A különbség a domain és az üzleti webhelyek tárhelye között

A kis webhelyektől a nagy forgalmú e-kereskedelmi üzletekig, az online vállalkozás indítása lehetetlen domain és tárhely vásárlása nélkül. Ha még nem ismeri a webhelyek üzemeltetését, a megfelelő domain név és webtárhely-terv kiválasztása kihívást jelenthet.

Ebben az átfogó útmutatóban megvitatjuk a különbséget a domain és a webtárhely között, valamint azt, hogy miként válasszuk ki a legjobb lehetőségeket, amelyek hosszú távon sikeressé teszik webhelyét.

Mi az a domain?

Felmerülhet a kérdés: „Mi az a hosting domain név?” Noha bonyolultan kapcsolódik egymáshoz, a webhely domainje és tárhelye két különböző dolog.

Az Ön domainje vagy domain neve vállalkozása egyedi azonosítója a globális hálózaton. Ez az a digitális cím, amelyet beír a böngészőbe a webhely megnyitásához.

A domain név szerkezete

A domain név általában két részből áll: egy felső szintű tartományból (TLD) és egy második szintű tartományból.

A TLD, más néven domain név kiterjesztés, a domain név egyetlen része, amelyet a webhelyek megoszthatnak. Több mint 1500 különböző domain-kiterjesztés áll rendelkezésre, és a Internet Corporation for Asigned Names and Numbers (ICANN) jóváhagyja az új TLD-ket.

A második szintű domain az online vállalkozásának választott egyedi név.

Felesleges felhasználások nexcess.net elsődleges domain névként, ahol felesleges a második szintű tartomány, és .háló a TLD.

A domain nevek típusai

Íme a domain nevek három fő típusa:

 • Elsődleges domain: A fő domain név, amely egy egyedi második szintű domainből és egy domain kiterjesztésből áll, az Ön vállalkozásának fő címe az interneten.
 • Aldomain: Ezt úgy konfigurálhatja, hogy „előtagot” ad az elsődleges domain nevéhez. Például, my.nexcess.net egy aldomain, amely lehetővé teszi a Hostinger ügyfelei számára, hogy hozzáférjenek ügyfélportáljukhoz.
 • Parkolt domain: Ez a fő domainnév álneve, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy ugyanazt a tartalmat töltsék be két vagy több különböző cím használatával. Például, nexcess.com egy álneve nexcess.net. A parkolt domainek átirányíthatók az elsődleges domainre, vagy a böngésző címsorában maradhatnak a kért tartalom betöltésekor.
Olvasni:  4 módszer a SEO stratégiája gyors újjáélesztésére és az online sikerre

Hogyan vásárolhat domain nevet és költségeit

Íme a domain név vásárlásakor követendő fő lépések:

Válasszon egy domain nevet

Kezdje azzal, hogy válasszon egy domain nevet, amely képviseli márkáját vagy célját. Legyen rövid, fülbemászó és könnyen felidézhető. Ne feledje, hogy a regisztráció után nem módosíthatja a domain nevét.

Ellenőrizze a domain név elérhetőségét

Mielőtt elkötelezné magát egy adott domain név mellett, ellenőrizze, hogy az elérhető-e. A népszerű domain nevek általában gyorsan elterjednek. Ha az előnyben részesített név már foglalt, ki kell találnia egy másikat.

Használja a Hostinger domainnév-ellenőrzőt az elérhetőség megerősítéséhez, és szerezzen be nagyszerű alternatívákat, ha a kívánt domain már foglalt.

Válasszon regisztrátort

A domain regisztrátor egy harmadik fél cég, amely domain név regisztrációs szolgáltatásokat kínál. Az ICANN fenntartja a akkreditált anyakönyvvezetők listája amelyek megfelelnek a szervezet szigorú szabványainak, és felkínálják a választható TLD-k listáját.

Regisztrátor kiválasztásakor ne csak az árra koncentráljon. Ügyeljen más tényezőkre is, például az ügyfélszolgálatra. Például, ha regisztrálja domain nevét a Hostinger-nél, a hét minden napján 24 órában elérhető ügyfélszolgálat garantált.

Ezen a ponton érdemes átgondolni a tárhelyigényeit is. A domain és a tárhely együttes vásárlása általában nagyszerű ötlet, mivel lehetővé teszi, hogy egyetlen portálról kezelje az online vállalkozás működtetésének minden technikai vonatkozását.

