A DreamHost interjúk Mark története a PHP J-jéről…

Egészen a kanadai Torontóból, Mark Story-val, aki híres név a webfejlesztői közösségben. Mark körülbelül 15 éve kódol, és a PHP volt az első szerveroldali nyelv, amelyet használt. Amellett, hogy a cakephp fő fejlesztője, Mark jelenleg a Sentry-nél dolgozik az alkalmazások figyelésének kidolgozásán.

Shahzeb: Helló, Mark. Köszönöm, hogy időt szakított erre az interjúra. Mielőtt elkezdenénk, mesélne egy kicsit magáról, hogy olvasóink jobban megismerjék?

Szia Shahzeb. Köszönöm, hogy felkértél a részvételre. Webfejlesztő vagyok Torontóban, Ontarióban, Kanadában. A párommal, Tinával három gyermekünk van és egy kertünk. Körülbelül 15 éve foglalkozom webfejlesztéssel, és a PHP volt az első szerveroldali nyelv, amit megtanultam. Jelenleg a Sentry-nél dolgozom, és az alkalmazások figyelését építem ki.

Shahzeb: Megosztaná velünk PHP-útját? Érdekesnek találsz történetet a karrieredből? Mi volt a legnagyobb kihívás, amellyel pályafutásod elején szembesültél, és hogyan kezelted?

Ahogy korábban említettem, a PHP volt az első szerveroldali nyelv, amit megtanultam. Azt mondanám, hogy a legnagyobb kihívásom az volt, hogy bekerüljek az iparágba. A művészeti főiskola befejezése után elkezdtem kávézni, és nehezen kaptam illusztrációs megbízásokat. Ahogy telt-múlt az idő az illusztrációs bevételek hiányában, elkezdtem a webdizájn felé ágazni, és sikerrel jártam. Néhány szabadúszó tervezői munka után elkezdtem ügynökségi állásokra jelentkezni. Webtervezőként/fejlesztőként sikerült megszereznem egy kis torontói ügynökségnél. Akkoriban sokat villantak, de azt is látták, hogy a vaku készülődik. Felvettek, hogy segítsek a tervezési munkában és a HTML/CSS/JavaScript kezelésben.

Ahogy az ügynökség növekedett, az ügyfelek bonyolultabb webhelyeket akartak, amelyek egyéni munkafolyamatokat igényeltek, amelyekhez a PHP megtanulása volt szükséges. Sok kezdő PHP-fejlesztőhöz hasonlóan én is megírtam a saját homebrew keretrendszeremet. Minden projekttel nőtt a házi készítésű keretem, és nehezebb volt fenntartani. Megtanultam a nyílt forráskódú keretrendszereket, és megpróbáltam prototípusokat építeni néhányukkal.

Olvasni:  Cagematch: Drupal vs WordPress

CakePHP volt az, amelyet a legnagyobb sikerrel tudtam futni. Sikerült összeraknom egy demót a főnökömnek, és elkezdtük építeni az új alkalmazásainkat a CakePHP segítségével. Ez oda vezetett, hogy dokumentációt és javításokat készítettem a keretrendszerhez, majd fő közreműködőként bekapcsolódtam, és végül a projekt vezetője lettem.

Shahzeb: Hogyan jellemeznéd a CakePHP-t valakinek, aki még soha nem hallott róla?

A CakePHP egy keretrendszer webes alkalmazások készítéséhez PHP-ben. Kezeli az alkalmazásfejlesztés fárasztó részeit, mint például objektumorientált interfészek biztosítása kérési adatokhoz, válaszokhoz, útválasztáshoz, adatbázis-lekérdezések összeállításához és a lekérdezések eredményeinek objektumokba való hozzárendeléséhez. A CakePHP egy alkalmazásvázat és egy sor konvenciót is biztosít, így minden projekted azonos módon épül fel. Ez megkönnyíti a több projekten való munkát vagy az új csapattársak bevonását, mivel minden alkalmazás ugyanazt az elrendezést használja.

Shahzeb: Széles körű ismeretekkel rendelkezik a PHP fejlesztésről. Szeretne beszámolni olvasóinknak a legjobb PHP projektekről, amelyeken dolgozott?

A CakePHP-n túl, amely a PHP projekt, amelyre a legbüszkébb vagyok, jól futottam az XHGui-val, de mostanában nem volt rá sok időm. A tavalyi COVID-bezárások idején létrehoztam egy Docket nevű feladatlista-alkalmazást, mert szerettem volna valami újat tanulni, és olyat építeni, amit naponta használhatok és ismételgethetek. Nagyon élveztem a mellékes Stickler-CI-m megépítését is. A Stickler CI biztosítja, hogy a csapat minden egyes lehívási kérelme megfeleljen a csapat stílusútmutatójának, és gondoskodik a linterek és a kódminőségi eszközök naprakészen tartásáról. Nagyszerű volt valódi terméket építeni olyan könyvtárakkal, amelyeket nyílt forráskódúként építettem, és teljes ellenőrzést gyakorolhatok a termék- és technológiaválasztások felett.

