A méretezhető webhely és webes alkalmazások összetevői

Az induló online vállalkozások gyakran figyelmen kívül hagyják a méretezhető webhely létrehozásának fontosságát. Ehelyett kiváró megközelítést alkalmaznak.

Ez azt jelentheti, hogy olyan tárhelytervet kell készíteni, amely korlátozza webhelye erőforrásait, és rád bízza a nehéz terheket.

A méretezhetőség későbbre halasztása azonban komoly hatással lehet az eredményre. Amint az üzleti növekedés felgyorsul, szembe kell néznie egy méretezhető webhely szükségességével, de gyorsan kell lépnie.

A nagy forgalmú webhely ideális forgatókönyvnek tűnhet, de ha véletlenül megakad, a látogatók egy lassú weboldallal találkozhatnak, amely folyamatosan összeomlik.

Még rosszabb, ha a forgalom megugrik nagy számú felhasználó mellett, akkor webhelye teljesen lecsökkenhet. Lehet, hogy ez nem nagy probléma egy személyes blog esetében, de a tét nagyobb, ha e-kereskedelmi üzletet üzemeltet.

Ahogy webáruháza néhány termékről több száz termékoldalra nő, meg kell győződnie arról, hogy webhelye háttérrendszere készen áll az extra terhelés kezelésére.

Noha a webhelyek nagy forgalma kétélű fegyvernek tűnhet, nem kell annak lennie. Felkészülhet a nagy forgalmú időszakokra, ha gondoskodik arról, hogy webhelye összetevői, például a webalkalmazások a méretezhetőség középpontjában álljanak.

Íme minden, amit a méretezhető webhelyekről tudnia kell:

Mi a skálázhatóság?

A skálázhatóság egy rendszer, például egy webhely vagy egy webalkalmazás azon képessége, hogy módosítsa a rendelkezésre álló erőforrásokat, hogy a különböző szintű felhasználói forgalom könnyen kezelhető legyen.

A méretnövelés kapja a legtöbb figyelmet, de a kicsinyítésnek számos előnye is van.

Például érdemes lehet növelni az e-kereskedelmi webhely erőforrásait a nagy forgalmú ünnepi értékesítéshez, majd a csendes időszakokban csökkenteni a tárhelyköltségek megtakarítása érdekében. Ebben az esetben a kicsinyítés segíthet a kulcsfontosságú költségmutatók teljesítésében a csendesebb értékesítési időszakokban.

Ha egy rendszer valóban méretezhető, a nagy mennyiségű forgalom nem okozhat jelentős teljesítménycsökkenést, vagy ami még rosszabb, leállást.

A skálázható webhelyek és a webes alkalmazások közötti különbség

Egy webhely látogatójaként csak a webhely kezelőfelületét látjuk, így bonyolult lehet azonosítani, hogy mi a webalkalmazás és mi a webhely. A fő különbség a funkcionalitásban rejlik.

Sok webhely tartalmaz webalkalmazásokat, amelyeket akkor használ, amikor internetes böngészőkön keresztül látogat meg egy webhelyet. Például egy étterem webhelye használhat egy internetes alkalmazást, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy online asztalt foglaljanak.

A webhelyekre és webes alkalmazásokra vonatkozó skálázhatósági követelmények szorosan kapcsolódnak egymáshoz, néhány fontos különbséggel.

Olvasni:  10 e-kereskedelmi SEO eszköz, amellyel gyorsan bővítheti online...

Szerezzen méretezhető tárhelyet a Hostingertől

Nyugodtan tudhatja, hogy webhelye képes kezelni a forgalomnövekedést a Hostinger automatikus skálázásával

Mi az a méretezhető weboldal?

A méretezhető webhely általában a szerver folyamataitól és erőforrásaitól függ. A webhely méretezhetőségének biztosítása magában foglalhatja a kód vagy az adatbázis (pl. HTML, Javascript vagy SQL) optimalizálását vagy egy felhőalapú webtárhely kiválasztását.

