A SEO fizetések végső útmutatója

A SEO fizetések forró téma. Valójában azt mondhatjuk, hogy a legtöbb digitális ügynökség fizetése forró téma!

De a fizetések átláthatósága az ügynökségeknél krónikusan rossz. Az átlátszóság sem olyan, mint egy be/ki kapcsoló. Fokozatosan növelhető vagy javítható. Például a fizetés-felülvizsgálatok, a fizetésemelési ütemtervek és az átlagos osztályok/helyszíni fizetések nagyobb láthatóságának bevezetése. Az ügynökségek meglehetősen hagyományosak maradnak, ha a fizetéssel kapcsolatos titoktartásról van szó.

Szerencsére mostanában jobban látható, hogy segítsen megtalálni az átlagos SEO marketing fizetést. Alapján A PayScale amerikai kutatása, a fizetés (vagy annak hiánya) még mindig az első számú ok, amiért a dolgozók felmondanak a munkájukon. A valóságban ritkán az egyedüli ok a fizetés. Általában több tényező is felelős, de még mindig jelentős, hogy a jelenlegi szerepköréből való felmondást tervezők negyede a fizetést nevezi meg első számú okként.

Ezt az útmutatót azért írtuk, mert úgy gondoljuk, hogy a digitális marketing ágazatban nincs elég átláthatóság a keresőoptimalizálási fizetések körül. A megnövekedett átláthatóság számos előnnyel jár az ügynökségek számára:

 • Bizalmat épít, és világos jelzést ad az alkalmazottaknak a szervezetben betöltött értékükről, készségeikkel és tapasztalataikkal arányosan
 • Csökkenti a fizetéshez kapcsolódó lemorzsolódást
 • Csökkenti a fizetési egyenlőtlenségeket
 • Esetleg kevesebb bértárgyalásra van szükség
 • Támogatja a nyitott/átlátszó kultúrát

Mennyi a SEO átlagfizetés?

A keresőoptimalizáló átlagos fizetésének ismerete a teljes iparágban nem feltétlenül hasznos, mivel a SEO-n belül számos különböző szerepkör, különböző szintű tapasztalatok és eltérő piaci árak vannak a világ gyakorlatilag minden országában.

Ennek ellenére, Keresőnapló 2021-ben több mint 2300 SEO szakember részvételével végzett SEO álláskereset felmérést, és megállapította, hogy a válaszadók leggyakoribb éves fizetési sávja 50 000 – 74 000 USD. Érdemes megjegyezni, hogy a felmérésben résztvevők 61%-a az Egyesült Államokból, 12%-a Indiából, 3,8%-a az Egyesült Királyságból, 2,4%-a Kanadából származott, a maradék 20%-a pedig 88 országban oszlott el.

Az Egyesült Államok valóban felülreprezentált ebben a felmérésben, tekintve, hogy az Egyesült Államokban székelő SEO szakemberek valójában csak 26% a globális SEO munkaerő (a LinkedIn szerint világszerte 3,6 millió SEO szakember dolgozik, ebből 932 ezer az Egyesült Államokban).

Valódi Ügynöki fizetések egy projekt, amelyet Cole Habersham és Rachel Kennedy ügynökségek munkatársai hoztak létre, hogy egy átlátható Google-táblázatban gyűjtsék össze az ügynökségek fizetési adatait a marketingszakemberektől a világ minden tájáról. Bár több mint 4800 beadvány érkezett, mindössze 21-et küldtek SEO szakemberek. Ez minden bizonnyal elrejti azt a tényt, hogy a SEO funkciókat olyan ügynökségi alkalmazottak látják el, akiknek nincs kifejezetten a “SEO” vagy a “Keresés” szó a munkakörükben. Az olyan szerepkörök, mint a digitális stratéga vagy a digitális szakértő, jellemzően általános szerepkörök, amelyek mindig magukban foglalják a SEO-funkciókat is.

Az átlagos SEO fizetés 86 636 USD évente (forrás: Real Agency Palies).

Ez a keresőoptimalizálási fizetés több mint 12 000 USD-val magasabb, mint a Search Engine Journal legáltalánosabb felső sávja. Mit mond ez nekünk? Valami, amit anekdotikusan mindannyian tudunk:

Olvasni:  GoDaddy SEO / keresőmotor láthatósági áttekintése

A SEO szakemberek az Egyesült Államokban magasabb átlagkeresetet keresnek, mint a globális átlag.

