ATX vs Micro ATX vs Mini ATX

A számítógép építése meglehetősen ijesztőnek tűnhet. Az alkatrészek kiválasztása, megvásárlása egy tokba illesztve, majd az operációs rendszer feltöltése igencsak nehéz feladat. Mivel sok feladat szerepel a listán, néha nehéz lehet az egyes részekre összpontosítani.

Az alaplapodról vagy az alaplap típusáról beszélünk, amelyet konkrétan érdemes választani. Ebben a cikkben az ATX, Micro ATX és Mini ATX alaplapokat hasonlítjuk össze, hogy tudja, melyik a legjobb választás az Ön számára.

Íme a fő különbségek az ATX, Micro ATX és Mini ATX alaplapok között.

Méret

A legszembetűnőbb különbség a három között a méret. Az ATX alaplapok a legnagyobbak a három közül, és általában 12″ x 9,6″ méretűek. A Micro ATX-ek négyzet alakúak, és 9,6″ x 9,6″-es méretűek, míg a Mini ATX a legkisebb a csomagban, mindössze 6,7″ x 6,7 hüvelykes.

RAM bővítőhelyek

Az ATX alaplapok rendelkeznek a legtöbb RAM bővítőhellyel és teljes kapacitással több RAM kezelésére. Ez nyilvánvaló méretbeli előnyükből adódik. A legtöbb ATX alaplapon legalább négy RAM, míg a micro ATX alaplapokon két nyílás található. A Mini ATX-en két vagy akár egyetlen RAM-helyet is találhat.

PCIe bővítőhelyek

Ismét az ATX alaplapok nyerik ezt a nagyobb méretüknek köszönhetően. Az ATX alaplap általában több PCIe bővítőhelyet tartalmaz, mint a mikro- vagy mini ATX alaplapok, amelyek gyakran ugyanannyi bővítőhelyet tartalmaznak.

Ha játék PC-t épít, akkor általában nincs szüksége annyi slotra, de ha több GPU-s beállításokat keres, az ATX alaplapok jobb választás.

Ár

Az ATX alaplapok általában drágábbak, mint mikro vagy mini ATX társaik. Az áremelkedés érthető, mivel nagyobb alaplapokról van szó, több RAM-mal és PCIe-hellyel, és gyakran több funkcióval.

Olvasni:  Instax mini 11 villogó fények magyarázata

Jellemzők

A legtöbb ATX alaplap támogatja a fejlettebb funkciókat, például az RGB világítást, az utángyártott folyadékhűtők támogatását, és akár 5.1-es vagy 7.1-es audioporttal is érkezhet a dobozból.

Ez nem azt jelenti, hogy a Mini vagy Micro ATX billentyűzetek kihagyják ezeket a funkciókat, de általában nem érhetők el a kisebbeknél.

Íme néhány előnye és hátránya az egyes alaplaptípusokhoz.

típus Profik Hátrányok
ATX Jobban alkalmas hosszú távú használatra.
További RAM bővítőhelyek.
Több PCIe sáv.
Legnagyobb RAM kapacitás.
Túlhúzásra alkalmasabb.
Drága
Kisebb tokba nem fér bele.
Mikro ATX Legolcsóbb.
Jobb egy GPU-s buildekhez.
Könnyen beilleszthető a tokokba.
Általában hiányoznak a fejlett funkciók, például az RGB.
Nem annyi RAM kapacitás.
Nem sok szabadság a frissítésekhez.
Mini ATX Kisebb tokba könnyebb beilleszteni.
Jobb esztétika.
Általában csak két RAM foglalattal rendelkezik.
Drágább, mint a Micro ATX.
Több GPU-s alkalmazásoknál nem működik.

Bármelyik alaplapot is választja, végül attól függ, hogy mennyi ideig szeretné használni a számítógépét, hány frissítést tervez hozzá, milyen funkciókra van szüksége, és mennyit hajlandó költeni.

Ha hosszú távon szeretne olyan PC-t építeni, ahol folyamatosan frissíteni fog, az ATX alaplap a legjobb választás, és ez biztosítja a legtöbb hosszú élettartamot és rugalmasságot a frissítések során.

Másrészt, ha olcsón szeretne olyan PC-t építeni, amelyet nem igazán szándékozik annyira frissíteni, vagy teljesen más számítógépet tervez, akkor a mini ATX és Micro ATX alaplapok rengeteget spórolnak meg. készpénzből. Arról nem is beszélve, ha szereti a kompakt számítógépeket, nagyjából ez a kettő az egyetlen lehetőség.

Új publikációk:

Ajánlott