Asus vs Gigabyte alaplap: melyik a jobb?

Az alaplap a számítógép elengedhetetlen része. Mindent egyben tart, és sok szempontból szabályozza a számítógép kapacitását. Ha régebbi alaplapod van, nem lehet csak úgy behelyezni a csúcskategóriás alkatrészeket, és elvárni, hogy működjenek.

Noha sok cég gyárt alaplapot, az Asus és a Gigabyte az egyik legnépszerűbb választás a PC-gyártók körében. Ez a cikk összehasonlítja az Asust és a Gigabyte-ot, valamint zászlóshajó alaplapjaikat, hogy megtudja, melyik a jobb választás az Ön számára.

Mindkét gyártó ugyanazon a helyen szerepel, mivel az alaplap teljesítménye attól függ, hogy melyik alaplapot választja, és hogy pontosan milyen alkatrészeket használ. Lehet egy csúcsminőségű alaplapod, de ha nincsenek hozzá a megfelelő alkatrészek, akkor nem tudod kihozni a legtöbbet az alaplapból.

A gigabájtos alaplapok azonban kissé felülmúlják Asus társaikat, de ez a kis teljesítménynövekedés a kettő közötti nem túl csekély árkülönbségből adódik.

Az Asus alaplapok gyakran viszonylag olcsóbbak, mint a Gigabyte-os társaik. A gigabájtos alaplap sem fogja tönkretenni a pénzt az Ön számára (még egyszer, attól függően, hogy pontosan melyik alaplapot választja), de többe fog kerülni ugyanazért a szolgáltatáskészletért.

A Gigabyte öt különböző kategóriájú alaplapot kínál.

 • A Gigabyte Aorus alaplapok a cég csúcskategóriás ajánlatai, és a maximális teljesítményt nyújtó játékosok számára készültek.
 • A Gigabyte Gaming alaplapok a cég középkategóriás kínálatát jelentik az Aorus termékcsalád után. Az árért is jó teljesítményt nyújtanak, különösen, ha játszani szeretnél velük. Ettől eltekintve ezek az alaplapok nagyszerű teljesítményt nyújtanak más nehéz CPU/GPU-feladatokkal is.
 • A cég Ultra-Durable termékcsaládját úgy tervezték, hogy extrém körülmények között is a legmegbízhatóbb teljesítményt nyújtsa.
 • A cégnek van egy sor szerver- és munkaállomás-alaplapja is, amelyek célja, hogy jó teljesítményű, megbízható alaplapok legyenek a szerverterhelés leküzdésére.
 • Végül, az Embedded/IoT felállás olyan fej nélküli számítógépekhez és szervereszközökhöz készült, amelyek gyakran továbbra is csatlakoznak az internethez.
Olvasni:  5 tipp a jobb és vonzóbb podcastokhoz

Az Asus viszont nyolc különböző kategóriát kínál.

 • Az Asus ROG alaplapjai a csúcsteljesítményt kínálják a rajongók és a profi játékosok számára.
 • A TUF játéksorozat az alkalmi játékosok számára készült, és elegendő funkcióval rendelkezik a legújabb játékhardver támogatásához, de nem teljesít olyan jól, mint a ROG termékcsalád.
 • A PRIME sorozatú alaplapok sokoldalú építkezésekhez valók, és számos teljesítményhangolási lehetőséget kínálnak a felhasználóknak.
 • A ProArt és a Workstation alaplapok a kreatív szakemberek számára készültek, és a memória gyorsabb sávszélességére és jobb CPU-teljesítményre összpontosítanak.
 • Az üzleti szintű munkaterheléshez a CSM sorozat a megfelelő választás.
 • Van egy másik üzleti szintű felállás, amelyet találóan Business-nek hívnak. Ezek az alaplapok jobban összpontosítanak a biztonsági funkciókra, például a TPM-ekre és a zárolási hardverekre.
 • Végül, az expedíciós sorozatot általában olyan niche-építésekhez szánják, amelyek nagymértékben testreszabottak az adott munkaterheléshez.

Olvassa el a PS6-ot is: Mit hoz a jövő?

Az alábbi táblázatban összehasonlítjuk mindkét vállalat zászlóshajó alaplapjait.

Műszaki adatok Gigabyte Z690 AORUS XTREME Asus ROG MAXIMUS Z690 FORMULA
Foglalat LGA 1700
(Intel 12. generációs kompatibilis)
LGA 1700
(Intel 12. generációs kompatibilis)
Lapkakészlet Intel Z690 Express Intel Z690 Express
Tárolás 4 x M.2 nyílás
4 x SATA 6Gb/s bővítőhely
5 x M.2 nyílás
6 db SATA 6Gb/s bővítőhely
memória 4 x DDR5 DIMM bővítőhely akár 128 GB RAM-hoz 4 x DDR5 DIMM bővítőhely akár 128 GB RAM-hoz
USB 2 x USB Type-C port, USB 3.2 Gen 2 támogatással
4 x USB 3.2 Gen 2 Type-A port
4 x USB 3.2 Gen 1 port (belső fejlécen keresztül)
4 x USB 2.0/1.1
(belső fejlécen keresztül)
2 x USB Type-C (Thunderbolt 4)
7 x USB 3.2 Gen 2
3x USB 2.0
1 x USB 3.2 Gen 2×2 csatlakozó
4 x USB 3.2 Gen 1 port
(belső fejlécen keresztül)
4 x USB 2.0 port
(belső fejlécen keresztül)
Bővítőhelyek 1 x PCIe X16
1 x PCIe X8
1 x PCIe X4
2 x PCIe X16
1 x PCIe X16
Kapcsolódás WiFi a, b, g, n, ac, ax
Bluetooth 5.2
Intel WiFi 6E
WiFi a, b, g, n, ac, ax
Bluetooth 5.2

A végső válasz az Ön konkrét felhasználási esetétől és költségvetésétől függ. Valószínűleg mindent megtalál, amire szüksége van egy Asus alaplapban, amely olcsóbb lesz, mint a megfelelő Gigabyte-kínálat. A Gigabyte azonban nagyobb teljesítményt kínál az áremelkedéshez képest.

Olvasni:  A GE jégkészítő nem működik: Gyors javítás

Javasoljuk, hogy vegye figyelembe a teljes képet, beleértve az alaplapon használni kívánt részeket, és válasszon olyat, amely segít a legtöbbet kihozni összetevőiből.

Új publikációk:

Ajánlott