A SEO fizetését befolyásoló tényezők

A SEO fizetések elemzésekor azonban érdemes szem előtt tartani néhány igen nagy figyelmeztetést:

1. Helyszín

Az Ön tartózkodási helye a világon (ország és város) nagy szerepet játszik a helyi keresőoptimalizálási fizetések „piaci árfolyamának” befolyásolásában, és ez lehet a legnagyobb meghatározó tényező a SEO szakemberek keresetében.

2. Ügynökségi vagy ügyféloldali

Néhány bizonyíték arra utal, hogy a keresőoptimalizálási fizetések magasabbak az ügyféloldalon, mint az ügynökségi oldalon. Az ügyféloldali szakemberek számára az olyan tényezők, mint a vállalat mérete, az iparág és a SEO funkció érettsége nagy szerepet játszanak a fizetés meghatározásában. Az ügynökségi oldalon az ügynökség mérete kevésbé meghatározó tényező – ez inkább az ügyfelek vagy potenciális ügyfelek SEO szolgáltatásainak közvetlen igénye.

3. Éves tapasztalat

Természetesen minél tapasztaltabb valaki, annál magasabb fizetést követelhet. Beosztástól függetlenül; éves tapasztalat + meggyőző esettanulmányok mind hozzájárulnak az átlagosnál magasabb SEO fizetéshez.

4. Szerepfeladatok

Ahogy fentebb láttuk, a valódi ügynökségi fizetéseknél a SEO funkció gyakran el van rejtve az ügynökségeken belüli egyéb digitális általános szerepkörökben. Ez a márkaoldalon is megtörténik, mivel a SEO feladatokat digitális marketing szakemberek vagy kisebb szervezetek marketing menedzserei látják el.

SEO elemző fizetése

Mit csinál egy SEO elemző?

A SEO elemzők, más néven SEO stratégák felelősek a SEO projektek kutatásáért, tervezéséért, jelentéséért és optimalizálásáért. Ügynökségi környezetben ez a személy a tervezési/stratégiai csapatban vagy a digitális csapatban is szerepelhet.

Míg a SEO elemzők bizonyos végrehajtási feladatokat is elláthatnak, ezek általában a SEO marketing stratégiai szempontjaira összpontosítanak. Ez magában foglalja a mélyreható kutatást és az adatfeldolgozást, a betekintések azonosítását és az adatok megvalósítható stratégiákká történő desztillálását a projekt/ügyfél üzleti céljainak előremozdítása érdekében. Nem gyakori, hogy a SEO elemző az egyetlen személy a SEO-val megbízott csapatban. Általában egy SEO specialistával vagy SEO tartalomíróval párosulnak, aki a végrehajtásra/tartalomgyártásra összpontosít.

Egy adott projektben általában sok SEO feladat párhuzamosan fut, így általában a SEO Analyst feladata, hogy mindent lemérjen, és megállapítsa, mi működött jól, mi nem, és mit kell módosítani/optimalizálni a jövőbeni tevékenységhez.

Mik a SEO elemző feladatai?

Elsődleges feladatok:

 • Az oldalon belüli SEO auditálása és javaslatok megfogalmazása a teljesítmény javítására
 • Kulcsszókutatás lebonyolítása (optimalizálás és új lehetőségek azonosítása)
 • A mutatók és a keresőoptimalizálási teljesítmény elemzése a Google Analytics, a Google Search Console és más SEO eszközökben
 • Linképítési stratégiák kutatása és fejlesztése
 • A keresési eredmények és a keresési teljesítmény értékelése a főbb keresési csatornákon

Másodlagos feladatok:

 • Versenytársak elemzése annak érdekében, hogy azonosítsa a tartalmi hiányosságokat és a webhely szerkezetében és kialakításában fejlesztendő területeket
 • Tartalmi összefoglalók írása vagy javaslatok megfogalmazása a keresésre optimalizált tartalomkészítéshez
 • Kulcsszó-információk és SEO tanácsok nyújtása a szervezeten belüli többi csapat számára
 • A projekt átfogó eredményeinek, ütemtervének és eredményeinek kommunikálása
 • Legyen naprakész a SEO és a digitális marketing iparági trendjeivel, eszközeivel és gyakorlataival

Mi az a SEO elemző fizetése?