Vásárolja meg és regisztrálja domain nevét

Miután kiválasztotta a domain nevet, és eldöntötte, hogy melyik regisztrátortól szeretné megvásárolni, csak el kell küldenie megrendelését, és megadnia néhány további információt a domain tulajdonjogának igazolásához.

A domain regisztráció ára általában 2 és 25 dollár között mozog, a TLD-től függően. A domain regisztrációját követően általában egy évig használhatja. Ezt követően meg kell újítania a domain nevét, bár egyes regisztrátorok öt vagy több éves megújítási időszakot is engedélyeznek.

Domain név rendszer

Valószínűleg hallott már róla, de mi is az a Domain Name System (DNS) pontosan? A DNS megértése lehetővé teszi, hogy jobban megértse a különbséget a tárhely és a domain nevek között.

A DNS lényegében az a hely, ahol a domain nevek és a tárhely metszi egymást. Az internet globális infrastruktúrájának fontos része, amely segít a domain név IP-címhez való hozzárendelésében. A DNS az internet címjegyzékeként működik, amely lehetővé teszi egy webes erőforrás címének gyors megtalálását.

A webhely DNS-ének konfigurálása azt jelenti, hogy a domaint – az emberek által jobban érzékelhető címet – egy IP-címre kell irányítani, amely számok sorozata, amelyet jobban megért az internetet alkotó csatlakoztatott eszközök hálózata.

Olvasni:  Bejelentették az Apple iMac 24 hüvelykes és iPad Pro 2024-et

Mi az a hosting?

A tárhely egy módja annak, hogy webhelyét elérhetővé tegye a világhálón egy külső szervezet – webtárhely-szolgáltató – által kínált szervererőforrások használatával.

A különbség a tárhely és a domain között az, hogy a tárhely szolgáltatás lehetővé teszi a webhely látogatóinak, hogy lássák az Ön tartalmát, amikor a böngésző címsorába helyezik a domain nevét. A DNS leképezi webhelye domainnevét a webhely tartalmát tároló szerver IP-címére.

Nehéz eldönteni, hogy mi a tartománygazda legfontosabb szempontja. A tárhely minőségét a webtárhely-szolgáltató, a választott tárhely típusa és a pontos terv határozza meg. Tekintsük át az egyes összetevőket, hogy megértsük, hogyan válasszuk ki a legjobb megoldást a mai telített piacon.

A különböző típusú web hosting

A választott tárhely típusa határozza meg a nyújtott szolgáltatásokat, a támogatás terjedelmét és a webhely által elérhető szervererőforrások mennyiségét.

Felügyelt vs. nem menedzselt hosting

A webtárhely-terveket általában két fő kategóriába sorolják: kezelt és nem menedzselt. Röviden, a menedzselt hosting azt jelenti, hogy a tárhelyszolgáltató rendszergazdái csapata gondoskodik az összes technikai szempontról. Másrészt a nem menedzselt tárhely jelentősen korlátozza a támogatás hatókörét, így Önnek kell konfigurálnia és karbantartania a hosting infrastruktúrát.

Felügyelt WordPress tárhely

A felügyelt WordPress tárhelytervnek köszönhetően a kiszolgálói infrastruktúra teljes mértékben optimalizálva van a WordPressre épülő dinamikus webhelyek futtatására a jobb teljesítmény és biztonság érdekében. Ezek a tervek általában tartalmazzák az iparágvezető prémium WordPress bővítmények elérését. Ezen túlmenően a támogatási csapatban gyakran szerepelnek WordPress-szakértők, akik segítenek az esetlegesen felmerülő platform-specifikus problémák megoldásában.

Weboldal készítők

A kiváló minőségű webtárhely gyakran olyan webhely-készítőt biztosít, amely egyszerűvé és intuitívá teszi a webhelykészítés folyamatát. A mellékelt egyedi integrációk és optimalizálások révén webhelye néhány kattintással üzembe helyezhető, és nincs szükség tervezési ismeretekre vagy kódra.

Ha egy webhelykészítőt is tartalmaz a tárhelytervben, az különösen előnyös lehet, ha e-kereskedelmi webhelyet kíván létrehozni. Ennek az az oka, hogy a nyílt forráskódú platformokkal, például a WooCommerce-vel vagy a Magentoval való munka bonyolult lehet a kezdők számára a webhelykészítésben.

