A legjobb könyvek az írásról, amelyek inspirálják kreatív folyamatait

Az íróvá válás erőfeszítést igényel, és különböző forrásokat is. Ebben a blogban 15 könyvet mutatunk be az írásról, hogy felfrissítsd képességeidet.

Legyen szó regényíróról vagy íróról, az írás és annak bonyolultsága mindenkit megvisel, aki nem jártas az alkotói folyamata inspirációjában. Ha ez magától jön, ennek az ihletnek megvannak a maga korlátai.

Szükség van némi külső ösztönzésre, és mi lehet jobb az írásról szóló inspiráló könyveknél? Görgessen lejjebb, és fedezze fel néhány nagyszerű író írással kapcsolatos legjobb könyveit, amelyeket minden írónak el kell olvasnia, legyen az kezdő vagy tapasztalt.

13 legjobb könyv az írásról

Az alábbiakban felsorolunk néhány csodálatos könyvet, amelyeket elolvashatsz, hogy fejleszthesd az írói készségedet, segíts az írói blokádban, és segíts az általános kreatív folyamatban.

1. 2K–10K, Rachel Aaron

A kezdő írók számára, akik írás közben nem tudják nyomon követni az időt, ez a könyv (hangoskönyvként is elérhető) forráskészletként szolgál. A produktív írás a fő tétel, amelyre Aaron lefekteti a könyv alapjait. Ahogy a cím is kimondja, a napi 2000 szó írásának küszöbéről ötször többet kell írnia a könyvben.

Olvasni:  15 legjobb blogszolgáltatás kezdőknek

2. KM Weiland regényének strukturálása

Ebben a könyvben Weiland különböző módszereket fejt ki a központi cselekmény felépítésére, a kulcsszereplők egyediségére és eredetére, valamint a történet környezetére, mielőtt újabb részletekbe bocsátkozna. Weiland a fejezeteken keresztül több tucat témát biztosít a vázlat- és írásgyakorlat minden fázisához. A karakterrel kapcsolatos kérdései és az egyes karakterek személyiségértékeléséről szóló rész nagyon hasznosak.

3. Az íráskútról William Zinsser

A Berkeley Well-Being Institute álláspontja szerint a visszatérő, haszontalan töprengés gyakorlatát negatív gondolkodásnak, vagy ahogy mi szeretjük nevezni, túlgondolkodásnak nevezik.

Ez a gondolkodási folyamat minden terület íróira és szerzőire vonatkozik, ahogy William Zinsser elmondja az On Writing Well-ben. A szóhatárok, a célolvasó bázisának ismerete és ennek megfelelően a torlódások minimalizálása csak néhány a Zinser multidiszciplináris írási megközelítésében lefedett számos paradigma közül.

4. Robert McKee története

McKee világszerte ismert forgatókönyvíró. A színházi írás, a dráma és a szépirodalom néhány sajátossága az írásnak, amelynek a szerző mestere. Ezekkel a témákkal foglalkozik ebben a könyvben.

Forrás

McKee kidolgozza a forgatókönyvírás alapjait a Storyban, így a tanulók finom, alapos és holisztikus áttekintést nyújtanak a forgatókönyvírás tudományáról.

5. Hogyan írjunk non-fictiont – Joanna Penn

A szépirodalmi kutatások során rendkívül fontos, hogy elismerje szakértelmét, és rendelkezzen a szükséges erőforrásokkal az induláshoz. Penn könyve, a kreativitás megőrzése mellett szóló ismeretterjesztő írások útmutatója, a segítségedre lesz, ha egyikkel sem rendelkezel. Ideális kezdőknek, mert minden terület köré szerveződik, az írópszichológiától a kereskedelmi forgalomba hozatalig.

6. Vedd le a nadrágot! írta Libbie Hawker

Lehet, hogy a cím félrevezető, de tartsd meg ezt a gondolatot! Ebben a művében Libbie Hawker hangsúlyozza a regény felvázolásának fontosságát. Hawker nemlineáris történetmesélése lefedi a történetszálat és a kapcsolódó paramétereket, szemben a főszereplőkkel, a motívumokkal és a ritmussal, mindent optimálissá téve mindenféle író számára.

Olvasni:  A technológia jövője: trendek és innovációk, amelyek formálják világunkat

7. Szépirodalmat ír Janet Burroway

A legtöbb feltételezéssel ellentétben a szépirodalmi írás nem minden alkotói szabadság és szabályszerűség hiánya. Janet Burroway, egy fantasy író a narratíva, a perspektívák, a kontextus, a szervezés és a „kiállítás kontra mondás” vita alapjait kutatja.

Kiegészítésként neves regényírók szövegrészeit és nyilatkozatait is tartalmazza az alkotói tapasztalataik alapján felhalmozott tudásukról.

