Amit a Google oldalélmény frissítéséről tudni kell

Kíváncsi vagy, miről szól a Google Page Experience Update? Itt van minden, amit tudnia kell róla.

2021. június 16-án a Google bevezette a „The Page Experience Update” nevű széles körű algoritmust. Ezt a frissítést azért tervezték, hogy javítsák a felhasználói élményt azáltal, hogy előnyben részesítik a minőségi oldal teljesítményt nyújtó oldalakat. Ez magában foglalja a stabil oldalakat és a gyors betöltési időt.

A Google mindig is rendelkezett olyan oldalélmény-mutatókkal, mint a tolakodó közbeiktatott hirdetések, a HTTPS-biztonság és a mobilbarátság. A gyors oldalak 2010 óta prioritást élveznek. A 2021-es Google Oldalélmény-frissítéssel azonban három másik új mérőszámot is bevezettek az oldal általános élményének és sebességének mérésére. Ezeket az új mutatókat Core Web Vitals néven ismerjük.

Forrás

A vállalat kijelentette: „2021. június közepétől kezdjük el használni az oldalélményt rangsoroló rendszereink részeként. Az oldallal kapcsolatos élmény azonban csak augusztus végén tölti be teljes szerepét e rendszerek részeként. Úgy képzelheti el, mintha ízesítőt adna az elkészített ételhez. Ahelyett, hogy az ízt egyszerre adnánk a keverékhez, lassan egész idő alatt adjuk hozzá.”

A Google azt is kijelenti, hogy a webhelyeken nem várható drasztikus változás az oldalélmény frissítése miatt.

A Google Experience Update különféle jeleket vesz figyelembe, amelyek nagyszerű böngészési élményt biztosítanak a felhasználók számára. Hozzáfér ezekhez a különböző jelekhez, és általános oldalélmény-pontszámot ad a webhelynek. A webhelytulajdonosok ezt követően megtekinthetik ezt a pontszámot a keresőkonzolban található új oldallal kapcsolatos élményjelentésben.

Az oldallal kapcsolatos élmény megértése a Google-ban

Forrás

Amint azt korábban említettük, az oldallal kapcsolatos élmény különböző jelek összessége, amelyek segítségével mérhető, hogy a felhasználók az információs értéken túl milyen interakciókat végeznek egy webhely oldalával asztali számítógépen és mobileszközökön egyaránt.

A Core Web Vitals-ból áll, amely egy olyan mérőszám, amely az interaktivitás, a betöltési teljesítmény és az oldal vizuális stabilitásának felhasználói élményét méri. Tartalmaz olyan keresési jeleket is, mint a mobilbarátság, a HTTPS és a tolakodó közbeiktatott irányelvek.

Itt található az oldallal kapcsolatos élmény mérésére használt különböző mutatók részletes magyarázata.

Core Web Vitals

Forrás

Ez a Google Oldalélmény-frissítés teszteli az oldal válaszkészségét, stabilitását és sebességét. A minősítési szerkezete „jó”, „javításra szorul” vagy „rossz”. Egy weboldalnak jó minősítéssel kell rendelkeznie mind LCP, mind CLS tekintetében.

Az első beviteli késleltetésben (FID) jó vagy nem elegendő adatnak kell lennie ahhoz, hogy jó oldalélményt kapjon. Néhány napba telhet, amíg az Alapvető webes vitals jelentésből származó adatok megjelennek az oldallal kapcsolatos élményjelentésben. Emiatt előfordulhat, hogy bizonyos URL-ek értékelése a Google Oldallal kapcsolatos élmény jelentésében késhet.

Mobil használhatóság

A legtöbb Google-keresés mobileszközökön történik; ezért ez döntő fontosságú mérőszám a Google oldalélmény frissítéséhez.

A mobil URL-ek nem tartalmazhatnak használhatósági hibákat ezzel a mutatóval, hogy „jó” állapotot kapjanak a Google tapasztalati jelentésében. Tehát, ha webhelye nem mobilbarát, akkor az organikus rangsorolása hatással lesz. A mobil-első indexelést már használják új webhelyek feltérképezésére. Ez azt jelenti, hogy a Google a tartalom mobil verzióit helyezi előtérbe a rangsorolás és az indexelés szempontjából. Egy másik dolog, amit szem előtt kell tartani, a mobil használhatóságot a rendszer azoknál az URL-eknél, amelyeknél szerepel a mobil URL-cím a mobil használhatósági jelentésben.

