Alapvető webes vitals: mik ezek? Mennyire fontosak a SEO szempontjából?

A zökkenőmentes felhasználói élmény érdekében optimalizálnia kell weboldalait. De hogyan mérheti a felhasználói élmény minőségét egy webhelyen? Itt jön be a Core Web Vitals.

A Core Web Vitals egy olyan mérőszám, amely annak felmérésére szolgál, hogy a felhasználók hogyan élnek meg egy weboldalt. Mérik a webhely méreteit, például a betöltési időt, a reakciókészséget és az interaktivitást.

A Google fontosnak tartja az UX-et, a Core Web Vitals pedig a továbbfejlesztett felhasználói élmény része. Ezért a webhelye Core Web Vitals pontszámának javítása segít a keresőoptimalizálás javításában.

Ebben a cikkben megvitatom, hogy mi az a Core Web Vitals, hogyan befolyásolják a SEO-t, és megosztom a Core Web Vitals metrikák javításának különböző módjait a felhasználói élmény fokozása érdekében.

Kezdjük!

Hogyan/hol található az alapvető webes vitals jelentés?

A Core Web Vitals jelentés a valós használati adatok alapján mutatja meg weboldalának teljesítményét. Megjeleníti az URL teljesítményét állapot, metrikacsoport és URL-csoport (hasonló weboldalak csoportja) szerint csoportosítva.

A Google számos módszert kínál a Core Web Vitals teljesítményének mérésére. Ezek tartalmazzák:

 • Google Search Console
 • PageSpeed ​​Insights
 • Chrome DevTools

Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan használhatja ezeket az eszközöket a Core Web Vitals pontszámának mérésére.

Alapvető webes vitals jelentés a Google Search Console-ban

A Google Search Console új jelentésében értékelheti webhelye alapvető webes vitalértékeit.

A jelentés megtalálásához lépjen a „Tapasztalat” rész „Alapvető webes vitaljai” részhez, ahogy az alábbi képen látható.

Két különálló jelentés létezik, az egyik a mobilokhoz és a másik az asztali számítógépekhez.

Minden jelentésben talál adatokat az URL-ekről és azok teljesítményéről.

Ez ideális, mert egyetlen oldal helyett az egész webhelyről talál információkat. A jelentésből azonosíthatja azokat a weboldalakat, amelyek figyelmet igényelnek.

Olvasni:  SEO egy olyan vállalatnál, mint a raklapszállítók

Például az alábbi képernyőképen azt láthatja, hogy nincsenek LCP-problémákkal rendelkező oldalak.

Az URL-re kattintva megtekintheti az összes hasonló URL-t, amelyek ugyanazt a hibát tartalmazzák.

Előfordulhat azonban, hogy egyes URL-ek kimaradnak ebből a jelentésből, mert nincs elegendő adat a jelentéshez. Ez akkor fordul elő, ha webhelye teljesen új, vagy kevés céloldallal rendelkezik.

A PageSpeed ​​Insights alapvető webes vitaljai

A Core Web Vitals jelentést ezen keresztül is értékelheti A Google PageSpeed ​​Insights (PSI). Ez a jelentés a Chrome felhasználói élmény jelentés (CrUX) adatain alapul.

Ebben a jelentésben további információkat is talál a Web Vitals alapvető mutatóit befolyásoló elemekről. A PSI javaslatokat is kínál a Core Web Vitals pontszám javítására.

Az oldal sebességének eléréséhez egyszerűen írja be a webhely URL-jét a megadott mezőbe, és nyomja meg az „Elemzés” gombot.

Mostantól az eszköz megjeleníti a Core Web Vitals eredményét asztali és mobileszközön egyaránt, ahogy az az alábbi képen is látható.

A problémák mellett a PageSpeed ​​Insights különféle optimalizálási lehetőségeket is kínál, amint az az alábbi képen is látható.

Web.dev

A frissített Chrome fejlesztői eszközök segítségével megtalálhatja és kijavíthatja az oldal vizuális instabilitásával kapcsolatos problémákat.

Emellett ezek az eszközök a teljes blokkolási időt (TBT) is mérik.

A TBT megjelenik az ablak bal alsó sarkában.

Kövesse az alábbi lépéseket a webes alapvető vitals elemzéséhez a ChromeDev eszközök segítségével.

