A tartalommarketing csatorna: 3 szakasz, amit tudnod kell

Tanulja meg, hogyan hozhat létre nagy konverziós tartalommarketing-tölcsért a három kulcsfontosságú szakaszban. Tudjon meg többet ebben a blogban.

A célközönséget vonzó tartalom létrehozása csak a siker fele. A másik fele a webhely látogatóit fizető ügyfelekké alakítja. Itt jön képbe egy tartalommarketing-tölcsér.

A tartalommarketing értékesítési tölcsére egy stratégiai megközelítés, amely a potenciális ügyfeleket a vásárlás során irányítja. Ebben a blogbejegyzésben a tartalommarketing-csatorna három szakaszát tárjuk fel, és tippeket adunk a konvertáló csatorna létrehozásához.

Mi az a tartalommarketing csatorna?

A tartalommarketing-tölcsér egy olyan keretrendszer, amelyet a vállalkozások arra használnak, hogy a potenciális ügyfeleket végigvezetjék a vásárlói út szakaszain, a tudatosságtól a konverzióig. A tölcsér célja a tartalommarketing stratégiai megközelítése, amely a vásárlási folyamat minden szakaszában különböző típusú potenciális ügyfeleket céloz meg.

A tölcsér tetején a vállalkozások célja a potenciális ügyfelek vonzása és a márkaismertség növelése oktatást, tájékoztatást és szórakoztatást nyújtó tartalom révén. Ennek a tartalomnak számos formája lehet, például blogbejegyzések, közösségimédia-bejegyzések, videók, podcastok és infografikák. A cél a potenciális vásárlók figyelmének felkeltése és a márkával való kapcsolatteremtés ösztönzése.

Amint a potenciális ügyfelek tisztában vannak a márkával, a hangsúly a tölcsér közepére helyeződik, ahol a vállalkozások célja a potenciális ügyfelek gondozása és kapcsolatépítés a potenciális ügyfelekkel. Ez magában foglalja a célzottabb és a potenciális ügyfelek igényeinek és érdeklődésének megfelelő tartalom létrehozását. Ilyenek például az e-könyvek, webináriumok, esettanulmányok és fehér könyvek.

Most pedig nézzük meg alaposabban a tölcsér egyes szakaszait.

Forrás

1. szakasz: Tudatosság

 • A tartalommarketing csatorna tudatossági szakaszában a potenciális ügyfelek még nincsenek tisztában problémáikkal vagy a számukra elérhető megoldásokkal. Előfordulhat, hogy általános kutatást végeznek, vagy online böngésznek olyan információkat, amelyek segíthetnek azonosítani a fájdalompontjaikat és a lehetséges megoldásokat.
 • Marketingszakemberként az Ön célja ebben a szakaszban, hogy potenciális ügyfeleket vonzzon webhelyére, és értékes információkat nyújtson számukra, amelyek segítenek azonosítani problémáikat és lehetséges megoldásaikat.
 • A potenciális ügyfeleket vonzó tartalom létrehozásához a tartalommarketing értékesítési tölcsér szakaszában meg kell határoznia a fájdalmas pontjaikat és az általuk keresett információkat. A piackutatás és az ügyfél-felmérések hasznos eszközök lehetnek a célközönség igényeinek és érdeklődési köreinek megismerésében. Elemezheti a webhelyadatokat is, hogy megértse, milyen típusú tartalom vonzza a látogatókat webhelyére.
Olvasni:  A közösségi média tartalommátrixának dekódolása

Forrás

 • Ha jobban megérti célközönsége fájdalmas pontjait és érdeklődési körét, létrehozhat tölcsértartalmat, amely megszólítja őket. A blogbejegyzések nagyszerű lehetőséget nyújtanak arra, hogy mélyreható információkat nyújtsanak egy adott témáról vagy iparágról. A közösségi médiában közzétett bejegyzések segítségével szélesebb közönséget érhet el, és gyors tippeket vagy betekintést oszthat meg. Az infografika vizuálisan tetszetős módja az összetett információk közvetítésének, a videók pedig lebilincselő módjai lehetnek oktatóanyagok nyújtásának vagy vásárlói történetek megosztásának.
 • Amikor tartalmat hoz létre a figyelemfelkeltő szakasz számára, fontos, hogy az értékes információk nyújtására összpontosítson a termék vagy szolgáltatás reklámozása helyett. Ha hasznos erőforrásként pozicionálja magát, bizalmat építhet a potenciális ügyfelekben, és vezető szerepet tölthet be iparágában. Ez végső soron magasabb konverziós arányokhoz vezethet a csatorna későbbi szakaszaiban.

