Belső kommunikációs tippek a hatékony üzlethez

Tartalomjegyzék

 • Mi az a belső kommunikáció?
 • A belső kommunikáció jelentősége
 • A belső kommunikáció fejlesztéséhez szükséges készségek
 • Belső kommunikációs tippek
 • Kulcs elvitelek
 • Következtetés
 • GYIK

A Millenárisok hetente hat órát töltenek a közösségi médiában, míg az X generáció hetet! Csak a Facebooknak 1,86 milliárd tagja van, közülük 34-en naponta bejelentkeznek, hogy megtekintsék, lájkolják, kommentálják és megosszák barátaik képeit és aktuális híreket. Az amerikaiak 62 százaléka a közösségi médiából szerzi híreit, 44 százalékuk pedig a Facebookról.

Nem lenne jó, ha a munkatársai részt vennének az önök munkájában belső kommunikáció ilyen lelkesen? Míg egyes vállalkozások küzdenek vagy korlátozzák a közösségi média használatát, mert félnek a helytelen vagy nem produktív használattól, sok szervezet az utóbbi időben egy nyitottabb kommunikációs formát fogadott el, miközben a hierarchiát simítja a nagyobb agilitás és kreativitás érdekében.

Mi az a belső kommunikáció?

A szó “belső kommunikáció” többféleképpen definiálható. Az egyik legpontosabb definíció szerint a vállalati belső kommunikációs stratégiák célja, hogy a dolgozókat megismertesse a cég politikájával. Ez digitális és fizikai módszerekkel valósul meg az alkalmazottak oktatására, bevonására, motiválására és befolyásolására a szervezet minden szintjén, a legalacsonyabb beosztástól a vezetőkig.

A belső kommunikáció jelentősége

Forrás

A kommunikáció elengedhetetlen minden kapcsolat sikeréhez és élvezetéhez. Egy erős belső kommunikációs stratégia gyakran sokat beszél a szervezet általános munkahelyi egészségi állapotáról. Mindazonáltal a belső kommunikáció fokozását célzó stratégiákat gyakran figyelmen kívül hagyják, mint vállalati prioritást. Íme néhány előnye:

A millenniumiak kommunikálni, hallgatni és együtt dolgozni akarnak. Nyitottságot és kritikát akarnak, valamint ésszerűséget és célt. Ehhez egy cégnek kiváló kommunikációt kell biztosítania.

Ha a belső munkahelyi terv jól átgondolt, a dolgozók ráébredhetnek, hogy a munkájuk számít. Arra ösztönzi őket, hogy támogassák a vállalat jövőképét és céljait.

A kommunikáció kétirányú utca. A belső kommunikáció arra ösztönzi a dolgozókat, hogy fejtsék ki ötleteiket és aggályaikat a vállalat azon tagjaival, akik jogosultak változtatásokat végrehajtani. Ahogy a generációs és kulturális határok lerobbantanak a mindenkihez tartozás érzése érdekében, az információ könnyen áramlik a dolgozók között.

Olvasni:  20 többnyelvű tartalommarketing-statisztika, amely meglep

A szervezeteknek mindenekelőtt alkalmazkodóképesnek kell lenniük a virágzáshoz. Ahhoz, hogy versenyképesek maradjanak, a cégeknek folyamatosan alkalmazkodniuk kell és módosítaniuk kell a céloszlopokat, hogy a munkatársak elkötelezettek maradjanak, és ugyanabba az irányba haladjanak – ehhez szilárd belső kommunikációs stratégiára van szükség. A belső kommunikáció a szervezeten belüli információterjesztés hatékony eszköze. Egyenesen és hatékonyan tájékoztatja a dolgozókat, ami segít megőrizni a motivációjukat.

A belső kommunikáció fejlesztéséhez szükséges készségek

1. A közönség figyelme

Mindig tartsa szem előtt a közönségét: kik ők? Mik a nézeteik, igényeik és szempontjaik? Ezeknek a kérdéseknek a szem előtt tartásával alakítson ki belső kommunikációt, és fontolja meg, hogy ennek következményeként mit szeretne tenni az emberektől. Ne fáradjon e-mailben, ha nem tudja a megoldást.

