A Valve bemutatja a Steam Decket 399 dollárért; mindent, amit tudnod kell

Meglepő bejelentésként a Valve Steam csütörtökön bejelentette a Steam Deck-et, egy hordozható játék PC-t 399 dolláros áron, amely a teljes Steam könyvtárat futtathatja.

A konzolt egyedi AMD APU hajtja, és SteamOS-en, egy Arch OS alapú operációs rendszeren fut. A Windowst azonban ugyanolyan egyszerűen telepítheti az eszközre.

A szállítás 2021 decemberében kezdődik, az alapmodell ára 399 dollár, a csúcsmodell pedig 649 dollárig elérhető az Egyesült Államokban, Kanadában, az EU-ban és az Egyesült Királyságban.

A hírekben: Az izraeli Candiru eladó kémprogramokat adott el a kormányoknak, hogy célba vegye a másként gondolkodókat

Ahogy fentebb említettük, a Steamdeck egy kézi játék PC, amely teljes mértékben képes futtatni a legtöbb, ha nem az összes Steam könyvtárban elérhető játékot. Továbbá, mivel a Windows telepíthető az eszközre, teljesen lehetséges a rivális játékboltok, például az Origin és az Epic Game Store telepítése.

A rendszert egy egyedi gyártású AMD APU hajtja, amely négymagos Zen 2 CPU-val és 8 szálal rendelkezik 3,5 GHz-ig. A GPU is egy elég erős 8 RDNA, 2 CU-val, amely akár 1,6 GHz-et is elérhet. Ez körülbelül két teraflop összteljesítményt ad az APU-nak. Szupergyors LPDDR5 RAM-ot is kap 16 GB-ig, 5500 MT/s sebességgel.

Van egy 7 hüvelykes érintőképernyő, 1280 x 800 felbontással, 60 Hz-en. A képernyő méretét és belső elemeit tekintve ez egy meglehetősen tisztességes képernyő, amely egyensúlyt biztosít a teljesítmény és az akkumulátor élettartama között.

Apropó, a készülék 40 Wh-s akkumulátort tartalmaz, amely a Valve állítása szerint akár 8 órát is bír. Természetesen az akkumulátorhasználat nagymértékben függ az éppen játszott játéktól és attól, hogy milyen grafikus beállításokkal játszik, de az alacsony fogyasztású feladatok, például a streamelés, a webböngészés vagy az alacsony fogyasztású 2D játékok jó akkumulátor-élettartamot biztosítanak.

Olvasni:  Az MSI együttműködik a Mercedes AMG-vel, hogy „prémium” márkává váljon

Ami a szoftveres oldalt illeti, a konzolon az ArchOS alapú SteamOS 3.0 fog futni. Ezenkívül a Protont használja kompatibilitási rétegként, hogy lehetővé tegye a Windows-alapú játékok futtatását anélkül, hogy a fejlesztők bármilyen portolást igényelnének.

Mivel ez nagyjából egy teljes körű Linux alapú PC, a felhasználók kiugorhatnak a Steamből, és beléphetnek a Linux asztali környezetbe. Ha nem akar Linuxot futtatni, IGN jelentéseket hogy a Windows-t telepítheti az eszközre, és akár olyan rivális játékboltokat is telepíthet, mint az Origin, uPlay vagy az Epic Games Sore.

Maga az eszköz két-két vállgombbal rendelkezik mindkét oldalon, két programozható gombbal a hátoldalon mindkét oldalon, két érintőpaddal, valamint a szabványos vezérlőelrendezési gombokkal kiegészítve egy d-paddal és két analóg karral.

A Valve egy dokkolót is bejelentett a Steamdeckhez, amellyel a felhasználók monitort, billentyűzetet és egeret csatlakoztathatnak, és a mini-PC-t teljes értékű asztali géppé alakíthatják. Sajnos a dokkoló ára még nem jelent meg. Ha azonban nem szeretné használni a Valve dokkolóját, akkor szinte bármilyen USB-C dokkoló elegendő.

Lawrence Yang, a Valve tervezője szerint „ha Steam Decket veszel, az egy PC. Bármit telepíthet rá; bármilyen perifériát csatlakoztathat hozzá. Talán jobban belegondolhatunk, ha ez egy kis számítógép, amelyhez vezérlő van csatlakoztatva, nem pedig játékkonzol.”

