A DreamHost interjúk Anton Titovval, a PHP-jéről…

Beszélgetésben a fehéroroszországi, minszki Anton Titovval, a CIO alapítójával és társalapítójával SpiralScoutHardver/Szoftver Geek, Körülbelül 13 éves korában kezdett el dolgozni a PHP-vel, és azóta számos szoftver- és hardverprojektet készített, mint például a Spiral Framework, a RoadRunner, a Cycle ORM, a Temporal PHP SDK stb. Izgatottan várjuk Antont ma itt van velünk, miközben beszámol nekünk az utazásáról, a PHP-vel és a Laravel-lel végzett munka során szerzett tapasztalatairól, a PHP események felállításáról és még sok másról.

Shahzeb: Helló, Anton. Köszönöm, hogy időt szakított erre az interjúra. Mielőtt elkezdenénk, mit szólnál, ha mesélnél egy kicsit magadról olvasóinknak?

Anton: Sziasztok, szívesen megosztom néhány tapasztalatomat az olvasókkal. A nevem Anton Titov. Társalapítója és informatikai igazgatója (korábban CTO) vagyok a Spiral Scout szoftverfejlesztő cégnek. Az üzlet technikai oldalának nagy részét én vezetem, de a nyílt forráskódú projekteken és néhány kisállat hardverprojekten is piszkos vagyok.

Shahzeb: Szóval, mikor és hogyan kezdted el a PHP-s karriered? Van valami érdekes történet, amit megosztana az utazásával kapcsolatban? Milyen kihívásokkal kellett szembenéznie kezdetben, és hogyan oldotta meg őket?

Anton: Körülbelül 11 éves koromban kezdtem el programozni, és 13 éves koromban kezembe vettem egy PHP „oktatókönyvet”. Régen nem volt annyi információs forrás, mint manapság, így sok időt kellett olvasással töltenem. Azt hiszem, ez volt a fő kihívás ahhoz képest, hogy milyen egyszerű most az információgyűjtés. Emellett problémát jelentett a közösségek hiánya a környékemen. 16 éves korom körül építem fel az első kereskedelmi projektemet, és azóta ragaszkodom ehhez a technológiai csomaghoz. A kezdeti kihívás nagy része az volt, hogy hogyan ne lőd bele magad a lábba. Voltak eseteim a termelési adatbázis eltávolításával (oof), optimalizálással és algoritmikus munkával.

Olvasni:  DreamHost az Affiliate Meet Markt Berlinben

Shahzeb: Hogyan kezdett el érdeklődni a programozás iránt, és mi vezetett odáig, hogy megalkottad a Spiral Framework-et?

Anton: Az első projektek vanilla PHP-n készültek. Elég hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a fejlesztés folytatásához közös műszertárra van szükségem. Amikor először a CodeIgnitert néztem, nem voltam megelégedve néhány tervvel, és elkezdtem gúnyolódni a saját platformomon. Az első valódi verzió 2008 körül jelent meg, és egyes termékek még mindig használják az interneten. Később, amikor megtudtam a Symfony-t és a Laravelt, már késő volt ezekre a keretekre ugrani, hiszen akkoriban a szolgáltatáskészletük nem volt annyira előrébb, mint amivel mi rendelkeztünk.

Shahzeb: Az új funkciókkal és szolgáltatásokkal kapcsolatos döntéseit a Spiral Framework közösségétől kapott jelek vezérelték, vagy ez az Ön személyes döntése?

Anton: Mindkettő nagy része a fejlesztőktől (belső és külső) érkezett, de sokkal több az ügyfeleink üzleti igényeiből. Mivel több tucat céget szolgálunk ki, ki kellett dolgoznunk egy protokollt, hogyan lehet absztrahálni és egységesíteni a munkát mindegyikük számára. Így lépnek életbe az olyan eszközök, mint az ORM, a sablonmotor, a biztonság és a felhőalapú tárolási összetevők. Pontosan ezt tesszük az elmúlt 12 évben, csakhogy a tét nagyobb és az összetevők egyre összetettebbek.

Shahzeb: Önállóan dolgoztál rajta, vagy voltak, akik segítettek a Spiral Framework első kiadása során?

Anton: Az első 8 évben nagyjából egyedül dolgoztam a Spiral Frameworknél. Most egy négyfős RnD-csapatunk támogatja, egy dedikált PM és egy csomó külső tanácsadónk más keretrendszerekből. Jelenleg kevésbé foglalkozom az új Spiral kód kódolásával, és leginkább a magasabb szintű stratégiával és csapatmenedzsmenttel.

Olvasni:  Három WordPress téma vörös zászló, amelyekről tudnia kell

Shahzeb: Jó néhány lenyűgöző PHP-eszközt készítettél, mint például a Cycle ORM és a RoadRunner. Hogyan jutott eszedbe ilyen ötletek?

Anton: Nem mondhatom, hogy ezek az ötletek egyediek, a Swoole és a Doctrine évekig létezett a piacon, amikor elkezdtünk dolgozni rajtuk. De láttuk, hogy a PHP milyen gyorsan fejlődik, és készen állt az új kihívásokra (hosszú távú stb.). Tehát, hogy megkerüljük a meglévő könyvtárak korlátait, saját megközelítést kellett kidolgoznunk ugyanazon problémák megoldására. Szerintem jó lett a vége.

