A videótartalom marketing alapjai

Tartalomjegyzék

 • Videó marketing statisztika
 • Hogyan fejlődött a videomarketing az évek során
 • Hogyan működik a videó marketing?
 • Miért van rá szükségünk?
 • A videó használata a tartalommarketing-stratégiában: alapozó
 • Videomarketing legjobb gyakorlatai
 • Ingyenes tartalommarketing-tanfolyamok videókészítés és -szerkesztés témakörben
 • GYIK

A videomarketing nem újdonság manapság. Manapság a legtöbb internetes tartalommarketing-tanfolyam arról beszél, hogy a videóknak hogyan kell marketingstratégiád középpontjába kerülniük. A számok pedig alátámasztják a történetet:

 • Az online videónézési idő 2021-ben eléri a napi 100 percet
 • Naponta több mint 500 millió felhasználó több mint 100 millió órányi videót néz meg

Videó marketing statisztika

 • Közel a felhasználók kétharmada vásároljon terméket, miután megnézte a közösségi csatornákon a márkavideóját.
 • 41% több SaaS-ügylet született, amikor a márkák videókat is beépítettek ajánlataikba.
 • A „videó” szó puszta jelenléte az e-mail tárgyában növelheti a „megnyitási” arányt. 6%. Ami a növekedési hackeket illeti, ez a legjobb!

Nem meglepő tehát, hogy a marketingesek 87%-a (Wyzowl) kihasználja a videók erejét. És folyamatosan nőtt az évek során. Tehát, ha eddig nem fektetett be videókba, akkor mielőbb dolgozzon ki egy videó marketing stratégiát, különben kockáztatja, hogy lemarad.

Forrás

Hogyan fejlődött a videomarketing az évek során

A Lemonz Studios szerint a videomarketing arca drámaian megváltozott az évek során. Kövesse nyomon útját az elmúlt 15 évben:

2006

Ez volt az az év, amikor a videók valóban áttörtek formátumként, amikor a Blendtec elindította mulatságosan jó “Will it Blend?” kereskedelmi. Ez még azelőtt történt, hogy a YouTube elkezdte volna feltérképezni, de ez arra késztette a többi vállalkozást, hogy ráugorjanak a videómarketing sávjára.

Forrás

2007

A videógyártás kezdett demokratizálódni, hiszen bárki, akinek okostelefonja van, forgathatott videót és feltölthetett az internetre. A legjobb példa erre a vírus volt.Charlie megharapta az ujjam‘ videó, amely milliókat néztek meg (2020 decemberében 878 millió), és minden idők legnézettebb videója volt. Ez megteremtette az alapot annak, hogy egy videó kiváló reklámeszköz legyen.

2010

Az évezredes közönség megszólítása érdekében az Old Spice teljesen újat készített interaktív videó kampány amely megnyitotta az utat a jövőbeli interaktív promóciós kampányok előtt.

Az elmúlt évtizedben a technológusok valóban kitágították a videómarketing határait olyan új formátumokkal, mint a 360°-os videók, mozgógrafikák, 2D/3D animációk, AR/VR, efemer videótartalom, élő közvetítések, rövid formájú hurkolt videók stb. Csak találgatni tudjuk, mi lesz a következő evolúciós ugrás a videómarketingben. Lehet, hogy a videók átlépik a képernyő határait, és magával ragadóvá válnak, olyasmi, amit úgy élhet át, mintha valós időben történne. De egy dolog biztos; előbb-utóbb megtörténik.

Hogyan működik a videó marketing?

Ma már puszta írott tartalom és kép nem megy. Gondolkozott már azon a kérdésen, hogy „hogyan csináljunk videómarketinget”?

