B2B vs B2C tartalommarketing: különbségek és hasonlóságok

Tartalomjegyzék

 • Bevezetés
 • Mi a B2B vs B2C tartalommarketing?
 • Főbb különbségek a B2B és a B2C tartalommarketing között
 • Hasonlóságok a B2B és a B2C között
 • Következtetés
 • Kulcs elvitelek
 • GYIK

A tartalommarketing ma egy vállalkozás átfogó marketingstratégiájának fontos része. Ez a hatékony bejövő marketingeszköz segít a márkaismertség növelésében, nagyobb elköteleződésben, több webhelylátogató vonzásában, leadek generálásában, és végül az eladások növelésében. A Business-to-Business és a Business-to-Consumer tartalommarketing modelljei azonban eltérnek egymástól, és ez a cikk elmagyarázza, hogyan és miért.

Könnyű különbséget tenni a B2B és a B2C marketing között. A B2B két vagy több vállalkozás közötti tranzakciókat foglal magában, míg a B2C azt jelenti, hogy a vállalatok a végfelhasználóknak értékesítenek. Tehát az a mód, ahogyan egy vállalkozás kommunikálna egy másik vállalattal, különbözne attól, ahogyan a fogyasztókkal kommunikálna. Így a B2B és a B2C társaságok értékesítési módja is eltérő lesz; az általuk megcélzott csatornák, az üzenetküldés, a frekvencia stb. mind változni fog.

Akár egy kereskedelmi céggel szeretne szerződést kötni, akár egy magánszemélyt szeretne terméke megvásárlására ösztönözni, az információk bemutatásának módja kiemelkedően fontos. Tartalommarketing-stratégiájának a megcélzott személy körül kell forognia.

Értsük meg a legfontosabb különbséget a B2B és a B2C tartalommarketing között.

Mi az a B2B vs B2C tartalommarketing?

Forrás

A B2B kifejezés két vagy több vállalat közötti üzleti kapcsolat meghatározására szolgál. Az általuk kialakított kapcsolat egyedülálló a szakmai és ipari környezetben. Ezért, amikor ötletét egy vállalkozásnak hirdeti, az áruihoz vagy szolgáltatásaihoz kapcsolódó üzleti zsargont kell használnia.

Például, ha Ön egy ingatlanvállalkozást kiszolgáló szoftvercég, beszélnie kell ügyfele üzleti nyelvét. Hogyan takaríthat meg szoftvere több időt és költséget? Mennyire érted a fájdalmas pontjaikat? Milyen hatékonyan tudja a terméke megoldani a problémáit?

A B2C tartalommarketingben a nyelvednek ki kell szolgálnia a fogyasztót. A szakzsargon inkább akadály, mint előny. A mantrának mindig a Keep It Simple, Silly (KISS) kell lennie.

Olvasni:  Mit csinál egy blogger? (És hogyan válhat azzá)

Például amikor a Royal Enfield hirdeti kerékpárjait (B2C), akkor a versenyzők érzéseire összpontosít, mint a kényelem és a hasznosság. Másrészről, amikor a Tata Consultancy Services bemutatja szakértelmét az üzleti folyamatok kiszervezésében (B2B), olyan szempontot fedez fel, amely kiegészíti ügyfelét, ami egy másik üzletág.

Most, hogy van egy alapötlete a B2B és a B2C marketingstratégiák közötti különbségről, térjünk rá a lényegre.

Főbb különbségek a B2B és a B2C tartalommarketing között

1. Az érintettek típusai

A B2C tartalommarketing során valószínűleg személyesebb szinten szólítja meg az embereket. Még ha a döntés egy családtagot vagy egy barátot is érint, beszélgetésük nem hosszú távú bevételeken vagy statisztikákon fog alapulni. A gyakorlatiak alapján szeretnének dönteni. Célja, hogy áruit vagy szolgáltatásait olyan módon értékesítse, amelyet az egyén vonzónak talál.

Másrészt a B2B-ben valószínűleg értékesíti áruit vagy szolgáltatásait az érdekeltek egy csoportjának (például CXO-knak, vezérigazgatóknak, KPSZ-nek), ebben az esetben a választott hangnem az Ön professzionalizmusát és a hosszú távú részvételre való törekvését tükrözi. – hosszú távú üzleti kapcsolat sok más szakemberrel. Ez azt jelenti, hogy Ön nem csak áruit és szolgáltatásait adja el, hanem egy konkrét tervet, amely több üzleti érdekelt fél számára előnyös.

Forrás

2. Részletes vs. nagy vonalakban leíró

A hagyományos B2C tartalommarketing során széles körű leírásokat kínálhat az Ön által értékesített termékről, amely felkelti az ügyfelek figyelmét. Példa erre a cipő eladása egyéni vásárlóknak.

