A legjobb marketingügynökségi struktúrák (5 ügynökség visszajelzésével)

Az „ügynökség” kifejezés története egészen a 19. századig vezethető vissza, amikor Volney B. Palmer megnyitotta az első ügynökséget az Egyesült Államokban.

Vállalkozását „ügynökként” emlegette, és alapvetően médiaügynökségként működött, tömegesen vásárolt nyomtatott hirdetési felületeket, és ezt nyereséggel értékesítette ügyfeleinek.

A reklámozás aranykorszaka, az 1960-as évek óta a marketingügynökségek hosszú utat tettek meg.

Kép forrása: NCLAC

Alkalmazkodtak és fejlődtek a 90-es évek internetes fellendülése, a 2000-es évek mobiltechnológiai fellendülése, a 2020-as világjárvány okozta zavarok, most pedig a 2024-as mesterséges intelligencia fellendülése során.

Oldaljegyzet: tekintse meg nagyszerű cikkünket arról, hogyan használják a legjobb digitális ügynökségek az AI-t üzleti folyamataik optimalizálása során.

Az egyik dolog, amely az évtizedek során állandó maradt, az az igény, hogy az ügynökségeknek meghatározott struktúrákba kell szervezniük csapataikat az ügyfelek igényeinek kielégítése érdekében. A marketingügynökségi struktúra arra utal, hogy a személyzet és a csapatok hogyan vannak megszervezve a szervezetben.

Itt, a SEOptimernél folyamatosan beszélünk ügynökségi ügyfeleinkkel, és elbűvöl bennünket, hogy a különböző ügynökségek hogyan szerveződnek különböző munkastruktúrákba.

Ehhez a cikkhez megkérdeztünk néhány vezető digitális ügynökséget, hogy képet alkothassunk az általuk alkalmazott struktúrákról, hogy biztosítsák csapataik lehető leghatékonyabb működését.

Szeretnénk köszönetet mondani a következő közreműködőknek, hogy megosztották meglátásaikat a szervezeteiken belüli marketingügynökségi struktúrákkal kapcsolatban:

 • Kyle Smendziuk @ WebMarketers, Kanada
 • Andy Beohar @ SevenAtoms, Egyesült Államok
 • Paul Mario Vratusha @ D Studio Consulting, Egyesült Királyság
 • Daniel Samples @ Nurdit, Egyesült Államok
 • Holly Rollins @ 10x Digital, Egyesült Államok

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb cégtulajdonos nem törődik túl sokat a vállalati struktúrájával. De az ügynökségek tulajdonosai számára ez tulajdonképpen nagyon fontos eleme a vállalkozásuknak. Ennek az az oka, hogy a legtöbb ügynökségtulajdonos nagy mennyiségű leszállítandó termékkel foglalkozik, ezért általában nagy nyomás és stressz nehezedik rájuk.

Az ügynökségi struktúra megvalósításával az ügynökségalapítók úgy tervezhetik meg vállalkozásaikat, hogy a lehető leghatékonyabban működjenek, és végső soron úgy méretezhetik őket, hogy több pénzt keressenek.

Tipikus marketingügynökségi struktúrák

Hagyományos Marketing Ügynökség felépítése

A hagyományos marketingügynökségi struktúra egy olyan megközelítés, amely kiállta az idő próbáját. A nagy reklámügynökségek ezt a modellt használták arra, hogy segítsék őket a csapatok menedzselésében és a hatalom központosításában, ezáltal felfelé haladva a jelentésfolyamatot.

Minden szakirány (SEO, közösségi média marketing, webdizájn stb.) és üzleti tevékenység (számvitel, humán erőforrás stb.) saját egyéni csapatokba van csoportosítva.

Olvasni:  Online marketing tippek a Web 3.0 környezetben

Tehát ez a marketingügynökségi struktúra a szakterületük alapján különböző csapatokat fog eredményezni. Például a keresőoptimalizálási csapat egy SEO-igazgatóból, egy vezető SEO-igazgatóból, egy junior SEO-igazgatóból stb. áll majd.

Hasonlóképpen, a közösségi média csapata a közösségi média marketing vezetőjéből, vezető médiavásárlóból, junior közösségi média menedzserekből stb.

