A SERP-k nyomon követésének fontossága: 4 érv a keresési teljesítmény nyomon követésére

A keresőmotor eredményoldala (SERP) akkor jelenik meg a felhasználók számára, amikor keresést végeznek olyan keresőmotorokon, mint a Google.

A felhasználó beírja a keresési lekérdezését (más néven kulcsszavakat) a keresősávba.

A keresési lekérdezés alapján a keresőmotor egy SERP-t ad vissza, amely tartalmazza a legjobb 10 organikus keresési eredmény listáját.

A SERP egyéb SERP-funkciókat is tartalmaz, például fizetős listákat, kiemelt kivonatokat, videóeredményeket, kapcsolódó kereséseket és az Emberek is kérdező mezőket.

Az organikus keresési eredmények SERP nyomon követése kulcsfontosságú a SEO kampány teljesítményének nyomon követéséhez.

Ebben a cikkben megvitatom a SERP-k nyomon követésének fontosságát, és megosztom a legjobb módszereket a versenytársak SERP-rangsorainak nyomon követésére, valamint a sajátját.

Kezdjük!

Miért fontos a SERP-k nyomon követése?

A webmestereknek vagy marketingszakembereknek nem szabad figyelmen kívül hagyniuk a SERP-k nyomon követésének fontosságát.

A SERP-k figyelése kulcsfontosságú, mivel lehetővé teszi, hogy ellenőrizze, hogyan teljesít webhelye a keresési eredmények között. Ezenkívül a versenytársak keresési teljesítményét is jelzi.

A SERP-k nyomon követésével sikeres SEO stratégiát építhet fel, amely segít magasabb helyezéseket elérni a keresőmotorokban.

Íme néhány ok, amiért elengedhetetlen a SERP teljesítményének nyomon követése.

Segít nyomon követni a versenytársak SERP-rangsorait

A SERP nyomkövetés egyik legjelentősebb előnye, hogy lehetővé teszi a versenytárs teljesítményének elemzését. Elemezheti, hogyan optimalizálják a címcímkéket, a metaleírást és az URL-t, hogy magasabb helyezést érjenek el a SERP-n. Íme egy példa:

Amint a fenti képen látható, ezek a webhelyek bizonyos stratégiákat alkalmaznak, hogy versenyezzenek egymással. Például hozzáadják a célkulcsszót a címhez, a leíráshoz és az URL-hez. Ezenkívül egyes webhelyek az adatokat arra használják, hogy a tartalom frissességét mutassák meg a felhasználók és a keresőmotorok számára.

A versenytársak keresési teljesítményének nyomon követése segíthet:

 • Azonosítson új stratégiákat, amelyeket versenytársai esetleg használnak.
 • Fedezze fel az új SERP versenytársakat.
 • Az algoritmus korai frissítése.
Olvasni:  5 örökzöld tartalom-optimalizálási tipp: növelje a keresési forgalmat

Lehetővé teszi webhelye organikus rangsorának nyomon követését

Az organikus keresési rangsorok figyelése elengedhetetlen minden webmester számára, hogy elemezze webhelye általános teljesítményét a keresési eredmények között.

Azt is lehetővé teszi a webmesterek számára, hogy lássák a célzott kulcsszavak teljesítményét a SERP-n.

Ha nem látja webhelyét a Google első oldalán, akkor elemeznie kell, hogy más webhelyek miért helyezkednek el a megcélzott kulcsszó alapján.

Megnyithat minden eredményt, és mélyebbre áshat, hogy felfedezze, mit csinálnak különlegesen, amit Ön nem.

Talán hosszabb tartalommal rendelkeznek, mint Ön, vagy több oldalukra mutató visszalinkekvagy LSI kulcsszavakat használnak a tartalomban.

Sőt, a SERP nyomon követése azért is létfontosságú, mert néha webhelye a Google második vagy harmadik oldalán kezd rangsorolni a népszerű kulcsszavakat, és Ön észre sem veszi, hogy vállalkozása ilyen előkelő helyen áll.

