8 jel, amely megmondja, mikor kell leadni egy ügyfelet

Tartalomjegyzék

  • 8 jel, hogy eljött az idő, hogy feladd az ügyfelet
  • Kulcs elvitelek
  • Következtetés
  • GYIK

A legtöbb szabadúszó felismeri, hogy bizonyos ügyfelek egyszerűen méltatlanok (sőt, elviselhetetlenek). A projekt kezdetének korai szakaszában minden ügyfél elfogadhatónak tűnhet, ezért bármilyen munkát elfogad. Ez olyan hosszú távú ügyfelekhez vezethet, amelyek nem egyeznek meg a karrierje bővülésével kialakított „ideális ügyfél” modellel. Ilyenkor jól jön, ha tudjuk, mikor kell ügyfelet leadni.

Ilyenkor érdemes átgondolnia ügyfelét. Ön ugyanúgy felelős a kérdésért, mint ők, és ha ezt felismeri, vállalkozása sokkal hatékonyabban fog működni a jövőben. A mérgező ügyfelek kevésbé hatékonyak és sikeresek lehetnek. Bár minden eset egyedi, a szörnyű ügyfelek hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. Ha a lent említett piros jelzések valamelyike ​​egy ügyfélre emlékeztet, szüntesse meg vele a kapcsolatot.

8 jel, hogy eljött az idő, hogy feladd az ügyfelet

Honnan lehet tudni, hogy mikor kell ügyfelet leadni? Íme néhány jel, amely arra utal, hogy itt az ideje, hogy elengedje ügyfelét.

1. Nem tisztelnek téged

Ügyfeleinek tisztelniük kell Önt. Ez az alapja a tisztességes, őszinte és nyitott munkakapcsolatnak. Előfordulhat, hogy az ügyfél viselkedése kiszámíthatatlan, amikor először elkezd vele dolgozni. Rossz viselkedésüket azonban nem szabad felmenteni. Ha egy ügyfél udvariatlan, kellemetlen vagy túlságosan kritikus a munkájával kapcsolatban, ideje véget vetni a szabadúszó-ügyfél kapcsolatnak. Lehet, hogy aggódik amiatt, hogy tönkreteszi a hírnevét, de ha boldogtalan vagy rosszul bánnak vele, munkája minősége romlik, ami végső soron ügyfeleibe kerül.

Olvasni:  5 fajta közösségi média poszt és mikor érdemes használni

Ne felejtse el a jövőben szakszerűen megközelíteni a feladatokat. Az ügyfélre gyakorolt ​​első hatás tartós, ezért legyen magabiztos szolgáltatása vagy termékének bemutatása. Lehetetlen olyan ügyfelekkel folytatni a munkát, akik nem tartják tiszteletben az Ön értékét, vagy nem tisztelik tehetségét és szakértelmét. Ekkor kell megszakítania kapcsolatát az ügyféllel.

2. Több munkát követelnek, mint amennyi a szerződésben szerepel

Egy nem együttműködő ügyfél az Ön vagy ügynöksége erőforrásainak pazarlása, ezért legyen óvatos az ügyfelekkel, akik szüntelenül arra kényszerítik Önt, hogy olyan munkát végezzen, amely nem szerepel a szerződésben. Az ilyen helyzetet „hatókör-kúszásnak” nevezik. Különösen hasznos, ha megtanulja, hogyan kell eldobni egy ügyfelet ilyen helyzetekben.

Forrás

3. Sértő magatartást tanúsítanak

Egy dolog igényesnek vagy nyűgösnek lenni, és egészen más valakit a bántalmazás erejéig kritizálni (fizikai, érzelmi vagy mentális). Nincs értelme olyan emberrel dolgozni, aki folyton üvöltözik veled, rágyújt, vagy nevén szólít.

4. Irreális elvárásaik vannak

Mindenáron kerülni kell azokat az ügyfeleket, akik túlzott elvárásokat támasztanak azzal kapcsolatban, hogy Ön vagy csapata mit tehet értük, és nem hajlandó meghallgatni az indokait. Tanulja meg, hogyan ejtheti el az ilyen ügyfeleket.

