pirítós

7. mítosz: Csak egyszer kell tartalmat közzétenned

Végül, miközben a múltba tartozó közösségi marketing mítoszokat kutatjuk, ne feledkezzünk meg arról a (teljesen téves) elképzelésről, hogy minden tartalom, amelyet előállítasz, csak egyetlen megosztásra alkalmas.

Ez egy teljesen téves feltevés.

Kezdetnek az újbóli közzététel elkerülése költséges marketingstratégia. De ami még fontosabb, kutatás azt sugallja, hogy az újramegosztás lehet a kulcsa annak, hogy minél többen lássák az Ön tartalmát, és ennek következtében felkeressék a webhelyét és konverziót hajtsanak végre.

Ez nem azt jelenti, hogy egyszerűen beütemezheti ugyanazt a tweetet, hogy naponta megjelenjen, és meghívja a követőit, hogy olvassák el ugyanazt a blogbejegyzést.

Ehelyett ez azt jelenti, hogy annak érdekében, hogy többen felfigyeljenek a tartalomra, kísérletezhetsz feliratokkal és miniatűrökkel, hogy több követőt ismerhessen fel a tartalmad által kínált értékkel.

Ez mi Óramutató járásával megegyező teszi a Twitteren, következetesen új módokat találva követői számára, hogy értéket találjanak az eredeti kutatási jelentések alapján.

Óramutató járásával megegyező

Ha egy lépéssel tovább szeretné vinni a dolgokat, és többet szeretne tenni a tartalom újraküldésénél, ne felejtse el, hogy az újracélzás ugyanolyan jó stratégia lehet a közönség figyelmének felkeltésére.

Olvasni:  Valóban egy dolog a B2B mémmarketing?

Olyan márkák, mint MarketBeat Ezt a taktikát látványosan jól hajtsa végre a cikkek, blogbejegyzések és jelentések átalakításával könnyen fogyasztható podcastok közönségük útközben is nézheti vagy hallgathatja, anélkül, hogy át kellene olvasnia a pénzügyi híreket.

Kiváló eszköz az ütemezés megkönnyítésére SocialPilotamely lehetővé teszi az összes főbb platformon való közzétételt.
Hatékony fegyver a közösségi média marketing arzenáljában, nem csak fejlett testreszabási funkcióinak köszönhetően.

De ami még ennél is fontosabb, áttekinthető adatokat ad arról, hogy mit ért el a tartalommal, így rendkívül egyszerűen módosíthatja újraküldési és ütemezési stratégiáját a lehető legjobb eredmény elérése érdekében.

Végső gondolatok

Megvan a hét széles körben elterjedt közösségi média marketing mítosz, amelyet el kell hagynia, ha sikeres akar lenni 2023-ban és azt követően.

Szeretné megbizonyosodni arról, hogy a legjobb döntéseket hozza meg vállalkozása közösségi hálózatokon való népszerűsítésére?

Ebben az esetben abba kell hagynia a tanácsok vakon követését.

Ehelyett ügyeljen arra, hogy olyan stratégiákat válasszon és valósítson meg, amelyek összhangban vannak céljaival (és költségvetésével), és ne féljen változtatni az irányon, ha azt látja, hogy egy adott megközelítés nem működik.

Szükséges lesz egy ilyen típusú rendszer egy kicsit nagyobb részvételre?

Teljesen.

De ha a következő szintű eredményeket akarod elérni, akkor mindenképp el kell végezned a munkát. Szóval miért ne kezdhetnénk elölről?

Gyakran Ismételt Kérdések

Hogyan tehetek különbséget a közösségi média marketing mítoszai és a valóban hasznos tanácsok között?

Nehéz lehet tudni, hogy milyen tanácsokat érdemes meghallgatni – különösen akkor, ha még csak most kezdi el a márkája közösségi médiában való jelenlétét. Ha azonban kapott (vagy elolvasott) egy tanácsot, amelynek igazában nem vagy teljesen biztos, a legjobb, amit tehetsz, ha átnézed az ajánlást körülvevő kutatást. Ez nagyszerű kezdet lesz annak megmondására, hogy egy adott stratégia segíthet-e márkájának, vagy ez csak egy tévhit, amely valamilyen módon általánosan elfogadott ténnyé nőtte ki magát.

Mi a legjobb módja annak, hogy hibák nélkül hozzunk közösségi média marketingstratégiával kapcsolatos döntéseket?

Valójában nincs egyetlen olyan megközelítés a közösségi médiának, amely mindenki számára működne. Ez az oka annak, hogy a vállalkozásoknak ki kell próbálniuk dolgokat, és elemzőszoftvert kell használniuk, hogy lássák, hogyan működnek az adott megközelítések. Általában, ha már adott egy taktikát, eldöntheti, hogy megéri-e folytatni, vagy a ROI nem éri meg az erőfeszítést.

Hol keress szilárd közösségi média marketing tanácsokat?

A közösségimédia-marketing erőfeszítéseivel kapcsolatban a legjobb módja annak, hogy igaz és bevált tanácsokat kapjon, ha a marketing világában bevált hatóságok felé fordul. A Social Media Marketing honlapja kiváló kiindulópont a legfrissebb hírekhez.

Új publikációk:

Ajánlott