A szabadúszó 5 előnyei és hátrányai

A járvány óta egyre többen vállalkoznak szabadúszó munkára. De neked való a szabadúszó? Íme a szabadúszó öt előnye és hátránya.

című jelentéstSzabadúszó Amerikában” Upwork szerint 56,7 millió amerikai szabadúszóként dolgozott 2018-ban. Ez 3,7 millió emberrel nőtt 2014-hez képest. Ez azt jelenti, hogy minden harmadik ember szabadúszó. Valójában ez a szám magasabbra fog emelkedni, mivel a fiatalabb generáció inkább a szabadúszó munkák felé hajlik.

Ezekkel a számokkal egyértelmű, hogy a szabadúszó itt marad. A legtöbben, akik teljes munkaidőben dolgoznak, gyakran fontolgatják, hogy szabadúszó munkát vállalnának. Bármennyire is előnyös, egy sor hátránya is van. Tehát beszéljük meg részletesebben a szabadúszó előnyeit és hátrányait.

Forrás

A szabadúszó 5 előnye

1. A választás szabadsága

A szabadúszó munka egyik legnagyobb előnye, hogy szabadon választhatja ki a munkát. A szabadúszó munka során szabadon választhatja ki az ügyfelet, a projektet, a céget vagy a szolgáltatás típusát, amelyet alkalmassága szerint kíván nyújtani. A vállalati munkával ellentétben a szabadúszó nem késztet arra, hogy nemkívánatos projekteken dolgozzon nem kedvelt ügyfelekkel.

csipog

2. A munkavégzés rugalmassága

A szabadúszó a saját beosztása szerint dolgozik. Ők mentesek a merev kilenctől ötig terjedő munkakör korlátozásától. Bármikor és úgy dolgozhatnak, ahogyan a projektet időben teljesíteni akarják. Az ügyfeleknek csak az odaítélt projektet kell időben benyújtaniuk, és nem törődnek azzal a munkával vagy idővel, amit egy szabadúszó a munka elvégzéséhez fektet, ellentétben a vállalati stílusokkal.

Olvasni:  A tartalomnaptár elsajátítása: a következetesség és az elköteleződés feloldása

3. Munkaterhelés ellenőrzése

A szabadúszóknak megvan az az előnyük, hogy kontrollálják munkaterhelésüket. Szabadon vállalhatnak annyi munkát, amennyit csak akarnak, kompetenciájuk, képességeik és elérhetőségük alapján. A szabadúszók más szabadúszókból álló csapattal is dolgozhatnak, és átruházhatják a munkát a csapat megfelelő szakértőire.

4. Függetlenség

A szabadúszók független lények. Hosszú távon nem kötik őket semmilyen munkáltatói korlátozás, kikötés vagy feltétel. Ők is szabadon élhetik kreativitásukat, a munkaadók akadályoztatása nélkül, ellentétben a vállalati munkákkal.

csipog

5. Változatos expozíció

Ellentétben a vállalati munkákkal, a szabadúszó azt az előnyt kínálja, hogy rendkívüli módon dolgozhat együtt különböző ügyfelekkel.

A szabadúszó 5 hátránya

1. Kizárólagos felelősség a munkáért

Szabadúszóként egyedül az egyik felelős a projekten végzett munkáért. Tehát a projekt sikere vagy kudarca kizárólag a szabadúszó vállán fekszik. Ezenkívül a vállalati munkával ellentétben nincs senki, aki irányítson vagy megossza a különböző ötleteket a projekttel kapcsolatban, ami megnehezíti az egyedüli döntéshozatalt.

2. Szórványos munkaminta

Szórványos munkaminta

Forrás

A folyamatos munkafolyamat a szabadúszó munka egyik fő hátránya. A szabadúszóknak keményen kell törekedniük az induláskor vagy akár örökké, hogy az előző projektek befejezése után megkapják a következő projekteket. Az ügyfelek gyakran kérhetnek egy projektet, majd ismeretlen okokból félreteszik azt. Lehetnek hosszú hézagok is a különböző projektek között.

3. Munkavállalói juttatások hiánya

A szabadúszó másik hátránya, hogy hiányoznak a vállalati munkájuk során kapott munkavállalói juttatások, mint például a segélyalap, fizetett szabadság, rendszeres jövedelem, ünnepségek, ajándékok, értékelések, elismerések, jutalmak stb.

4. Elszigetelődés

A szabadúszók elszigetelődnek, mivel napjaikat már nem a kollégáikkal dolgozva töltik. Egyedül dolgoznak, csapattársak nélkül. Ez hátrányt jelent azoknak, akik szociálisak és nem szeretnek állandóan egyedül dolgozni. Emellett a társakkal való kommunikáció hiánya stresszt és unalmat is okoz.

Olvasni:  Mi az a lakossági proxy és hogyan működik: előnyei és hátrányai
LinkedIn bejegyzés

5. Források hiánya

Mivel a szabadúszók egyedül dolgoznak, önállóan kell dolgozniuk. Nincsenek elérhető erőforrások, mint például számítógépek, adatok, projektekkel kapcsolatos értekezletek, stratégiák megbeszélése stb.

Következtetés

Ezek nyilvánvalóan a szabadúszó előnyei és hátrányai egyaránt. Gondoljon arra, hogy szabadúszóként szeretne karriert kezdeni, miután mindegyiket megértette.

Ha Ön kreatív kockázatvállaló, és nincs pénzügyi válságban, a szabadúszó a legjobb az Ön számára. Másrészt, a szabadúszó nem ajánlott Önnek, ha pénzügyileg instabil vagy, mivel előfordulhat, hogy nem biztosít rendszeresen fix jövedelmet, hacsak el nem éri szabadúszó karrierjének egy bizonyos szakaszát. Válassza ki azt, amelyik a legjobban megfelel Önnek.

GYIK

1. Kötelező felmondani a vállalati állásból szabadúszóként?

Nem. Mindkettővel dolgozhat, ha kétféle feladatot tud egyszerre kezelni. Nincsenek feltételek a szabadúszó léthez. Ez a szabadúszó egyik előnye.

2. Szabadúszóként jobban kereshetek?

A szabadúszó nagyszerű karrier, ha kockázatvállaló vagy. A legtöbb esetben jobban kereshet, mint egy munkával, míg néha nem. A jövedelem rendszeressége azonban kérdés lehet a szabadúszónál.

3. Mi a legjobb módja a szabadúszó pályakezdésnek?

Számos webhely kínál projekteket szabadúszóknak. Csak szabadúszóként kell regisztrálnia, megadnia az adatait, és már indulnia is kell. A Pepper Content egy nagyszerű webhely szabadúszó írók, fordítók és grafikusok számára.

4. Hogyan fizetnek a webhelyek?

Egyes webhelyek fix díjat kínálnak, míg egyes webhelyeken közvetlenül az ügyfeleknek kell licitálnia a projekteket.

Új publikációk:

Ajánlott