A SEO világában ezeket a lehetőségeket alacsonyan csüngő gyümölcsökként emlegetjük. Amikor nyomon követi a SERP-ket, azonnal felfedezi ezeket az alacsonyan lógó gyümölcs kulcsszavakat, amelyeket tovább optimalizálhat, hogy könnyen megszerezze az első oldali rangsort.

Gyorsan azonosítsa és javítsa ki a forgalom visszaesésének okait

A keresőmotor-algoritmusokat rendszeresen frissítjük új változtatásokkal, hogy jobb és relevánsabb találatokat kínálhassunk az ügyfeleknek.

Ha nem figyeli a keresési rangsorolást, akkor nem biztos, hogy tudja, hogy az organikus forgalma visszaesett-e.

Ha rájön, hogy helyezése csökkent, először a kulcsszavak rangsorolásának áttekintésével kell kezdenie. Ez lehetővé teszi, hogy pontosan megtalálja azokat a kulcsszavakat és webhelyoldalakat, amelyek az elmúlt időszakban jelentősen csökkentek.

Miután felfedezte azokat a kulcsszavakat, amelyeknél jelentősen csökkent a SERP, fontos megvizsgálni a csökkenés okait.

Az organikus forgalom csökkenésének legjelentősebb oka egy algoritmikus frissítés, amelyet könnyen kijavíthat, miután áttanulmányozta a frissítést, és ennek megfelelően módosítja SEO stratégiáját.

A forgalom csökkenésének egyéb okai lehetnek:

 • Elveszett vagy megszakadt linkek
 • Elavult tartalom
 • Helytelen robots.txt frissítés
 • Webhely migráció

Állapítsa meg, hogy kifizetődő-e a keresőoptimalizálási erőfeszítése

Ha SEO-ba fektet be, mindenképpen tudnia kell, hogy kifizetődő-e a SEO erőfeszítései.

A legjobb módja annak mérje a SEO kampány teljesítményét célja a megcélzott organikus kulcsszavak teljesítményének nyomon követése.

Ha a kulcsszavak továbbra is javítják organikus pozíciójukat, akkor az Ön SEO-taktikája működik. Ha hat hónap SEO munka után sem történik javulás, vagy ha kulcsszavai tovább csökkennek, akkor meg kell újítania SEO stratégiáját.

Olvasni:  A B2B marketing sötét tölcsérének megvilágításával

Ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni a SERP-k nyomon követésének fontosságát. Ez az egyik legjobb módja annak, hogy azonosítsa SEO csapata teljesítményét.

Hogyan lehet nyomon követni a SERP-ket?

Most, hogy megértette a SERP-k nyomon követésének jelentőségét, folytassuk a SERP-k követésének legjobb módjait.

Itt vannak a SERP-k nyomon követésének legjobb módjai.

Használjon kulcsszókövető eszközt

A kulcsszókövető eszközök, mint például a Ahrefs, kiválóak a SERP-k nyomon követésére.

Azonnal láthatja, hogy webhelye és versenytársai webhelyei hogyan helyezkednek el az organikus keresésben a világ különböző célhelyein.

Ezenkívül megtudhatja a kulcsszavakból származó becsült forgalmat, valamint más fontos mutatókat, mint például a teljes keresési mennyiség, a rangsor URL-je, a rangsorolási pozíciók, valamint a kulcsszavakkal kapcsolatos verseny.

Két módszer létezik a kulcsszavak követésére a Ahrefs használatával:

 • Keresés kulcsszavak szerint: Az organikus rangsorolást úgy ellenőrizheti, hogy egyszerre több kulcsszót ad meg.
 • Keresés domain szerint: Adja meg a webhely URL-címét, és az eszköz lekéri az összes kulcsszót, amelyen a webhely szerepel.

A kulcsszavak rangsorolását is ellenőrizheti bizonyos helyeken.

Jelentkezzen be a SEOptimerbe, és nyissa meg a kulcsszóeszközt.

Most válassza ki a célhelyet.

Ezt követően adja meg a kulcsszavakat.

Most, amikor az irányítópulton a kulcsszavak rangsorolására kattint, láthatja a kulcsszavak pozícióját a becsült forgalommal együtt.