Minden csapatot vagy részleget egy osztályvezető (pl. SEO igazgató) irányít, aki az általános menedzsernek vagy egy másik vezetőnek, például a Chief Operating Officernak (COO) jelent be.

Pod Marketing Ügynökség felépítése

Ahogy a neve is sugallja, a pod marketing ügynökség struktúra projektenként csoportokra vagy „podokra” osztja a szervezetet.

Ennek eredményeként a projektvezetőből vagy stratégából álló csapatok, majd a szolgáltatásokat nyújtani tudó, különböző szakterületeken lévő személyekből állnak.

Az ezt a struktúrát használó piaci ügynökség pod-ja a következő tagokból állhat:

 • Projektvezető vagy ügyfélmenedzser
 • SEO szakértő
 • PPC szakember
 • Közösségi média marketing szakértő
 • Grafikus tervező
 • Szövegíró

Így lesz egy „pad” az összes éttermi ügyfelet, egy másik pedig az összes e-kereskedelmi ügyfelet, és így tovább.

A pod marketing ügynökségi struktúrában a projektmenedzser a vezérigazgatónak, ügyfélszolgálati vezetőnek stb.

Ezenkívül a háttérirodai műveletek, mint például a pénzügyi és a humán erőforrások saját csoportjukba vannak osztva.

Mátrix Marketing Ügynökség felépítése

A mátrix marketing ügynökségi struktúra majdnem olyan, mint a hagyományos struktúra, azonban a pod marketing rendszerhez hasonlóan lehetővé teszi a divíziókon átívelő csapatok kialakításának rugalmasságát.

Valójában a mátrix marketing ügynökségi struktúra a hagyományos és a pod ügynökségi struktúra hibridjeként képzelhető el.

A mátrix marketing ügynökségi struktúrában a csapatok osztályok vagy részlegek szerint vannak csoportosítva (SEO, PPC, email marketing stb.), azonban lehetőségük van az egyes projektekhez divíziókon átívelő csapatok kialakítására.

Nincs „mindenkire egyforma” marketingügynökségi struktúra.

A választott struktúra végső soron az ügynökség méretétől, valamint az ügyfelek számától függ, de erről majd később.

Ne feledje továbbá, hogy a marketingügynökségi struktúra nem állandó, mindig keverheti a dolgokat, és megváltoztathatja a struktúrát, hogy megtalálja a legjobbat az adott ügynökség számára.

Marketingügynökségi struktúra kontra Ügynökség szervezeti diagram

Talán már hallott az „ügynökségi szervezeti diagram” terminológiáról.

De mi a különbség a marketingügynökség struktúrája és az ügynökségi diagram között?

Nos, egyszerűen az ügynökség szervezeti diagramja csak a marketingügynökség struktúrájának vizuális ábrázolása. Az ügynökség szervezeti diagramja mutatja a különböző ügynökségi szerepköröket és felelősségeket, valamint a jelentéskészítési munkafolyamatot.

Miért fontos a marketingügynökség felépítésére gondolni?

A legjobb marketingügynökségi struktúra kiválasztása alapos mérlegelést igényel. Ennek ellenére több oka is van annak, hogy alaposan át kell gondolnia és meg kell fontolnia az ügynöksége számára legjobb megoldást:

Nélkülözhetetlen a méretezéshez

A marketingügynökségi struktúra kialakításának legfontosabb oka az, hogy növeli az általános termelékenységet.

A marketingügynökségi struktúra leegyszerűsíti az ügynökség folyamatait és működését. Ennek eredményeként a munka gyorsabban és hatékonyabban történik.

Egy olyan ügynökség, amely képes hatékonyan dolgozni, a már működőt egyszerűen lemásolja a működését.

Eltávolítja a zavartságot

Ha van egy világosan meghatározott marketingügynökségi struktúra, minden alkalmazott pontosan tudja, kinek kell jelentenie, és mi a szerepe és felelőssége.

Olvasni:  Készítse el a legjobb, hosszabb blogbejegyzéseket 8 írási tipp segítségével

Kép forrása: Runn

Könnyűvé teszi a haladás nyomon követését

Egy digitális ügynökségben sokféle folyamat és dolog zajlik, az ügyfélszolgálattól a szolgáltatásnyújtásig.

A marketingügynökségi struktúra megkönnyíti a menedzserek és projektvezetők számára, hogy naprakészek maradjanak a számukra releváns munkával kapcsolatban anélkül, hogy a felesleges információk elakadnának.

