7 legjobb eszköz az íróknak a hatékony ötleteléshez

Tartalomjegyzék

 • Mi az a Brainstorming?
 • Miért érdemes Brainstormingot használni?
 • Melyek a Brainstorming típusai?
 • Melyek a kulcsfontosságú ötletbörze technikák?
 • Hogyan lehet hatékonyan ötletelni
 • 7 eszköz írók számára ötletek generálásához
 • Kulcs elvitelek
 • Következtetés
 • GYIK

Ötletbörze egy írási projekt beindítása. Ezért kulcsfontosságú, hogy az asztalon szereplő ötletek számára, valamint a minőségre összpontosítsunk. A trükkös rész az, amikor a résztvevők megpróbálják túlelemezni az ötleteket, és az elutasítástól vagy az ítélkezéstől való félelem miatt visszariadnak azok hangoztatásától. Ebben a cikkben a különféle ötletbörze technikákat és a legjobb eszközök írók számára vonzó tartalom létrehozásához.

Mi az a Brainstorming?

Amikor meghallja az „ötletgyűjtés” szót, megfélemlítheti magát. Ha felidézi az egyetemi környezettanulmányi projekt ötleteit firkáló nehéz időket, akkor biztonságban van. A valóságban az ötletbörze sokkal produktívabb és kifizetődőbb. Ez egy módja annak, hogy felszabadítsa a benned rejlő kreatív leveket, és jobb módszereket keress az írási céljaid eléréséhez.

Az ötletbörze hatékony módja az új ötletek generálásának, de nem kell fárasztónak lennie, és egyáltalán nem unalmas. Ez tekinthető az új stratégiák és termékek kulcsának. Megmutatjuk, miért és hogyan kell agyalni, ha sikerül kitartania ennek a cikknek a végéig.

Az írásbeli ötletbörze arra utal, hogy az agyat bevonja az ötletek generálására, és egyidejűleg jegyzi le azokat. Ez nem csak az ötletek generálására vonatkozik, hanem arra is, hogy a különböző ötletek darabjait összekapcsolja és egésszé kapcsolja össze, és tudja, hogy kreatív íróeszközök használni.

Az ötletelésnek azonban nincs jó vagy rossz módja. Ez egy természetes folyamat, amely jelentős erőfeszítést és időt igényel. Vannak, akik jobban szeretik az önálló ötletelést, az erkélyükön ülve egy tollal és tömbbel. Szeretik feljegyezni ötleteiket, mielőtt csoportos beszélgetést folytatnának. Mások pedig szeretnek csoportosan agyalni.

Miért érdemes Brainstorming technikákat használni?

Az ötletbörze sok szempontból kulcsfontosságú. Például, ha egy probléma kellős közepén vagy, vagy készen állsz egy új vállalkozás elindítására, akkor az ötletbörze segíthet abban, hogy ötleteket találjon a probléma megoldására, vagy világos utat szabjon meg magának.

Ez azonban nem feltétlenül történik meg egy új projekt elején. Hogy ezt jobban megmagyarázzuk, vegyünk egy példát a „Ház” tévéműsorból. A karakterek a „differenciáldiagnózis” nevű technikát alkalmazzák. Ebben a technikában a színészek megvizsgálják, hogy a páciens milyen tüneteket mutat, és megvitatják a lehetséges betegségeket és azok kezelését.

Az ötletbörze hasonló séma szerint működik. Ha még azt is találja, hogy elakad valamivel, kezdjen eszmefuttatásba, hogy megtudja a probléma okát. Az eredmény? Jobb megoldásokat fog kitalálni, vagy kiiktat mindent, ami nem működött.

Olvasni:  8 hatékony SEO tipp iskoláknak

Melyek a Brainstorming típusai?

A brainstormingnak két elsődleges fajtája van: egyéni és csoportos ötletbörze, amelyek közül az utóbbi a gyakoribb.

Csoportos ötletbörze

Csoportos környezetben megvan az az előnye, hogy tanulhat a csapattagok tapasztalataiból és ötleteiből. Itt megérted a különböző emberek gondolkodási képességeit. Ha az egyik résztvevő ötlete zsákutcába kerül, mások építhetnek erre az ötletre, és valami egyedit alkothatnak belőle.