Olvasni:  Influencer marketing a LinkedIn-en: miért számít ez az Ön vállalkozásának

A szakértők szerint kulcsfontosságú, hogy az ügyfeleket az élő közvetítések és a kiterjesztett valóság özönéről az izgalmas és lebilincselő videókra válasszák le. Ezért kell a 135 milliárd dolláros digitális videómarketing iparág részévé válnia (Magisto-jelentés), ha videók létrehozásába és terjesztésébe fektet be.

1. Kutatás és tervezés

Ha még nem vágtál neki a kocsinak, itt az ideje, hogy megtedd. Könnyebb megmondani, mint megtenni, mert a videótartalom-marketing intenzív kutatást igényel a főterv elkészítése előtt. Számtalan dologra kell összpontosítania, mint például az Ön számára elkülönített költségvetés, az idővonalak (amelyek döntő fontosságúak), az alkalmazott gyártási folyamat, a konverziós mutatók, amelyek miatt aggódnia kell, és még sok más.

Először a céljaival kell kezdenie, és az első az, hogy gondoskodjon arról, hogy videót készítsen a marketingcsatorna tetejére, közepére és aljára. Míg a csatorna felső részének videójának az új ügyfelek vonzásának tudatosítására kell összpontosítania, a középső részének videójának a közönség megszólításáról kell szólnia. A tölcsér alja az a nagyon fontos rész, ahol a videó ápolja a potenciális ügyfeleket, és segít nekik dönteni.

2. A célközönség azonosítása

Ugyanilyen fontos a célközönség meghatározása, és ez a döntő lépés egy meghatározott közönségnek szánt videó létrehozása. Ne feledje, egy videó hiábavaló, ha a célközönség soha nem nézi meg. A célközönség megismeréséhez először létre kell hoznia egy vásárlói személyiséget. Miután feltérképezte vevője személyét, könnyű meghatározni a célközönséget. Bárkire is gondolt a terméke vagy szolgáltatása létrehozásakor, az a vásárló személye.

A közönségstratégia csúcspontja abban rejlik, hogy kitalálja, hogy a vevő személye megfelel-e az Ön termékének vagy szolgáltatásának. A videód célja csak akkor valósul meg, ha a vásárló személye a megcélzott részbe esik (felül, középen vagy alul). Az is fontos, hogy megtudja, hol lóg a vásárló személye, mert ez segít eldönteni, hogyan és hol terjesztheti a videót.

3. Milyen történetet mesélj el?

Ez a millió dolláros kérdés, mert a videód történetének eldöntése szórakoztató és kihívás is lehet. Nagyon kevés időd van és sok mondanivalód van. A történetnek jól illeszkednie kell a célközönségéhez. Az is fontos, hogy megértse a fájdalmas pontjaikat, mielőtt bemutatja termékét vagy szolgáltatását. Arra kell összpontosítani, hogy terméke vagy szolgáltatása hogyan segíthet a problémák megoldásában. Az, ahogyan szövöd a történetet, a nézők érzelmeit befolyásolja, és a videó végén boldoggá és ihletettté teszi őket. A videó forgatókönyve ugyanolyan fontos szerepet játszik, mint a képek, és meg kell egyeznie a megfelelő kellékekkel, színekkel, gardróbbal, világítással és helyszínnel.

4. Legyen olyan kreatív, amennyire csak tud

Ne feledje, hogy történetének és videójának túl kell jutnia többek között a menedzserén, a vezérigazgatón, a marketing osztály munkatársain, mielőtt átmegy a lakmuszpapíron. Félúton biztosan lesz visszajelzés, és a forgatókönyv, az üzenet és a végső cél eszeveszett változásai közepette még mindig a legjobbat kell nyújtanod a kreativitás terén. A trükk abban rejlik, hogy mosolyogva fogadjuk a kreatív visszajelzéseket, és soha ne térjünk el a végső céltól.