Mi az a méretezhető webalkalmazás?

A mobilalkalmazásokkal ellentétben a webes alkalmazások (pl. online megrendelőlapok és bevásárlókosarak) egy webszerveren tárolódnak, és nem kell letölteni őket. Ezek webszolgáltatások.

Ez azt jelenti, hogy ha az Ön webhelyén lévő alkalmazás a felhasználói kérések számának növekedését tapasztalja, előfordulhat, hogy a szerver központi feldolgozó egysége (CPU) nehezen tudja kezelni őket, ami megnövekedett késleltetést okoz.

A felhőalapú tárhely webes alkalmazásokhoz is hasznos, különösen akkor, ha nagy forgalmú időszakokra számít, és vállalkozása olyan funkcióktól függ, mint a megrendelőlapok és a kosárba tétel gombok.

A webalkalmazások összetettsége és funkcionalitása miatt azonban a méretezhető webalkalmazások kezelése a webhely méretezhetőségétől eltérően történik.

A webalkalmazások méretezhetőségének biztosítása magában foglalhat némi trükközést, például az adatbázis-kiszolgáló optimalizálását, az alkalmazásprogramozási felület (API) módosítását és a mikroszolgáltatási architektúra monolitikus elrendezés helyett.

A mikroszolgáltatási architektúrával a webalkalmazása különböző, egymástól független funkciókkal rendelkező modulokra van felosztva. A több modul használata lehetővé teszi a webalkalmazások számára a feldolgozási igények felosztását, és nagyobb rugalmasságot biztosít.

Az egyszerű méretezhetőség érdekében használjon moduláris megközelítést a webalkalmazások fejlesztése során.

Ez azt jelenti, hogy ha egy modult fel kell bővíteni, akkor ezt anélkül teheti meg, hogy az egész alkalmazást módosítania kellene. Amellett, hogy rendkívül méretezhetőek, a moduláris webalkalmazásokat könnyebb karbantartani és tesztelni, mint a monolitikus alkalmazásokat.

A webfejlesztés során a skálázhatóság nem lehet utólagos gondolat – ha nem ismeri fel korán a méretezhetőség értékét, korlátozhatja vállalkozása növekedési potenciálját.

Miért fontos a méretezhetőség?

Ahhoz, hogy megértse a méretezhető webhely fontosságát, gondoljon a méretezhetőségre, mint egy egyensúlyi intézkedésre.

Ha úgy állítja be webhelyét, hogy egyszerre több millió látogatót kezeljen, de naponta csak 20-30 látogatója van, akkor a szükségesnél magasabb lesz az erőforrások kiadása.

Ezzel szemben, ha szerény elvárásaid vannak az e-kereskedelmi webhelyeddel szemben, de valamelyik terméked vírusossá válik, akkor a látogatók számának hirtelen növekedése komoly bevételi szűk keresztmetszetté teheti a webhely méretezhetőségének hiányát.

A méretezhetőség biztosítja, hogy mindig annyi vagy kevés erőforrás álljon rendelkezésére, amennyire szüksége van.

A méretezhető webhely lehetővé teszi:

  • Optimalizálja webhelye teljesítményét.
  • Csökkentse a költségeket alacsony forgalmú időszakokban.
  • Az erőforrások automatikus hozzáadása a felhasználói igények kielégítéséhez.
  • Javítsa a felhasználói élményt és növelje az értékesítést.

Ha nem biztos a webhely méretezhetőségében, és aggódik a jövőbeli nagy forgalmú időszakok miatt, proaktív intézkedésként végezzen terhelési tesztet.

Olvasni:  Hogyan írjunk eredményt hozó hírlevelet (17 tipp)

A terhelési tesztek azonosíthatják a holtfoltokat, amelyek segítenek javítani webhelye méretezhetőségét.

Miután azonosította webhelye és webalkalmazásai skálázási igényeit, ki kell találnia a legjobb módszert a méretezhetőség biztosítására.

Méretezéskor választhatja a méretezést, a felnagyítást vagy mindkettőt.