Marketingügynökségi struktúrák egy távoli világban

A távmunka iránti kereslet növekedése és a távoli csapatok előnyeinek köszönhetően szinte minden marketingügynökségnek távoli működési eljárásokat és struktúrákat kellett bevezetnie annak érdekében, hogy a műveletek hatékonyak maradjanak.

Valójában a távmunka itt marad. Tanulmányok azt mutatják, hogy 2025-re 36,2 millió amerikai fog távmunkában dolgozni. Ez 16,8 milliós növekedés a járvány kitörése előtti értékhez képest.

A távoli csapat irányítása megvan a maga kihívása. Ennek eredményeként a hatékony marketingügynökségi struktúra kiválasztása a távoli ügynökség számára rendkívül fontos.

Az alábbi két kérdést tettük fel az ügynökségek alapítóinak és vezetőinek, hogy megértsük ügynökségeik struktúráját:

 • Milyen marketingügynökségi struktúrát használ az ügynökségében?
 • Hogyan biztosíthatja a munka elvégzését egy távoli csapat kezelése során?

A sikeres ügynökségek mesélnek nekünk a számukra megfelelő struktúráról

Kyle Smendziuk – WebMarketers

Kyle a WebMarketers vezérigazgatója, egy kanadai székhelyű, 40 fős digitális ügynökség, amely irodában és távoli alkalmazottakból egyaránt áll.

Megjegyzi, hogy egy ügynökség sikeres bővítése megköveteli, hogy a magas megtartási arányra összpontosítson, hogy elkerülje az új értékesítések visszaesését és a növekedési akadályokba ütközést.

„A mára sokkal összetettebb digitális térben a vállalkozások egyre inkább multidiszciplináris csapatokra támaszkodnak marketingtevékenységeik menedzselésében.

A KPI-k szinten tartása megköveteli az ügynökségek tulajdonosaitól, hogy tapasztalt középvezetésbe fektessenek be, mivel a tulajdonos többé nem vezethet kampányokat és kapcsolatokat az összes ügyfélkör számára.”

Andy Beohar – SevenAtoms

A SevenAtoms csapata meghatározott szakterületek és funkciók alapján épül fel.

Minden tag rendelkezik egy kiegészítő készségkészlettel, amely hozzájárul a csapat általános hatékonyságához.

Előnyben részesítjük az együttműködést és a rugalmasságot, ezért egy lapos struktúrában, kevesebb irányítási réteggel működünk. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy hatékonyabban dolgozzunk együtt, és alkalmazkodjunk a változó igényekhez és prioritásokhoz.

A távoli kultúra maximális kihasználása érdekében a vállalatoknak olyan virtuális irodai környezetet kell létrehozniuk, amely a lehető legjobban utánozza a személyes élményt.

Ez magában foglalja a kommunikációval szembeni egyértelmű elvárások felállítását és a gyorsabb válaszidő érdekében csatornák meghatározását.

Az azonnali üzenetküldés például használható időérzékeny kérésekhez, videohívásokhoz értekezletekhez, és olyan eszközökhöz, mint a Wrike vagy a Slack projektmenedzsmenthez. Ezenkívül kulcsfontosságú egy jól meghatározott munkafolyamat kialakítása, amely tisztázza a feladatokat és a tevékenységeket, lehetővé téve a csapattagok számára az elvárások és határidők megértését.

E stratégiák megvalósításával az ügynökségek kihasználhatják az elosztott csapatok előnyeit, miközben fenntartják a termelékenységet és biztosítják távoli munkaerő sikerét.

Paul Mario Vratusha – D Studio Consulting

“Csapatunk öt csoportra oszlik, mindegyiknek megvan a maga egyedi felelőssége.”

Paul megjegyzi, hogy vezetői csapatuk felügyeli a dolgok üzleti oldalát, és gondoskodik arról, hogy minden gördülékenyen menjen. Szorosan együttműködnek más csapatokkal annak érdekében, hogy ügyfeleik a legmagasabb színvonalú szolgáltatást kapják.

