8 nagy Google-frissítés az elmúlt évből (marketingszakemberek tanácsával)

Egy olyan világban, ahol sok minden történhet egy év alatt, a SEO szakembereknek és marketingeseknek folyamatosan tisztában kell lenniük a Google és a keresőoptimalizálás világának legújabb változásaival.

A Google SEO-ban a legfigyelemreméltóbb változások közé tartozik a linkspam elleni küzdelem, a kifejezetten keresőmotoroknak szánt tartalom létrehozásáról az „emberbarátabb” megközelítésre való elmozdulás, valamint a mesterséges intelligencia beépítése a keresésbe.

Ebben a cikkben bemutatjuk a Google SEO legnagyobb és legjelentősebb frissítéseit, amelyek az elmúlt évben megjelentek. Áttekintjük a legszembetűnőbb SERP-módosításokat is, amelyeket ebben az időszakban vezettek be.

Ez a cikk két részre oszlik:

 • Google SEO frissítések: minden olyan frissítés, amely hatással lehet egy webhely rangsorolására és forgalmára.
 • A Google SERP változásai: ez magában foglalja a Google Keresés felhasználói felületének és funkcióinak módosításait.

Szakértőink

Ehhez a cikkhez megkérdeztünk néhány szakértőt, hogy adjanak visszajelzést az elmúlt év során tapasztalt legszembetűnőbb algoritmusfrissítésekről.

Szeretnénk megköszönni a következő szakértőknek, hogy hozzájárultak ehhez a cikkhez:

 • Josef Carmeli, az If-So vezérigazgatója, a WordPress személyre szabott bővítménye
 • Kelly van Wyk, SEO menedzser @ RoomRacoon, egy szállodamenedzsment technológiai vállalat
 • AJ Silberman-Moffitt, vezető szerkesztő @ Tandem, egy Fort Lauderdale-i székhelyű digitális ügynökség
 • Rachel Griffiths, Search Marketing specialista @ Oddball Marketing, marketingügynökség Sydneyben
 • Kacper Rafalski, a Netguru csapatvezetője, webes és mobilalkalmazás-fejlesztő Lengyelországban

Google SEO frissítések

Ezek a „fő” Google SEO frissítések, amelyek befolyásolják a webhelyek és oldalak teljesítményét a SERP-ben.

Alapvető algoritmus-frissítések

A Google algoritmusfrissítése gyakori jelenség. Valójában a Google évente több száz, ha nem ezret módosít az algoritmusain.

Alapján Search Engine Landa Google körülbelül 4500 módosítást hajtott végre a Keresésben 2020-ban. Arra számíthatunk, hogy 2024-ban ez a szám változatlan vagy még több marad.

Ezzel együtt a legtöbb ilyen frissítés olyan kicsi, hogy észre sem vesz jelentős változást a rangsorban és a forgalomban.

A Google azonban időről időre jelentős frissítést ad ki keresőmotorjának algoritmusához. Ezeket „alap-algoritmus-frissítéseknek” nevezik, és általában észrevehető hatást gyakorolnak a rangsorokra és a SERP-kre.

A kép forrása: Google

Alapján GoogleAz alapvető frissítések célja, hogy növeljék keresési eredményeink általános relevanciáját, és mindenki számára hasznosabbak legyenek.

2022 májusa óta a Google három alapvető algoritmus-frissítést adott ki:

 • 2022. májusi alapfrissítés
 • 2022. szeptemberi alapfrissítés
 • 2024. márciusi alapfrissítés

Bár a Google nem ad konkrétumot a változtatásokról, többé-kevésbé kitalálható, hogy az új frissítés mely elemeket bünteti vagy jutalmazza.

Alapján Lean Summitsennek a frissítésnek az egyik legfontosabb eleme a minőségre összpontosít.

A célközönség igényeihez szabott értékes és releváns tartalom létrehozása segít előrébb helyezni a keresési eredmények között.”

Mások jelentősebb változásokat észleltek a helyi keresési rangsorban.

Sterling Skyegy helyi keresőoptimalizálási ügynökség észrevette, hogy a frissítés a jelek szerint az elsődleges üzleti kategóriákat helyezi előtérbe a Google Businessben rangsorolási tényezőként.

Azt is megfigyelték, hogy az üzleti kategóriák növelték a vállalkozások azon képességét, hogy rangsoroljon az általános egyezésű kereséseknél.