A vízszintes és a függőleges méretezés közötti különbség

Mind a vertikális, mind a vízszintes skálázás magában foglalja az erőforrások növelését a kereslet kielégítése érdekében, de a hasonlóságok ezzel véget is érnek.

A vertikális méretezést (nagyítás) úgy képzelheti el, mint egy gép kapacitásának vagy teljesítményének növelését, a vízszintes méretezést (kiméretezést) pedig úgy, mint több gép hozzáadását a hálózathoz.

Például, ha egy pizzéria a jelenlegi kis kemencét egy hatalmas fatüzelésű kemencére cseréli, amely másodpercek alatt hat pizzát süt meg, az függőleges méretezés.

Az étterem vízszintesen méreteződik, ha egyetlen nagyobb kapacitású sütő helyett több kis sütőt telepít a pizzaigény kielégítésére.

A webtárhelyen a vertikális méretezés azt jelenti, hogy több erőforrást kell hozzáadni egyetlen szerverhez (pl. CPU-t vagy RAM-ot), vagy nagyobb kapacitású szerverre kell frissíteni.

A vízszintes méretezéssel (kiméretezéssel) több szervererőforrást ad hozzá fürtként. Vagyis a kiszolgálók egy csoportja, amely együttműködik az erőforrásigények kielégítése érdekében.

Noha a fürtözött szerverek összetettek lehetnek, hatékony megoldás lehet. Ha úgy érzi, hogy a szerverfürtözés előnyös lehet vállalkozása számára, akkor a Hostinger vállalati tárhelycsomagja nagyszerű választás lehet.

Például a Hostinger vállalati támogatási csoportja szakértői tanácsokkal szolgálhat a fürtözéssel kapcsolatban. Segítenek abban is, hogy webalkalmazásait fürthöz adja hozzá, hogy minden zökkenőmentesen menjen.

A skálázhatóságot biztosító webhely-összetevők

Webhelyének számos összetevője optimalizálható a méretezhetőség érdekében, amelyek közül a legfontosabb a webtárhely beállítása.

Tárhely

A legtöbb esetben az alapszintű megosztott tárhely nem alkalmas arra, hogy a kiszolgáló erőforrásait a nagy sávszélesség-használat kezelésére növelje.

Míg a megosztott tárhely költséghatékony választás azoknak a webhelytulajdonosoknak, akik nem számítanak nagy forgalomra, a megosztott erőforrások problémát jelenthetnek a gyorsan növekvő online vállalkozások számára.

A megosztott tárhelyterv esetén ugyanazon a szerveren más webhelyekkel versenyez az erőforrásokért. Ha a megosztott szerveren lévő egyik webhely soha nem látott forgalmat bonyolít le, előfordulhat, hogy a webhely teljesítménye lemerül ennek ellensúlyozására. Lehet, hogy a szerver erőforrásai skálázódnak, de ezt szerver szinten teszik, és nem védenek egyetlen webhelyet sem azon a szerveren, amikor egy másiknak több energiára van szüksége.

A megosztott szervertervek méretezhetősége általában csomagfrissítést tesz szükségessé, hogy kezelni tudja a forgalom kiugrását vagy a nehéz feldolgozási igényeket, például több webalkalmazást a webhelyen.

A frissítés költsége gyakran lényegesen magasabb, mint az eredeti terv, és némelyikhez az alaptervön túl további kiegészítőkre van szükség a nagy teljesítmény érdekében.

A felügyelt tárhely használata esetén azonban a webtárhely gondoskodik a szerver minden aspektusáról, és segít valós időben kezelni a szokatlan forgalmat.

Olvasni:  A Pixel 8 Pro lapos kijelzővel és rejtélyes kameraérzékelővel szivárog

A Hostingernél a felügyelt tárhelyet alapfelszereltségként biztosítják, és minden csomag már a dobozból is méretezhető. Ez azt jelenti, hogy a nagy forgalom előnyeire koncentrálhat anélkül, hogy attól kellene tartania, hogy webhelye váratlanul összeomlik.