A SEO elemzők átlagos fizetése évi 54 144 USD az Egyesült Államokban. (forrás: ZipRecruiter)

A Junior SEO elemzők átlagos kezdő fizetése 23 500 USD évente. Ez magában foglalhatja a SEO-koordinátori és egyéb belépő szintű szerepköröket is. A vezető SEO elemzők fizetése akár magas is lehet 89 500 USD évente vagy magasabb, a szervezettől függően.

Ismerje meg Elvis Tapfumaneit, a SelfCraft Media SEO elemzőjét

Elvis SEO elemző a cégnél SelfCraft Media és napjait különféle SEO blogok és webhelyek böngészésével tölti, valamint kreatív SEO gyakorlatokkal.

“Kezdetben kicsit szkeptikus voltam az iparággal kapcsolatban, de olyan ismeretekre tettem szert, amelyek valóban segítik a munkát élvezetesebbé és tartalmasabbá tenni. Több mint 3 éve SEO elemzőként sok projektet kezeltem, sok mindent megtanultam, és soha nem nézett vissza.”

Amióta Elvis elkezdett a SEO területén dolgozni, az évek során egyre nagyobb kihívást jelent. Sok gyakorlót látott küzdeni és elhagyni az ipart. De szerinte ez jó dolog, mert ez az okos egyének terepe – ahol csak a legokosabbak maradnak életben.

Olvasni:  Hogyan kérhet vissza linkeket könyörgés nélkül

SEO specialista fizetés

Mit csinál egy SEO szakember?

A SEO specialista potenciálisan magában foglalja a SEO elemző összes feladatát, PLUSZ a végrehajtást, legyen szó tartalomgyártásról, linképítés futtatásáról és folyamatos webhely-optimalizálásról. Természetesen attól is függhet, hogy hány másik SEO személy van a csapatban, hogy ez a szerep „kulcsrakész”, vagy inkább a végrehajtási oldalra koncentrál.

Melyek a SEO szakértő feladatai?

Azok a SEO-szakemberek, akik az egyetlen SEO személy a csapatban, a PLUSZ feletti SEO elemzői szerepkörtől kezdve mindenre kiterjednek:

 • Tesztek végrehajtása és az eredmények elemzése
 • Teljes SEO projekt életciklusok kezelése
 • Oldalon belüli SEO változtatások végrehajtása a webhely architektúrájában, a belső hivatkozásokban és a meglévő tartalomban
 • Keresésre optimalizált tartalom írása
 • Linképítési stratégiák végrehajtása, beleértve a tájékoztatást, a kiadói kapcsolatépítést
 • Együttműködés más belső csapatokkal a SEO prioritások irányítása érdekében a tartalomkészítés és -tervezés terén

Mi az a SEO specialista fizetés?

A SEO szakértő átlagos fizetése az Egyesült Államokban 59 871 USD évente az Egyesült Államokban. (forrás: ZipRecruiter)

Junior SEO Specialists átlagos kezdő fizetése 24 500 USD évente. A vezető SEO szakértő fizetése akár 112 500 USD évente vagy magasabb, a szervezettől függően.

Ismerje meg Jessica Ulloát, a MyPerfectResume SEO specialistáját

Jessica Ulloa a SEO specialista MyPerfectResume. Ezt a pozíciót megelőzően kevés tudással és tapasztalattal rendelkezett a SEO terén, és úgy gondolta, hogy több éves tapasztalatra lesz szüksége, mielőtt bármilyen állást keresne a SEO területen. Szerencsére ez egyáltalán nem így volt.

“Azzal kezdtem, hogy elvégeztem egy tanfolyamot a Technikai SEO, On-site SEO és Off-site SEO témakörben, és próbára tettem tudásomat, gyakorlati feladatokkal vagy kvízekkel minden modul végén.”

Nagyon értékesnek bizonyult a felvételi folyamat során és a fizetéséről szóló tárgyalás során egy tanfolyam elvégzése tudásának fejlesztésére. Jessica értékesítési és digitális marketinggel kapcsolatos tapasztalatait is a SEO-szakértői szerepkörhöz kötötte, és 15%-os SEO-béremelést tudott elérni, mint egy átlagos SEO-szakértő.