Olvasni:  Kiemelt kép hozzáadása a WordPresshez lépésről lépésre

Például, ha az „elektronika” kifejezésre keres, most több „számítógép-áruház” bejegyzés jelenik meg, míg a „bútorok” kifejezésre több „kárpitos bolt” bejegyzés jelenik meg. Hasonlóképpen, ha a „bababolt” kifejezésre keres, most több „ruha” típusú listát talál.

Joy Hawkings, a Sterling Sky alapítója és a Local Search Forum rendszergazdája nevesMég mindig elmélyülök ebben, de az eddigiek alapján a legtöbb jelentős változás a helyi csomagokban történt közvetlenül a végén.”

Íme egy példa a személyi sérülésekkel foglalkozó ügyvédek helyi rangsorának változásaira a frissítés előtti és a frissítés utáni (március 13. és április 3.) között.

Rachel Griffiths, a SEO specialista Oddball Marketingmegemlíti, hogy a Google SEO terén a legfigyelemreméltóbb változások, amelyeknek ügynökségük tanúi voltak, a márciusi alapfrissítés során történt.

Elemzésünk azt mutatja, hogy az alacsony értékű tartalommal és a túlzott kulcsszavakkal rendelkező webhelyeket különösen érintette.”

Cape & Bayegy másik amerikai székhelyű marketing- és márkaépítő ügynökség jelezte, hogy 2024 márciusában folytatódik a felhasználói élményre összpontosító trend.

“Azok a webhelyek, amelyek kiváló felhasználói élményt nyújtanak, beleértve a gyors betöltési időt, az egyszerű navigációt és a vonzó tartalmat, megnövekedett forgalmat tapasztaltak. A nehezen navigálható vagy tolakodó hirdetéseket tartalmazó webhelyek keresőmotorjainak helyezése csökkenhet.”

A 2024. márciusi alapfrissítés előnyeit élvező webhely például a Houston Hand and Wrist Center, egy jól ismert houstoni egészségügyi központ.

Webhelyükön nőtt azon kulcsszavak száma, amelyek alapján rangsorolják a Google-ban.

Amint láthatja, az általuk rangsorolt ​​organikus kulcsszavak száma a 2024. március 15-i mélypontról nőtt, és azóta is növekszik.

A 2022. májusi alapalgoritmus-frissítés nagyon súlyosan érintett webhelyekre példa a Siteslike.com, amely az egymáshoz hasonló webhelyeket összesíti.

Sajnos ez az egyetlen információ, ami ezen a weboldalon található.

Itt láthatjuk annak hatását, ha nem nyújt semmilyen értéket, vagy hiányzik a jó minőségű tartalom a webhelyén.

Hasznos tartalomfrissítés

A Google két súgótartalom-frissítést adott ki 2022 augusztusa óta.

Szerencsére a Google pontosította, hogy mit tartalmaz a frissítés, és hogyan biztosíthatják a webmesterek, hogy webhelyeik profitálnak ezekből a frissítésekből.

Tehát miről szólnak a hasznos tartalomfrissítések?

Ezek a frissítések a megbízható, emberbarát tartalmat jutalmazzák, ahelyett, hogy azokat kizárólag a keresőmotorok magasabb rangsorolásáért írták.

Kép forrása: Foundation Inc

A Google valójában a kérdések sorozata hogy a webmesterek és marketingszakemberek megkérhetik maguknak, hogy tartalmuk az embereket szolgálja.

Ezek a kérdések a következők:

 • Tartalmaz eredeti kutatást, információt vagy elemzést?
 • Képes-e első kézből származó tapasztalatokat és tudást bemutatni?
 • A tartalom átfogó és tartalmas leírása a témakörnek?
 • A tartalom nagyobb értéket képvisel, mint a többi hasonló oldal?
 • A tartalom mentes a helyesírási és nyelvtani hibáktól?
 • A cím és a címsor pontos összefoglalást ad a kattintáscsalitól mentes tartalomról?

A hasznos tartalomfrissítés másik eleme az oldalélmény. Ez a következőket ellenőrzi:

 • A webhely oldalain jó a Core Web Vitals pontszám?
 • Biztonságos az oldal a felhasználók számára, hogy hozzáférjenek és interakcióba léphessenek vele?
 • Az oldal betöltődik és megfelelően jelenik meg minden eszközön?

A Google azt is megemlíti, hogy webhelyének elsődleges fókuszt vagy célt kell meghatároznia.