A kulcsszóeszközön kívül a Ahrefs ingyenes SEO audit és jelentéskészítő eszközt is kínál, amellyel ingyenes webhelyelemzést végezhet. Megtalálhatja a hasznosítható ajánlások listáját webhelye általános SEO pontszámának növelésére.

A Ahrefs segítségével havonta akár 250 kulcsszó-rangsort is nyomon követhet. Elkezdheti használni a SEOptimert a kulcsszavak rangsorolásának kényelmes nyomon követéséhez. Az eszköz tökéletes induló vállalkozások, szabadúszók és SEO ügynökségek számára.

Kövesse nyomon a SERP-ket manuálisan

A SERP nyomon követésének másik módja a kézi követés.

Ebben a módszerben nem használ kulcsszókövető eszközöket, hanem olyan keresőmotorokat használ, mint a Google és a Bing a kézi SERP-követés végrehajtásához.

A SERP manuális követéséhez nyissa meg a böngészőt, és lépjen bármely olyan keresőmotorhoz, ahol nyomon szeretné követni a kulcsszavak rangsorolását.

Tegyük fel, hogy nyomon szeretné követni a SERP-t a Google-on, nyissa meg a Google keresést, és írja be a kulcsszót a keresősávba.

Például nyomon szeretnénk követni a Ahrefs rangsorolását az “ingyenes SEO audit online” kulcsszóra.

Olvasni:  23 legjobb WordPress blogbővítmény a blogkezeléshez

A kulcsszó keresése után megjelenik a Google SERP első oldala, amely a 10 legjobb organikus keresési eredményt tartalmazza.

Minden eredménynél láthatja a meta címét, leírását és az oldal URL-jét. Esetünkben a Ahrefs áll az élen.

Ha webhelye nem szerepel a Google első oldalán, akkor folytathatja a keresést a második vagy harmadik oldalra.

A kézi keresés másik egyszerű módja, ha a keresési beállításokat oldalanként 100-ra módosítja.

Ahhoz, hogy a Google oldalanként 100 keresést jelenítsen meg, kattintson a fogaskerék ikonra a böngésző jobb felső sarkában, majd kattintson a „Az összes beállítás megtekintése.”

Most görgessen le az oldalankénti eredményeket 100-ig.

Ezzel a Google 100 találatot jelenít meg egy SERP-ben az alapértelmezett 10 helyett.

Most beírhatja a cél kulcsszót a keresősávba, és megnyomhatja a CTRL+F billentyűkombinációt.

Ezután írja be webhelye URL-címét a jobb felső keresősávba, amely azonnal megjelenik, amint megnyomja a CTRL+F és az Enter billentyűket.

Ha webhelye szerepel a 100 legjobb keresési eredmény között, akkor kiemelt lesz.

Hasonlóképpen nyomon követheti több különböző kulcsszó SERP-jét bármely választott keresőmotorban.

Milyen kulcsszavakat érdemes nyomon követni?

A kulcsszavak létfontosságú szerepet játszanak a SEO sikerében.

A megfelelő kulcsszó azonosítása megcélozhatja vagy megbonthatja SEO stratégiáját.

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a kulcsszavakat, amelyeket követnie kell SEO kampányában, hogy pontosan mérje SEO stratégiája hatását.

Kulcsszavak, amelyek már forgalmat generálnak

Első lépésként meg kell határoznia azokat a kulcsszavakat, amelyek már forgalmat generálnak webhelyére.

Ezek az alacsony függőgyümölcs-kulcsszavak könnyen optimalizálhatók, és gyorsan javíthatják webhelye organikus forgalmát.

Te tudod használni Search Console nyomon követheti azokat a kulcsszavakat, amelyek alapján webhelye már szerepel a Google-ban.

Először nyissa meg a Search Console-t, és nyissa meg webhelyét vagy tulajdonát az alábbi képen látható módon.

Most menj ide Teljesítmény > Keresési eredmények

A keresési eredmény opcióban olyan teljesítménymutatókat láthat, mint a kattintások teljes száma, megjelenítés, átlagos CTR és átlagos pozíció.

Görgessen le az oldalon, és látni fogja:Lekérdezések” ahogy az alábbi képen is látható.

