A kisvállalkozások leggyakoribb kiberbiztonsági hibái

Mivel a kiberbiztonság minden szervezet számára elsődleges prioritássá válik, mérettől függetlenül, a kisvállalkozások a korlátozott erőforrások és tudás miatt gyakran válnak védtelenné a kibertámadásokkal szemben. A hackerek ezeket a vállalkozásokat vonzó lehetőségként célozzák a gyengeségek kihasználására és a kritikus adatok ellopására. Működésük és fogyasztói tájékoztatásuk védelme érdekében a kisvállalatoknak ébernek kell lenniük a gyakori kiberbiztonsági baklövésekkel szemben, és meg kell tenniük a megfelelő óvintézkedéseket. Itt segíthetnek az olyan eszközök, mint a VPN. Például, ExpressVPN jó választás lehet kisvállalkozások számára, mivel könnyen telepíthető és használható, és a felhasználóknak nem kell széles körű ismeretekkel rendelkezniük a technológiáról a megfelelő használathoz. A VPN technológia és a cikkben felvázolt alábbi gyakorlatok kihasználásával a vállalatok megerősíthetik kiberbiztonsági védelmüket, biztonságosabb online interakciókat biztosítva, és megvédhetik az érzékeny adatokat az esetleges jogsértésektől.

Mi az a vpn

 1. A rendszeres szoftverfrissítések figyelmen kívül hagyása

A kis szervezetek által elkövetett egyik leggyakoribb kiberbiztonsági baklövés az, hogy elfelejtik frissítsék a szoftverüket rendszeresen. Az operációs rendszerek, a szoftverek és az elavult biztonsági frissítések jelentős sebezhetőségeket generálnak, amelyeket a hackerek könnyen kihasználhatnak. A kiberbűnözők stratégiái folyamatosan fejlődnek, ezért a cégeknek előrébb kell maradniuk, biztosítva, hogy minden szoftver naprakész legyen a lehetséges biztonsági hibák kiküszöbölése érdekében.

 1. Gyenge jelszókezelés

A gyenge jelszavak továbbra is problémát jelentenek a vállalati szektorban. Sok kis cég továbbra is alapértelmezett jelszavakat vagy könnyen kitalálható jelszókombinációkat használ. Ösztönözze a személyzetet, hogy erős jelszavakat használjanak, amelyek nagy- és kisbetűket, számokat és szimbólumokat tartalmaznak a biztonság javítása érdekében. Megbízható jelszókezelő használata, mint pl 1 Jelszó extra védelmet biztosít, és megnehezíti a jogosulatlan felek hozzáférését az érzékeny adatokhoz.

 1. Az alkalmazottak képzésének hiánya
Olvasni:  A legjobb digitális marketingeszközök kisvállalkozások számára

Az emberi hiba a kiberbiztonság megsértésének leggyakoribb forrása. A kis cégek gyakran nem biztosítanak megfelelő kiberbiztonsági képzést alkalmazottaiknak. A személyzet dolgozói akaratlanul is veszélyeknek teszik ki a szervezetet, ha nincsenek tisztában a lehetséges veszélyekkel és a biztonságos internetezési szokásokkal. Az adathalász sémákról, a social engineeringről és az alapvető biztonsági eljárásokról szóló rendszeres képzések elengedhetetlenek a szervezeten belüli biztonsági kultúra kialakításához.

 1. Nincs elegendő adatmentés

Egyre szaporodnak a kibertámadások, amelyek során a tolvajok titkosítják egy cég adatait, és díjat követelnek azok kiadásáért. A kis cégek gyakran az ilyen támadások célpontjaivá válnak, mivel nem rendelkeznek megfelelő adatmentési intézkedésekkel. Lényeges adatok biztonsági mentése a széfena rendszeres külső tárolás segít elkerülni a veszteségeket és csökkenti a zsarolóvírus-támadások súlyosságát.

 1. Nincs tűzfal vagy vírusvédelem

Azok a kis cégek, amelyek nem rendelkeznek erős tűzfallal és naprakész vírusirtó szoftverrel, gyakorlatilag tárva-nyitva hagyják digitális kapuikat a kibertámadások előtt. Egy megbízható tűzfal figyeli és szabályozza a bejövő és kimenő hálózati forgalmat, míg a víruskereső szoftverek észlelik és kiküszöbölik a káros rosszindulatú programokat. Az e biztonsági intézkedésekbe való befektetés kritikus fontosságú a jó kibervédelem szempontjából.