2. szakasz: mérlegelés

 • A tartalommarketing csatorna mérlegelési szakaszában a potenciális ügyfelek már tisztában vannak problémáikkal, és elkezdték a lehetséges megoldások kutatását. Felmérik az egyes lehetőségek előnyeit és hátrányait. Marketingszakemberként meg kell győznie őket arról, hogy az Ön terméke vagy szolgáltatása a legjobb megoldás a problémájukra.
 • E cél elérése érdekében alapos tájékoztatást kell adnia termékéről vagy szolgáltatásáról, és arról, hogy az hogyan tudja megoldani az ügyfél problémáját. Ezeket az információkat az ügyfél igényeihez és fájdalompontjaihoz kell igazítani, és kiemelniük kell az Ön termékének vagy szolgáltatásának egyedi értékajánlatát.

Forrás

 • A tartalommarketing értékesítési tölcsér szakaszában az egyik leghatékonyabb tartalomtípus az esettanulmányok. Az esettanulmány az ügyfél termékével vagy szolgáltatásával kapcsolatos tapasztalatának részletes elemzése, beleértve a problémát, az Ön által kínált megoldást és az elért eredményeket. Az esettanulmányok társadalmi bizonyítékot szolgáltatnak arra vonatkozóan, hogy terméke vagy szolgáltatása hatékony, és képes megoldani a valós problémákat. Ezenkívül a potenciális ügyfeleknek mélyebb megértést biztosítanak terméke vagy szolgáltatása működéséről és az általa nyújtott előnyökről.
 • A tölcsértartalom másik típusa, amely jól működik ebben a szakaszban, a fehér könyvek. A fehér könyv egy hiteles jelentés vagy útmutató, amely egy összetett kérdésről vagy problémáról ad tájékoztatást. A tanulmányok részletes információkat nyújtanak termékéről vagy szolgáltatásáról, beleértve annak jellemzőit, előnyeit és egyedi értékajánlatát. Betekintést nyújthatnak az iparági trendekbe és a bevált gyakorlatokba is, így vállalatát iparági vezető pozícióba helyezhetik.
Olvasni:  Szabadúszó munka – 7 leggyakoribb probléma, amelyet le kell küzdeni

3. szakasz: Konverzió

 • A konverziós szakaszban a potenciális vásárló már átesett a tudatosítási és mérlegelési szakaszokon, és úgy döntött, hogy készen áll a vásárlásra. Ez az a pont, ahol a tartalommarketing-tölcsérnek el kell vezetnie a potenciális vásárlót az utolsó lépéshez – a vásárláshoz.
 • Ennek érdekében a csatornastratégiának a tartalom létrehozására kell összpontosítania, cselekvésre ösztönözve a potenciális vásárlót. Ez egy világos cselekvésre ösztönzést (CTA) jelent, amely könnyen érthető, és megkönnyíti a potenciális vásárló számára a vásárlást. Néhány hatékony CTA ebben a szakaszban: „Vásárlás most”, „Kosárba helyezés” és „Pénztár”.

Forrás

 • A tartalmat ebben a szakaszban úgy kell megtervezni, hogy a vásárlási folyamat a lehető legkönnyebb és legegyszerűbb legyen. Ez azt jelenti, hogy a tartalomnak tetszetősnek, könnyen navigálhatónak és mobileszközökre optimalizáltnak kell lennie. A fizetési folyamatnak egyszerűnek és könnyen érthetőnek kell lennie, világos utasításokkal és intuitív kialakítással.
 • A termékoldalak, az árképzési oldalak és a fizetési oldalak a csatornatartalom leghatékonyabb típusai a konverziós szakaszban. A termékoldalaknak részletes információkat kell tartalmazniuk a termékről, beleértve a specifikációkat, jellemzőket és előnyöket. Az árképzési oldalakon egyértelműen fel kell tüntetni a termék vagy szolgáltatás árát, valamint az esetlegesen elérhető kedvezményeket vagy promóciókat. A fizetési oldalakat úgy kell megtervezni, hogy a potenciális vásárlók könnyen megadhassák fizetési és szállítási adataikat, áttekinthessék megrendelésüket, és befejezhessék a vásárlást.

Becsomagolás

A tartalommarketing-tölcsér egy hatékony eszköz, amely segíthet potenciális ügyfeleket vonzani, értékes információkkal ellátni őket, és végigvezeti őket a vásárlási folyamaton. A tartalommarketing-csatorna három szakaszának megértésével olyan tartalomstratégiát hozhat létre, amely hatékonyan táplálja a potenciális ügyfeleket a vásárlási folyamat során.