5. Vallásilag ragaszkodni az idővonalhoz

A gyártás egy hosszú út: kreatív képzelőerő, egy videó gondos elkészítése és sikeres terjesztése. Hacsak nem ragaszkodik egy idővonalhoz, nem csak az általános idővonalhoz, hanem a gyártási és terjesztési idővonalhoz is, soha nem lesz tisztában azzal, hogy mit tett és mit kell tennie. Ezenkívül az idővonalaknak szinkronizálniuk kell a gyártási és marketingcsapatok idővonalaival, nem is beszélve a közösségi média csapatáról. Mindenkit folyamatosan tájékoztatni kell a fejleményekről, a várható határidőt szem előtt tartva.

Olvasni:  Miért fontos az ügyfélélmény vállalkozása lendülete szempontjából?

6. Ragaszkodjon a költségvetéséhez

Minden azon múlik, hogy mennyi pénzt költhetsz el és érheted el vele a céljaidat. Ha nincs megfelelő költségvetése, a cél elérése kihívást jelenthet. Tervének meg kell egyeznie az erőforrásaival; ha lehetséges, próbálja meg a munka nagy részét házon belül elvégezni, mert az outsourcing költséges lehet. Nem lehet semmivel sem fröcsögni, hacsak nem teljesen indokolt.

7. Milyen típusú videós tartalommarketing illik hozzád?

A legnépszerűbb videók közé tartoznak a márkavideók. Ma még a GYIK-et is videóként mutatják be, bár a legnézettebbek valószínűleg az oktatóvideók. A kívánt videó típusa azonban attól függ, hogy milyen marketingcsatornával küzdesz.

Forrás

 • A reklámok természetesen minden idők kedvencei, és rövidségükről és fülbemászóságukról ismertek. A reklámoknak lenyűgözőnek kell lenniük, és határozott cselekvésre való felhívással kell végződniük. Míg a tévét elárasztják az ilyen videók (főműsoridőben drágák), a közösségi média kiváló lehetőségeket kínál a kreatív reklámokhoz. Hajlamosak maradandó nyomot hagyni a nézők elméjében. Reklámokat használnak a webhelyeken, különösen a honlapon.
 • A közösségi médiára szánt videók azok a rövid videók, amelyeket többek között a Facebookon, a Twitteren, a LinkedInen és az Instagramon tekinthet meg. Ezek a rövid, szórakoztató videók meglehetősen lebilincselőek, és gyors megosztásra késztetnek a felhasználók barátaival. Az interjúkat tartalmazó videók mellett néhány termék vagy szolgáltatás, valamint életmód-klipek népszerűsítése. A tévét hiányzó videók biztosan megtalálják a helyüket a közösségi médiában, és minél rövidebb és élesebb a videó, annál vírusosabb lesz.
 • A magyarázó videók inkább „hogyan kell” videók, amelyek megtanítják a nézőt egy vállalatról, annak márkájáról, termékéről vagy szolgáltatásáról, és arról, hogyan kell használni. A legtöbb ilyen videó a problémamegoldásra összpontosít, és nagyszerű módja a márka bemutatásának. Tegyük fel, hogy a videó az Ön cégéről szól; röviden elmagyarázza, mit csinál a cége. A hangsúly mindig a nézők helyzetén van, annak megoldásán, és hogy miért érdemes az Ön cége termékét vagy szolgáltatását választani a probléma megoldásához. Bármilyen típusú is legyen a videó, létfontosságú szerepet játszik a tartalommarketing stratégiájában.

Érdemes megemlíteni, hogy a közösségi médiában már több videó is forog a videómarketing végrehajtásáról.

Miért van szükségünk videós tartalommarketingre?

1. A konverziók és az eladások növelése

Tudtad, hogy a nézők a videókat minden más tartalomnál vonzóbbnak találják? Sőt, percek alatt elmesélheti a teljes történetét, a narratívát, amely tele van elegendő érzelmekkel ahhoz, hogy cselekvésre késztessen. Beilleszthet infografikát, szöveget, hangfelvételeket, fényképeket és egyebeket, hogy a videó még vonzóbbá váljon, és konverziókhoz vezethet. A látás hinni, és egy videó segítségével az ügyfelek láthatják, mit kapnak, és mi a jobb módszer a bizalomépítésre? Ha egy terméket működés közben lát, az elegendő bizonyíték arra, hogy az ember el tudja képzelni a használatát.