SEO menedzser fizetés

Mit csinál egy SEO menedzser?

A SEO menedzserek vagy SEO vezetők felelősek egy SEO csapat irányításáért. Azokban az ügynökségekben vagy szervezetekben, ahol egyedül ők felelősek a SEO-ért, gyakorlatilag azonosak a fenti SEO-szakértői szerepkörrel, azonban a „menedzser” megkülönböztetése a munkakörben azt jelenti, hogy a szervezetben nagyobb hangsúlyt fektetnek a SEO-ra – és potenciálisan magasabb átlagot is. fizetés. Ezenkívül a „menedzser” egy olyan embercsoportot jelent, akiknek az irányítása az adott személy feladata lenne.

Mik a SEO menedzser feladatai?

Azok a SEO menedzserek, akik több közvetlen jelentést is kezelnek (pl.: SEO elemzők, tartalomírók, tájékoztatási szakértők és/vagy SEO szakértők), felelősségük sokkal inkább az emberek irányítására és az általános csapatirányításra összpontosul. Ebbe beletartozik:

 • A keresőoptimalizálási csapat irányítása, beleértve a munkaerő-felvételt, az egyszemélyes munkavégzést és a teljesítményértékeléseket
 • A SEO átfogó stratégiai irányának meghatározása az ügynökségen belül
 • Költségvetések, ütemtervek, csapatkapacitás és csapat termelékenység kezelése
 • Jelentés a felső vezetés felé a csapat teljesítményéről
 • Ügyfélkapcsolatok, WIP-ek és negyedéves/havi felülvizsgálatok kezelése
 • Folyamatok, SOP-ok és ügynökségi tájékoztatók meghatározása és írása
 • Szoftverek, munkafolyamatok és csapatmunka-eszközök bevezetése

Mennyi az átlagos SEO menedzser fizetés?

A SEO menedzserek átlagos fizetése az Egyesült Államokban évi 69 629 USD az Egyesült Államokban. (forrás: ZipRecruiter)

A vezető SEO menedzserek nagyobb csapatokat irányítanak, és sok éves tapasztalattal rendelkeznek. Ezeket a vezető beosztásokat ügynökségi oldalon SEO igazgatóknak / SEO csoportigazgatóknak, ügyféloldalon SEO vezetőknek / SEO alelnököknek is nevezik. Ezek a vezető szerepek átlagosak 112 000 USD évente de akár olyan magas is lehet 161 000 USD+ évente.

Olvasni:  WordPress .htaccess: A végső útmutató a tartalom kezeléséhez

Ismerje meg Nat E. McNeelyt, a Breadnbeyond SEO menedzserét

Nat E. McNeely a digitális marketing cég SEO menedzsere Breadnbeyond.

“SEO menedzserként leginkább webhelyek optimalizálásával, Google Adwords és Analytics fiókok kezelésével, hirdetési kampányok tervezésével foglalkozom, valamint szorosan együttműködöm marketing- és értékesítési csapatunkkal. Úgy gondolom, hogy akár házon belül, akár dolgozik egy ügynökség számára ezek azok az alapvető készségek, amelyeket el kell sajátítanod.”

A SEO-szolgáltatások iránti kereslet folyamatos növekedésével Nat úgy látja, hogy az iparágban a foglalkoztatási lehetőségek is növekednek, így a SEO-szerepek, különösen a SEO menedzserek nagyon versenyképes és jövedelmező karrierúttá válnak.

SEO szabadúszó fizetések

A SEO szabadúszók egy teljesen más kategória. Ami a munkakört illeti, ezek a személyek SEO tanácsadóknak vagy egyszerűen SEO szabadúszóknak nevezhetik magukat. Úgy tűnik, hogy a legtöbb egyszemélyes ügynökségként működik. Dolgozhatnak teljesen egyedül, vagy más szabadúszókra vagy virtuális asszisztensekre ruházzák át a feladatokat és a felelősségeket.

Az éves fizetések helyett a SEO szabadúszók általában órabérben, napidíjban vagy projektdíjban dolgoznak, mivel általában több ügyfelet és projektet kezelnek különböző projektidőkeretekkel.