A csoportos ötletbörze során fogékony lehetsz a teremben mindenkitől érkező ötletekre. A csoportos ötletbörze remek csapatépítő gyakorlat is.

Egyéni ötletbörze

A csoportos ötletbörze gyakran sikeresebb az ötletalkotásban, mint az egyéni. De időnként ez utóbbi pozitív eredményeket is mutatott.

Ha egyedül vagy, nem kell aggódnod mások véleménye miatt. Az ítélkezés, az elfogultság és az ego háttérbe szorul.

Magabiztosabb és kreatívabb vagy, ha egyedül te gondolkozol a szobában.

Még az interneten található íróeszközöket is használhatja, ha elakad az ötleteken.

Például habozhat hangot adni ötletének, amikor csoportos környezetben tartózkodik. De ha egyedül van, ez az ötlet valami rendkívülivé fejlődhet.

Melyek a kulcsfontosságú ötletbörze technikák?

Ha úgy találja, hogy nehézségei vannak a minőségi ötletek kidolgozásával, használja az alábbi technikákat kreativitásának fokozására:

 • A lépcsős létra technika: ez előnyös abban, hogy a csendes csapattagok részt vegyenek azáltal, hogy egyenként bemutatják őket.
 • Agyírás: ez egy írott technika. Itt minden résztvevő hozzájárulhat ötleteinek lejegyzésével, majd megbeszélésével.
 • Online ötletbörze: ez technikailag egy másik szó az agyhálózásra. Ez egy elektronikus módszer, amely virtuális rendszereket használ, hogy bevonja az embereket az ötletelésbe
 • A Crawford csúszásmódszer: ebben az egyszerű technikában mindenki ötlete egyenlő súllyal esik latba azáltal, hogy nem-re hasonlítja őket.
 • Gyors ötletelés: ez a technika segít a résztvevőknek a lehető legtöbb ötletet generálni (néha az írók számára legjobb eszközöket használva) rövid időn belül. A résztvevők meghatározott időt kapnak (általában öt és tíz perc között), hogy a lehető legtöbb ötlettel álljanak elő.

Forrás: https://britton-nixcentral.weebly.com/eng-010/the-rhetorical-triangle

Hogyan lehet hatékonyan ötletelni

Amikor egy csoportban agyalsz, bizonyos szabályokat be kell tartani a zavarok elkerülése érdekében. Az ötletbörze előtt vagy után bevonhatja csapatát egy kötődési foglalkozásba. Ez mindenki számára előnyös helyzet lesz, mivel ez motiválhatja a csapattagokat a legjobb eredmény elérésére; és közben érezni fogják, hogy törődnek velük. Hatékony ötletbörze futtatásához a következő lépéseket gyakorolhatja.

1. Készülj fel

Mielőtt elkezdené az ötletelést, fontos felkészülni. Elegendő információt kell gyűjtenie ahhoz, hogy megoldást találjon a problémára. Azonban mindig tartsd észben, hogy a felkészülés elengedhetetlen, de a túl sok információ bonyolíthatja vagy ronthatja a foglalkozás célját és eredményességét.

Az első, hogy az írók számára a legjobb eszközöket előzetesen átkutassák, és az ötletbörze lebonyolításához ideális helyet kell kiválasztani; ez a beállítás lehet egy közös munkaterület, iroda vagy valaki otthona. Ha ez egy virtuális munkamenet, győződjön meg arról, hogy hozzáfér a virtuális ötletbörze eszközökhöz. Rengeteg ötletelés és tartalomíró eszközök hogy válogathass.

Ezután készítsen egy listát azokról a személyekről, akiket meghívni kell az ülésre. Egy ötletbörze csak hasonló gondolkodású emberekkel elhanyagolható hatással lesz; ezért hívjon meg egy sokszínű embercsoportot az élet különböző területeiről. Ez a megközelítés a hozzájárulások szélesebb választékát eredményezi.

Olvasni:  10 legjobb Etsy-alternatíva a ravasz vállalkozói kedvhez...

