8 tipp a csillagos sajtóközlemények írásához

Tartalomjegyzék

 • Bevezetés
 • Sajtóközlemény írása: 8 tipp a csillagos sajtóközlemények megírásához
 • Kulcs elvitelek
 • Következtetés
 • GYIK

A sajtóközlemény egy hivatalos nyilatkozat, amelyet a sajtóorgánumok számára küldenek egy adott témával kapcsolatos tájékoztatás, hivatalos nyilatkozat megalkotása vagy a célközönség felé történő bejelentés céljából. Ez egy fontos marketing és kommunikációs eszköz, amely segíthet megerősíteni a médiával való kapcsolatokat, megalapozni a hitelességet, keresni a SEO forgalmat, és fokozni az ügyfelek elkötelezettségét. Segíthet abban is, hogy a szervezetek pozitív hírt adjanak magukról. Ez azért lehetséges, mert a vállalatok maguk irányítják sajtóközleményeik narratíváját. Ha tanulni akarsz hogyan kell sajtóközleményeket írni Ha többet szeretne közzétenni belőlük, tekintse meg ezeket a hibabiztos tippeket:

Sajtóközlemény írása: 8 tipp a csillagos sajtóközlemények megírásához

1. Győződjön meg arról, hogy a történet hírértékű

Forrás

A sajtóközleménynek tartalmaznia kell egy hírszöget, hogy az emberek észrevegyék. Tehát, mielőtt elkezdené írni, fontolja meg a következő kérdések megválaszolását:

 • Miért kellene a közönséget törődnie a történetemmel?
 • Vajon vonzó lesz a történet a célközönségemnek?

Ne feledje, hogy a sajtóközlemény a médiának és a potenciális ügyfeleknek küldött hivatalos nyilatkozat. Tehát összpontosítson arra, hogy releváns, hírértékű témákról írjon. Bár sok van sajtóközlemény írási tippekezt követni kell.

Olvasni:  A legjobb szövegíró könyvek kezdőknek

2. Használjon fülbemászó címet

Forrás

A hatékony sajtóközlemények írása a nagyszerű kezdésről szól. Tehát szánjon időt, és készítsen fülbemászó, kreatív címet sajtóközleményéhez. Elvégre a jól elkezdett félkész!

Ne feledje, a sajtóközlemény címe az első, amit az újságírók elolvasnak. Ha unalmas vagy túlhasznált, azonnal törölhetik az e-mailt. Ezért fontos, hogy a cím figyelemfelkeltő és egyedi legyen. Ez biztosítja, hogy a riporterek legalább megnyitják az Ön e-mailjét, és elolvassák a sajtóközleményt.

A neves kiadványok újságírói minden nap több száz bemutatót és sajtóközleményt kapnak, így Ön nem engedheti meg magának, hogy szokatlan tartalmat írjon. Győződjön meg róla, hogy ez a legjobb, amit létrehozhat.

3. Írj egy magával ragadó kezdő bekezdést!

Forrás

A hatásossághoz elengedhetetlen, hogy tudjuk, hogyan írjunk lenyűgöző kezdő bekezdést sajtóközlemény írás. Végül is a nyitó bekezdés döntő szerepet játszik a sajtóközlemény hatásában.

Használja a kezdő bekezdést, hogy bemutatkozzon, magyarázza el a bejelentés célját, említse meg az esemény helyét és idejét, és adja meg az egyéb részleteket, például az esemény miértjét és módját. Egy jól megírt kezdő bekezdés hatékonyan kommunikálhatja az olvasóval a történet legfontosabb pontjait. Ne feledje, hogy a nyitó bekezdés a sajtóközlemény felvonójaként fog működni. Tehát tegye a lehető leglenyűgözőbbé.

4. Idézetek hozzáadása

Forrás

Egy idézet érdekesebbé teheti a sajtóközlemény olvasását. Azok az idézetek, amelyek egy sajtóközlemény témájához kapcsolódnak, hitelesebbé tehetik azt, lehetővé téve az olvasók számára, hogy érezzék a kapcsolat érzetét a történettel. Az idézeteket gyakran használják a történet karakterének kiemelésére, egy pont hangsúlyozására vagy leírására, vagy vélemény megfogalmazására. Az idézetek „emberibbé” teszik a történeteket. Kiváló módja annak is, hogy a sajtóközlemények professzionális hangzásúak legyenek. Mi más? Egy riporter valószínűleg több hírértéket fog találni egy sztorinak, ha meglátja a sajtóközleményben az ügyfél beszámolóját.

Olvasni:  6 tipp a Magento gyártás előkészítéséhez

5. A sajtóközleményben feltétlenül szerepeltetni kell az elérhetőségeket

Forrás

Mióta tanulsz hogyan írjunk jó sajtóközleménytmeg kell értenie, hogy valami olyan triviálisnak tűnő dolog, mint az elérhetőségi adatok, szintén meghatározhatja sajtóközleményének sorsát.

Az újságírók felvehetik Önnel a kapcsolatot, miután elolvasták sajtóközleményét. Tartalmazza az Ön vagy cége szóvivőjének elérhetőségét? Ha nem, akkor nem lesz kihez fordulniuk további információért. Ez azt jelenti, hogy egyetlen riporter sem fogja tudni leírni a történetedet, még akkor sem, ha akarná. Tehát, ha azt szeretné, hogy története mélyreható tudósítást kapjon, ne küldje el a sajtóközleményt anélkül, hogy megadja benne elérhetőségeit. Győződjön meg arról, hogy legalább egy telefonszámot és egy e-mail-azonosítót ad meg. Néhányan még tartalék számokat és e-mail-azonosítókat is hozzáadnak a biztonság kedvéért.