Shahzeb: Mi késztetett arra, hogy gondoljon a Cycle ORM fejlesztésére?

Anton: Sokat dolgozunk a vállalati szegmensben, ahol az adatsémák egy részét nem a fejlesztők, hanem az ügyfelek határozzák meg. Dinamikus sémákkal dolgozni a Doctrine vagy az Eloquent programban meglehetősen nehéz vagy szinte lehetetlen. Adjuk hozzá azt a vágyat, hogy a motor képes legyen rezidens memóriamodellben működni (a RAM-ból való kód kitöltése nélkül), és nem maradt más választásunk, mint újra feltalálni a kereket. A közelgő 2.0-s verzióban néhány hiányzó funkciót lefedünk, és érdekes új megközelítéseket kínálunk, amelyek megkönnyítik az ORM-integrációt a kódban. Például bármilyen gyűjteménytípust (Doctrine, Eloquent, tömbök) használhat a modelljeihez, még jobban leválasztva Önt az ORM-ről.

Shahzeb: Ön szerint melyek a főbb előnyök, amelyeket a fejlesztők a Cycle ORM és a RoadRunner eszközökből élveznek?

Anton: A Cycle ORM egy új pillantást vet arra, hogyan építhető fel a DataMapper PHP-ben. Megnéztük a Doctrine 3 mérföldköveit, de elkerültük, hogy bármit is lemásoljunk a Doctrine architektúrából. Ez a meglehetősen könnyű, furcsa és erős motorhoz vezetett, sok érdekes matematikával (körülbelül DAG).

A RoadRunner a másik oldalon jó példa arra, hogyan lehet drasztikusan javítani a stack-en, ha egy pillanatra elhagyja a komfortzónáját. Nem azt a kérdést tettük fel magunknak, hogy „meg lehet-e csinálni PHP-ben”, hanem azt, hogy „mit tegyünk, hogy működjön PHP-ben”. Ennek eredményeként van GRPC, Temporal, Queues stb.

Olvasni:  Hány ember használja a Tindert 2024-ben? (Statisztika)

Shahzeb: Mit kell tudniuk az olvasóknak mindarról, amit mostanában PHP-ben csinálsz?

Anton: Nyilvánosan még nem beszélünk róla, de a Temporal céggel együttműködve kifejlesztettünk egy új PHP-könyvtárat. Ez egy rendkívül erős motor, amely több alkalmazás rugalmas összehangolására készült. Képzelje el a szinkron és aszinkron PHP egyesítését, de automatikus hibahelyreállítással és szinte korlátlan vízszintes skálázhatósággal. Jelenleg az 1.1-es verzión dolgozunk, amely további eszközöket, tesztkeretrendszert és még sok mást fog tartalmazni.

Shahzeb: Melyik típusú webtárhelyet részesítené előnyben? Véleménye szerint milyen előnyökkel jár, ha egy webhelyet felügyelt megoldásszolgáltatón tárol a hagyományos megosztott tárhely helyett?

Anton: Munkánk során AWS stacket használunk. Összességében nem szeretünk megosztott tárhelyekkel dolgozni azok sebessége és korlátai miatt. Alkalmazásaink hatalmasak, és jelentős fürtbeállításokat igényelnek. A megosztott tárhely azonban nagyszerű lehetőség számos mérnök és vállalat számára, hogy projektjeit gond nélkül működtesse.

Shahzeb: Mi a véleménye az olyan menedzselt hosting megoldásokról, mint a DreamHost, amelyek optimalizált PHP-vermet biztosítanak a webalkalmazásaik üzembe helyezéséhez szükséges funkciókkal?

Anton: Eddig nem láttam olyan megosztott tárhelyszolgáltatót, amely támogatná a RoadRunnert. Úgy gondolom azonban, hogy ez egy fantasztikus szinergia lehet itt. Ha a fejlesztő képes egy RoadRunner-fedéssel rendelkező alkalmazást telepíteni a megosztott tárhelyre, azonnal hozzáférhet számos megoldáshoz – metrikák, sor, kV, GRPC, időbeli stb.

Shahzeb: Nagyon fontos, hogy egyensúlyba hozza a magánéletét és a szakmai életét. Mivel tölti az idejét, ha nem dolgozik?

Anton: A kutyáimmal töltök időt, videojátékozok. De szabadidőm nagy részét hardverekkel bütykölöm.

Shahzeb: Ön szerint kivel készítsünk interjút és miért?

Olvasni:  Mi az a SEO és hogyan működik?

Anton: Sergei Zuk, sokat segített az Async PHP elfogadásában, és jelenleg is részt vesz a Temporal projektben.

Shahzeb: Anton, biztos vagyok benne, hogy sokan jegyzeteltek. Biztos vagyok benne, hogy szívesen látnának egy képet a munkaállomásáról, ha megosztaná!

Anton: Biztos! Elnézést kérek egy kis káoszért, mivel egy lakásfelújítási projekt kellős közepén vagyok.

Shahzeb: Még egyszer köszönöm, Anton!

×

Szerezze meg hírlevelünket
Legyen Ön az első, aki megkapja a legújabb frissítéseket és oktatóanyagokat.

Köszönjük, hogy feliratkozott ránk!

Új publikációk:

Ajánlott