5. Alulfizetett vagy késve fizetik

Vállalkozása sikeréhez elengedhetetlen a legjobb árak kialkudása. Egy vagy két alulfizető ügyfél csökkenti a teljes összehasonlítható órabért. Az alacsony fizetésű állás elfogadása negatívan befolyásolja önbizalmát és morálját (a bankszámlájáról nem is beszélve), és valószínűleg rontja a munkája minőségét. Elveszíti a lelkesedést és az ambíciót is, hogy módosítsa állapotát és új ügyfeleket keressen.

Olvasni:  12 professzionális tartalomírási szolgáltatást kínáló vállalat az Egyesült Államokban

Az árak kiválasztása az Ön pénzügyi igényei alapján; a projekt léptéke; és a szolgáltatás mértéke, tehetsége és értéke, amit nyújtani tudsz, segíthet elkerülni az alulfizetettséget. Valamikor minden vállalkozás szembesül egy nem fizető ügyféllel. Sajnos elterjedtek a régóta esedékes számlák.

A késedelmes fizetés általában tévedés, vagy inkább jellemző az ügyfél felügyeletére, mint a fizetés megkerülésére irányuló szándékos kísérlet. Ezekre a kihívásokra minden önálló vállalkozónak számítania kell. És általában a türelem és egy barátságos e-mailes emlékeztető elegendő a kifizetéshez.

Előfordulhat, hogy egy ügyfélnél több projekten dolgozik, aki a kifizetetlen számlák ellenére továbbra is kiosztja a munkát és határidőket szab. Ebben az esetben van némi ereje, mivel leállíthatja a fejlesztést a számlák kifizetéséig. Ha ezek az intézkedések nem működnek, tudja, hogyan kell ügyfelet elejteni.

6. Demoralizálnak

A legénysége munkája egyik legfontosabb összetevője. Ezért a jólétük biztosítását prioritásként kell kezelni. Szabadúszóként is dolgozhat együtt másokkal. Ha sok csapattag valamilyen okból nem kedvel egy ügyfelet, akkor tudja, hogy ideje véget vetni ennek a szabadúszó-ügyfél kapcsolatnak.

7. Nem egészen érzed

Sokszor előfordulhat, hogy kötelességednek érzi, hogy olyan projektbe kezdjen, amelyben nem biztos, hogy különösebben szereti. Ez általában azért van, mert nem akarod felzaklatni az ügyfelet. Ennek azonban nem szabadna így lennie. Ha nincs túlzott lelkesedése az első kérdés megérkezésekor, dönthet úgy, hogy elutasítja a feladatot.

Gondosan kell összeállítania portfólióját, és bele kell foglalnia azokat a projekttípusokat, amelyekre a jövőben szeretne elismerni, és amelyekbe fel kíván venni. Ez az egyik ok, amiért kulcsfontosságú, hogy megtanulják, hogyan kell eldobni egy ügyfelet.

Forrás

8. Nem tisztelik az idejét

Túlzottan magas elvárásokat támasztott Önnel szemben egy ügyfél, hogy rövid időn belül teljesítse a megbízást? Mi van azzal, aki úgy tűnik, nem fogja fel, hogy nem dolgozik a nap 24 órájában és a hét hét napján? Azok az ügyfelek, akik nem tisztelik az idejét, megadóztatnak. Engedd el őket.

Olvasni:  A ház egy grafikus felhasználói felület a WordPress fejlesztői környezetek létrehozásához

Kulcs elvitelek

  • Minden szabadúszónak meg kell tanulnia, hogyan és mikor ejtse le az ügyfelet.
  • Sok ügyfél egyszerűen nem éri meg az időt és az erőfeszítést.
  • Ne habozzon feladni egy ügyfelet, csak azért, mert nem tud nemet mondani.
  • Feltétlenül fel kell szakítania kapcsolatát az ügyféllel, ha tiszteletlen, sértő és meggondolatlan.
  • Győződjön meg róla, hogy egy erős, megbízható közösséggel fordulhat tanácsért és megoldásért.