A hírek: Megérkezett a Windows 10 21H2 funkciófrissítése, de egy csapással

Íme egy összefoglaló a hardver specifikációiról.

CPU Zen 2 4 maggal és 8 szállal, 2,4-3,5 GHz (akár 448 GFlops FP32), névleges teljesítménye 4-15 W
GPU 8 RDNA 2 CU, 1,0-1,6 GHz (1,6 TFlop FP32-ig)
RAM 16 GB LPDDR5 RAM 5500 MT/s sebességgel
Tárolás 64 GB eMMC (PCIe Gen 2 x1)
256 GB NVMe SSD (PCIe Gen 3 x4)
512 GB-os nagy sebességű NVMe SSD (PCIe Gen 3 x4)
Kijelző 7 hüvelykes, 1280 x 800 60 Hz-es érintőképernyő akár 400 nit fényerővel
Kapcsolódás Kettős rossz WiFi (2,4 és 5 GHz) IEEE 802.11a/b/g/n/ac
Bluetooth 5.0 (vezérlők, tartozékok és audioeszközök támogatása)
Akkumulátor 40 Wh-s akkumulátor
45 W-os USB Type-C tápegység
Hang Sztereó hangszórók beépített DSP-vel
3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozó
USB-C headset támogatás
Kettős mikrofon tömb
Érzékelők Környezeti fényérzékelő
6 tengelyes IMU giroszkóp
Szoftver SteamOS 3.0 (arch alapú)
KDE Plasma asztali
Extrák microSD-bővítés támogatása 1 TB-ig
Külső dokkoló támogatás USB-C-n keresztül akár 8K-ig 60 Hz-en vagy 4K-ig 120 Hz-es kimeneten.

A Valve bejelentette a hivatalos dokkoló hardverspecifikációit is; árról és elérhetőségről azonban még nincs információ.

Olvasni:  A tagsági webhely árazása – Amit tudnia kell
USB portok 1 x USB-A 3.1 port
2 x USB-A 2.0 port
Hálózati felület Szabványos Ethernet port
Külső kijelző interfész DisplayPort 1.4
HDMI 2.0
Tápellátás USB-C tápellátás áteresztőképessége
Csatlakozás a SteamDeckhez 6 hüvelykes USB-C kábel 90 fokos csatlakozóval

A Steamdeck három különböző változatban érhető el, 399, 529 és 649 dolláros áron. Az egyetlen különbség a három között a belső tárhely, valamint a kapott további előnyök és tartozékok. A belső rész ugyanaz marad.

Ár Amit kapsz
399 dollár 64 GB eMMC tárhely
Hordtáska
529 dollár 256 GB NVMe SSD tárhely
Hordtáska
Exkluzív Steam közösségi profilcsomag
649 dollár 512 GB NVMe SSD tárhely
Prémium, tükröződésmentes maratott üveg
Exkluzív hordtáska
Exkluzív Steam közösségi profilcsomag
Exkluzív virtuális billentyűzet téma

A Steam Deck kiszállítása 2021 decemberében kezdődik az Egyesült Államokba, Kanadába, az EU-ba és az Egyesült Királyságba. 2022-ben további régiók bővülnek. A felhasználók 5 USD visszatérítendő díjat fizethetnek, amely személyenként egy foglalásra korlátozódik pénteken 13:00 EDT-től kezdődően.

Ne feledje, hogy a foglalás nem előrendelés, hanem csak sorba állítja az eszköz előrendelését, amint a készletek elérhetővé válnak. Ezért az 5 USD visszatérítendő díjat visszatérítjük Steam pénztárcájába, ha elmulasztja az előrendelési meghívót. Sőt, a scalperek és a viszonteladói robotok távol tartása érdekében a foglalások csak azon Steam-fiókok számára érhetők el, amelyek 2021. június 20-a előtt vásároltak Steamben; ellenkező esetben 48 órát kell várnia a foglalás előtt.

A Hírekben: A Google mostantól lehetővé teszi az emberek számára, hogy töröljék a keresési előzmények utolsó 15 percét

Új publikációk:

Ajánlott