A 90-es évek ikonikus indiai reklámcsengői

A 90-es évek India fellendülésének korszaka volt. Egy egyedülálló India született, ahol a régi keveredett az újjal egy példátlan gazdasági kiugrás során. Megszületett a pénzügyi piac, miközben Indiában hatalmas változások történtek a politikában.

Idővel a fogyasztói piac növekedett, miközben a médiaipar fellendült. A reklámügynökségek hamarosan a márkák fejlődésének fókuszpontjává váltak. Ki ne emlékezne reklámcsilingelésre azokból az aranykorokból?

Ha a 90-es években nőtt fel, emlékszik rá, hogy minden vasárnap a televíziójához ragasztották. Minden alkalommal, amikor a Doordarshan logó megvilágította a képernyőt, a felejthetetlen háttérzene mosolyt csalt minden arcra. Figyelve a Mahábhárata vagy Shaktimaan vagy akár egy krikettmeccs az egész családdal sokat jelentett nekünk.

De ami még inkább feltűnt, azok a hirdetések! ikonikusként dúdoltunkHumara Bajaj‘vagy’Akció ka iskolaidőben– hangzott el a képernyőnkön.

Az indiai reklám rövid története

Kezdeti szakasz: A 40-es évektől a 60-as évekig

1947-ben India szabad országgá vált. A függetlenség elértével a modernizáció gyorsan és gyorsan jött. Bár még több terméket importáltunk, a nyomtatott és a kültéri reklámokból hiányzott a kreativitás. A tényszerű információkra összpontosító reklámcsilingelések és szlogenek.

Forrás: Robbanás a múltból: Leela Chitnis a Lux első nyomtatott hirdetésében 1961-ben

A baba lépései: A 60-as évektől a 80-as évekig

A következő két évtizedben megszületett egy új India, amelyben egy olyan ország képét akartuk megjeleníteni, amely mentes a brit Rajtól. A kreativitás virágozni kezdett. A médiaházak hatékony reklámkampányokat kezdtek bevezetni olyan szlogenekkel és kifejezésekkel, amelyekkel a közönség kapcsolódott.

Olvasni:  A SoftBank segített a FirstCry-nek 220 millió dollárt összegyűjteni az indiai IPO során

Forrás: Robbanás a múltból: A duci Murphy baba a 60-as és 70-es években vált népszerűvé

A fellendülés: a 80-as évek

A 80-as években az indiai háztartásokban megszaporodtak a rádiókészülékek, és megjelentek a televíziókészülékek – mind a fekete-fehérben, mind a színesben. Az indiai reklámozás aranykora itt maradt. A reklámházak a kreativitás helyett a megfelelő marketing csatornák használatára helyezték a hangsúlyt.

Forrás: Robbanás a múltból: Az 1980-as évekbeli Nirma lány „mosóporos Nirmával” lett a leghíresebb reklámcsengő abban az évtizedben

A fellendülés: a 90-es évektől a mai napig

A legjelentősebb növekedési szakasz vitathatatlanul a 90-es években következett be. A kreativitás és a megfelelő marketing csatornák használatának ötvözését láttuk. Indiában egyre több külföldi befektetés indult, fellendült az internet korszaka, és megtörtént a liberalizáció. A reklámcsilingelés és a szlogenek általánossá váltak.

Forrás: Robbanás a múltból: Amir Khan a „Thanda Matlab Coca-Cola” kampányban, amely megdöntötte a világot

8 emlékezetes reklámcsilingelés a 90-es évekből

Valószínűleg a 90-es évek a legemlékezetesebb időszak a reklámcsilingeléshez. Merüljünk el emlékezetünk felfrissítésében az akkori idők leghíresebb hirdetési csengőivel.

1. Mentőgyűrű

Csengő: “Mentőgyűrű hai jahaan, tandrusti hai wahaan”

Kreatív ügynökség: Lowe Lintas

Az Egyesült Királyságban született Lifebuoy 1895-ben lépett be az indiai piacra. A márka akkor vezette be a higiénia fogalmát, amikor a világ még idegen volt tőle. Az 1900-as évek elején és közepén a Lifebuoy mindent megpróbált, hogy elcsábítsa a közönséget.

A 90-es évek elején rájöttek, hogy az indiai piac megváltozik, és a nők veszik át a vásárlási döntéseket a házban. Ilyenkor a csilingelés “Mentőgyűrű hai jahaan, tandrusti hai wahaan” Népszerűvé vált.

2. Ujala

Csengő: “Aaya naya Ujala, chaar boodon wala”

Kreatív ügynökség: Anjan Chatterjee helyzetei

Olvasni:  Wyze 90-es hibakód: Gyors javítás

A hazai cég – a Jyothy Laboratórium – által indított Ujala erős versenytársa volt Reckitt Benckiser Robin Blue-jával. Míg a por alakú Ujala nem tudott áttörni a piacon, a folyadék csodákat művelt.

Az indiai nőket (akik akkoriban kizárólag a férjük ruháinak mosásáért feleltek) csábító hirdetés a fehérítő szövetek könnyen használható koncepciójára összpontosított. Ajay Bhatia zeneszerzője, a dallamos Kavita Krishnamoorthy hangja.Aaya naya Ujala, chaar boodon wala” – sok szívet meghódított ez a reklámcsilingelés.

3. Menő

Csengő: “Tessék, mennydörgésemet akarom”

Kreatív ügynökség: Leo Burnett

A Thums Up 1977-ben lépett be az indiai piacra, amikor a Coca-Cola rést hagyott az ország elhagyása után. A kifejezetten fűszeres ízéről ismert Thums Up minden indiai ízlelőbimbóját megkápráztatta. Kategóriájában az első számú üdítő lett.