A B2B-ben az áruk vagy szolgáltatások leírásának jól szervezettnek és informatívabbnak kell lennie ahhoz, hogy egy vállalkozás befektessen az Ön ötletébe. Hasonlóan ahhoz, mint egy energiaital-gyártó cég versenyversenyének támogatásához. Előfordulhat, hogy olyan kérdésekre kell válaszolnia, mint például, hogy mitől lesz az energiaital a versenyautó-pilóta legjobb tulajdonsága?

3. Érzelmi vs racionális perspektívák

Hagyományosan a termékek vagy szolgáltatások B2C piacokon történő értékesítése érzelmi reakciót igényel. Ez azért van így, mert az egyének érdeklődnek a hozzájuk személyes szinten kapcsolódó hirdetések iránt. Amikor a népszerű márkák sportsztárokat és filmikonokat használnak a termékek támogatására, az embereket vásárlásra ösztönzik. Így lehet ápolni az ügyfeleket érzelmi reakció kiváltásával.

Olvasni:  6 figyelendő közösségi média marketingtrend 2024-ban

A B2B tartalommarketingben az a cél, hogy racionális választ adj termékeid és szolgáltatásaid reklámozására. A tartalmad célja, hogy gyakorlati megoldást sürgess. Lényegében, amikor az IBM nagy teljesítményű gépeket és technológiákat támogat a vállalkozások számára, akkor nem csak a végfelhasználóra, hanem a vállalat általános funkciójára is összpontosítanak. Műszaki dokumentációt, tanulmányokat és esettanulmányokat használnak, hogy az ügyfeleknek exkluzív betekintést nyújtsanak a nagy teljesítményű megoldásokba. Ez egy fontos különbség a B2B és a B2C marketing között.

4. A skálázhatóság pszichológiájának megértése

A megoldás skálázhatóságának felmérése során vizsgálja meg, mennyire alkalmazható az olvasói mindennapi életében. A fogyasztó számára a termék személyes vagy baráti használatra készült. A vásárlási döntéseikben nincs sok út, mert a tartalommal való kapcsolatuk közvetlenebb.

A B2B tartalommarketingben a pszichológia az Ön által kínált megoldás skálázhatóságához kapcsolódik. A legtöbb áru és szolgáltatás nagyszabású felhasználásra szolgálhat, ahol a marketingmix több információt igényel a vállalkozás minden aspektusáról. Ahhoz, hogy meggyőzzen egy vállalatot az ötletéről, a szoftver skálázhatóságát biztonságos eszközként kell bemutatnia az üzleti növekedéshez, nem csak az azonnali megelégedést, ha tudja, hogy van megoldása. A megoldásnak pedig bizonyított eredményt kell elérnie.

5. Oktatási vagy szórakoztató?

A tartalommarketing-stratégiája mögött meghúzódó alapötlet az, hogy érdeklődést és elköteleződést keltsen a nézők körében. Míg a legtöbb vállalkozás oktatási tartalmat fogyaszt, az egyének több időt töltenek szórakoztató tartalommal online. Ez azonban nem szabály, sokkal inkább a márka hangszínét tükrözi, és azt, hogy hogyan szeretné reklámozni áruit és szolgáltatásait. Ennek ellenére a megfelelő márkatónus kiválasztása elengedhetetlen mind a B2C, mind a B2C marketinghez. Elég alaposan tanulmányoznia kell a közönség személyét, hogy a tartalom a megfelelő időben és a megfelelő üzenettel eljusson hozzájuk.

Hasonlóságok a B2B és a B2C között

Az internet hatalmas játszótere a B2B kontra B2C marketingnek. A kibertérben a felhasználók különféle szakmai és társadalmi háttérrel rendelkeznek, és a közönség minden aspektusát figyelembe kell venni.

A B2B és B2C marketing közötti különbség mellett itt van néhány hasonlóság a B2B és a B2C tartalommarketing stratégiák között:

 • Mind a B2B, mind a B2C tartalommarketing mögött valódi emberek állnak. Marketingstratégiájának mindig ösztönöznie kell az üzenetek emberi érintését.
 • A bizalom határozza meg a közönség és a tartalom kapcsolatát. Megbízható információkat kell megadnia.
 • Mindkét marketingforma világos megoldásokat igényel konkrét problémákra.
 • Mindkettő célja, hogy az emberek különböző csatornákon keresztül lépjenek kapcsolatba Önnel.
 • Mind a B2B, mind a B2C potenciális ügyfelek folyamatos értékesítés utáni támogatást igényelnek.
 • A tartalommarketingnek mindkét esetben jól definiáltnak kell lennie, hogy megfeleljen az üzleti céloknak. Miközben a márkáját az ügyfél vagy a vállalkozás problémáinak megoldásaként kezeli, közvetítenie kell egyedi értékeit, amelyek elválasztják szakértelmét az iparág többi részétől.
 • Az üzleti életben és a fogyasztói piacokon dolgozókat magánszemélyként kell elismerni.
 • A potenciális vásárlókat arra kell ösztönözni, hogy vásároljanak, és végül az Ön ügyének szószólóivá váljanak.
 • A tartalommarketing-stratégia elkészítése előtt meg kell határoznia és meg kell határoznia a közönség személyét.
Olvasni:  AdMob alkalmazásból származó bevételszerzési útmutató – Keressen bevételt alkalmazásából

Általában a tartalomkészítők kitalált ábrázolásokat készítenek B2B vagy B2C személyeikről, hogy általános képet kapjanak a felhasználói viselkedésről. Ezeket az információkat olyan lenyűgöző tartalom megfogalmazására használják, amely felkelti a felhasználó figyelmét, és cselekvésre ösztönzi őket.