Ismerje meg Ali Alit, egy SEO szabadúszó

Ali Ali szabadúszó SEO, aki saját ügynökséget vezet Aliquared.

Ali elmagyarázza, hogy a házon belüli munka és a SEO szabadúszóként végzett munka közötti nagy különbség az ügyfelek munkájának állandó zsonglőrködése az új munka keresése mellett. Azt mondja, hogy a kezdő SEO szabadúszók jóval az iparági ráta alatt kereshetnek (évente 20 000-30 000 dollár), de ha SEO készségekre tesz szert és fejleszti marketingjét, sokkal magasabb díjakat is elérhet.

“Ismerek több képzett SEO szabadúszót, akik jóval több mint 100 000 dollárt keresnek évente.”

Ali elmondása szerint gyakori, hogy a SEO szabadúszók úgy bővítik üzletüket, hogy a tartalomírókon kívül virtuális asszisztenseket (VA) is alkalmaznak. Ezeknek a készségeknek a kiszervezése segíthet a szabadúszóknak nagyobb projektek és nagyobb ügyfelek megszerzésében.

Hogyan befolyásolja a távmunka növekedése a SEO fizetéseit?

A világjárvány óta minden formájú és méretű szervezet távmunkára kényszerült, akár akarták, akár nem. 2021-ben megjelent a hibrid munkavégzés, amellyel az alkalmazottak sokkal rugalmasabbak voltak abban, hogy hol és hogyan dolgozzanak. Például néhány napot az irodában, néhány napot pedig távoli munkával.

Minden bizonnyal a távmunka és a hibrid munka negatív hatással volt a SEO fizetésének növekedésére. A nagy horderejű példa az volt, amikor A Google bejelentette az olyan alkalmazottak fizetésének csökkentésére irányuló lépés, akik a tartós távoli munkavégzés mellett döntöttek.

A világjárvány előtt néhány távoli vállalat, például a Buffer helyfeltöltést adott az alkalmazottaik lakóhelye alapján, hogy a magasabb megélhetési költségeket figyelembe vegye. Az összes alkalmazottjuk városát 4 különálló csoportba sorolták, amelyek egy további helyösszeget adtak az éves fizetésükhöz – nem mintha a D csoport nulla pluszt kapott volna a fizetésükben:

A speciális távmunka munkahelyek, mint pl Távirányító OK olyan cégek és álláskeresők kiszolgálására jöttek létre, akik mindketten távolról szeretnének dolgozni. A Remote OK adatai szerint a platformjukon a SEO medián fizetése 67 500 USD évente az alábbi képernyőképen azonban a Senior Remote SEO szerepkörök akár évi 100 000 dollárt is elérhetnek.

A SEO iparág mérete és robusztus jellege miatt elegendő kereslet van a SEO szakemberek iránt ahhoz, hogy viszonylag magasan (legalább a medián fizetések felett) tartsák a fizetéseket, függetlenül attól, hogy a szerepkörök távoliak, hibridek vagy 100%-ban egymás mellett helyezkednek el. Tehát bár volt némi negatív fizetésnövekedés a mi munkamódszerünk hibridizációja miatt, a SEO-ipar továbbra is erős marad nyereséges, hosszú távú karrierlehetőségekkel.

SEO fizetések az Egyesült Államokon kívül

Az alábbiakban láthatók az átlagos keresőoptimalizálási fizetések tartományai évente néhány kulcsfontosságú országban, ahol arányosan magasabb a SEO szakemberek száma. Az összes éves fizetést minden helyi pénznemben tüntetik fel:

Olvasni:  Céloldal és céloldal: miben különböznek egymástól?

 • Ausztrália: 83 985 AU$ évente, 66 447 és 109 508 AU$ között (forrás: Indeed)
 • Brazília: 81 100 R$ évente, 59 370 és 100 364 R$ között (forrás: SalaryExpert)
 • Kanada: évi 48 800 CA$ 46 847 és 76 766 CA$ között (forrás: Indeed)
 • Franciaország: évi 39 000 euró, 22 000 és 57 000 euró között (forrás: Glassdoor)
 • India: évi 2 66 000 ₹ 1 40 000 és 15 00 000 ₹ között (forrás: IIDE)
 • Pakisztán: 415 252 Rs évente, 103 000 és 3 000 000 Rs között (forrás: PayScale)
 • Fülöp-szigetek: 302 000 ₱ évente, 143 000 és 1 000 000 ₱ között (forrás: PayScale)
 • Szingapúr: évi 35 375 SG$ 23 000 és 90 000 SG$ között (forrás: PayScale)
 • Spanyolország: 29 000 euró évente 22 000 és 52 000 euró között (forrás: Glassdoor)
 • Egyesült Királyság: 42 500 GBP évente, 32 500 és 60 000 GBP között (forrás: CWJobs)

