Az Arm új CPU- és GPU-kialakítást jelentett be a Cortex-X4 mellett

Az Arm bemutatta a Cortex-A és Cortex-X CPU magok új készletét, valamint a GPU-tervek új generációját a Computex Taiwannál. A bejelentések között szerepel a zászlóshajó Cortext-X4, egy középmagos Cortex-A720 és egy alacsonyabb kategóriás Cortex-A520. Az új CPU-k egy DynamIQ Shared Unit (DSU) egységgel is rendelkeznek, amely a magfürtök ragasztó logikájaként működik.

Ezek a tervrajzok a Total Compute Solutions márkanév alatt kerülnek forgalomba, amely chiptechnológiák gyűjteménye, amelyet úgy terveztek, hogy zökkenőmentesen működjenek együtt. A Total Compute Solutions márka alapötlete az, hogy az Arm ügyfelei egyetlen magcsomagot licencelhessenek tervezési és teljesítménykövetelményeiknek megfelelően, és mindezt egyetlen SoC-ba helyezzék.

Arm a Cortex X4-et a valaha volt legerősebb CPU-nak nevezi. | Forrás: Arm

Az új CPU-fürtök akár 14 magot is tartalmazhatnak, amelyek teljesítmény-, közepes és alacsony (energia-hatékony) magok között vannak elosztva. Ez ugyanaz az ötlet, mint amikor az Intel a CPU-it teljesítmény- és hatékonyságmagokkal csomagolja, kivéve a mobileszközöket. Míg az alapértelmezett konfiguráció úgy néz ki, mint egy X4, három A720 és négy A520, egyes ügyfelek más keveréket igényelhetnek, és az Arm képes lesz ezt egyetlen chipen biztosítani, így az eszközök jobban optimalizálhatók és gyorsabban eljutnak a fogyasztói piacra.

Stefan Rosinger, az Arm CPU termékmenedzsment igazgatója szerint az Arm az X4-et a valaha épített leggyorsabb CPU-nak tartja, amely 15 százalékos teljesítménynövekedést és körülbelül 40 százalékos energiahatékonysági növekedést jelent az előző generációhoz képest. Egy nagyobb, 2 MB-os L2 gyorsítótárral is rendelkezik.

A teljesítmény előnyei főként az utasításlekérési folyamatok optimalizálásából származnak, míg a nagyobb gyorsítótár csökkenti a memóriaforgalmat a nagyobb sávszélességű munkaterhelésekhez. Az X4 a TSMC 3 nm-es gyártási eljárásával is gyártható. Az X4 órajele várhatóan közel 4 GHz lesz. Ami az A720-at és az A520-at illeti, 2,5-3 GHz, illetve 1,5-2 GHz órajelre számíthatunk.

Olvasni:  A Sony 199,99 dolláros PlayStation Portal november 15-én indul
Az új, ötödik generációs CPU-k rengeteg hatékonysági fejlesztéssel érkeznek. | Forrás: Arm

Ami a GPU-t illeti, a vállalat egy ötödik generációs architektúrát jelent be, amely a grafikus teljesítményre összpontosít, fejlettebb renderelési folyamatokkal. Az új GPU-k közé tartozik az Immortalis-G720, a Mali-G720 és a Mali-G620.

Míg a három GPU alapvetően megegyezik a kialakítással, a különbség a shader magok számában lesz. Az Immortalis-G720 legalább 10 magos, a Mali-G720 hat-kilenc magos, míg a Mali-G620 legfeljebb öt magos lesz. A fejlesztések közé tartozik a memória sávszélességének 40 százalékos csökkenése, átlagosan 15 százalékkal nagyobb tartós teljesítmény és átlagosan 15 százalékkal nagyobb csúcsteljesítmény.

A hírek: Az OpenAI ChatGPT alkalmazása Indiába és további 33 országba érkezik

Új publikációk:

Ajánlott