Ne feledje, hogy minden tartalommarketing értékesítési tölcsérszakaszhoz más tartalomstratégia szükséges. A tudatosság szakaszában összpontosítson a potenciális ügyfelek oktatására. A mérlegelési szakaszban összpontosítson a termékével vagy szolgáltatásával kapcsolatos alapos információk nyújtására. A konverziós szakaszban összpontosítson egyértelmű cselekvésre ösztönzésre, amely vásárlásra ösztönzi a potenciális ügyfeleket.

Olvasni:  Ügyféljelentés: 8 alapelv, amelyet meg kell jegyezni

Ha olyan tartalommarketing-csatornát hoz létre, amely hatékonyan vezeti végig a potenciális ügyfeleket a vásárlási folyamaton, növelheti konverziós arányát, és végül növelheti vállalkozását.

Kulcs elvitelek

 • A tartalommarketing-tölcsér egy stratégiai megközelítés, amely a potenciális ügyfeleket végigvezeti a vásárlási folyamaton.
 • Minden szakasz más tartalomstratégiát igényel, hogy a potenciális ügyfeleket a vásárlási folyamaton keresztül táplálja.
 • A tudatosság szakaszában a potenciális ügyfelek nincsenek tisztában a problémájukkal vagy a megoldással. A tartalmi stratégiának a nevelésre és az értékes információk nyújtására kell összpontosítania.
 • A mérlegelés szakaszában a potenciális ügyfelek tisztában vannak problémáikkal, és keresik a lehetséges megoldásokat. A csatornastratégiának arra kell összpontosítania, hogy alapos információkat nyújtson termékéről vagy szolgáltatásáról.
 • A konverziós szakaszban a potenciális ügyfelek készen állnak a vásárlásra. A tartalmi stratégiának egy egyértelmű cselekvésre ösztönzésre kell összpontosítania, amely vásárlásra ösztönzi a potenciális ügyfeleket.

GYIK

1. Mi az a tartalommarketing-tölcsér?

A tartalommarketing-tölcsér egy olyan keretrendszer, amely megjeleníti a vásárlói utat a tudatosságtól a konverzióig. Ez a tartalommarketing stratégiai megközelítése, amelynek célja a potenciális ügyfelek vonzása, bevonása és konvertálása a vásárlási ciklus különböző szakaszaiban. A tölcsér három szakaszból áll: a tölcsér teteje (tudatossági szakasz), a tölcsér közepe (megfontolási szakasz) és a tölcsér alja (konverziós szakasz).

2. Mi a tartalom célja a tudatosítás szakaszában?

A csatornatartalom célja az ismertség szakaszában a márkaismertség megteremtése és a potenciális ügyfelek figyelmének felkeltése. A tartalom legyen informatív, oktató és vonzó, hogy felkeltse a célközönség érdeklődését. A cél az, hogy potenciális ügyfeleket generáljon és kapcsolatokat építsen ki olyan potenciális ügyfelekkel, akik esetleg nem ismerik a márkát vagy a terméket. Ebben a szakaszban a tartalom tartalmazhat blogbejegyzéseket, közösségi média bejegyzéseket, videókat, infografikákat és egyéb tartalmakat, amelyek bemutatják a márka értékajánlatát és szakértelmét.

Olvasni:  14 szövegírási példa hihetetlen másolatokkal rendelkező vállalkozásoktól

3. Mi a tartalom célja a mérlegelési szakaszban?

A mérlegelési szakaszban lévő tartalom célja, hogy a márkáról és a termékről részletesebb információkat nyújtson a márka iránt érdeklődő potenciális vásárlóknak. A tartalomnak a célközönség iránti bizalom és hitelesség kialakítására kell összpontosítania, kiemelve a termék vagy szolgáltatás előnyeit és egyedi eladási ajánlatait. Ebben a szakaszban a tartalom esettanulmányokat, vásárlói véleményeket, termékértékeléseket és összehasonlító útmutatókat tartalmazhat.

4. Mi a tartalom célja a konverziós szakaszban?

A tartalommarketing értékesítési csatorna konverziós szakaszában a csatornatartalom célja, hogy cselekvésre, vásárlásra vagy konverzióra ösztönözze a potenciális ügyfeleket. A tartalomnak foglalkoznia kell a potenciális ügyfelek esetleges fennmaradó kifogásaival vagy aggályaival, és egyértelmű cselekvésre ösztönzést kell tartalmaznia, amely a következő lépés megtételére ösztönzi őket. Ebben a szakaszban a tartalom tartalmazhat termékbemutatókat, ingyenes próbaverziókat, korlátozott idejű ajánlatokat és egyéb olyan tartalmakat, amelyek cselekvésre ösztönzik a célközönséget. A kulcs olyan tartalom létrehozása, amely megkönnyíti a potenciális ügyfelek számára a konverziót, és zökkenőmentes felhasználói élményt biztosít.

Új publikációk:

Ajánlott