Olvasni:  Bejövő potenciális ügyfelek: A bejövő érdeklődők generálásának optimalizálása

Ez a kijelentés világossá teszi, hogy a tartalomkészítőknek és marketingszakembereknek ragaszkodniuk kell webhelyük fő témájához vagy réséhez.

Tehát ha webhelye e-mail marketingről beszél, ne adjon hozzá tartalmat a közösségi médiás marketingről vagy a SEO-ról.

Kacper Rafalski at Netguru kijelenti, hogy a Google hasznos tartalomfrissítése különösen fontos, és amelyre a webmestereknek különös figyelmet kell fordítaniuk.

Ez a frissítés egyértelmű bökkenő a Google részéről, hogy a hangsúlyt olyan tartalom létrehozására kell helyezni, amely nem csak kulcsszavas, hanem valóban hasznos és értelmes a felhasználó számára. Arra ösztönöz bennünket, hogy lépjünk közönségünk helyébe, és olyan tartalmat hozzunk létre, amely megfelel igényeiknek, kérdéseinek és fájdalmaiknak.

EAT to EEAT

A súgótartalom frissítéséhez kapcsolódik, hogy a Google egy extra „E” betűvel egészíti ki az EAT mozaikszót.

Az új mozaikszó, EEATaz Experience, Expertise, Authority és Trust rövidítése, és egy módja annak, hogy a keresési minőség értékelői értékeljék a keresési eredmények minőségét.

Az extra „E” vagy „Tapasztalat” hozzáadása azt a célt szolgálja, hogy meghatározza, hogy a tartalmat bizonyos fokú tapasztalattal rendelkező személy készítette-e.

Kép forrása: SEO Inc

A Google nagyszerű példát mutat erre a való életben is:Ha információt keres az adóbevallások helyes kitöltésével kapcsolatban, akkor valószínűleg ez az a helyzet, amikor egy könyvelési szakértő által készített tartalmat szeretne látni.”

Annak megállapításához, hogy tartalma megfelel-e az új EEAT-irányelveknek, tartsa szem előtt a következőket:

 • A tartalmat létrehozó személy rendelkezik releváns iparági tapasztalattal?
 • Könnyen megtalálja az olvasó, ki írta a tartalmat?
 • Van az oldalon olyan szerző, amely több információt tartalmaz a szerzőről, a hátteréről és a témákról, amelyekről ír?

Josef Carmeli és csapata itt Ha igena WordPress személyre szabott bővítménye, az EEAT „hatósági” aspektusára helyezi a hangsúlyt.

„Az automatikusan generált tartalmak térnyerésével a Google nagyobb hangsúlyt fektetett a tartalom szerzőjének tekintélyére annak érdekében, hogy a tartalmat valódi, valódi tapasztalatokkal rendelkező emberek hozzák létre. Fontos számunkra egy olyan szerzői életrajz elkészítése, amely bizonyítja, hogy a szerzőnek van ismerete és tapasztalata egy adott témáról beszélni.”

Meg kell állapítanunk, hogy az EEAT nem közvetlen Google rangsorolási tényező. Azonban továbbra is fontos szem előtt tartani ezeket az irányelveket, mivel a Google célja, hogy jó EEAT-mutatókkal szolgálja ki az eredményeket.

A Google kivezette a 2022. decemberi linkspam frissítés tavaly év végén. A frissítés célja, hogy „semlegesítse” a spam jellegű, természetellenes linkek hatását.

A SpamBrainnek köszönhetően a Google most már képes észlelni, hogy mely webhelyek alkalmaznak spam jellegű linképítési taktikákat, beleértve a visszamutató linkek vásárlását és eladását rangsorolás céljából.

A kép forrása: Google

Az ilyen természetellenes linkeket tartalmazó webhelyek rangsorolása valószínűleg csökkenni fog a frissítés miatt.

Mivel ennek a frissítésnek a célja a linkspam visszaszorítása, a túlzott linkcserében részt vevő webhelyeket is meg lehet büntetni.

AJ Silberman-Moffitként Tandem megjegyzi, nem minden visszafelé mutató hivatkozás egyenlő.

„Sokan úgy gondolják, hogy a visszamutató linkek jók. De mi van akkor, ha ezek a linkek alacsony domain vagy SPAM oldalakról származnak? Az ilyen hivatkozások ugyanolyan súllyal bírnak, mint a magasabb domain jogosultsággal vagy alacsonyabb SPAM-pontszámmal rendelkező webhelyek hivatkozásai? A különbség az, hogy az egyik pozitív hatással lesz rád, míg a másik negatívan. Ne gondolja, hogy bármelyik link jó link.