Gyorsítótárazás

A gyorsítótárazás növeli az adatátvitel hatékonyságát, különösen akkor, ha ugyanazt a webhelytartalmat szolgálják ki minden webhelylátogató számára.

Mivel webhelyének sok látogatója érkezik a kezdőlapra vagy a céloldalra, érdemes ezeket az oldalakat gyorsítótárba helyezni.

Ha webhelye világszerte elterjedt, akkor érdemes megbizonyosodni arról, hogy minden látogató a helyére szabott és gyorsan eljuttatott élményben részesül. Emiatt és több más okból is sok webtárhely rendelkezik tartalomszolgáltató hálózattal (CDN), amely biztosítja a gyorsítótárazott tartalom széles földrajzi eloszlását.

Például a Cloudflare által működtetett Hostinger Edge CDN több mint 280 helyen található Észak-Amerikában, Európában és az ázsiai-csendes-óceáni térségben. A klímatudatos webhely-tulajdonosok pedig továbbra is bővíthetik webhelyeiket, tudván, hogy ez a CDN kizárólag megújuló energiaforrásokkal működik.

A CDN kiválóan működik statikus tartalom kiszolgálására, de a dinamikus tartalmak, például az e-kereskedelmi bevásárlókosarak és a fizetési oldalak esetében nem rendelkezik ugyanazokkal az előnyökkel.

Ezt szeretik az objektum-gyorsítótárazási bővítmények Object Cache Pro Az Object Cache javíthatja az oldal sebességét dinamikus tartalom kiszolgálása során.

Éppen ezért a Hostinger együttműködött az Object Cache Pro-val, hogy ingyenesen biztosítsa a beépülő modult számos Hostinger csomaghoz, például a felügyelt WordPresshez és a felügyelt WooCommerce-hez.

Terhelés elosztás

Ha a tárhelyszolgáltató kezeli a terheléselosztást, akkor a szerverműveleteket egy erőforráscsoportra oszthatja, ahelyett, hogy egyetlen igáslóra támaszkodna.

A sok funkcióval rendelkező, gyorsan növekvő webhelyek esetében a terheléselosztás jelentheti a különbséget az eladás és a visszapattanás között. A terheléselosztás a munkát több kiszolgálóra osztja szét, ahelyett, hogy egy erőforrást nagy terhelésnek tenne ki. Ez azt jelenti, hogy a fürt minden kiszolgálója nagyobb kapacitással rendelkezik ahhoz, hogy gyorsan alkalmazkodjon terhelési kiugrások esetén a túlterhelés kockázata helyett.

A Hostinger a terheléselosztást a legtöbb vállalati terv esetében biztosítja.

Automatikus skálázás

A forgalmi kiugrások és a kereslet egyéb kiugrásai túl gyorsan jelentkezhetnek az emberi beavatkozáshoz és a kézi erőforrás-feladatokhoz. Az automatikus skálázási automatizálás kiaknázása biztosítja, hogy webhelye megfelelő feldolgozási teljesítményt kapjon, amikor szüksége van rá.

Ha webszolgáltatója automatikus skálázást biztosít, akkor automatikusan további erőforrásokat ad hozzá, hogy megkönnyítse a forgalom kezelését, így a lassulások és leállások ne űzzék el a látogatókat.

Egy jó házigazda szorosan figyelemmel kíséri a webhely egyidejű látogatóinak számát, és további PHP-munkásokat ad hozzá, ha szűkösek az erőforrások.

A beépített automatikus skálázást a Hostinger minden WordPress és WooCommerce csomagja kínálja, ami azt jelenti, hogy a PHP-munkások száma automatikusan igazodik az Ön webhelyének pillanatnyi igényeihez, anélkül, hogy bármit is tenne.