A Thums Up egy macsó képpel indított „I want my thunder” kampányt a 90-es években. Ez a reklámcsilingelés azonnali sikert aratott! A hirdetésben egy férfi bungee jumping látható, hogy felkapjon egy üdítősüveget.

Forrás

4. Baja Auto

Csengő: “Hamara Bajaj”

Kreatív ügynökség: Lowe Lintas

A Bajaj Auto az 1950-es évek óta gyárt autó riksákat, robogókat és motorkerékpárokat Indiában. 1989-ben a Bajaj Chetak népszerűsítésére törekedtek. Az esernyőmárka alatt bevezették a reklámcsilinget.Hamara Bajaj‘ – egy híres reklámcsilingelés.

Azt mutatta be, hogy egy indiai a kétkerekűt használja minden munkára – a helyi piacra való utazástól a nukleáris családdal való kirándulásig. A robogó mindennapi rutinjuk részévé vált, és a középosztálybeli indiánok számára a legmegfelelőbb közlekedési eszközzé vált.

5. NDDB

Csengő: “Doodh hai kell minden évszakban, piyo doodh egészséges okokból, rahoge phir fitt és finom, jeeyoge elmúlt kilencven iiiine… doodh, doodh, doodh, doodh

Olvasni:  Útmutató az indiai szabadúszó piachoz

Kreatív ügynökség: FCB Ulka

A 90-es években India nyitott piacgá vált, ahol több FMCG márka lépett be az országba. Egy váratlan versenytárs – az üdítők – váltotta fel az ősrégi tejet. A gyerekek úgy döntöttek, hogy ezt az édes, mesterséges ízesítésű szénsavas italt naponta tejjel fogyasztják.

Ekkor lépett közbe a Nemzeti Tejipari Fejlesztési Tanács. Dr. Kuriennel (az Amul mögött álló emberrel) együtt létrejött a „doodh kampány”. Rövid időn belül mindenki dúdolta adoodh doodh‘ dal. Ez lett a reklámcsilingelés, amitől a tej ismét hűvös lett.

Forrás

6. Cadbury

Csengő: “Kuch khaas hai hum sabhi mein

Kreatív ügynökség: Ogilvy & Mather

A Cadbury Dairy Milk ikonikus hirdetése egy virágos ruhás lányról, aki egy krikettállványon élvezi a csokoládét, még mindig friss az elménkben. Amint az ütő eléri a győztes futásokat, a híres csilingeléssel fut a pálya felé.kuch khaas hai zindagi mein, kuch khaas hai hum sabhi mein” szól a háttérben. Ez a csilingelés annyira népszerű volt, hogy a márka 2021-ben újraalkotta a nemek közötti csereszerepekkel.

7. Lehar Pepsi

Csengő: “Yehi hai jó választás bébi… aha!

Kreatív ügynökség: JWT

A Lehar Pepsi akkor lépett be az indiai piacra, amikor az egyetlen jól teljesítő kólamárka a Thums Up volt. A 90-es évek elején az indiai fiatalok változást kerestek a hagyományos életszínvonalhoz képest.

Ahelyett, hogy a jövőn gondolkodnának, a pillanatnak akartak élni. A csillogás és a szórakozás ötvözésével olyan jól ismert színészeket kértek fel ebben a hirdetésben, mint Amir Khan, Mahima Chaudhary és Aishwarya Rai.

Olvasni:  Hindi Hai Hum – Az indiai nyelvi táj

A reklámcsilingelés az észak-amerikai kampányon alapult, Michael J Fox főszereplésével – „Megvan a helyes, bébi, úhh!” Nem csoda, hogy azonnali sláger volt!

8. Chips bácsi

Csengő: „Csak az ajkak, szeretem a bácsi chipseket”

Kreatív ügynökség: Contract Advertising

Az Amrit Agro, az első házi készítésű márka, amely Indiában nitrogénfóliába csomagolt burgonyachipset árusít, elindította a „Bole puszta ajkak, szeretem a bácsi chipset” kampányt!

Ez a reklámcsengő sok szívet meghódított szellemes dalával. Chips bácsi egykor 70%-os piaci részesedéssel rendelkezett az indiai piacon.

Következtetés

Kétféleképpen nem lehet megállapítani, mennyire emlékezetesek voltak a 90-es évek reklámcsengői! Könnyen megjegyezhetőek voltak, feltárták az emlékek padlóját, és gyorsan hozzáadták a márka felidézésének értékét. Némelyik rövid szlogen volt, míg mások teljes értékű dalok voltak.

Időtlen, emlékezetes és kreatív – megütöttek minket. Az akkori szlogenek és hirdetések segítettek Indiában belépni a fogyasztói marketing új korszakába.

GYIK

1. Melyek a 90-es évek legkapósabb reklámcsengői?

Akció ka iskolaidőben – Akciócipők
Hamara Bajaj – Bajaj
Sabki pasand Nirma – Nirma
Nima Rose, Nima Rose, Roz Roz Nima Rose – Nima Rose
Kuch swaad hai zindagi mein – Cadbury Dairy Milk
Pan parag, pan masala, pan parag – Pan Parag
Complan fiú vagyok – Complan
Szeretlek Rasna! – Rasna
Saundarya Sabun Nirma – Nirma

2. Melyek voltak a legnagyobb reklámügynökségek Indiában a 90-es években?

Az Enterprise, a Rediffusion, az Ambience, a Trikaya, az Ogilvy és még néhányan a 90-es évek nagy indiai ügynökségei voltak.

Új publikációk:

Ajánlott