Miután kiválasztotta a helyet és a személyeket, jelöljön ki egy személyt, aki feljegyzi a foglalkozást. Ez a személy lesz felelős azért, hogy összefoglalja a munkamenetet, és feljegyez minden fontosat, amit megbeszéltek. Ha az emberek nem ismerik egymást, egy jégtörő nagyszerű ötlet lesz a feszültség feloldására a szobában.

2. Mutassa be a problémát

Mutassa be világosan a problémát, és tudassa mindenkivel a foglalkozás indítékát. Mondja el a résztvevőknek a foglalkozás várható eredményét is. Tegye egyértelművé, hogy a találkozó célja az, hogy minél több ötlettel álljanak elő.

A teremben résztvevőknek tudniuk kell, hogy minden inputjuk számít. A probléma bemutatása után adjon nekik elegendő időt a gondolkodásra. Ezután bátorítson mindenkit, hogy ossza meg gondolatait, és biztosítson mindenkinek egyenlő lehetőséget a megszólalásra.

3. Irányítsd a vitát

Miután minden résztvevő megosztotta nézeteit és ötleteit, kezdeményezzen csoportos beszélgetést az egészséges vita ösztönzése érdekében. Így építhet a már megosztott koncepciókra, és elvetheti azokat, amelyek nem kapcsolódnak a céljaihoz. A megbeszélés egyik legértékesebb kivonata lehet egy meglévő ötletre építeni.

Facilitátorként ügyeljen arra, hogy senki ne kritizáljon, vagy ne tegyék át sunyi megjegyzéseket egy ötlettel kapcsolatban. Ez a stratégia mindenkit arra ösztönöz, hogy szabadon járuljon hozzá. Bármikor, ha a csoport elveszíti a fókuszt, a facilitátornak lépnie kell, és újra kell összpontosítania az indítékot.

Tedd szórakoztatóvá és ne erőltetettté a környezetet. Gondoskodnia kell arról, hogy a résztvevők egy csomó ötletet dolgozzanak ki, még akkor is, ha ezek egy része nem feltétlenül megvalósítható. Ha a foglalkozás túl sokáig tart, adj egy kis szünetet a tagoknak, hogy lehűljenek és felfrissüljenek.

Most pedig nézzünk meg néhányat az írók legjobb eszközei közül a minőségi szóalkotás biztosításához!

7 legjobb eszköz az íróknak az ötletek generálására

Forrás: https://zapier.com/blog/brainstorming/

Ha hibát találsz, amikor blogot írsz, vagy ötleteket állítasz össze a következő cikkedhez, akkor sóhajts egyet, mert van néhány íróeszközök online. A legjobb rész? Ingyenesek! Ezek a tartalomíró eszközök számos hasznos funkciót tartalmaznak. Már elvégeztük azt az unalmas munkát, hogy a legjobbakat rövidlistára hozzuk. Olvass tovább.

1. MindMeister

Amikor gyorsan átfut a napra tervezett dolgokon, biztosan nem akarja, hogy bármi akadályozza és megzavarja a koncentrációt. Ezért fontos, hogy rendelkezzen egy alkalmazással vagy szoftverrel, hogy elkerülje az ilyen akadályokat. A MindMeister egy gondolat-térképező eszköz, amely segít hatékonyan generálni ötleteket. Ezzel az alkalmazással csak egy címsort kell adnia a térképnek, meg kell nyomnia a „beszúrás” gombot új ág hozzáadásához, majd nyomja meg az Enter billentyűt.

A MindMeister formázást ad a mondatokhoz, hogy azok jobban hangzanak. A kezdeti térkép létrehozása után hiperhivatkozásokat, képeket és vitaindítókat is hozzáadhat. Ahogy az ötletelési folyamatba kezd, azt szeretné, ha az zökkenőmentes és súrlódásmentes lenne. A MindMeister letisztult és interaktív felületével megkönnyíti ezt a folyamatot. Kevés vagy semmilyen képzéssel elvégezheti munkáját, és elkezdheti használni az alkalmazást.

Ez az eszköz különösen akkor hasznos, ha bővíteni szeretné ötleteit. Az elmetérképezés minden bizonnyal nagyszerű gyakorlat az ötletelés során. Az alkalmazás megkönnyíti ezt a munkát azáltal, hogy lehetővé teszi az összes ötlete megörökítését, finomhangolását, és mindenkivel megosztását. Rögzítse az összes ötletét, és helyezze el őket egy fájlba. Ez kétségtelenül az egyik legjobb eszköz az írók számára az interneten.