2. A tökéletes ROI elérése

A Statista adatai szerint 2019-ben világszerte 2,6 milliárd felhasználó nézett digitális videókat, és ez a szám 2023-ra valószínűleg meghaladja a 3,1 milliárdot. A legtöbb márka azért választja a videótartalom marketingjét, mert az segíti a kívánt ROI hihetetlenül gyors elérését. Az internetezők több mint 78%-a rendszeresen (hetente egyszer) néz videókat, és 55%-uk esküszik az ilyen videókra, és naponta nézi őket. Az ilyen szeretett megtekintés az online videók 100%-os növekedéséhez vezetett minden évben. Nem csoda, hogy a vezető márkák 86%-a a videót használja elsődleges marketingeszközeként. Ezek a statisztikák azt mutatják, hogy a videók jelentős szerepet játszanak az online tartalmak jövőjében minden vállalkozás számára. Könnyebb videót nézni, mint szöveget olvasni, amelynek nagy része egyébként is csak beolvasott. Mivel a felhasználók figyelme napról napra csökken, pillanatok alatt kell átadnia üzenetét (általában 8-10), a videók pedig könnyen elkészíthetők, viszonylag olcsóbbak, és segítenek elérni a kívánt ROI-t.

Olvasni:  LinkedIn Marketing: Forgalom növelése a LinkedIn Pulse segítségével

3. Bizalom kiépítése az ügyfelek megnyerése érdekében

Egy fülbemászó, kreatív videó segítségével hitelesítheti márkatörténetét, mivel egyedi identitást és erőteljes hangot ad a márkának. Minden sikeres márkának van mesélnivalója, a közönség pedig felpörgeti a történetet, miközben kíváncsian várja, hogy mi a küldetésed, és miért érdemes a cégeddel együtt járniuk. Ha személyes hangulatot ad videóidnak és történetmesélésednek, az segít összekovácsolni a célközönséget. Videóid rávilágíthatnak arra, hogy az Ön márkája miben különbözik a többitől, és miért tiszteli mindennél jobban az értéket és a hitelességet. Ha személyesebbé teszi videóit azokkal az alkalmazottakkal, akik segítettek a termék létrehozásában, és miért szeretnek veled dolgozni, az nagyban hozzájárul a bizalomépítéshez.

Hogyan használd a videót a tartalommarketing-stratégiádban: alapozó

Hagyja, hogy a felhasználók beszéljenek

Semmi sem győz meg jobban, mint egy őszinte, elfogulatlan vásárlói beszámoló. Ösztönözze ügyfeleit, hogy tegyenek közzé értékelési videókat, amelyek leírják a termék vagy szolgáltatás használatával kapcsolatos tapasztalataikat. A GoPro rajongó megörökítette egy lefagyott cica szoptatásának szívszorító történetét a termék használatával. Az ehhez hasonló felhasználók által generált tartalom a jóváhagyás végső pecsétje, amelyben a potenciális ügyfeleknek megbízniuk kell márkájában.

Szervezzen videós AMA-kat és versenyeket

A közösségi média ma az itt és mostról szól. Használja a Facebookot vagy az Instagram Live-t Ask Me Anything videók (AMA-k), virtuális találkozók, vetélkedők, versenyek, nyereményjátékok és egyebek fogadására a közönség jobb bevonása érdekében. Nemcsak megválaszolhatja a kérdéseket és megválaszolhatja az ügyfelek aggályait, hanem hitelesnek és megközelíthetőnek is tűnhet. Más szóval, humanizálja a márkáját. Tudtad, hogy Bill Gates nyolcadik AMA-bejegyzése a Reddit 2020-ban generált több mint 87.000 pozitív szavazat?