 • A Fejlesztői eszközök megnyitásához kattintson jobb gombbal az egérrel, válassza a „További eszközök” lehetőséget, majd kattintson a „Fejlesztői eszközök” elemre.
 • Lépjen a Teljesítmény lapra.

 • Kattintson a rögzítés gombra, és töltse be újra az oldalt.

 • Az oldal újratöltése után állítsa le a felvételt.
 • Megjelenik a különböző mutatók részletei.

Az alapvető webes vitalok és hatásuk a keresőoptimalizálásra és a Google rangsorolására

Az alapvető webes vitalok elengedhetetlenek a keresőoptimalizáláshoz, mivel képet alkotnak arról, hogy a felhasználók hogyan élik meg webhelyét.

Ha a látogatók hibátlan élményt szereznek az Ön webhelyén, akkor valószínűleg visszatérnek, és valószínűleg ajánlják a webhelyet barátaiknak.

Hasonlóképpen, ha a weboldal nem reagál, és tele van felugró ablakokkal, akkor nem látogatják újra a webhelyet.

Ezért a Google előnyben részesíti azokat a webhelyeket, amelyek jó élményt nyújtanak, és a Core Web Vitals méri az UX hatását az Ön webhelyére.

A Core Web Vitals összetevői

Íme a Core Web Vitals fő összetevői:

Legnagyobb tartalmat tartalmazó festék (LCP)

Ez az egyik mérőszám, amellyel mérheti a felhasználói élményt. Az LCP a betöltési időt méri. Pontosabban azt az időt méri, amely alatt a legnagyobb tartalomelem láthatóvá válik a felhasználó képernyőjén.

Olvasni:  Mik azok a visszamutató linkek, és hogyan szerezheted be őket?

Az élvezetes felhasználói élmény megteremtéséhez weboldalának gyorsan be kell töltenie. Amint azt már tudja, a gyorsabban betöltődő oldalak SEO helyezése magasabb. Emellett a betöltési idő az elköteleződést és a konverziós arányt is befolyásolja. Tehát mit mér az LCP?

Az oldalelemektől függően az LCP ezt veszi figyelembe:

 • Képek
 • H1
 • Szövegblokkok
 • Videó poszter képek
 • Az URL() függvényen belül betöltött háttérképek.

Milyen tényezők befolyásolják az LCP-t és alacsony pontszámot okoznak?

 • Lassú szerver válaszidő: A lassú szerver lelassítja a betöltési időt és növeli az LCP pontszámot, mivel tovább tart a képek megjelenítése a képernyőn.
 • Renderelést blokkoló JavaScript és CSS: Ha a JavaScript és a CSS le van tiltva, a kért tartalom hosszú ideig tart, mielőtt megjelenik.
 • Lassú erőforrás-betöltési idők: A képek, videók és egyéb fájlok szintén befolyásolhatják a betöltési sebességet és az LCP-t.

Kumulatív elrendezéseltolás (CLS)

Gondoskodnia kell arról, hogy a felhasználók könnyen kezeljék a webhelyén található linkeket és gombokat a magasabb konverziók elérése érdekében.

A CLS egy olyan mérőszám, amely az oldal vizuális stabilitását méri. Segít azonosítani azokat a linkeket vagy gombokat, amelyek a weboldal betöltése után elmozdulnak. Azt is megmutatja, hogy a felhasználók milyen nehézségekkel szembesülnek, amikor kapcsolatba lépnek az Ön webhelyével.

Az biztos, hogy csalódott lesz, ha egy weboldal elemeit eltolja, miközben Ön olvasása vagy interakciója közben.

A CLS segít megelőzni ezt azáltal, hogy tudatja Önnel, ha képek vagy hivatkozások elmozdulnak az oldalon a betöltés után. Ez segít csökkenteni a visszafordulási arányt, valamint javítja az értékesítést és a felhasználói élményt.

A Google megszorozza az ütközési hányadot (az eltolódott nézőpont százalékos arányát) a távolság törtével (az elemek milyen messzire mozdultak el az eltolódás során), hogy kiszámítsa a CLS-pontszámot.

Első beviteli késleltetés (FID)

A FID egy mérőszám, amely a késleltetést méri. Ez az idő a webhelyen végrehajtott első felhasználói bevitel (pl. kattintás, csúsztatás vagy érintés) és az oldal válaszadása között eltelt idő.