Olvasni:  A legjobb étterem témák

2. Gyömbér

Forduljon Gingerhez, ha valaha is azon kapja magát, hogy nehezen tudja összerakni egy mondatot. Ez az alkalmazás mesterséges intelligenciát használ, és kiszúrja az elírt szavakat vagy nyelvtani hibákat. Kifinomult javításokat javasolva segít kijavítani a nyelvi és a kontextus alapú hibákat. Ez egy nagyszerű eszköz az írási utazás elindításához. A Ginger webbővítményként és Microsoft Word-kiegészítőként is elérhető. Az ingyenes verzió korlátozott helyesírás-ellenőrzést és nyelvi javaslatokat kínál, de kezdőknek elegendő. Ez az alkalmazás különösen akkor hasznos, ha hosszú darabokat kell írnia.

3. HubSpot Blogötletgenerátor

Képzeld el, hogy ugyanazokkal a blogtémákkal ragadsz, és képtelen vagy innovatív ötletekre gondolni? A következő lépés a HubSpot Blogötlet-generátorának letöltése. Ha kifogy a témákból, bízza ezt az ingyenes íróeszközt, aki elvégzi helyetted a munkát. Ahogy a neve is sugallja, ez az eszköz segít ötletek kidolgozásában, amelyek alapján írhat.

Hogy pontosak legyünk, ez az eszköz öt egyedi ötletet ad egy öt főnévből álló halmazhoz. Ha bármilyen változtatást szeretne végrehajtani; újra beírhatja a kulcsszót. Ha még csak most kezdi bloggerét, ez az ingyenes tartalomíró eszköz az Ön számára készült.

4. Munkafolyamat

A Workflowy egy csúcsteljesítményű alkalmazás. Az alkalmazás segítségével különféle mappákba és almappákba helyezhet el feladatokat. Ha végzett egy feladattal, megjelölheti befejezettként, és eltűnik. Ez az alkalmazás nagyszerű eszköz vázlatok létrehozására, valamint ötletei és projektjei rendszeres rendszerezésére. Ez az alkalmazás jó befektetés, ha szakmáját tekintve író vagy, és mindennapi életében eszközökre van szüksége.

Ez az íróknak szánt eszköz ideális olyan tartalomformátumok létrehozásához, amelyek egyszerű körvonalazással rendelkeznek. Hiszen egy jól felépített cikk egy jól felépített vázlattal kezdődik. A Workflowy segítségével összefoglalót készíthet a blogjáról felsoroláspontok és képek segítségével.

5. Slick Write

Ha valaha is le akar ülni és elemezni az írásait, a Slick Write a segítségére lesz. Az online lektor, a Slick Write segít a nyelvi, nyelvtani és stílusbeli hibák kijavításában. Ez egy ingyenes tartalomíró eszköz, amely átfogó visszajelzést és jelentéseket biztosít. Ez az eszköz intelligens és felhasználóbarát, és a beépített „Associator” segít kilépni az írói akadályból azáltal, hogy releváns szavakat javasol.

6. Temi

Néha a szerzők szeretnek „beszélni a könyvükről”. Ez azt jelenti, hogy az írók vagy szerzők gyakran használnak felvevőszoftvert, hogy hangjukat szavakká alakítsák. Ezt hívják átírásnak. Az online web számos ilyen eszközzel rendelkezik, de a Temi kétségtelenül az egyik legolcsóbb eszköz. A Temi tiszta hangot rögzít, és azt a nap bármely szakában szavakká alakítja. Nagyszerű forrás azoknak az íróknak, akik mindig úton vannak, vagy amikor nem férnek hozzá a laptopjukhoz. Megnyithatja a Temi alkalmazást, és azonnal elkezdheti rögzíteni a szavait. Ha ez megtörtént, Temi e-mailben küld egy átiratot. Ez ideális azoknak a szerzőknek, akik szeretik kimondani gondolataikat, mielőtt leülnek írni. Biztos vannak olyan pillanatok, amikor annyi ötlet motoszkál az agyában, de mire a számítógéphez ér, ezek a gondolatok szertefoszlanak! Temi segít leküzdeni ezeket a „Jaj ne!” pillanatok. Használhatja ingyenes próbaverziójukat, vagy fizetheti a szolgáltatásukat, mindkét esetben exportálhatja azt Word, pdf és egyéb fájlokba.