2. Együttműködési képesség

Hogyan várhatod el kommunikációs céljaid elérését, ha nem dolgozol hatékonyan másokkal? Ne légy arrogáns, és ne hidd, hogy a te nézőpontod jobb, mint mások; ehelyett legyen együttműködő, és vegye körül magát olyan emberekkel, barátokkal és munkatársakkal, akik osztoznak az Ön lelkesedésében.

3. Nemet mondani.

Nagyon fontos, hogy legyen bátorságunk szembemenni a trenddel, és nemet mondani a döntésekre. Felesleges bólogatni, és beleegyezni a döntésekbe, ha legbelül tudja, hogy ez helytelen. Beszéljen, legyen magabiztos, és biztosítson teret az alkalmazottak számára, hogy kifejezzék valódi érzéseiket.

4. Következetesség

Gyakran adjon új információkat könnyen emészthető módon. Legyen rövid, lényegre törő és lényegre törő. A hosszú, alapos kommunikációs formák nem hangzanak majd el, és vonzó, falatnyi információfalatok.

Belső kommunikációs tippek

Forrás

Kezdd veled

Mindenki szeret nyitott és kommunikatív kollégákkal dolgozni, de hogyan értékelné saját kommunikációs készségeit? Sokan felismerik, hogy javíthatják ötleteik és információi másokkal való megosztását, ezért a kommunikációs stílus elemzése kiváló kiindulópont.

Vezetőként kötelessége a nyitott belső kommunikációs kultúra előmozdítása, és az alkalmazottak szervezeten belüli interakciójának szabvány meghatározása. Ne feledje, hogy a sikeres kommunikáció veled kezdődik; ezért kommunikációs képességeinek felmérése arra ösztönzi kollégáit, hogy kövessék példáját.

Jelöljön ki egy kapcsolattartó pontot

Ha munkatársai távoli helyen dolgoznak, előfordulhat, hogy a HR-osztálya nem lesz különösebben hasznos. Még ha a humánerőforrás-osztály célja az alkalmazottak jólétének biztosítása, előfordulhat, hogy nem találja őket különösebben hasznosnak. Ennek eredményeként ki kell jelölnie egy olyan személyt, akit a cégében dolgozó személyek kedvelnek. Ez lehetővé teszi, hogy munkatársai elérjék őket, amikor szükségük van rájuk, és nyitott ajtókon keresztül párbeszédet kezdhetnek.

Olvasni:  Fényképezés – minden, amit tudnia kell

Használjon egy névtelen „javaslat dobozt”.

Bármennyire is régimódinak tűnik, ez egy újabb kiváló technika a munkahelyi kommunikáció gyors és könnyed növelésére. Az emberek nem mindig érzik kényelmesen panaszaikat a nyilvánosság előtt, ezért lehet, hogy egy anonim módszerre van szükség az őszinte és nyílt kritikára.

Csak egy dobozra, egy papírlapra és egy tollra van szüksége. Természetesen elküldheti munkatársait egy virtuális verzióra, amely ugyanazt a funkciót szolgálja. És egy olyan eszközzel, mint például egy alkalmazottalkalmazás, a megvalósítása ugyanolyan egyszerű lehet. Valószínűleg beletelik egy kis időbe, amíg megfelelően ráveszi a csapatot az ötletelés gondolatára. De ne add fel a reményt. Ha az ajánlások lassan jönnek, kérje meg a csoportvezetőt, hogy bátorítsa a társait, és talán még megtörheti a jeget azzal, hogy ő maga javasol módosításokat. („Javaslom, hogy mindannyian használjuk a javaslatdobozt!”) A fontos következtetés az, hogy a gyakori visszajelzés és az őszinte értékelés folyamatos fejlődéshez vezet, ha ennek megfelelően cselekszünk.