Megosztott tárhely

A megosztott tárhely egy kiszolgáló erőforrásainak több webhely közötti megosztásának módja, szigorú korlátozásokkal a folyamatok számára, a lemezterületre és a memóriára vonatkozóan. A megosztott tárhely nagyon megfizethető, és ideális megoldás lehet kezdőknek.

A megosztott tárhelyszolgáltatás azonban több biztonsági problémát okozhat, mint más lehetőségek. Ez gyakori leállásokat is eredményezhet, például amikor a szerverén lévő más webhelyek extra forgalmat látnak.

Olvasni:  Közösségi média ügyvédi irodák számára: 10 bevált gyakorlat

Cloud hosting

A felhőtárhely a megosztott tárhely alternatívája, amely igény szerinti szervererőforrás-allokációt biztosít a jobb teljesítmény és méretezhetőség érdekében. Több szerver hosting erőforrásainak kombinálásával jelentősen csökkentheti az állásidő lehetőségét, még forgalomnövekedés esetén is.

A Cloud hosting kiváló lehetőség minden típusú webhelyhez, méretétől és összetettségétől függetlenül, különösen a modern tartalomkezelő rendszerekre (CMS) épülők esetében.

VPS és dedikált hosting

A VPS és a dedikált tárhelytervek nagyszerű lehetőségek, ha nagyobb szabadságot és irányítást szeretne a szerver infrastruktúrája felett. Megkerülik a megosztott tárhely korlátait, és gyökérszintű hozzáférést kínálnak a termelési környezet jobb szabályozása érdekében.

Tárhely vásárlás és költségek

A webtárhely vásárlásának első lépése az Ön igényeinek leginkább megfelelő típus meghatározása.

Ezután állítsa össze a legjobb webtárhely-szolgáltatók listáját, akik az Ön által ideálisnak minősített tárhelytípust kínálják. Mindegyik tárhelytípushoz általában változatos tervek tartoznak, amelyek gyakran a szolgáltatásokon és az erőforrások korlátján alapulnak. Hasonlítsa össze a különböző szolgáltatók több tervet, hogy megtalálja az Ön igényeinek és költségvetésének leginkább megfelelőt.

Miután megállapodott a szolgáltatónál és a tervnél, a következő lépés a fiók létrehozása. A vásárlás befejezéséhez adja meg a szükséges személyes vagy üzleti adatokat, valamint fizetési adatait.

A vásárlás után a szolgáltató elvezeti Önt a vezérlőpult eléréséhez, amely az a virtuális felület, amelyet webhelye szervereinek, fájljainak és egyéb funkcióinak kezelésére fog használni.

Tárhelyköltségek

A webtárhely költsége a tárhely típusától és a kínált szolgáltatásoktól függően változik. A különböző szolgáltatók is eltérő díjakat számítanak fel. Íme az átlagos ártartomány a különböző típusú hostingokhoz jelenleg:

Megosztott tárhely: $3-15 havonta

 • Felügyelt WordPress tárhely: $10-450 havonta
 • VPS hosting: $5-100 havonta
 • Cloud hosting: $50-900 havonta
 • Dedikált tárhely: $100-750+ havonta

Domain vásárlás és hosting együtt

A legtöbb webtárhely-szolgáltató domain regisztrációs szolgáltatásokat is kínál, gyakran viszonteladóként más domainregisztrátorok számára. A domain és a tárhely együttes vásárlása kiváló módja annak, hogy központosítsa domainregisztrációs és webhelykezelési műveleteit.

Miért érdemes együtt vásárolni a domaint és a tárhelyet?