6. Legyen tömör

Forrás

Az újságírók/szerkesztők elfoglalt szakemberek, és nincs idejük vagy türelmük, hogy végignézzék a nekik küldött információk minden oldalát. Próbálja meg két oldalra korlátozni sajtóközleményét. Ha minden fontos részletet egyetlen oldalon kezel, az még jobb. Használjon egyszerű, tömör, világos és közvetlen nyelvezetet, és kerülje a zsargon használatát.

7. Adjon hozzá vizuális elemeket, ha elérhető

Forrás

Adjon hozzá vizuális elemeket a történethez, hogy jobban illusztrálja azt. És amikor megteszi, győződjön meg arról, hogy a kiválasztott vizuális elemek kiváló minőségű, nagy felbontású digitális képek (körülbelül 300 dpi), JPEG formátumban mentve. A látványelemek sajtóközleménybe való belefoglalása nagyszerű PR-taktika, de relevánsnak és vizuálisan vonzónak kell lenniük a kívánt eredmények eléréséhez.

8. Kerülje a nyelvtani hibákat

Forrás

Amikor megtanulod, hogyan kell sajtóközleményt írni, ne csak a formátumra és a hangnemre koncentrálj, a nyelvtan is ugyanolyan fontos.

Olvasni:  Egy 5 lépésből álló B2B tartalomterjesztési keretútmutató

Az ostoba nyelvtani és helyesírási hibák miatt a sajtóközlemény szakszerűtlennek és hanyagnak tűnik. Ügyeljen arra, hogy valamilyen nyelvtani eszközzel ellenőrizze a helyesírást. Ezután nyomtassa ki, és figyelmesen olvassa el a dokumentumot. Miután megbizonyosodott arról, hogy nincs hiba a másolatban, kérjen meg valakit, hogy ellenőrizze még egyszer. Ne tegye közzé a sajtóközleményt, hacsak nem biztos benne, hogy hibamentes.

Kulcs elvitelek

 • A sajtóközlemény hatékony marketing és kommunikációs eszköz.
 • A szervezetek sajtóközleményeket használhatnak arra, hogy pozitív hírt szerezzenek magukról.
 • A sajtóközleményeknek hírértékűnek kell lenniük.
 • Az idézetek értéket adnak a sajtóközleménynek, és professzionálisabb hangzást adnak.
 • A képek vonzóbbá tehetik a sajtóközleményeket.

Következtetés

A sajtóközlemények írására vonatkozó fent említett tippek mindegyike időtálló és szakértők által jóváhagyott, így a sajtóközlemény kiemelkedhet abból a fajta médiavisszhangból, amelyet története megérdemel.

A sajtóközlemények minden PR-stratégia döntő részét képezik. Felvillanyozzák a médiát, és beszélgetéseket serkentenek az ügyfelek híreiről. Annak ellenére, hogy 1906 óta léteznek, meglepődne, hogy milyen sokan hibáznak még mindig írásuk közben. Ne feledje, hogy a sajtóközlemények fontos részét képezik márkája történetének. Tehát semmilyen idő, amit a sajtóközlemény írásának megtanulásával tölt, nem tekinthető elpazaroltnak.

GYIK

1. Mi az a sajtóközlemény?

A sajtóközlemény egy rövid, lenyűgöző hír, amelyet egy PR-szakember írt. Elküldik a médiának, hogy felkeltsék érdeklődésüket a történet iránt.

2. Milyen formátumú a sajtóközlemény?

A sajtóközlemény üzleti logót, címsort és közlemény összefoglalót tartalmaz. Ennek hírértékű szöge is kell hogy legyen. A sajtóközleményben három-négy bekezdés található a hiperhivatkozásokon, közösségi hivatkozásokon és idézeteken kívül.

3. Hogyan írjunk jó sajtóközleményt?

Lenyűgöző sajtóközlemény megírásához meg kell győződnie arról, hogy története hírértékű, van egy fülbemászó címsor és egy kezdő bekezdés, tartalmaz-e releváns idézeteket, elérhetőségeket és látványelemeket. Ezenkívül tömörnek és hibamentesnek kell lennie.

Olvasni:  Hogyan adhatunk áttekintési sémát a bejegyzésekhez a WordPress SEO-hoz

4. Hogyan írjunk sajtóközleményt egy rendezvényhez?

Ha fejleszteni szeretné sajtóközlemény-írási készségeit, akkor itt található egy egyszerű, lépésről lépésre szóló útmutató hogyan kell sajtóközleményt írni egy eseményhez:
1. Tudja meg, ki a célközönsége.
2. Formázza megfelelően a sajtóközleményt.
3. Ha elérhető, adjon meg látványelemeket.
4. Ne felejtse el a kazánlemezt és az elérhetőségeket.

5. Melyek a sajtóközlemény legfontosabb jellemzői?

A sajtóközlemény legfontosabb jellemzői a következők:
1. A sajtóközlemény hasznos lehet.
2. Gyakran újságírói hangnemben írják.
3. Egy meghatározott formátumot követ.
4. Ne legyen túl hosszú.
5. Könnyen olvashatónak és érthetőnek kell lennie.

6. Mi a hat leggyakoribb sajtóközlemény?

A sajtóközlemények hat leggyakoribb típusa:
1. Indítsa el a kiadást
2. Termék sajtóközleménye
3. Az esemény sajtóközleménye
4. Szakértői álláspont sajtóközlemény
5. Vezetői, személyzeti és alkalmazotti sajtóközlemény
6. Általános hírek

Új publikációk:

Ajánlott