Következtetés

Csak tapasztalattal tanulja meg, hogyan és mikor kell ügyfelet elejteni. Önálló vállalkozóként mérlegelnie kell az ügyfélkapcsolat megszüntetésének minden lehetséges következményét, hogy a legjobb, leginkább megalapozott döntést hozza meg.

Fontos, hogy ne feledje, hogy nem lehet mindenki számára minden, és nem minden ügyfél lesz ideális az Ön számára. Elkerülhetetlenül találkozni fog néhány rothadt almával, de idővel és szakértelemmel megtanulja azonosítani a méltó projekteket és ügyfeleket.

GYIK

1. Hogyan lehet finoman megszakítani az ügyfélkapcsolatot?

Az ügyfélkapcsolat-kezelés fontos a nyugodt, logikus és tiszteletteljes magatartás fenntartásához. Indokolja meg döntését az ügyfélkapcsolat megszüntetése mellett, de kerülje az érzelmi kitöréseket és a névtelenítést. Bár egy e-mail elindíthatja a folyamatot, telefonhívást kell követnie, hogy végigvigye ügyfelét a döntésén, és válaszoljon minden kérdésére.

2. Melyik szakaszban érdemes leértékelni az ügyféllel való kapcsolatot?

Talán azt tapasztalja, hogy az ügyfélnek nincsenek pénzügyi lehetőségei az Ön árujának megvásárlásához, vagy nem felel meg az Ön szolgáltatásának. Talán túlnőttek ahhoz a helyhez képest, ahol szeretnétek lenni. Lehet, hogy eladták cégüket, vagy kizárólagos egyéni ügyfélré váltak. Ha az ügyfél nem felel meg az Ön céljainak vagy etikájának, akkor jogos a szabadúszó-ügyfél kapcsolat megszüntetése.

Olvasni:  10 tipp egy rendezvény sikeres marketingjéhez

3. Hogyan lehet finoman megszakítani az ügyfélkapcsolatot?

Az ügyfélkapcsolat megszüntetésének módja kritikus. Íme néhány pont, ami segíthet.
Soha ne vádolja vagy sértse meg az ügyfelet. Finoman magyarázza el nekik a problémát, és ne mutogasson ujjal.
Ne engedje el őket, amíg a projektjük be nem fejeződik, és amíg meg nem kapja a kifizetést.
Soha ne kezdj vitába a választásodról.
Ne utasítsa el őket e-mailben. Telefonhívás beállítása.

Forrás

4. Hogyan ejtsünk ügyfelet

Célszerű személyesen megtenni, de ha ez nem kivitelezhető, akkor nyugodt, őszinte és udvarias e-mail is megoldható. Miközben tájékoztatja őket döntéséről, feltétlenül mondja el nekik, mennyire hálás vagy azért, hogy mindvégig velük dolgozhattál.

5. Mi is pontosan a mérgező kliens?

A mérgező ügyfelek túlzottan igényes kliensek, akik nem tisztelik Önt és a határait, sokkal többet akarnak, mint amennyiért fizetnek, és akik elvárják, hogy felelősséget vállaljanak a hibáikért. Íme néhány piros jelzés, amelyekre figyelni kell, amikor megállapítja, hogy az ügyfél mérgező-e.

1. Szakmai véleményének figyelmen kívül hagyása történik.
2. Szakmai határok megsértése történik.
3. Kéréseik sértik az Ön etikai normáit.
4. Értékei összeegyeztethetetlenek.
5. Az irreális elvárások normává válnak.
6. Figyelem hiányáról tanúskodnak.
7. Késedelmes fizetéseket hajtanak végre.
8. A korábban egyeztetett feltételek nem teljesülnek.
9. Folyamatosan fánkolnak és megkérdőjelezik az ítélőképességedet.
10. Haboznak kompenzálni a többletmunkát.
11. Folyamatosan megtörik alapvető eszméit.
12. Figyelmen kívül hagyják az idejét.
13. Erőfeszítései nem vezetnek eredményre.
14. Szándékosan szabotálja az erőfeszítéseit.
15. Csak magukért aggódnak.

Új publikációk:

Ajánlott