9 példa a vírusos marketing kampányokra & mi teszi őket sikeressé

A márkaismertség, az értékesítés és a láthatóság drámaian megnövekedhet, ha egy marketingkampány vírusossá válik. Ezért olyan vonzó a vírus terjedése egy cégtulajdonos számára. Szóval, mi kell ahhoz, hogy tartalmaidat nagymértékben felfigyeljék?

Lebilincselő, megosztható és érzelmileg rezonáló tartalom létrehozásával a vállalatok kihasználhatják a közösségi média erejét üzenetük terjesztésére és a márkájuk körüli felhajtásra.

Olvassa tovább, hogy megtudja az elmúlt évtizedek legnépszerűbb vírusmarketing kampányait, és megtudja, hogyan használhatja fel a vírusmarketingben megtalálható stratégiákat saját vállalkozása számára.

Adja el termékeit online, gond nélkül

A WooCommerce által hivatalosan ajánlott tárhelyünk az Önéhez hasonló online vállalkozások számára készült

5 példa a sikeres vírusmarketing kampányokra

Ez az öt példa azt szemlélteti, hogy a különböző típusú kampányok hogyan vezethetnek vírusos sikerhez, az adománygyűjtéstől a humoron át az inkluzivitásig, és értékes leckéket kínálnak azoknak a marketingszakembereknek, akik saját vírusmarketing kampányaikat szeretnék létrehozni.

Íme öt valódi példa a vírusos marketingkampányokra, amelyek emberek millióinak figyelmét ragadták meg szerte a világon.

1. Az ALS Ice Bucket Challenge

Az ALS Ice Bucket Challenge a közösségi média egyik jelensége volt, amely 2014-ben viharba lendítette a világot. A kampány során az emberek egy vödör jeges vizet öntöttek a fejük fölé, és másokat is felszólítottak, hogy tegyék ugyanezt, mindezt azért, hogy felhívják a figyelmet és az ALS Egyesület támogatását. .

A kampány több mint 115 millió dollár adományt generált, és olyan hírességek vettek részt benne, mint Mark Zuckerberg, Bill Gates és Oprah Winfrey.

2. “A férfi, akinek szagolhatna az embere” az Old Spice-től

Az Old Spice „A férfi szagolhatna az embere” kampánya a helyesen végzett vírusmarketing klasszikus példája. A kampányban Isaiah Mustafa színész beszélt, beszélt arról, hogy mitől lesz egy férfi kívánatos, miközben az Old Spice ápolótermékeit népszerűsítette.

Olvasni:  Mit, miért és hogyan közösségi média a felsőoktatás számára

A hirdetés szinte azonnal elterjedt, és csak a YouTube-on több mint 50 millió megtekintést generált.

3. A Coca-Cola „Oszd meg a kólát” kampánya

2011-ben a Coca-Cola elindította “Oszd meg a kólát” kampányát, amelynek keretében népszerű neveket nyomtattak a kólásüvegekre és -dobozokra. A kampány arra ösztönözte az embereket, hogy vásároljanak kólát, hogy megtalálják saját nevüket vagy szeretteik nevét, majd megosszák velük a kólát.

A kampány hatalmas sikert aratott: a Coca-Cola 2,5%-os eladási növekedésről számolt be, és több mint 1,2 millió fényképet osztottak meg a közösségi médiában a #ShareACoke hashtag használatával.

4. Dollar Shave Club

A Dollar Shave Club egy előfizetésen alapuló szolgáltatás, amely közvetlenül a fogyasztókhoz szállít borotvákat és egyéb ápolási termékeket. A cég vírusos marketingkampányában egy humoros videó szerepelt a cég alapítója, Michael Dubin főszereplésével, amelyben a borotvapengék magas árain piszkált, és a Dollar Shave Club kényelmét és megfizethetőségét hirdette.

A videó szinte azonnal elterjedt, több mint 26 millió megtekintést generált, és hozzájárult a cég sikeréhez.

5. Az Airbnb „We Are Here” kampánya

Az Airbnb „We Are Here” kampányának célja a sokszínűség és a befogadás előmozdítása volt azáltal, hogy olyan valós emberek történeteit emeli ki, akik a platformot utazásra és másokkal való kapcsolattartásra használják. A kampány egy sor videót és fotót tartalmazott, amelyek bemutatták az Airbnb közösség sokszínűségét, a #WeAreHere hashtag mellett.

A kampány hatalmas sikert aratott, több mint 7 millió megtekintést generált, és széleskörű dicséretet kapott az egységről és az inkluzivitásról szóló üzenete miatt.

A vírusmarketing kampányok 5 gyakori összetevője

A vírusmarketing-kampányok hihetetlenül hatékony eszközökké válhatnak a közönséggel kapcsolatba lépni és márkájukat népszerűsíteni kívánó vállalkozások számára. A megosztható, emlékezetes és érzelmileg rezonáló tartalmak létrehozásával a vállalatok olyan nyüzsgést hozhatnak létre, amely futótűzként terjed a közösségi médiában és azon kívül is.