Olvasni:  A 10 legjobb Silvertripe ügynökség közül választhat...

7. Szabadság

Minden alkalommal, amikor leül befejezni egy blogot, eltereli a figyelmét a Sephora felugró ablakai a számítógépen. Már az oldalukon vagy, és próbálod megtalálni a tökéletes alapozó árnyalatot magadnak. Ez sok időbe kerül, mert jó 30 percet elvesztegettél az írási idődből! Az internet időigényes hely lehet, és nem hasznos, ha a határidőket betartja. Ezért sok író számára ez az alkalmazás megváltoztathatja a játékot. A Freedom egy webhely-blokkoló, amely Android, Mac és Windows rendszereken érhető el. Nem kifejezetten íróeszköz, de segíti az írókat azáltal, hogy kiküszöböli a zavaró tényezőket. Az ítélet – a Freedom egy nagyszerű alkalmazás azoknak az íróknak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy az idejüket pazarolják!

Forrás: https://creately.com/blog/marketing/writing-process-steps/

Kulcs elvitelek

 • A hatékony írás érdekében generáljon annyi ötletet, amennyit csak tud.
 • Hagyja, hogy ítélőképessége háttérbe szoruljon, miközben meghallgatja egy másik résztvevő ötletét.
 • Ötleteinek nem kell mindig a „gyakorlatiak” kategóriába tartozniuk. Ez a te ötleted; birtokolja
 • Az internetes íróeszközök nagyszerűek, de a tartalom eredetisége Öntől függ

Következtetés

Dióhéjban, az ötletbörze mindenkinek szól, aki szeretne valamit alkotni, nem csak az egyetemisták számára, akik kutatási dolgozatot nyújtottak be. Ha vállalkozását a következő szintre szeretné emelni, az ötletbörze elengedhetetlen a hatékony és modern stratégiák kidolgozásához és megvalósításához.

Miután felismerte a célját, készen áll egy ötletbörze létrehozására egyedül vagy egy csoporttal. Miután egy eredményes ötletbörze után döntés született a stratégiáról, használja az írók számára elérhető legjobb online eszközöket, hogy megnyerő tartalmat készítsen.

GYIK

1. Hogyan agyalsz?

Először állítson be egy időkorlátot, és jelentse be a problémát. Ahhoz, hogy egy egészséges ötletbörze lebonyolíthasson, el kell riasztania minden ezzel kapcsolatos ítéletet vagy kritikát. Az ötletek nem jók és nem rosszak. Ezért bátorítson mindenféle ötletet, még akkor is, ha őrülten hangzik. Ez a megközelítés növeli a csoport morálját, és minden résztvevőt megszólalásra ösztönöz. Végül ne feledje az ötletbörze aranyszabályát: „a mennyiség a minőség felett”.

2. Mi a hatékony ötletbörze?

A hatékony ötletbörze titka a pozitív hozzáállás, a szórakozás, az abszolút abszurd ötletek és a kritika hiánya. Próbáld meg kordában tartani a feszültséget a szobában, hogy a foglalkozáson résztvevők jól kijöjjenek egymással.

3. Mi az írói eszközkészlet?

Az írói eszköztár lényegében egy olyan hely, ahol az írók tárolják íróeszközeiket olyan kifejezések vagy szavak formájában, amelyek a sikeres íráshoz szükségesek. Ez lehet egy scrapbook vagy akár egy online írófájl.

4. Mit használ a legtöbb író az íráshoz?

Bár számos eszköz létezik az írók számára, legtöbbjük hűséges a Microsoft Word-hez. Ez az egyik legnépszerűbb alkalmazás minden író számára, mivel kényelmes és könnyen használható. Ez a legszélesebb körben használt könyvíró szoftver az Egyesült Államokban

Új publikációk:

Ajánlott