Olvasni:  Instagram alapjai 101 – 8 tipp az első lépésekhez az Instagramhoz

HTTPS használat

Forrás

2014-ben a Google bejelentette, hogy a HTTPS használatával a webhelyek jó helyezést fognak elérni. Ahhoz, hogy oldala jó oldalélmény-besorolást kapjon, HTTPS-en keresztül kell kommunikálnia. A HTTPS egyszerűen biztonságos kommunikáció a szerverek és a böngészők között. Ez magában foglalja a titkosított adatcserét. Ha HTTPS-t használ, az segít megvédeni a webhelyeket és a felhasználókat a kibertámadásoktól.

Tolakodó közbeiktatott hirdetések

Egy másik mutató a tolakodó közbeiktatott hirdetések. A tolakodó közbeiktatott hirdetések szükségtelen előugró ablakok, amelyek akadályozzák a felhasználót a tartalom elérésében. Ezek az előugró ablakok negatív élményeket okozhatnak. 2017-ben a Google tolakodó közbeiktatott büntetést hozott.

Rossz előugró ablakok

 • Egy előugró ablak, amely szinte azonnal elfedi a fő tartalmat, amikor a felhasználó egy oldalra navigál vagy tartalmat tekint meg.
 • Közbeiktatott hirdetés, amelyet a felhasználónak el kell vetnie, mielőtt hozzáférne a fő tartalomhoz.
 • Olyan oldal, amely hajtás feletti tartalommal érkezik, és a fő tartalom alatta található.

Elfogadható felugró ablakok

 • Jogi kötelezettségekhez használt közbeiktatott hirdetések. Ide tartozik az életkor ellenőrzése vagy a cookie-értesítés.
 • Bejelentkezési párbeszédpanelek, amelyek bizonyos privát tartalmak eléréséhez szükségesek.
 • Könnyen elvethető és nem sok helyet foglaló bannerek az oldalon.

Ez mind a Google oldalélmény-frissítésről szólt, amelyről tudnia kell, hogy javítsa webhelye felhasználói élményét. Fontos, hogy megfelelően megértse az oldalélmény-frissítést, ha jó oldalrangsort keres. Ügyeljen arra, hogy minden változtatáson keresztül menjen, és ennek megfelelően frissítse webhelyét.

Kulcs elvitelek

 • A Google „The Page Experience Update” (Az oldalélmény frissítése) célja, hogy javítsa a felhasználói élményt, és előtérbe helyezze azokat az oldalakat, amelyek minőségi oldalteljesítményt nyújtanak.
 • A Google Experience Update különféle jeleket vesz figyelembe, amelyek nagyszerű böngészési élményt nyújtanak a felhasználók számára. Ezeket a jeleket a rendszer eléri, mielőtt általános oldalélményi pontszámot adna egy webhelynek.
 • A webhelytulajdonosok megtekinthetik webhelyük pontszámát a keresőkonzolban található új oldallal kapcsolatos élményjelentésben.
 • Az oldalélmény-frissítés a Core Web Vitals-ból áll, amely olyan mérőszámokból áll, amelyek segítségével mérhető a felhasználói élmény interaktivitása, betöltési teljesítménye és az oldal vizuális stabilitása. Tartalmaz olyan keresési jeleket is, mint a mobilbarátság, a HTTPS és a tolakodó közbeiktatott irányelvek.
 • A legtöbb Google-keresés mobileszközökön történik; ezért ez nagyon fontos ahhoz, hogy webhelye mobilbarát legyen. A Google Page Experience Update ellenőrzi ezt a mérőszámot, hogy megnézze, nincs-e a mobil URL-jeinél használhatósági hiba, amely az oldaljelentésben „Jó” állapotot jelent.
 • A „Jó” oldalélmény állapot eléréséhez az oldalát HTTPS-en keresztül kell megjeleníteni. Ha HTTPS-t használ, az segít megvédeni a webhelyeket és a felhasználókat a kibertámadásoktól.
 • A tolakodó közbeiktatott hirdetések szükségtelen előugró ablakok, amelyek akadályozzák a felhasználót a tartalom elérésében. Ezek az előugró ablakok negatív élményeket okozhatnak.
Olvasni:  Mielőtt elkezdené álmai vállalkozását – 4 dolog, amit tudnod kell

GYIK

1. Mi a Google oldallal kapcsolatos élménye?

A Google oldallal kapcsolatos élményről szóló jelentése röviden összefoglalja webhelyét a felhasználói élményről. Kiértékeli a Google-oldal összes mutatóját a webhelyén található egyes URL-ekhez, és ezek alapján rangsorolja a Google Keresésben.

2. Mik azok az alapvető webes vitalok a Oldalélmény frissítése?

A Google alapvető webes létfontosságú elemei az oldal reszponzivitásának, stabilitásának és sebességének tesztelése. Ennek a jelentésnek a minősítési szerkezete jó, javításra szorul vagy gyenge. Ez egy fontos mérőszám a felhasználói élmény ellenőrzése során.

Új publikációk:

Ajánlott