Olvasni:  Fontos szempontok a játék laptopok és a legjobb játékok esetében

A méretezhető webalkalmazások készítésénél figyelembe veendő tényezők

Minden olyan webhely esetében, amely túlmutat egy egyszerű blogon, a webes alkalmazások jelentik a jó felhasználói élményt biztosító csavarokat és csavarokat. És bár egy méretezhető webhely meglehetősen egyszerűen létrehozható sablonok és webhelykészítők segítségével, egy webalkalmazás készítése bonyolultabb.

Ha webhelyének nagymértékben testreszabott alkalmazásra van szüksége, gondoskodnia kell arról, hogy a növekedést és a méretezhetőséget szem előtt tartva épüljön fel. Ha a webhely látogatóinak rossz felhasználói élménye van egy késleltetett webalkalmazással, az negatívan befolyásolhatja a jövőbeni értékesítéseit.

A webalkalmazás-architektúra és webalkalmazás-platform méretezhetőségének tervezése létfontosságú. Akár csapatot bérel szoftverfejlesztésre, akár kész webalkalmazásokat választ, a méretezhetőségnek elsődleges szempontnak kell lennie.

Az e-kereskedelmi üzletek például előre elkészített webalkalmazásokat, például a WooCommerce-t használhatnak webhelyeiken, hogy gyorsan bővítsék termékkínálatukat. A WooCommerce a legnépszerűbb e-kereskedelmi beépülő modul a WordPresshez, és ezen is használatos 20,1% az összes WordPress webhely közül.

Más nagyobb alkalmazások, mint például a nyílt forráskódú Magento platform, szintén méretezhetőséget és erős testreszabási lehetőségeket kínálnak az e-kereskedelem számára.

Íme néhány dolog, amelyet figyelembe kell venni egy méretezhető webalkalmazás készítése előtt.

Építészeti alkalmasság: Ha a webalkalmazás-architektúra moduláris, könnyen végrehajthat változtatásokat anélkül, hogy teljes újratervezésre lenne szüksége. A modularitást szem előtt tartva építve minimális erőfeszítéssel bővítheti a szükséges alkatrészeket.

Adatbázis-kezelés: Győződjön meg arról, hogy az adatkészletei jól szervezettek, és optimalizálva vannak a növekedéshez és a teljesítményhez. Használhatja a particionálást és az indexeket, és mérlegelheti, hogy az adatbázisnak relációsnak kell-e lennie (pl. MySQL) vagy sem (pl. NoSQL).

Gyorsítótárazási megközelítés: Ha az alkalmazás célja, hogy sok felhasználó-specifikus tartalmat kezeljen, akkor a dinamikus gyorsítótárazás fontosabb lesz, mint a statikus gyorsítótár. A bejelentkezési, rendelési és vásárlási funkciókkal rendelkező webhelyek jelentős lendületet kaphatnak a dinamikus gyorsítótárazás révén.

Kódolás: Minden kódot egyszerűsíteni és optimalizálni kell, hogy a jövőbeni méretezhetőség zökkenőmentes legyen. A kezdetektől fogva bevált alkalmazásfejlesztési gyakorlatok megtakaríthatják a fejléceket.

Tárhely választás: Ügyeljen arra, hogy olyan webtárhelyet válasszon, amely méretezhető funkciókkal és kapacitással rendelkezik, hogy tárhelye növekedhessen az Ön igényeivel.

Záró gondolatok: Egy méretezhető webhely és webes alkalmazások összetevői

A méretezhető webhely és az azt támogató webalkalmazások tervezése elengedhetetlen az e-kereskedelemhez. A méretezhető komponensek tervezésével kiválaszthatja a legjobb szolgáltatókat és platformokat, amelyek biztosítják cége folyamatos növekedését.

A méretezhető összetevőket és támogatást biztosító webtárhely kiválasztása elsődleges követelmény.

Sok gyorsan növekvő vállalkozás azért választja a Hostinger-t, mert gyorsaságot, biztonságot és skálázási eszközöket kínál.

Vegye fel a kapcsolatot a Hostinger-szel még ma, hogy megtalálja az Önnek legmegfelelőbb tárhelyszolgáltatást.

Új publikációk:

Ajánlott