A késések minden online fogyasztó számára frusztrálóak lehetnek. Ezért fontos, hogy webhelye reszponzív legyen, hogy javítsa az elkötelezettséget és a használhatóságot az egész webhelyen.

Hogyan javítható az alapvető webes vitals

Most, hogy megértette a Core Web Vitals különböző összetevőit, nézzük meg az egyes mutatók ideális értékeit/pontszámait.

Melyek az alapvető webes vitalértékek ideális értékei/pontszámai?

 • LCP: A Google szerint a 2,5 másodperces vagy annál rövidebb LCP jó. Ha 2,5 és 4 másodperc között van, akkor a webhely javításra szorul, és a négy másodpercnél magasabb pontszám rossznak minősül.
 • FID: A jó felhasználói élmény biztosítása érdekében az oldalak FID-pontszáma legfeljebb 100 ezredmásodperc lehet.
 • CLS: A kiváló felhasználói élmény érdekében a webhelynek 0,1 vagy annál kisebb CLS-t kell fenntartania.
Olvasni:  SEO a gyártó vállalatok számára: 7 legjobb lépés a SEO helyes végrehajtásához

Hogyan lehet javítani az LCP-t

Forrás

Így csökkentheti a 2,5 másodpercnél vagy 4 másodpercnél hosszabb LCP-t mobilon és asztali számítógépen.

Csökkentse a szerver válaszidejét, és javítsa az első bájtig eltelt időt

A kiszolgáló lassú válasza a rossz LCP egyik oka. A szerver válaszidejének méréséhez ellenőrizze az első bájtig eltelt idő (TTFB) értéket.

Amikor bármilyen webes tartalmat szeretne fogyasztani, a böngésző lekéri azt a szervertől, a TTFB pedig méri, hogy mennyi idő alatt kapja meg a böngésző az első bájtnyi információt a szervertől. Ha javítja a TTFB-t, javítja a válaszidőt.

Csökkentheti a szerver válaszidejét, ha magasabb szintű szerverre frissít. A rendelkezésre álló lehetőségek megbeszélése érdekében kapcsolatba léphet webtárhely-szolgáltatójával.

Használj CDN-t

A CDN segít csökkenteni a késleltetési időt. Ha a weboldal látogatói távol helyezkednek el a szervertől, időbe telhet az összes kép és egyéb fájlok elküldése. Ez növeli mind a várakozási időt, mind az oda-vissza utazási időt (RTT).

Az RTT-t ezredmásodpercben mérik, és ez az az időtartam, amely a böngésző kérésének elküldésétől a kiszolgálótól való válasz érkezéséig tart.

CDN használatával azonban mind a késleltetési idő, mind az RTT csökken, függetlenül attól, hogy a felhasználók hol tartózkodnak.

JavaScript elhalasztása

A JavaScript-fájlok rossz LCP-pontszámot okozhatnak. Ha azonban elhalasztja a JavaScriptet, a JS-fájlok csak a HTML-dokumentum elemzése és a DOM-fa felépítése után kerülnek feldolgozásra. Mivel semmi sem akadályozza a folyamatot, az LCP mérőszáma javulni fog.

Távolítsa el a nem használt JavaScriptet

A nem használt JavaScript eltávolítása egy másik módja a megjelenítést blokkoló erőforrások megszüntetésének. Ezek a nem használt JavaScript-fájlok megakadályozzák, hogy a böngésző más oldalak betöltési feladataival foglalkozzon. Ez késlelteti az oldal első festését. Tehát a nem használt JavaScript-fájlok eltávolítása óriási hatással lesz oldalai teljesítményére. A nem használt JavaScript-fájlok listájának megtekintéséhez tekintse meg a Google PageSpeed ​​Insights jelentést.

Optimalizálja képeit

Az LCP javításához optimalizálnia kell a képeket a weboldalán. Győződjön meg arról, hogy a képek megfelelően töltődnek be mobilra és asztali számítógépre egyaránt. Kérje meg fejlesztőit, hogy az LCP-problémák elkerülése érdekében minden képet a követelményeknek megfelelően kicsinyítsenek.

Hogyan javítható a FID

Forrás

Íme a FID pontszám javításának legfontosabb módjai:

Optimalizálja CSS-kódját

A CSS-fájlokat le kell tölteni és elemezni kell, hogy csökkentsék a FID-re gyakorolt ​​hatásukat. A CSS-t optimalizálhatja a fel nem használt CSS-kódok eltávolításával vagy a fájlok csökkentésével és tömörítésével.