 1. Kilátás a mobileszközök biztonságára

A mobileszközök üzleti célú használatának növekedésével a kisvállalkozásoknak oda kell figyelniük a mobilbiztonságra. Az alkalmazottak érzékeny adatokat tárolhatnak okostelefonjaikon vagy táblagépeiken, így lopásra vagy feltörésre hajlamosak lehetnek. A titkosítás, a jelkódok és a távoli törlési lehetőségek mobileszközökön történő megvalósítása segíthet megóvni a kritikus információkat.

 1. Túl sok információ megosztása az interneten

Sok kisvállalkozás lelkesen foglalkozik a közösségi médiával, és megosztja működésének különböző aspektusait online. A túl sok információ nyilvánosságra hozatala azonban veszélyes lehet. A kiberbűnözők ezeket az információkat felhasználhatják célzott támadások, adathalász csalások vagy társadalmi manipulációs kísérletek indítására. Ösztönözze az óvatos megosztást, és tájékoztassa az alkalmazottakat az online túlzott megosztás kockázatairól.

 1. A fizikai biztonság figyelmen kívül hagyása
Olvasni:  4 fajta marketing e-mail kisvállalkozások számára

Bár a digitális biztonság elengedhetetlen, a kisvállalkozások nem feledkezhetnek meg a fizikai biztonságról. A bizalmas dokumentumok nyilvános látása, a szerverek biztonságának elmulasztása vagy az érzékeny területekhez való hozzáférés korlátozásának elmulasztása adatszivárgáshoz és jogosulatlan hozzáféréshez vezethet. A fizikai biztonsági intézkedéseknek ki kell egészíteniük a digitális biztonsági erőfeszítéseket.

 1. Nem rendelkezünk incidens-reagálási tervvel

A megelőző intézkedések ellenére a kisvállalkozások továbbra is találkozhatnak biztonsági incidensekkel. Egy jól meghatározott incidensreagálási tervvel esetleg hatékonyan tudják kezelni ezeket a helyzeteket. Egy világos protokoll kidolgozása az adatszivárgásokra vagy számítógépes támadásokra való reagáláshoz jelentősen csökkentheti a károkat és megkönnyítheti a helyreállítást.

 1. A professzionális biztonsági szolgáltatások elkerülése

A kisvállalkozások szükségtelen költségnek tekinthetik a professzionális kiberbiztonsági szolgáltatásokat. A jó hírű kiberbiztonsági cégekkel való együttműködés azonban felbecsülhetetlen értékűnek bizonyulhat működésük megőrzésében. Ezek a szakértők sebezhetőségi felméréseket végezhetnek, folyamatos nyomon követést biztosítanak, és betekintést nyújtanak a vállalat védelmének megerősítéséhez.

 1. A megfelelőség és az előírások figyelmen kívül hagyása

Sok kisvállalkozásra az adatvédelemre és a kiberbiztonságra vonatkozó iparág-specifikus szabályozások vonatkoznak. Ezen megfelelési követelmények figyelmen kívül hagyása súlyos következményekkel járhat, beleértve a tetemes bírságot és a hírnév károsodását. A kisvállalkozásoknak naprakésznek kell lenniük a vonatkozó szabályozásokkal kapcsolatban, és biztosítaniuk kell, hogy kiberbiztonsági intézkedéseik összhangban legyenek az előírt szabványokkal.

 1. Nem korlátozza az alkalmazottak hozzáférését

Fontos, hogy a kisvállalkozások korlátozzák a hozzáférést az érzékeny információkhoz a munkakörök alapján, de ezt néha figyelmen kívül lehet hagyni. Az alkalmazottak túlzott kiváltságai növelhetik a bennfentes fenyegetések kockázatát. A legkevesebb privilégium kódexének elfogadása garantálja, hogy a munkatársak csak a munkakörükhöz szükséges adatokra rendelkezzenek engedéllyel, minimalizálva ezzel a lehetséges kockázatokat.

Laptop

Következtetés

A kisvállalkozásoknak komolyan kell venniük a kiberbiztonságot a mai, egyre inkább digitálissá váló környezetben. A fent említett gyakori hibák megértésével és elkerülésével jobban megvédhetik magukat a kiberfenyegetésekkel szemben. A robusztus biztonsági intézkedésekbe való befektetés, az alkalmazottak oktatása és a folyamatosan fejlődő fenyegetésekkel szembeni proaktív tartás segít a kisvállalkozásoknak erős kiberbiztonsági alapot építeni, és hosszú távon garantálni fogja folyamatos sikerüket. A kiberbiztonság prioritása kulcsfontosságú az érzékeny adatok védelmében, az ügyfelek bizalmának megőrzésében és a vállalat hírnevének megőrzésében az egyre inkább összekapcsolódó világban.

Olvasni:  Mi az a Redis gyorsítótár?

Új publikációk:

Ajánlott