Íme néhány előnye ennek a megközelítésnek:

 • Tárhelykedvezmények: Sok webtárhely-szolgáltató kínál kedvezményeket, ha egy csomagban vásárol egy domaint és tárhelyet. Ezenkívül egyes tárhelycsomagok ingyenes domain nevet is tartalmaznak a regisztráció után.
 • Egy menedzsment portál: A webtárhely-szolgáltatók lehetővé teszik az összes domainregisztrációs kezelési feladat elvégzését ugyanazon a felületen, amelyet a tárhelyfiók kezeléséhez használ. Így elkerülheti, hogy két külön rendszerbe kelljen bejelentkeznie.
 • A támogatás egységes megközelítése: Ha együtt vásárol egy domaint és tárhelyet, akkor ugyanaz a webtárhely-támogatási csapat segít Önnek minden feladatban, beleértve a domain megújítását és a DNS-konfigurációt is. Ezenkívül képesek lesznek bejelentkezni a tárhely portálra az Ön nevében, és elvégezni a szükséges műveleteket.
Olvasni:  Hogyan helyezzünk el hirdetéseket bejegyzésekbe és oldalakba a WordPressben

Hogyan találjuk meg a megfelelő domaint és tárhelyszolgáltatót

A megfelelő domain és tárhelyszolgáltató kiválasztása inkább művészet, mint tudomány. A legjobb választáshoz vegye figyelembe a következő tényezőket:

 • Hírnév: Szilárd hírneve van a cégnek az iparágban?
 • A tárhely és a domain árának átláthatósága: Vannak rejtett díjak? A tárhely- és domainszolgáltatások megújítási ára lényegesen magasabb, mint a bevezető ár?
 • Domain adatvédelem: Kínál domain adatvédelmi/védelmi szolgáltatásokat?
 • Vevőszolgálat: 24 órás ügyfélszolgálatot kínál? Milyen csatornák érhetők el (pl. telefon, chat és e-mail)?
 • Átviteli szabályzatok: Mik a domain átruházás feltételei?
 • Üzemidő garancia: Mi a szolgáltató rendelkezésre állási garanciája? Ideális esetben a 99,99%-os vagy magasabb üzemidőt keresse.
 • Biztonsági mentési szolgáltatások: Biztosít vagy tartalmaz biztonsági mentési szolgáltatásokat? Milyen gyakran történik biztonsági mentés?
 • CMS integráció: Ha egy adott CMS (például WordPress) használatát tervezi, a szolgáltató kínál egyszerű integrációt?
 • Biztonság: Mik a biztonsági protokolljai? Kínál olyan funkciókat, mint az elosztott szolgáltatásmegtagadási (DDoS) védelem, a tűzfalak és a Secure Sockets Layer (SSL) tanúsítványok?
 • Skálázhatóság: Mérhetőek-e a tervek a jövőbeli növekedés szempontjából?

Domain kontra webtárhely: Gyakran ismételt kérdések

Íme a válaszok a domainvásárlással és a tárhelyszolgáltatással kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre.

Megvásárolhatom külön a domainemet és a tárhelyemet?

Igen, teljesen külön vásárolhat domaint és tárhelyet. A webtárhely-szolgáltatónak nem feltétlenül kell az a regisztrátor, amelytől domain nevet vásárol.

Átvihetem a domain nevemet, miután megvettem?

Igen, átviheti domain nevét egy másik regisztrátorhoz. A domain átruházása a domain név megvásárlása után 60 nappal válik elérhetővé. A domain név átvitele automatikusan megújítja azt egy évre, ami azt jelenti, hogy fizetnie kell a megújítási díjat.

Áthelyezhetem a tárhelyemet új domain névre?

Igen, módosíthatja webhelye domain nevét, de az új domain nevet külön kell regisztrálni. A domain név megvásárlása és regisztrálása után nem módosítható.

Kezdje el a Hostinger használatát

A domain regisztráció és a hosting a két kulcsfontosságú szempont a webhely interneten való megjelenéséhez. A domain és a tárhely vásárlása fontos lépés az online vállalkozás elindítása felé, ezért ne elégedjen meg a legjobbnál kevesebbel.

A Hostinger több mint két évtizede támogatja a különböző méretű vállalkozásokat azáltal, hogy az iparág legjobb webtárhelyét kínálja az összes modern CMS-hez teljesen optimalizálva, beleértve a domain regisztrációs szolgáltatásokat is.

Legyen szó WordPress blogról, WooCommerce-t vagy Magento-t használó nagy e-kereskedelmi webhelyről, vagy akár egyéni webalkalmazásról, a Hostinger készen áll az Ön igényeinek kielégítésére.

Használja ki a páratlan teljesítményt, a fokozott biztonságot és a nagyfokú méretezhetőséget a Hostinger teljes körűen felügyelt tárhelyszolgáltatásával.

Új publikációk:

Ajánlott