Következtetés

Tartalommarketing-stratégiája alapjainak meg kell változniuk a piacáról gyűjtött új információkkal. Akár B2B, akár B2C, betekintést és elemzést kell használnia tartalommarketing-stratégiája teljesítményének felméréséhez. Ennek ellenére soha ne féljen kipróbálni kreatív érzékét, és találékony lesz a szavaival.

Kulcs elvitelek

 • A tartalommarketing manapság elengedhetetlen a márkák számára annak biztosításához, hogy boldoguljanak a digitális színtéren, és lenyomják magukat, legyen szó B2B vagy B2c üzletről.
 • A B2B és a B2C marketingstratégiák mindig különböznek, mivel termékeik és végfelhasználóik különböznek egymástól.
 • A fogyasztó típusa mellett a B2B és a B2C marketing közötti fő különbségek közé tartozik az üzenetküldési nyelv, a marketingtartalom oktatási és szórakoztató értéke, valamint a kínált megoldás skálázhatósága.
 • Sok hasonlóság létezik a B2B és a B2C marketingben is, amely magában foglalja a problémák megoldását, az értékesítés utáni támogatást, az üzenetküldés emberi érintését stb.

GYIK

1. Mi az 5 legjobb B2B tartalommarketing stratégiai tipp?

– Történetmesélés: Az Ön története megelőzi a termékét. Ügyeljen arra, hogy mondjon egy jót.
– Együttműködések: Ha a hasonló gondolkodású társaival egyesítjük erőiket, akkor jobb lesz a forgalom és nagyobb a kitettség.
Mindenféle tartalom közzététele: Márkájának mindenféle közösségi média platformot ki kell használnia megfelelő tartalommal. Ne habozzon emberivé tenni márkáját emberekkel, felhasználókkal, befolyásolókkal és csapattársakkal.
– A mérőszámok követése: kísérletezhet. De ne felejtse el mérni a hatást, amelyet ez generál. Ez segít azonosítani a lehetséges lehetőségeket, valamint eldobni a gyengén teljesítő elemeket.
– Fektessen be fizetett hirdetésekbe és tartalommarketing eszközökbe: Cserélje ki/csökkentse a kézi erőfeszítést, ahol csak lehetséges. Ez a döntés hosszú távon megtérül.

Olvasni:  14 Hatékony értékesítési e-mail sablon a megnövekedett ügyfélkör számára

2. Mi a nagyszerű példa a B2B tartalommarketingre?

Hubspot: Ennek a márkának sziklaszilárd tartalommarketing stratégiája van. Minden tartalom egy konkrét cselekvésre való felhíváshoz vezet, ami az ügyfelek felé fordul. A tartalom minden formáját kihasználják, az e-könyvektől a blogokon és oktatási kurzusokon át a podcastokig. Tartalmuk a marketing és az értékesítés köré összpontosul, különösen a kisvállalkozások számára.

3. Melyik marketing stratégia a legjobb a B2C számára?

Nincs szigorú szabály, de néhány jól bevált módszer a jó eredmények érdekében:
– Közösségi média marketing
– Fizetett reklám
– E-mail marketing
– Interaktív marketing

4. Mik a B2B tartalommarketing kötelező kellékei?

Egy B2B cégnek a következőkre kell összpontosítania:
– Kiváló felhasználói élmény
– Niche-vezérelt tartalomstratégia
– Kiváló teljesítményű SEO
– Affiliate vagy ajánló marketing (ha van)
– Személyre szabott tartalom a felhasználó számára

5. Mi az a B2C tartalommarketing?

A B2C tartalommarketing azokról a stratégiákról és bevált gyakorlatokról szól, amelyek célja a termékek és/vagy szolgáltatások egyéni fogyasztók és nem vállalkozások körében történő értékesítése, méltó és vonzó tartalom révén. A B2C tartalommarketing általános formái közé tartozik a közösségi média, a videók, a vizuális tartalom, a blogok stb.

6. Mi az a B2B tartalommarketing?

A B2B tartalommarketing olyan tartalom létrehozását és terjesztését takarja, amely segít növelni a márkaismertséget, a leadeket, a forgalmat és az eladásokat a vállalkozások közötti vállalatok számára. A B2B szférában a tartalommarketing bizonyos típusai a blogbejegyzések, tanulmányok, e-könyvek, esettanulmányok, webináriumok, videók és infografikák.

Új publikációk:

Ajánlott