Ossza meg a színfalak mögötti (BTS) videókat

A BTS klipek nagyszerű módja annak, hogy megismertesd a felhasználókat az emberekkel és a folyamatokkal, ami elősegíti a hosszú távú kapcsolatokat és fokozza a kapcsolatot. Az emberek bepillantást nyerhetnek abba, hogy miként viszonyulsz a dolgokhoz, és milyen márkaértékeket képviselsz. Galamb, amely mindig valódi nőket használ hirdetési reklámjaiban, a “Real Beauty Products”-val büszkélkedett a színfalak mögötti szépségreklámjában. A hirdetés bemutatja a „100%-ban női csapatot”, amely fáradhatatlanul dolgozik a képernyőn kívül, hogy növelje a márka termelési értékét. A videó betekintést nyújt a stáb minden erőfeszítésébe, hogy valami újat és figyelemre méltót hozzanak létre.

Készítsen termékmagyarázókat

Ha egy kép többet ér ezer szónál, egy videó ezer képnél. Szó szerint. Hozzon létre egy könyvtárat hasznos termékmagyarázó videókból vagy oktatóanyagokból, amelyek kiemelik a termék kiemelkedő tulajdonságait, vagy elvezetik a felhasználókat az összetett folyamatokon. Asana’sHogyan Asana‘ sorozat kiváló példája annak, hogy az egyszerű, könnyen fogyasztható videotartalom nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy az emberek jól érezzék magukat a termékkel.

Használj humort

Egy kis furcsaság vagy humor sokrétűbbé teheti a videózást és a megoszthatóságot. Dollar Shave Club (DSC) pofátlan hirdetés (száraz eszük olyan éles volt, mint a borotvájuk) erről a tényről tanúskodik. Hatalmas felhajtást generált a videomarketing területén akkoriban, és végül segített a DSC-nek abban, hogy 2016-ban egy milliárd dolláros kilépést szerezzen az Unileverrel.

5 fajta marketingvideó, amelyet ma kihasználhatsz

 1. : Mutassa be terméke működését, legyen szó szoftveres áttekintésről a funkciókról, vagy fizikai kicsomagolásról és hardvertesztről.
 2. : Általában egy márka magas szintű jövőképének, értékeinek és szellemiségének kommunikálására készült. Ezek törekvések és nem promóciós jellegűek.
 3. Gondoljon a márkák és iparáguk vezetői közötti kandallós beszélgetésekre. Például, ez az alkalmi tete-a-tete A nézők mélyen belemerülhetnek a vírusmarketingbe.
 4. Leendő vásárlói meg akarnak bizonyosodni arról, hogy terméke megoldja az ő konkrét fájdalompontjaikat. Ha ráveszi hűséges ügyfeleit, hogy kezeskedjenek Önért a kamera előtt, ez a legjobb módja annak, hogy a potenciális ügyfeleket a kerítésen túlra vigye. De ne sürgesse őket, hagyja, hogy saját szavaikkal írják le az utazásukat.
 5. : Ez egy kiemelt tekercs, amely összefoglalja egy konferencia (például WWDC vagy Google I/O), panelvita, kerekasztal-beszélgetés vagy bármely más, az Ön vállalkozása által szervezett esemény legfontosabb pontjait.
Olvasni:  5 különbség egy szabadúszó író és egy szabadúszó blogger között

Videómarketing legjobb gyakorlatai

 • Adj hozzá egy fülbemászó bevezetőt. Körülbelül 3 másodperced van a nézők figyelmének felkeltésére, ezért ragadd meg őket egy lebilincselő címmel és egy lebilincselő bevezető animációval.
 • Mesélj el egy történetet. Gondoskodjon arról, hogy videói történetet meséljenek el, és megfelelő narratív ívvel rendelkezzenek – eleje, közepe és vége.
 • Alapértelmezés szerint a legtöbb ember némításra állítja a videók automatikus lejátszását. Adjon hozzá feliratokat az üzenet kézbesítéséhez, még akkor is, ha a nézőknek nincs fülhallgatója, vagy nem tudják teljes hangerőn nézni a videót.
 • Cél viralitás. Videóidnak erős érzelmi reakciót kell kiváltaniuk (öröm, meglepetés, hitetlenség, harag), hogy milliókhoz érjenek el és hatást fejtsenek ki.