Shahzeb: Milyen típusú webtárhelyet részesítene előnyben? Véleménye szerint milyen előnyökkel jár, ha egy webhelyet felügyelt megoldásszolgáltatón tárol a hagyományos megosztott tárhely helyett?

Olvasni:  Frissített DreamHost ártervek

A hosting preferenciáim néhány tényezőtől függenek. A projekt nagysága és a csapat tapasztalatai, akikkel együtt dolgozom, sok választást diktálnak. Rossz terv olyan tárhely-megoldást választani, amelyet a csapat nem ismer. Hasonlóképpen, ha egy nagy alkalmazáshoz olyan megoldást választ, mint a megosztott tárhely, sok átdolgozást igényel a méretezéshez.

Növelje PHP alkalmazásának sebességét 300%-kal

A DreamHost dedikált szervereket kínál SSD tárhellyel, egyéni teljesítménnyel, optimalizált veremmel és még sok mással a 300%-kal gyorsabb betöltési idő érdekében.

A felügyelt megoldásszolgáltatók jól illeszkedhetnek, ha csapata nem rendelkezik szakértelemmel a géppark közvetlen kezelésében, vagy nem akar foglalkozni a Kuberneteshez hasonló megoldások összetettségével. Nem hiszem, hogy méltányosan összehasonlíthatja a felügyelt megoldások szolgáltatóit a hagyományos megosztott tárhelyszolgáltatással. Számomra különböző piacokat céloznak meg. A hagyományos megosztott tárhely nagyszerű megoldás, ha kicsi a forgalom és költségérzékeny. A menedzselt szolgáltatók nagyobb ügyfeleket céloznak meg, akik az építési termékekre és szolgáltatásokra szeretnének összpontosítani.

Shahzeb: Mi a véleménye az olyan menedzselt hosting megoldásokról, mint a DreamHost, amelyek optimalizált PHP-vermet biztosítanak a webalkalmazásaik üzembe helyezéséhez szükséges funkciókkal?

Úgy gondolom, hogy ez egy nagyszerű módja annak, hogy a szolgáltatók további értéket nyújtsanak az ügyfeleknek. Az optimalizált PHP-verem megkönnyíti ügyfelei választási lehetőségeit és bonyolultságát. Ehelyett a vállalkozásukat és ügyfeleiket segítő problémák megoldására koncentrálhatnak.

Shahzeb: Mit keresel egy PHP gazdagépen? Véleménye szerint milyen előnyökkel jár a felhő által felügyelt tárhely használata a hagyományos megosztott tárhelyhez képest?

Olvasni:  Hatékonyan növelje az ügyfélélményt vezetői készségeivel

Én személy szerint szeretek a szerverekkel babrálni és karbantartani őket. Személyes projektjeimhez az egyszerű felhőtárolást választom, amely root hozzáférést biztosít egy virtuális géphez. Napi munkámban van egy elkötelezett műveleti csapat, amely nagyszerű munkát végez.

Shahzeb: Nagyon fontos, hogy egyensúlyba hozza a magánéletét és a szakmai életét. Mivel tölti az idejét, ha nem dolgozik?

Szeretek minden nap kimenni sétálni vagy biciklizni. Télen szeretek korcsolyázni és snowboardozni. Három gyermekem van, akik nagyon lefoglalnak. De ha már alszanak, dolgozom a nyílt forráskódú projektjeimen, játszom a Magic the Gatheringet, és új készségeket tanulok. Az elmúlt évben a mechanikus billentyűzetekről tanultam. 2021 tavaszán egyedi elrendezésű, kézi vezetékes billentyűzetet terveztem és építettem. Ezen a nyáron és ősszel tanultam néhány elektrotechnikát, és terveztem egy PCB-t az egyéni elrendezésemhez. Remélem sikerül összeszerelni néhány táblát ezen a télen.

Shahzeb: Ön szerint kivel kellene interjút készítenünk és miért?

Ha még nem beszéltél Ben Ramsey-vel, ő nagyszerű. Ő volt a PHP 8.1 kiadásmenedzsere, és számos nagyszerű csomagot karbantart. Azt is javaslom, hogy beszéljen Anna Filinával. Korábban ő szervezte a Confoo-t, és fantasztikus előadó és oktató.

Shahzeb: Mark, biztos vagyok benne, hogy sokan jegyzeteltek. Biztos vagyok benne, hogy szívesen látnának egy képet a munkaállomásáról, ha megosztaná!

×

Szerezze meg hírlevelünket
Legyen Ön az első, aki megkapja a legújabb frissítéseket és oktatóanyagokat.

Köszönjük, hogy feliratkozott ránk!

Új publikációk:

Ajánlott