Ezek mind az alacsonyan lógó gyümölcskulcsszavak, amelyek rangsorolnak a Google-on, és kattintásokat és megjelenítéseket generálnak webhelye számára.

Olvasni:  Mélylinkelés a SEO-hoz: miért hatékony a rangsorok emelésében?

Itt a kattintások és megjelenítések jelentése:

 • Kattintások: Ahányszor a felhasználók rákattintottak webhelye keresési eredményére a Google rendszerében.
 • Benyomások: Ahányszor webhelye megjelent a Google-on.

Jegyezze fel azokat a kulcsszavakat, amelyek a legtöbb kattintást generálják, mert ezek a kulcsszavak magasabbak a Google-on.

Ezenkívül fordítson különös figyelmet azokra a kulcsszavakra, amelyek rengeteg megjelenítést generálnak, de kevés kattintást vagy egyáltalán nem. Ezek azok a kulcsszavak, amelyeket optimalizálnia kell SEO kampányának fellendítéséhez.

A Search Console használatával kiaknázatlan kulcsszavak segítségével javíthatja keresőmotorjainak helyezését.

Ha webhelyét olyan kulcsszavakra optimalizálja, amelyeknél az Ön webhelye már szerepel az első 10-ben, és olyan kulcsszavakra, amelyeknél webhelye a legjobb 100-ban szerepel, jelentősen javíthatja SEO-játékát.

Kulcsszavak, amelyek a legtöbb konverziót eredményezik

Nagy konverziót eredményező kulcsszavak azok, amelyek eladáshoz vezetnek.

Az ilyen kulcsszavak követése nagyon hasznos lehet vállalkozása számára, mivel lehetővé teszi, hogy megismerje azokat a termékeket és szolgáltatásokat, amelyek konverzióhoz vezetnek.

Miután azonosította vállalkozása nagy konverziót eredményező kulcsszavait, SEO stratégiáját elsősorban azokra a termékekre vagy szolgáltatásokra összpontosíthatja, amelyek hatással vannak az eredményre.

A legjobban konvertáló kulcsszavak megtalálásához használja a Google Analytics szolgáltatást.

Nyissa meg Google Analytics-fiókját, és lépjen a címre Beszerzés > Áttekintés.

Az alábbi képhez hasonló képernyőt fog látni. Kattintson Organikus keresés.

Itt minden kulcsszóhoz ellenőrizheti a konverziók számát.

Jegyezze fel azokat a kulcsszavakat, amelyek a maximális célteljesítéshez vezetnek.

Ezért a magas konverziót eredményező kulcsszavak nyomon követése megmondja, hogy mely kulcsszavak és céloldalak segítik a célkonverziót.

Az ilyen nagy értékű kulcsszavak SERP-jének nyomon követése kulcsfontosságú, mert a helyezések enyhe csökkenése is jelentős bevételkieséshez vezethet.

Márkás kulcsszavak

Márkás kulcsszavak olyan kulcsszavak, amelyek szorosan kapcsolódnak a márkához, termékeihez és szolgáltatásaihoz.

A márkás kulcsszavak keresése segíthet azonosítani a fizetett hirdetéseket, amelyeket versenytársai a Google-on vagy a Bingen futtatnak. Ezek olyan kifejezéseket tartalmazhatnak, mint:

 • [brand name] Alternatívák
 • [brand name] versenytársak

Azok a felhasználók, akik a márka kulcsszavaira keresnek, nagyobb valószínűséggel vásárolnak az Ön márkájából. Ezért célszerű követni a márkás kulcsszavakat.

Következtetés

A rangkövetés a SEO munkafolyamat elengedhetetlen része. A rangkövetés segítségével részletes információkat kaphat arról, hogy webhelye milyen jól teljesít a keresőmotorokban.

A SERP nyomon követése lehetővé teszi a versenytársak elemzését, valamint azt, hogy hogyan teljesítenek a keresési eredményeken. Megtekintheti azokat az oldalakat és kulcsszavakat, amelyek a maximális forgalmat irányítják versenytársai webhelyeire.

Új publikációk:

Ajánlott