Vizsgálja meg jelenlegi belső kommunikációs tervét

A belső kommunikáció javítása nehéz, ha nem tudja, mi okozza a problémákat. Kezdésként gondolja át, hány csatornát használ a cége. Az e-mail, a csapatcsevegés, a videokonferencia-rendszerek és még a telefon is kínál előnyöket és hátrányokat.

Egyesek azonban hatékonyabbak lesznek, mint mások. Az e-mail például nem az ideális módja annak, hogy valakivel kommunikáljunk, ezért egyes vállalkozások a közösségi intraneteket és az együttműködési eszközöket választják. Készítsen listát jelenlegi belső kommunikációs eszközeiről, és készítsen őszinte értékelést arról, hogy Ön szerint melyek azok, amelyek hatékonyak, és melyeket kell frissíteni vagy eltávolítani.

Amikor elkezdi a kiigazításokat, keressen olyan eszközöket, amelyek lehetővé teszik, hogy sokoldalú legyen kommunikációs technikáiban, és egyszerűvé váljon az alternatív formákkal való kísérletezés. Számos lehetőség közül választhat, beleértve az interjúkat, riportokat, beszélgetéseket, filmeket, képregényeket, kommentárokat, podcastokat, infografikákat és webináriumokat.

Ösztönözze a szociális interakciókat a munkahelyen.

A nem munkával kapcsolatos kommunikáció megkönnyítése fokozott elkötelezettséget eredményezhet. A Future Workspace kutatása szerint a dolgozók 70%-a számára a munkahelyi barátok a legfontosabb tényező a jó munkavégzésben.

Olvasni:  Gyors tippek a közösségi média közösség kialakításához

Persze ezt a mai munkakörnyezetben nehezebb megtervezni. A közösségi technológiák, például az azonnali üzenetküldés és a közösségi központok igen hasznosak lehetnek. Lehetőséget biztosítanak a dolgozóknak, hogy a munkán kívüli dolgokról is beszéljenek.

Hozzon létre egy „nyitott ajtó” politikát

Ha időt szakít a munkatársaival való kommunikációra, akkor kényelmesen érezhetik magukat, ha aggodalmaik felmerülnek. Ez egy kiváló technika a belső kommunikáció fokozására és a munkatársak inspirálására, miközben elérhetőbbé teszi Önt.

Azonban ne féljen behívni az embereket. Még ha az ajtó tárva-nyitva is van, senki sem fog bejönni rajta. Jobb, ha jó példát mutatsz azáltal, hogy felállsz az íróasztalodtól és megteszed a saját köreidet.

Egy másik lehetőség a tervezett kommunikáció kialakítása, amely képessé teszi munkatársait, elősegíti a bizalmat, és elősegíti a szabad és nyitott kommunikációs kultúrát a cégében. Szánjon időt arra, hogy olyan gyakran találkozzon csapatával, amennyire szükségesnek tartja. Ezenkívül hívja meg őket csoportos beszélgetésekre a projektekről, feladatokról és cége általános állapotáról.

A napi standup találkozók egy másik kiváló alternatíva, amely gyakorlati funkciót tölt be. Minél gyakrabban emlékezteti munkatársait a megbízatásuk állapotára, annál jobb. Lebonyolítása történhet személyesen vagy videokonferencia útján, és legfeljebb 10 perc időtartamúak lehetnek.

Ha megéli azt a luxust, hogy a teljes csapatot egyetlen időzónában helyezze el, fontolja meg, hogy minden nap ugyanabban az időpontban szervezze meg találkozóit, lehetőleg a munkaidő elején vagy végén. Ha azonban csapata az egész világon szétszórva van, próbáljon mindenki számára megfelelő időpontot találni.