Egy nagyszerű marketingkampány elkészítése készség, de nincsenek mögöttük varázsképletek. Gondoljon kedvenc vírusmarketing kampányaira – észre fogja venni, hogy néhány közös vonásuk van. Ha Ön marketingszakember, aki nagyobb közönséget szeretne elérni, tartsa szem előtt ezt az öt dolgot.

Olvasni:  Útmutató a WordPress témakeretekhez (és miért érdemes használni őket)

1. A vírusmarketing egy meghatározott közönséghez szól

A sikeres vírusmarketing-kampány kulcsa a közönség és a szükségleteik, félelmeik és fájdalompontjaik megértése. A kampánynak rezonálnia kell a közönségével, és rá kell bírnia. Elég érdekesnek kell lennie ahhoz is, hogy a nézők meg akarják osztani barátaival és családjával.

Amikor kitalálja, hogyan beszéljen a közönségéhez, használja ezeket a kérdéseket kiindulópontként.

  • Hogy gondolják?
  • Milyen kihívások várnak rájuk?
  • Hogyan segít nekik az ajánlatuk leküzdeni ezeket a kihívásokat?
  • Hol lógnak a neten?

Ha már tudja, hogy kit céloz, sokkal könnyebben kitalálhatja azt a digitális tartalomstratégiát, amellyel elérheti őket, és milyen marketingüzenetek fognak rezonálni velük.

Különféle eszközök állnak rendelkezésre, amelyek segítenek a marketingeseknek a célközönségük kutatásában, de a két legjobb eszköz a webhely és a Google Analytics. A Google Analytics által szolgáltatott adatok lehetővé teszik, hogy részletes betekintést nyerjen közönségére, például életkor, hely, nem, érdeklődési körök, nyelv stb.

Ezek az információk útmutatást nyújthatnak a marketingkampányok tervezése során, így biztosítva, hogy a közönség nagyobb valószínűséggel lép interakcióba és megossza az Ön tartalmait.

2. A vírusos marketing kampányok érzelmeket váltanak ki

A vírusos marketing kampányok rendkívül hatékonyak, ha mélyen megérinti ügyfelei érzelmeit. Ugyanezt a hatást érheti el vállalkozása számára, ha megérti a közönségét, és azt, hogy terméke vagy szolgáltatása miként jelenik meg a nézők körében.

A Dove igazi szépség vázlatok kampány éppen ezt tette. A kampány hihetetlenül megindító volt, és a képernyőn néhány pillanat alatt megérintette az érzelmek skáláját. A hirdetés megtekintése után csalódottság, bizonytalanság és magabiztosság gondolatait tapasztalhatta meg.

Minden reklámban szerepel egy személy, aki leírja a megjelenését egy olyan művésznek, aki nem láthatja őket. A művész ezután megrajzolja a portréjukat ezen részletek alapján. Miután az első portré elkészült, a művész a látottak alapján rajzol egy második portrét.

Tisztában vagyunk vele, hogy a második portré, ahol a művész megrajzolja, amit lát, sokkal szebb és valósághűbb, mint az első portré, amely az egyén saját leírása alapján készült.

Dove üzenete azt mutatja, hogy önmagunkról alkotott képünk rosszabb lehet, mint ahogy mások látnak minket. Ez az üzenet beszélgetéseket inspirált az önbecsülésről és a mindannyiunkban rejlő szépségről.

A Real Beauty Sketches-t a mai napig csaknem 180 millióan nézték meg, és ez a szám egyre növekszik, valószínűleg a relativitás és az érzelmi vonzerő miatt.

Olvasni:  5 példa a személyeskedésre a közösségi média marketingben

3. A vírusos marketingkampányok nem veszik magukat túl komolyan

2017-ben Carter Wilkerson, egy 16 éves, Renóból (Nevada) tréfásan tweetelte a Wendy’s gyorsétteremláncot, és megkérdezte, hány retweetet kell kapnia, hogy egy év ingyenes csirkeszemeket kapjon. A lánc könnyen figyelmen kívül hagyhatta volna a tweetet, de ehelyett gyorsan azt válaszolták: “18 millió”.

Carter tweetjét továbbküldték és megosztották, ami végül segített neki elérni célját. Bár csak 3 millió retweetet kapott, akkoriban a tweet lett a legtöbbször retweetelt tweet. Wendy is úgy döntött, hogy megjutalmazza erőfeszítéseit annak ellenére, hogy nem érte el a 18 milliós retweet eredeti célját.

Wendy valószínűleg nem számított arra, hogy ez a tweet bárhová is eljut, de amikor elkezdett terjedni, arra biztattak más felhasználókat, hogy segítsenek Carternek elérni a célját.

Ez a valószínűtlen vírusos marketingkampány nem hónapokkal előre történő tervezés eredménye. Ehelyett a Wendy’s pozitív figyelmet és márkaismertséget tudott kivívni azáltal, hogy szorosan figyelte közösségi csatornáit, és megragadta a pillanatot.