Olvasni:  4 módszer a versenytársak backlinkjei ellopására: Gyors, gyakorlati útmutató

Az értékesítési csapat elkötelezett abban, hogy új ügyfeleket találjon bejövő marketingstratégiák segítségével. Miután azonosították a potenciális érdeklődőt, szolgáltatási szakértőinkkel együttműködve személyre szabott ajánlatot készítenek, amely megfelel az igényeiknek.

Az eladást követően a bevezető csapat veszi át az irányítást, és gondoskodik arról, hogy minden szükséges hozzáféréssel rendelkezzenek az ügyfelek hirdetési csatornáihoz, szolgáltatásaihoz és webhelyeihez. Ha ezen eszközök bármelyike ​​hiányzik, a bevezető csapat létrehozza azokat az ügyfél számára.

“Szolgáltatási szakértőink a saját területükön nagymértékben specializálódtak, és mind ügyfélmenedzserként, mind szolgáltatóként dolgoznak. Ha egy ügyfél több szolgáltatást is megrendel, fő szolgáltatási szakértőnk a feladatok ellátására jól felkészült, speciális szolgáltatási szakértőkre ruházza át a feladatokat.

A további támogatást igénylő feladatokat a junior asszisztensekre bízzák, akik képzettek és szívesen segítenek a tervezésben, kódolásban, írásban stb.

Összességében elmondható, hogy csapatunk felépítésének előnyei meghaladják a kockázatokat, lehetővé téve számunkra, hogy magas színvonalú szolgáltatást nyújtsunk.

A távoli csapatok hatékonyságának és eredményességének optimalizálása érdekében az ügynökségeknek számtalan eszközt és stratégiát kell alkalmazniuk.

A rendszeresen ütemezett bejelentkezések és értekezletek dinamikus platformot biztosítanak az előrehaladás megvitatásához, a problémák azonosításához és kezeléséhez, és ami a legfontosabb, az összhang biztosításához.

Ezenkívül az ügynökségeknek ki kell használniuk a projektmenedzsment szoftverek erejét a határidők zökkenőmentes nyomon követésére és a feladatok delegálására, miközben elősegítik az együttműködésen alapuló munkakörnyezetet, amely lehetővé teszi a csapattagok számára a könnyű kommunikációt a munkanap során.

“A D Studio Consultingnál nagy gondot fordítunk arra, hogy minden egyes projekthez világosan meghatározott elvárásokat és reális határidőket állítsunk fel, biztosítva, hogy csapatunk tagjai rendelkezzenek a céljaik maradéktalan megvalósításához szükséges erőforrásokkal és támogatással.”

Végül, de természetesen nem utolsósorban, helyezze előtérbe a bizalmat és a kommunikációt, mint a szervezeti szellemiség szerves részét, amely megerősíti a csapat minden egyes tagjával való erős kapcsolatok alapját, még a távoli munkavégzés során is.

Daniel Samples – Nurdit

Amazon PPC ügynökségként hibrid struktúrát használunk, amely egyesíti a funkcionális és a divíziós struktúra elemeit a hatékonyság és a termelékenység maximalizálása érdekében.

Előnyben részesítjük a kommunikációt és az együttműködést különféle kommunikációs csatornák, például e-mail, telefon és videokonferencia használatával. A rendszeres bejelentkezés és értekezletek elengedhetetlenek annak biztosításához, hogy mindenki ugyanazon az oldalon álljon, és minden problémát vagy aggályt azonnal meg lehessen oldani.

Olyan projektmenedzsment eszközöket használunk, mint a Trello, Asana és Monday.com, hogy egyszerűsítsük munkafolyamatunkat, valamint fenntartsuk az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot.

Daniel a munka és a magánélet egészséges egyensúlyát is elősegíti azáltal, hogy arra ösztönzi csapattagjait, hogy tartsanak szüneteket, helyezzék előtérbe az öngondoskodást, és a munkaidőn kívüli időben szakítsanak meg a munkától.

„Innovatív marketingügynökségi struktúránk és hatékony távoli csapatkezelésünk lehetővé teszi számunkra, hogy kivételes szolgáltatásokat nyújtsunk ügyfeleink számára.

Funkcionális csoportokat rendelünk meghatározott ügyfélfiókokhoz, így személyre szabott szolgáltatásokat és személyre szabott figyelmet teszünk lehetővé. Csapatunk jólétének előtérbe helyezésével olyan pozitív munkakultúrát alakíthatunk ki, amely elősegíti a termelékenységet, a kreativitást és az elégedettséget.”