Termékértékelési algoritmus frissítése

A következő frissítések létfontosságúak mindenki számára, aki termékismertető webhelyet (például a Wirecuttert) üzemeltet, birtokol vagy forgalmaz.

Olvasni:  A Google és a Yahoo e-mail változásai 2024: Mit jelentenek ezek a marketingszakemberek számára?

A Google kiadott háromTermékértékelési algoritmus” frissítések 2022 júliusa óta.

Ezek a frissítések a kiváló minőségű, alapos termékismertető cikkek díjazását célozzák, amelyek több információt adnak, mint amit a gyártó vagy a viszonteladó webhelyein talál.

Tehát a lényeg az, hogy ne csak általános információkat tegyen közzé az értékelt termékekről.

A Google azt is szeretné látni, hogy Ön első kézből szerzett személyes tapasztalatokat a vizsgált termékek tesztelése során, olyan információkkal, mint az összehasonlító elemzés, a mennyiségi megállapítások, a termék előnyei és hátrányai.

Az első kézből szerzett tapasztalatok bemutatása érdekében további teendők az, hogy saját fotókat és videókat adnak hozzá a termékekről a készletképek vagy a gyártói fényképek helyett.

Valójában ez a Google egyik irányelve a vélemények írásához, “Adjon bizonyítékot, például vizuális, hanganyagot vagy más linkeket a véleményezettel kapcsolatos saját tapasztalatairól, hogy támogassa szakértelmét és megerősítse a vélemény hitelességét.

Ezenkívül a termékismertetők írásakor használjon első személyű névmásokat, például „mi” vagy „én”. Ez azt jelzi, hogy a vélemény az író tényleges termékélményét tükrözi.

Végül érdemes megfontolni több eladóhoz vagy kiskereskedőhöz mutató linkek hozzáadását, hogy az olvasók rugalmasan vásárolhassanak egy általuk választott üzletből.

A fenti példában láthatja, hogy a Wirecutter hogyan adott hozzá termékhivatkozásokat a Walmarthoz és az Amazonhoz, így a felhasználók kényelmesen navigálhatnak az általuk preferált szállítóhoz.

A Google SERP változásai

Az elmúlt évben kiadott különféle Google SEO-frissítéseken kívül a Google a felhasználói felület különböző elemein és SERP funkciók.

Ez a következő szakasz a Google által a felhasználók és marketingszakemberek platformmal való interakciójában végrehajtott különféle változtatásokat ismerteti.

SERP fejlesztések

Az elmúlt néhány évben a Google növelte a SERP-funkciók, például a kiemelt kivonatok, a tudáspanelek, a kapcsolódó kérdések és a videokörhinták előtérbe helyezését.

A csak 10 webhelyeredményből álló SERP-k napjai régen elmúltak, és a marketingszakembereknek ki kell használniuk az összes SERP-funkciót.

Ahelyett, hogy csak a 10 legjobb keresőmotor-találat egyikére összpontosítanának, a keresőoptimalizálóknak el kell gondolkodniuk azon, hogyan optimalizálhatnak ezekre a SERP-funkciókra, különösen a kiemelt kivonatokra.

Rachel, az Oddball Marketing munkatársa szintén megjegyzi a tartalom optimalizálásának fontosságát a kiemelt kivonatok számára.

“Megfigyeltük, hogy a Google nagyobb hangsúlyt fektetett a kiemelt kivonatokra, és a felhasználói kérdésekre adott tömör válaszokat részesíti előnyben.”

A Kiemelt kivonatok mezőben való rangsorolás kiválóan alkalmas az organikus átkattintási arány növelésére és a márkaismertség növelésére.

Google üzleti irányítópult

Az egyik legfigyelemreméltóbb változás a Google helyi keresőoptimalizálásában a különálló Google Business irányítópult eltávolítása.

Ehelyett a teljes Google Business felhasználói felület közvetlenül beépült a keresési eredmények közé.

Ne aggódjon, ezt csak a bejelentkezett felhasználók láthatják, akik hozzáférnek az Ön Google-vállalkozásprofiljához.

Az új felület a „az én dolgom” a Google keresősávjába. A felhasználónak megjelenik az összes adatlapbeállítása, üzenete, véleménye és egyéb Google Business funkciója.