Optimalizálja JavaScript kódját

A JavaScript-feladatok hosszabb ideig blokkolhatják a böngésző főszálát. Minimalizálhatja azt az időt, amíg a JavaScript blokkolja a fő szálat:

 • A hosszú feladatok felosztása kisebb, aszinkron feladatokra. A biztonság érdekében tartsa a feladatait 50 ms alatt.
 • Minimalizálja az ügyféloldalon utólag feldolgozandó adatmennyiséget.
 • Fedezze fel a harmadik féltől származó kódok, például címkék vagy elemzések igény szerinti betöltését. Gyakran blokkolják a főszálat.
 • Delegálja a fő szálak egy részét a webes dolgozókra. Ez csökkenti a fő szál munkaterhelését, és javítja a FID-t.
Olvasni:  7 alapvető működő e-kereskedelmi bejövő marketingstratégia

Távolítson el minden nem kritikus, harmadik féltől származó szkriptet

A harmadik féltől származó szkriptek negatív hatással lehetnek a FID-re. Ezért a kiváló FID-érték elérése érdekében minimálisra kell csökkentenie a harmadik féltől származó szkripteket webhelyén.

Hogyan lehet javítani a CLS-t

Forrás

Az elrendezés eltolása elbátortalanító és bosszantó lehet. Íme néhány a CLS-problémák kijavításának legjobb módjai közül:

Foglaljon helyet a hirdetéseknek, a beágyazásoknak és az iFrame-eknek

A hirdetések általában aszinkron módon töltődnek be, és eltolódást eredményezhetnek. Ezért előre kell helyet foglalni számukra.

Egyes esetekben a hirdetési hálózat nem jeleníti meg a hirdetést. Ha ez megtörténik, ne csukja össze a tárolót, mert az elrendezés eltolódását okozza. Ehelyett használjon helyőrzőt.

A betűtípus megjelenítésének optimalizálása (FOUT/FOIT)

A betűtípusok optimalizálásának elmulasztása az elrendezés eltolódásához is vezethet.

Ha egy böngészőnek szüksége van egy betűtípusra a webböngészőből, a betűtípust használó összes elem rejtve lesz, amíg a betűkészletet teljesen le nem töltik. Ez a láthatatlan szöveg felvillanása (FOIT).

A böngészők ebben a módban maradnak, amíg az egyéni be nem töltődik, és stílustalan szöveget hoznak létre (FLOUT). A különböző betűtípusok miatti elrendezési eltolódások elkerülése érdekében webhelyének kevesebb betűsort kell betöltenie.

Média méretek

Az egyik legegyszerűbb CLS-javítás a magasság és szélesség attribútumok hozzáadása a képekhez és videókhoz. Ez lehetővé teszi a böngészők számára, hogy előre tudják, mennyi időt kell leosztani egy-egy videóra vagy képre.

Ha nem adja hozzá ezeket az attribútumokat, a következő kép eltolódik, hogy helyet adjon neki a betöltés után. A feltöltött kép vagy videó méreteit a DevTools megnyitásával és az elemre koppintva találhatja meg.

Animációk letiltása

Hatékony elemeket hozhat létre a CSS/JS segítségével. Ezek azonban eltolódást okozhatnak az elrendezésben. Ha animációkat kell tartalmaznia, gondoskodjon arról, hogy kontextust és folytonosságot biztosítsanak államról államra. Ellenkező esetben kerülje az animációkat.

Következtetés

Összefoglalva, a Core Web Vitals azok a mérések, amelyeket a Google egy adott URL sebességének értékelésére használ. Alapvető összetevői az LCP, a FID és a CLS, és ezek a mérőszámok a felhasználói élmény különböző aspektusait mérik. Mivel a felhasználói élmény fontos az eladások és a konverziók növelésében, mindig törekednie kell a pontszámok javítására.

Ne felejtse el használni a Google Search Console és a PageSpeed ​​Insights szolgáltatást oldala teljesítményének nyomon követésére. Ezek az eszközök pontosan tükrözik, hogy a felhasználók hogyan tapasztalják webhelyét. Kezdje el optimalizálni Core Web Vitals pontszámát, hogy javítsa a keresőoptimalizálást.

Új publikációk:

Ajánlott