Kulcs elvitelek

 • A vezető kötelessége főnökként, hogy elősegítse a nyitott belső kommunikációs kultúrát, és szabványt állítson fel az alkalmazottak szervezeten belüli interakciójára. A sikeres kommunikáció veled kezdődik; ezért kommunikációs képességeinek felmérése arra ösztönzi kollégáit, hogy kövessék példáját.
 • Az emberek nem mindig érzik kényelmesen panaszaikat a nyilvánosság előtt, ezért lehet, hogy egy névtelen módszerre van szükség az őszinte és nyílt kritikára.
 • Csak egy dobozra, egy papírtömbre és egy tollra van szüksége a beszélgetés megkezdéséhez. Készítsen listát a jelenlegi belső kommunikációs eszközeiről, és őszintén értékelje, melyek hatékonyak, és melyeket kell frissíteni vagy eltávolítani.
 • Ha időt szakít a munkatársaival való kommunikációra, akkor kényelmesen érezhetik magukat, ha aggodalmaik felmerülnek. Hívja meg őket csoportos beszélgetésekre projektekről, feladatokról és cége általános állapotáról.
 • A napi standup találkozók egy másik kiváló alternatíva, amely gyakorlati funkciót tölt be. Minél gyakrabban emlékezteti munkatársait a megbízatásuk állapotára, annál jobb.
Olvasni:  10 grafikai tervezési tanfolyam, amelyet még ma el kell végeznie

Következtetés

Egy erős belső kommunikációs terv megsemmisítheti vagy megsemmisítheti a vállalatot. Nemcsak gyorsan azonosíthatja és orvosolhatja a jelenlegi munkahelyi problémákat, de a munkavállalók elkötelezettségét is képes fenntartani, és javítani tudja a személyzet megtartását.

Továbbá, mivel az ezredfordulós kor fokozatosan átveszi a hatalmat a munkaerő felett, a nyílt párbeszéd és együttműködés előmozdítása most fontosabb, mint valaha. Emlékezned kell a három C-re: az állandóság, az együttműködés és a magabiztosság, hogy sikeres legyél. Vizsgálja meg jelenlegi belső kommunikációs tervét, hogy megtudja, hatékony-e, és keresse meg azokat a területeket, ahol javítható.

GYIK

1. Mi a jelentősége a belső kommunikációnak?

A belső kommunikáció információkat terjeszt a szervezetről, hogy a dolgozók hatékonyan tudják ellátni feladataikat. Naprakészen tartja az embereket. A munkahelyen egymással kapcsolatba kerülő munkavállalók körében is működik. A hatékony belső kommunikáció elősegíti az üzleti kultúrát és növeli az alkalmazottak elkötelezettségét.

2. Mi is az a belső kommunikációs platform?

A belső kommunikációs szoftver, amelyet gyakran vállalati üzenetküldő szoftvernek is neveznek, azonnali üzenetküldő rendszereket kínál a felhasználóknak, amelyek lehetővé teszik a közvetlen és csoportos csevegést a vállalaton belül. Ezeket az eszközöket úgy tervezték, hogy egyszerűek és hozzáférhetőek legyenek, lehetővé téve a csapattagok közötti gyors kommunikációt.

3. Mi az az öt kommunikációs módszer?

Tudnia kell az öt kommunikációs módot: verbális kommunikáció, nonverbális kommunikáció, írásbeli kommunikáció, vizuális kommunikáció és hallgatás.

4. Mit értesz pontosan azon, hogy „belső kommunikáció”?

A belső kommunikáció (IC) a szervezet tagjai közötti hatékony kommunikáció biztosításáért felelős szerep. A belső kommunikáció olyan eljárások összességét jelenti, amelyek biztosítják a hatékony információáramlást és együttműködést a vállalat résztvevői között.

5. Mi a jó belső kommunikációs példák?

Az egészség és a biztonság a szervezet belső kommunikációjának alapvető eleme. Amikor a dolgozók elkezdenek visszatérni a munkahelyükre, Ön üzeneteket küld, amelyek felvázolják a biztonsági óvintézkedéseket és azokat a lépéseket, amelyeket az alkalmazottaknak követniük kell.

6. Melyek a belső kommunikáció különböző fajtái?

A belső kommunikáció egy vállalaton vagy szervezeten belüli kommunikációra utal. Ez a kommunikáció lehet hivatalos vagy alkalmi beszélgetés. A belső kommunikáció több részleget foglal magában, amelyek különböző csatornákon keresztül juttatják el az információkat a dolgozókhoz.

Új publikációk:

Ajánlott