Ingyenes tartalommarketing-tanfolyamok videókészítés és -szerkesztés témakörben

 1. Videószerkesztés Adobe Premiere Pro segítségével kezdőknek. 19 tanóra, 3,5 óra.
 2. Premiere Pro CC videoszerkesztés kezdőknek: Ismerje meg a videószerkesztést az Adobe Premiere Pro CC programban. 55 tanóra, 4 óra.
 3. Bevezetés a videószerkesztésbe. 3 óra.
 4. Sony Vegas Pro 15 – A teljes videószerkesztő mesterkurzus. 44 tanóra, 3 óra.
 5. A Final Cut Pro elsajátítása. 40 óra.

Ez csak néhány tartalommarketing-tanfolyam, amely továbbfejleszti videószerkesztési készségeit, és videóvarázslóvá tesz!

A videómarketing elsőre ijesztőnek tűnhet, de ha követi a fenti útmutatót, azonnal elkezdheti és elsajátíthatja. Csak vegye fel a fényképezőgépet, kezdjen el fényképezni, vagy piszkolja be a kezét a számtalan videókészítő szoftverrel. Emelje videotartalom-marketingjét a következő szintre.

GYIK

1. Mit jelent a tartalommarketing videó kifejezés?

A videótartalom-marketing a legújabb marketingstratégia, amely azon az elven alapul, hogy értelmes videótartalmat készítsünk és osszuk meg a célközönséggel a leadek generálása érdekében.

2. Hogyan alkalmazza a videótartalmat a marketingben?

A videótartalom ideálisan használható történetmesélésre, különösen a márka népszerűsítésére. A videotartalmat megjelenítheti webhelyén, vagy népszerűsítheti a közösségi médiában. Videóit bárhol használhatja – a csatorna tetején, közepén vagy alján. PR és külső kommunikációra is alkalmas.

3. Mit jelent a videó marketing stratégia?

A videómarketing területén a marketingcsapat egyedi stratégiát alakít ki azáltal, hogy videókat készít, válogat és használ, hogy termékeiket vagy szolgáltatásaikat a célközönség számára értékesítsék. A videómarketing-stratégia magában foglalja a célközönség elkötelezettségét a márkával kapcsolatban, ami végül konverzióhoz vezet. Röviden, a megközelítés a videómarketing végrehajtásának módjára vonatkozik.

4. Hogyan lehet sikeres a tartalommarketing?

A kulcs a célközönség azonosításában és megértésében rejlik. A sikeres tartalommarketinghez két kulcsfontosságú dolog a márka bemutatása és a közönség megcélzása, akinek a márkája releváns.

5. Milyen szerepet játszik a tartalommarketing?

A tartalommarketing-stratégia egyedülálló módja az értékes és releváns tartalom létrehozásának és terjesztésének egy jól meghatározott közönség körében, amelynek egyetlen célja az ügyfelek megtérítése. Egyszerűen fogalmazva, egy olyan megközelítés, amely finoman, de kitartóan rábírja a vásárlót a vásárlásra.

6. Vannak-e előnyei a tartalommarketingnek?

Többek között például az organikus forgalom növelése, a szakértelmének és a tekintélyének felhasználása a bizalom megteremtésére, a márkaismertség terjesztése, a jól meghatározott márkaszemélyiség megjelenítése, valamint a jobb és konzisztens konverziós arányok elérése.

Új publikációk:

Ajánlott