Holly Rollins – 10x digitális

“A 10x Digitalnál a funkcionális és a lapos szerkezetek kombinációját használjuk.”

Funkcionális struktúrában az ügynökség különböző részlegekre szerveződik az általuk ellátott funkciók alapján, mint például a SEO, a PPC, a PR és a közösségi média. Minden osztálynak saját csapattagjai vannak, akik saját szakterületükre specializálódtak.

Olvasni:  15 legjobb webhely a visszamutató linkekhez

Ez a struktúra jól működik távoli környezetben, mivel minden csapat önállóan dolgozhat, és szükség esetén virtuálisan együttműködhet.

Egy lapos struktúrában kevés a vezetési réteg, a csapattagok felelőssége nagy. Ez a struktúra jól működik távoli környezetben, mivel nagyobb rugalmasságot és agilitást tesz lehetővé az ügyfelek igényeinek kielégítésében.

Minden ügyfélnek van egy projektmenedzsere, aki felügyeli a havi fenntartót, megbeszéléseket szervez, feladatokat hoz létre a többi csapattag számára, és jelentést tesz a felső vezetésnek.

Holly azt is megjegyzi, hogy hetente tartanak gyártási megbeszélést, hogy áttekintsék az egyes ügyfeleket, és közöljék az állapotfrissítéseket. A 10x Digital csapatai olyan projektmenedzsment szoftvereket használnak, mint a Trello, a Basecamp és a Workzone a projektek szervezéséhez és feladatok kiosztásához a csapat különböző tagjaihoz.

Hogyan építsd fel marketingügynökségedet

Amint azt korábban említettük, két fő tényező befolyásolhatja a szervezete számára legmegfelelőbb marketingügynökségi struktúrát.

Ajánlott szolgáltatások

A digitális ügynökségnél kínált szolgáltatások gyakorolják a legjelentősebb hatást az ügynökség szerkezetére.

Kép forrása: Munro Ügynökség

A SEO-ra szakosodott ügynökségek szerkezete lényegesen eltérő lesz, mint egy nagy nemzetközi ügynökség, amely többféle marketingszolgáltatást kínál.

Például, ha az Ön ügynöksége csak speciális szolgáltatásokat, például keresőoptimalizálást kínál a helyi vállalkozások számára, akkor a legjobb lehet a podmarketing ügynökségi struktúrát megvalósítani, ahol a különböző projektekhez különböző csapatok vannak.

Így lesz egy csapata, amely az összes vízvezeték-szerelő ügyfelet szolgálja ki, egy másik pedig az egészségügyi ügyfeleit stb.

Az olyan ügynökségek, amelyek több szolgáltatást is kínálnak, például SEO, közösségi média, tartalommarketing stb., valószínűleg a hagyományos marketingügynökségi struktúrát fogják használni. Gyakorlatilag lesz egy csapata, amely minden ügyfele számára SEO-t végez, és egy külön csapat kezeli a közösségi médiát minden ügyfele számára.

Ügynöksége mérete

Minél nagyobb az ügynökség, annál összetettebb lesz a struktúra.

Egy több alkalmazottból, szabadúszóból vagy vállalkozóból álló ügynökség valószínűleg sokkal több jelentéstételt és vezetői felügyeletet igényel, mint egy kisebb ügynökség.

Mint ilyen, a kisebb ügynökségek általában ragaszkodnak a pod ügynökségi struktúrához, míg a nagyobb ügynökségek inkább a hagyományos vagy mátrix struktúrát használják.

Következtetés

A marketingügynökségi struktúra megvalósítása elengedhetetlen, ha növelni szeretné ügynöksége hatékonyságát és termelékenységét.

Ha még nem határozta meg egyértelműen, hogy mi a struktúra, vagy ha csak most indítja el saját ügynökségét, mindenképpen olyan piaci ügynökségi struktúrát válasszon, amely a legjobban megfelel szervezete egyedi igényeinek.

Az Ön ügynöksége bevezetett olyan marketingügynökségi struktúrát, amelyet ebben a cikkben nem említettünk? Ha igen, akkor szeretnénk tudni, hogy mi az Ön modellje. Tweeteljen nekünk @seoptimer.

Új publikációk:

Ajánlott