SEO fizetési infografika

Hogyan viszonyulnak más digitális marketinges fizetések?

Ez a cikk kizárólag a keresőoptimalizálási fizetésekre összpontosít, és a 3 fő SEO-szerepet tárgyalja: elemző, szakértő és menedzser. De hogyan viszonyulnak ezek a fizetések más digitális ügynökségek fizetéséhez? Az ügynökségek olyan multidiszciplináris szervezetek, amelyek általában vegyesen tartalmaznak junior, középszintű és vezető beosztású alkalmazottakat, akik nagyon eltérő készségekkel rendelkeznek. Köszönet Valódi Ügynöki fizetésekvessünk egy pillantást néhány átlagos digitális marketing fizetésre, összehasonlítva az egyesült államokbeli SEO fizetésekkel:

SEO:

 • Átlagos SEO elemző fizetés: 54 144 USD évente
 • Átlagos SEO specialista fizetés: 59 871 USD évente
 • Átlagos SEO menedzser fizetés: 69 629 USD évente
 • Átlagos SEO igazgató fizetés: 112 000 USD évente
 • Az összes SEO-szerep átlaga: 86 636 USD évente

Számlavezetés:

 • Átlagos számlavezetői fizetés: 56 851 USD évente
 • Ügyfélmenedzser átlagos fizetése: 69 644 USD évente
 • Átlagos fiókigazgató fizetés: 131 455 USD évente
 • Átlagos csoportfiókigazgató fizetés: 182 428 USD évente

Kreatív:

 • Átlagos művészeti igazgató fizetés: 76 838 USD évente
 • Átlagos Copywriter fizetés: 88 105 USD évente
 • A kreatív igazgató átlagos fizetése: 157 286 USD évente
 • Az ügyvezető kreatív igazgató átlagos fizetése: évi 264 642 USD

Menedzsment:

 • Átlagos HR menedzser fizetés: 93 857 USD évente
 • Átlagos üzletfejlesztési menedzser fizetés: 125 444 USD évente
 • Átlagos vezérigazgatói fizetés: 255 000 USD évente

Tervezés:

 • Átlagos médiatervező/vásárlói fizetés: 60 732 USD évente
 • A digitális stratéga átlagos fizetése: 102 262 USD évente
 • A digitális részleg vezetője átlagos fizetése: évi 241 176 USD

Közösségi média:

 • Átlagos közösségi média menedzser: 64 700 USD évente
 • Átlagos közösségi menedzser: 66 692 USD évente
 • Átlagos közösségi média igazgató: évi 139 666 USD

Műszaki fejlesztő:

 • Átlagos webfejlesztő fizetés: 84 583 USD évente
 • Átlagos digitális projektmenedzser fizetés: 90 336 USD évente

AZ ÖSSZES DIGITÁLIS ÜGYNÖKSÉGI SZEREP ÁTLAGJA: évi 102 107 USD

Következő lépések

Reméljük, hogy ez az útmutató segített növelni a keresőoptimalizálási fizetések átláthatóságát. Hiszünk a nyílt átláthatóságban, és arra bátorítunk minden ügynökséget, hogy a munkaerő-felvétel során tegye közzé a fizetési tartományokat.

Ügynökségi alkalmazottak esetében fontolja meg fizetési adatainak névtelen elküldését a következő címre: Valódi Ügynöki fizetésektöbb mint 4800 beadványt tartalmazó adatbázis. Ez segít növelni az átláthatóságot, így az egész iparág megértheti, hol tart a piac, és az ügynökségek azt kereshetik, amit megérdemelnek.

Ossza meg velünk gondolatait a fizetések átláthatóságáról – tweeteljen nekünk @seoptimer.

Új publikációk:

Ajánlott