A fekete péntek története: eredetétől a modernkori vásárlási őrületig

Minden évben, amikor az amerikai hálaadás ünnepsége véget ér, a nemzet a „fekete péntekre”, az éves vásárlási extravagánsra készül. Ezt a napot, amely a hálaadás másnapján érkezik, elképesztő akciókkal, hosszadalmas összeállításokkal és izgatott ügyfelekkel hozták összefüggésbe, akik a legjobb ajánlatokat keresik. De hogyan jött létre a Fekete Péntek, és mi áll ennek a mára világszerte elterjedt vásárlási jelenségnek a hátterében?

világ

A Black Friday eredete

A „fekete péntek” kifejezésnek több eredete is van, a kifejezés legkorábbi használata a 19. századból származik. Egy népszerű elmélet szerint a név egy 1869-es pénzügyi válságból ered, amikor az Egyesült Államok aranypiaca összeomlott. Ezt a napot „fekete pénteknek” nevezték az összeomlást követő súlyos gazdasági visszaesés miatt. Ez a kifejezés azonban kevéssé kapcsolódik a modern vásárlási ünnephez.

A Black Friday, mint vásárlási esemény szélesebb körben elfogadott eredete a 20. század közepéből származik, és Philadelphia városára fókuszál. Az 1950-es években a philadelphiai rendőrök és buszsofőrök a „fekete péntek” kifejezést kezdték használni a hálaadás utáni kaotikus és zsúfolt forgalom leírására. A külvárosi vásárlók beáramlása a városba hatalmas forgalmi dugókat és a kiskereskedelmi tevékenység felfutását idézte elő, ami ehhez a leíró kifejezéshez vezetett.

A Philadelphiai Rendőrkapitányságnak nem tetszett ez a nem hivatalos név, mivel komor képet festett a napról. Éppen ellenkezőleg, a kiskereskedők felkarolták ezt, és lehetőséget láttak az eladások növelésére a karácsonyi szezonban. A „fekete péntek” kifejezés az idők során kezdett pozitív jelentéssel bírni, és most a karácsonyi vásárlási szezon kezdetét jelenti.

Olvasni:  A közösségi média használata kisvállalkozások számára

A Macy hálaadás napi felvonulása

Az egyik jelentős esemény, amely hozzájárult a Fekete Péntek felemelkedéséhez, az Macy hálaadás napi felvonulása. Ezt az ikonikus eseményt, amelyre először 1924-ben került sor, a Macy’s áruházlánc hozta létre az ünnepi szezon megünneplésére. A felvonulás, amely hatalmas héliumból készült úszókat és léggömböket hozott New Yorkba, nem hivatalosan elindította a karácsonyi bevásárlási szezont. Emiatt a kereskedők már tudják, hogy a hálaadás napját követő nap elengedhetetlen ahhoz, hogy exkluzív ajánlatokat és kedvezményeket kínáljanak, hogy kihasználhassák a vásárlók számának megugrását.

A Black Friday evolúciója

A ma ismert fekete péntek a 20. század második felében kezdett kialakulni. A kiskereskedők felismerve a nagy nyereség lehetőségét, korán elkezdték megnyitni üzleteiket, és mély kedvezményeket kínáltak a vásárlók vonzására. Az ajtókereső akciók koncepciója – a korlátozott idejű, mélyen leárazott termékek, amelyek arra ösztönzik az embereket, hogy az üzleteken kívüli sorba álljanak – a Black Friday egyik fő elemévé vált.

A kiskereskedelmi szektor volt a fő tényező abban, hogy a Black Friday a mai masszív vásárlási esemény lett. Az üzletek már hetekkel korábban meghirdették Black Friday akcióikat, és néhányan még éjfélkor is kinyitották kapuikat, hogy a vásárlók előnyben részesítsék az ünnepi vásárlási szezont. Felerősödött a verseny a kereskedők között, hogy túlszárnyalják egymást a legnagyobb kedvezményekkel és a legcsábítóbb ajánlatokkal, ami a fekete pénteket meghatározó modern vásárlási őrülethez vezetett.

A digitális forradalom

A 21. században a Black Friday jelentős átalakuláson ment keresztül a megjelenésével online vásárlás. A Cyber ​​Monday, a Black Friday online megfelelőjének népszerűsége és az e-kereskedelem növekedése új fordulatot adott a karácsonyi vásárlási szezonnak. A kiskereskedők elkezdték kiterjeszteni Black Friday ajánlataikat az internetre, lehetővé téve a vásárlók számára, hogy otthonuk kényelméből vegyenek részt az őrületben.