A fogyasztók minden nap interakcióba lépnek és megosztható tartalmakat tesznek közzé az általuk kedvelt márkákról a közösségi médiában. Vállalkozástulajdonosként közösségi meghallgatási eszközöket használhat, hogy folyamatosan tájékozódjon arról, hogy ügyfelei mit mondanak a márkáról. Soha nem tudhatod, mikor van olyan közösségi médiában megjelenő bejegyzés, amely segíthet marketinges felhajtást kelteni vállalkozásod számára.

4. A vírusos marketingkampányok szemet gyönyörködtető látványelemeket használnak

A Twitter észrevett egy olyan trendet, amikor a felhasználók a közösségi média platformot használják álmaik valóra váltásához – ezek a bejegyzések meghaladták az 59 millió tweetet.

Ezt a trendet kihasználva a Twitter kampányt indított a nagy észak-amerikai városokban “Tweet It Into Existence” néven. A Twitter olyan hírességek sikertörténeteit osztotta meg, mint Demi Lovato, Megan Thee Stallion, Issa Rae és más nagy nevek, akik nagy életcéljaikról tweeteltek. A remény az volt, hogy a felhasználók tweetelni fognak saját álmaikról, és látni fogják, hogy azok megvalósulnak. Működött.

A vírusos marketingkampányok vizuális stratégiát és szemet gyönyörködtető tervezést igényelnek. A kampánynak történetet kell mesélnie. A legjobb történetek olyan kreatív elemeket használnak, amelyek rezonálnak a közönségeddel.

Bár a Twitter a házon belüli csapatát használta a „Tweet It Into Existence” kampány végrehajtásához, érdemes lehet együttműködni egy tervezővel vagy vállalkozóval a kampány látványvilágának elkészítésében.

Olvasni:  Hogyan készítsünk webhelyet termékek értékesítéséhez: 5 lépés az e-kereskedelem megkezdéséhez

Ne feledje, hogy a marketingkampányok csak akkor terjednek el, ha egyediek, vonzóak és innovatívak. Kampányának vizuálisan és kreatívan kell megszólítania a közönséget, hogy felkeltse a figyelmét.

5. A vírusmarketing időszerű

Emlékszel a Zoom virtuális háttérversenyére? 2020 márciusában a világjárvány kezdetekor a Zoom vírusos marketingkampányt indított, amely lehetővé tette a felhasználók számára, hogy videókat vagy képeket osszák meg a Zoom virtuális háttérfunkciójával.

Ha részt vett a Virtuális Háttér Versenyen, valószínűleg soha nem látott időben érezte közösségi érzését és rugalmasságát. A kampány az aktuális események miatt volt időszerű, és figyelembe vették az otthoni távmunkások magánéletét is.

Izgalmas élménnyé tette a kilátástalannak tűnő jövőt – és az emberek izgatottan várták a havi nyereményeket és ajándékokat. A versenyen több mint 50 ezren vettek részt. A kampány elősegítette a Zoom tudatosságának terjesztését, sőt a biotermékek evangelizálását is, amikor a felhasználók megosztották a versenyt a közösségi médiában.

A Zoom virtuális háttérversenye megmutatta, hogy a Zoom releváns és tisztában van az időkkel. Azt gondolhatja, hogy a Zoom sikere a sorsolás szerencséje volt, de nem ez volt az egyetlen online találkozó szoftver. A Skype már jóval a Zoom előtt létezett.

A Zoom vírusmarketing-kampányából az a kivonat, hogy azt bármely cég elérheti, ha folyamatosan naprakészen tartja az aktuális eseményeket és előre látja az új trendeket. A Zoom könyvéből egy oldalt elfoglalhat, ha megtervez egy, az iparágához kapcsolódó ünnepi kihívást, vagy olyan marketingkampányt hoz létre, amellyel közönsége megoszthatja a közösségi médiát.

Ha maximalizálni szeretné az eladásokat, próbálja ki a Hostinger-t

Ha maximalizálni szeretné eladásait, hajtsa végre ezeket a tippeket – előfordulhat, hogy az Ön márkája az, amelyről mindenki beszél.

Nincs pontos képlet a vírustartalom előállítására. Áttekintheti, mi működött a múltban, és megpróbálhatja újra létrehozni. Végső soron ez a nagyszerű tartalom létrehozása és annak biztosítása, hogy az e-kereskedelmi webhely a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa a következő vírusos marketingkampány forgalmának kezelésében.

Győződjön meg róla, hogy webhelye készen áll a forgalmi kiugrások kezelésére – legyen szó eladásról vagy vírus terjedéséről. A Hostinger felügyelt tárhelyszolgáltatásával villámgyors sebességet és leegyszerűsített fizetést tapasztalhat még csúcsforgalom idején is.

Tekintse meg a Hostinger felügyelt WooCommerce tárhelycsomagjait a kezdéshez.

Új publikációk:

Ajánlott