8. Az írói folyamat – Anne Janzer

A „repülj vagy harcolj” pufferelési stratégiát a legtöbb ember használja (beleértve a szakértőket is). Ez kezdő és tapasztalt szerzőkre egyaránt igaz.

Janzer munkája azonosítja az olyan akadályokat, mint a mentális fáradtság, az írói blokkolás és a képzelőerő hiánya az íráshoz, és megfelelő indokokkal és válaszokkal foglalkozik kognitív-viselkedési szempontból.

9. Levelek egy fiatal költőnek Rainer Maria Rilke

Ha sötét akadémiai rajongónak tartja magát, ez a könyv a legjobb választás. A szerzőnek az 1920-as évek elején egy kezdő versszerzőhöz írt leveleiből készült összeállítás érzelmes és motiváló. Az író egy csodálatosan kidolgozott, lírai eszmecserében tárja fel az alkotó interakcióját a külső valósággal és belső inspirációjukkal.

10. Zen az írás művészetében Ray Bradbury

A munka elkerülése Ray szerint feladást jelent, ami káros a művészi gondolkodásra. Bradbury tapasztalatairól való töprengései megmutatják, milyen elégedettséggel találkozott az irodalmi kompozíciók során. Ebben a kötetben tanácsokat is ad, hogyan találja meg sajátos stílusú prózai inspirációit.

11. A stílus elemei William Strunk Jr.

Ez az írási kézikönyv számos stíluselemet kínál az irodalom megalkotásához, és az olvasás sem igényel sok időt. A kifejezések alapelveit és a frazeológia gyakori hibáit magában foglaló egyike azoknak az írással foglalkozó inspiráló könyveknek, amelyekbe be lehet tenni gyors hivatkozásokat.

Olvasni:  A 4 legjobb ingyenes WordPress Job Board beépülő modul 2024-ban

12. HBR Guide to Better Business Writing – Bryan A. Garner

A Harvard Business Review jelen könyve az alapvető képességekre helyezi a hangsúlyt a menedzsment kontextusában, az írásjelek alapjaitól a megfelelő stílus használatáig a munkatársakkal vagy potenciális ügyfelekkel való kapcsolatfelvétel során. Vállalkozóknak kötelező olvasmány.

13. Az emlékiratok művészete, Mary Karr

Karr szépirodalmi munkája útmutató az emlékeik és önéletrajzaik megírásához.

A különböző kihívások magyarázata közben gyakran felidézi saját kalandjait és szövegszerűségét. A könyv más írók anekdotáit is tartalmazza.

Következtetés

A listára felvenni kívánt könyveknek érzékelhetően számszerűsíthető és minőségi értékkel kell rendelkezniük. A rés egy másik tényező, amely meghatározza, hogy milyen könyvek feleljenek meg a megfelelőnek, és javítsák képességeit. A választásnak fel kell kelteni az érdeklődését.

Amíg az erőforrásai nem keltenek fel benneteket, és nem késztetik arra, hogy kihagyja ezt a plusz egy óra alvást, addig nem tudják csiszolni az írási mesterséget. Az írásról szóló könyveknek inspirálniuk kell.

Az írásról szóló könyvek kiválasztása egyet jelent a testreszabott tanulási minta kiválasztásával. Ez egy másik előnye annak, ha jó olvasmányokat gyűjt, amelyek egyformán inspirálhatnak és ösztönözhetnek a művészet létrehozására. Az új tanulási források felé való nyitás többszörös emelkedést kínálhat az írás területén. Reméljük, hogy ez a könyvlista segíti az írásbeli utat, függetlenül attól, hogy éppen milyen szakaszban van.

GYIK

1. Hogyan őrizzük meg az olvasási szokásunkat?

Készítsen ütemtervet magának, ébredjen korán, és tanuljon a saját tempójában. Nem kell minden könyvet lezárni egy hét alatt. Csak legyen következetes, még akkor is, ha napi 5 oldalt olvas.

Olvasni:  15 e-mail marketing KPI, amelyet minden marketingszakembernek tudnia kell

2. Miért szükséges a rövidség az írásban?

A tömörség alkalmazásával az adatok gyorsan elérhetők és reprodukálhatók, így elegendő időt lehet fordítani a kritikusabb dolgokra. David Galef rövidsége segíthet ezen az úton, ha küzd a bőbeszédűséggel.

3. Fontos-e ezeknek a könyveknek az elolvasása?

Nem. Minden az Ön niche/írói műfajában és azon készségeiben múlik, amelyekkel fel szeretne szerelni. E két paraméter alapján választhat egy maroknyi könyvet.

4. Olvasnom kell-e a szépirodalmi írásról szóló könyveket, ha az én résem a szépirodalom írása?

A tanulásnak megvannak a maga kihívásai, de nincsenek korlátai. Annak ellenére, hogy a középpontjában a fikciós kalauzok állnak, nem árt kipróbálni a testvérműfajt, hogy több ötletet és inspirációt szerezzen.

Új publikációk:

Ajánlott