Olvasni:  WordPress témák helyi vállalkozások számára

A Black Friday dinamikája jelentősen megváltozott a mobiltelefonok megjelenésével. Néhány kattintással a képernyőn a fogyasztók összehasonlíthatják az árakat, elolvashatják a véleményeket, és könnyebben vásárolhatnak a mobilalkalmazásoknak és az online vásárlási platformoknak köszönhetően. Ez az eltolódás a fizikai boltok jelentőségének csökkenéséhez vezetett, és a „fekete pénteki fáradtság” kezdett kialakulni, amikor az emberek elkezdték megkérdőjelezni, hogy a kora reggeli rohanás megéri-e a fáradságot.

Fekete péntek a világ körül

Míg a Black Friday az Egyesült Államokból indult ki, azóta a világ más országaiban is elterjedt. Az olyan országokban, mint Kanada, az Egyesült Királyság és Ausztrália, a Black Friday jelentős vásárlási eseménnyé vált, annak ellenére, hogy ezek a nemzetek nem ünneplik a hálaadás napját. A kereskedők sikeresen exportálták a Black Friday koncepcióját, meggyőzve a fogyasztókat arról, hogy ez kiváló alkalom az ünnepi ajánlatok és kedvezmények megszerzésére.

Egyes helyeken a Black Friday másképp alakult, a kiskereskedők meghosszabbított értékesítési eseményeket kínálnak, vagy a vásárlási ünnepet átcímkézték, hogy jobban megfeleljenek a helyi hagyományoknak. Például az Egyesült Királyságban a fekete pénteket gyakran a leárazott elektronikai cikkek miatti kaotikus bolti verekedésekkel társítják, ami az elmúlt években az online vásárlásra helyezte a hangsúlyt. Ezzel szemben Kínában a november 11-én (11/11) ünnepelt „Szinglik nap” koncepciója a világ legnagyobb online vásárlási eseményévé vált, amelyet az Alibaba e-kereskedelmi óriás vezérel.

A fekete péntek sötét oldala

Noha a Black Friday sok vásárló számára izgalmas nap, az évek során kritikát is kapott. A hosszú sorok, a túlzsúfolt üzletek és a néha rakoncátlan viselkedés biztonsági aggályokat vet fel. Egyes esetekben a legjobb ajánlatok keresése sérülésekhez, sőt halálos áldozatokhoz is vezetett, mivel a vásárlókat elkapta a nap őrülete.

Olvasni:  20 módszer, hogy üzletét felkészítse a fekete péntekre

Ezenkívül a kiskereskedelmi dolgozókra nehezedő nyomás, akiknek gyakran magán a hálaadás napján kell dolgozniuk, vitákat váltott ki a munkavállalók jogairól és a fogyasztói szokások behatolásáról az ünnepre. Egyes kiskereskedők válaszul zárva maradnak a hálaadás napján, vagy felajánlották az alkalmazottaknak, hogy családjukkal töltsék az ünnepet.

Black Friday akció jele

Mysterium VPN Black Friday

Az elmúlt években az online vásárlás egyre elterjedtebbé vált az ünnepi szezonban, az online biztonság jelentősége megnőtt. Az online tranzakciók számának növekedésével a személyes és pénzügyi adatok védelme kiemelt fontosságúvá vált. Mivel a Black Friday ajánlatok online vonzzák a vásárlókat, internetkapcsolataik biztonságának biztosítása elengedhetetlen.

A Mysterium VPN, a VPN-szolgáltatások vezető szolgáltatója felismeri az online biztonság jelentőségét a Black Friday idején és a teljes ünnepi vásárlási szezonban. A kedvezményekkel Mysterium VPN Black Friday Ez egy kiváló alkalom, hogy fontolja meg a VPN-be (virtuális magánhálózat) való befektetést, hogy megvédje online tevékenységeit és adatait. Amikor online vásárol, a VPN titkosíthatja a kapcsolatot, ami megnehezíti a hackerek és a kiberbűnözők számára az Ön pénzügyi és személyes adatainak lehallgatását.

Zárásképpen a Black Friday története egy érdekes történet, amely bemutatja, hogy a kiskereskedelem, a technológia és a fogyasztás hogyan változik az idők során. A forgalmi torlódások leírására szolgáló szerény kezdetektől a globális vásárlási jelenséggé való átalakulásáig a Black Friday jelentős változásokon ment keresztül. Még ha ma még mindig az akciókról és kedvezményekről szól, fontos észben tartani, hogy mennyire fontos az internet biztonsága, különösen a karácsonyi vásárlási szezonban. Az e-kereskedelem térnyerésével és az online fenyegetések állandóan jelenlévő kockázataival egy olyan VPN-be való befektetés, mint a Mysterium VPN, további védelmet nyújthat, miközben a fekete pénteken és azon túl is navigál a digitális tájon.

Olvasni:  A legjobb strukturált adatok tesztelési eszközei

Új publikációk:

Ajánlott