Olvasni:  19 SEO statisztika a következő stratégiához

Szereted vagy utálod – ez az új kezelőfelület megkönnyíti a Google-vállalkozásprofil minden aspektusának szerkesztését és kezelését.

AI a SERP-ekben

Kétségtelen, hogy az AI és annak a Google SEO-ra gyakorolt ​​hatása népszerű téma a marketingesek és a keresőoptimalizálással foglalkozó szakemberek körében.

Kelly van Wyk, SEO menedzser SzobaRaccoon arra számít, hogy a mesterséges intelligencia a keresésben egyre dominánsabb lesz a következő néhány hónapban.

Ahogy egyre több előrelépést tapasztalunk a természetes nyelvi feldolgozás és a gépi tanulás terén, az AI a keresésben pontosabb és személyre szabottabb keresési eredményeket, hangalapú keresés optimalizálást és jobb felhasználói élményt fog mutatni.

Valószínűleg Ön is olvasott már a Microsoft és a Google közötti, mesterséges intelligencia dominanciájáért folyó harcról.

Bár a Google még nem tette közzé nyilvánosan és nem integrálta a generatív mesterséges intelligenciát a keresési élménybe, láthattunk képernyőképeket és bepillantást ennek működésébe a Google 2024-as I/O eseményén.

Ez az integráció megváltoztatja azt a módot, ahogyan az emberek a jövőben kapcsolatba lépnek a Google-lal, és használják azt.

Ennek eredményeként a keresőoptimalizálóknak és a tartalomkészítőknek újra kell gondolniuk, hogyan írnak tartalmat webhelyeikre.

Google azt állítja “A kontextus kérdésről kérdésre átvitelre kerül, hogy segítsen Önnek természetesebben folytatni a felfedezést.

Tehát ahelyett, hogy csak egy olyan hely lenne, ahol válaszokat találhat a kérdésekre, a generatív AI a Google Keresést beszélgetésközpontú élménnyé alakítja.

Erre példa lehet, amikor egy felhasználó megkérdezi a Google-tól, hogy mit csomagoljon egy kanadai sítúrára. A Generatív mesterséges intelligencia a valós tényezőkön, például az aktuális időjáráson alapuló ruházati ötleteket javasol.

Ez azonban nem ér véget, a mesterséges intelligencia ezután további beszélgetésre és elköteleződésre késztetheti a felhasználót azáltal, hogy egy sítúrával kapcsolatos tartalmat javasol, például:

 • Hogyan kell síelni
 • A legjobb síelési helyek Kanadában
 • Nélkülözhetetlen felszerelés egy sítúrához

A Google fokozatosan minden felhasználó számára elérhetővé teszi ezt az élményt, kezdve az egyesült államokbeli fogyasztókkal, akik csatlakoztak a várólistához, vagy regisztráltak a Search Labs.

Következtetés

A Google által a Binggel és más keresőmotorokkal szembeni kemény verseny miatt további frissítésekre számíthat a keresési algoritmusában és a felhasználói felület funkcióiban.

A módosítások során a webmestereknek és a keresőoptimalizálóknak a következőkre kell összpontosítaniuk:

 • Mielőtt bármilyen blogcikket közzétenne a webhelyén, meg kell győződnie arról, hogy az megfelel az ember-első tartalom létrehozására vonatkozó irányelveknek.
 • Győződjön meg arról, hogy minden blogcikkben szerepelnek olyan szerzői címsorok, amelyek egyértelműen jelzik az író releváns tapasztalatait az iparágban vagy a témában.
 • Kerülje el a linkek vásárlását és eladását vagy túlzott linkcserét folytató webhelyekről származó linkek létrehozását.
 • Koncentráljon a tartalom optimalizálására a Google kiemelt kivonataihoz.
 • Termékértékelések közzétételekor a véleményt a felhasználó szemszögéből írja meg. Illesszen be eredeti fényképeket és videókat a termékről működés közben, emelje ki az előnyeit és hátrányait, és használja az „én” és „mi” szavakat, hogy személyesebbé tegye a szöveget.

Ha szeretné kihasználni ezeket a frissítéseket, és elkerülni a büntetést, gondoskodnia kell arról, hogy naprakész legyen a változásokkal.

Milyen egyéb frissítéseket vett észre a Google és a SEO területén az elmúlt évben? Tweeteljen nekünk @seoptimer.

Új publikációk:

Ajánlott