Betűpszichológia 101: Hogyan válasszuk ki a legjobb betűtípusokat márkájához

Tartalomjegyzék

 • Különböző betűtípusok
 • Betűtípusok a márkához
 • A megfelelő betűtípus kiválasztása a márkához
 • Egyéb szempontok, amelyeket figyelembe kell venni
 • Kulcs elvitelek
 • Következtetés
 • GYIK

A betűtípusok segítenek kialakítani vállalkozása márkaimázsát. A legtöbb népszerű vállalkozás külön betűtípust használ kiadványaiban és szövegeiben. A betűtípus pszichológiája egy olyan kutatási terület, amely a különböző betűtípusok emberekre gyakorolt ​​hatására összpontosít. Egy tanulmány megállapította, hogy a vörös tintával írt szöveg emlékezetesebb, mint a többi szín. Hasonlóképpen, más tanulmányok bebizonyították, hogy a színek, a méretek, a stilizáció és a betűtípusok egyéb vonatkozásai hatással vannak a potenciális vásárlók vagy ügyfelek tudattalan elméjére. Emiatt a márka betűtípusának kiválasztása döntő lépés a márka imázsának kialakításában.

Forrás

Különböző betűtípusok

Bár számos betűtípus létezik, főként négy kategóriába sorolhatók. A betűpszichológia szerint ezek a típusok a márkaimázs felidézésében is szerepet játszanak.

1. Serif betűtípusok és Sans Serif betűtípusok

A serif betűtípusok betűiben van „láb”, míg a sans serif betűkben nincs. A Serif betűtípusok hagyományosabb megjelenésűek a sans serifhez képest. A serif betűtípus például a „Times New Roman” lehet. Ezen kategóriák bármelyikében különféle betűtípusok állnak rendelkezésre.

Forrás

2. Script betűtípusok

A script betűtípusok stilizáltabbak. E betűtípus alatt két fő kategória található – formális és modern. A formális betűtípusok a hagyományos kalligráfiához hasonlítanak, míg a modern betűtípusok egyszerűbbek, és hasonlítanak a szokásos kézírásra. A Yellowtail egy példa a script betűtípusra.

3. Betűtípusok megjelenítése

A megjelenített betűtípusok a betűtípusok széles kategóriáját foglalják magukban, a szimbólumoktól az erősen stilizált betűkig. Általában logókhoz és fejlécekhez használják törzsszöveg helyett. Ezek a betűtípusok kiegészítik azokat a vállalkozásokat, amelyek divatos témát követnek. A Rock Salt egy példa a megjelenítő betűtípusra.

Olvasni:  Hogyan hozzunk létre egy ingyenes könyvszakaszt a WordPress-ben a látogatók számára

Forrás

Betűtípusok a márkához

A célközönségtől, a témától, a színektől, a termékektől vagy a szolgáltatásoktól függően a betűtípus pszichológiájának megfelelően választhat egy adott márkához tartozó betűtípust. Kezdje azzal, hogy besorolja a márkáját a következők valamelyikébe:

 • Formális vagy informális
 • Klasszikus vagy modern
 • Könnyű vagy drámai

Ha a márkája formálisabb vagy klasszikusabb, enyhe megjelenéssel, választhatja a hagyományos serif betűtípusokat a sans serif mellett. Minél formálisabb és klasszikusabb betűtípust szeretne megjeleníteni, annál vastagabb serif betűtípust kell választania, és fordítva. Ha azt szeretné, hogy márkája modernebbnek tűnjön, választhat az egyszerű serif betűtípusok vagy a vékony sans serif betűtípusok közül. A drámai és informális márkák esetében kísérletezhet furcsa megjelenítési betűtípusokkal vagy script betűtípusokkal.

 • A Serif egy formális stílus, amely klasszikus hangulatot idéz. Használható drámai vagy könnyű marketinghez fejlécekhez és törzsbetűként.
 • A Sans Serif egy modern stílus, amely testbetűtípusokhoz is használható. Nagyon népszerű, mert minimalista hangulata miatt könnyen érthető.
 • A script betűtípusok a nőiesség vagy a luxus érzését kelthetik. Modern és hagyományos témákhoz egyaránt használhatók. Ezek jobban megfelelnek fejlécszövegnek, mint törzsszövegnek.
 • A megjelenített betűtípusok modernnek számítanak, és a legjobban illeszkednek a drámai márkaépítéshez. Ennek a stílusnak sok variációja van, ami sokrétű felhasználást tesz lehetővé. Ez a legalkalmasabb fejléc-betűtípusként, és nem ajánlott törzsbetűtípusokhoz.

Forrás

A megfelelő kiválasztása Betűtípus a márkához

A márka imázsa és a saját kényelme érdekében ragaszkodjon két vagy három betűtípushoz. A márka betűtípusának kiválasztásakor ügyeljen a betűtípus pszichológiájára.

 • Kezdje a márka elsődleges betűtípusának kiválasztásával. Tekintse meg a fenti mutatókat, és válasszon egyet az interneten elérhető rengeteg betűtípus közül. A fő betűtípusnak hatásosnak kell lennie, miközben a márka imázsának általános auráját sugározza.
 • Válasszon ki egy vagy két támogató betűtípust, amelyek kiegészítik fő betűtípusát és márkaképét. Ha a fő betűtípus erősen stilizált, mint a kiadványok fejléc-betűtípusa, választhat egy másik betűtípust a márka számára albetűként való használathoz.
 • Együttes használatával győződjön meg arról, hogy az összes betűtípus kiegészíti egymást. Kísérletezzen különböző méretekkel és stilizációs lehetőségekkel.
 • A fejléc betűtípusát vastagon szedje a kiemelés érdekében. A vékonyabb betűtípussal írt kisebb részletekért dőlt betűs. Nagybetűvel írjon rövid címsorokat, címkesorokat vagy címeket. Lehetőleg ne írjon nagybetűvel a nagy szövegterületeket, mert az agresszív benyomást kelt.
Olvasni:  A 12 legjobb nyílt forráskódú e-kereskedelmi platform 2024-ben (+alternatívák)

Egyéb szempontok, amelyeket figyelembe kell venni

Ha vastagabb betűtípust választ akár a fő, akár az albetűtípushoz, akkor a másikhoz vékonyabb betűtípust kell választania. Más szóval, ha a fő betűtípus vastag, válasszon vékonyabb alsó betűtípust, és fordítva.

Bizonyos betűtípusok rossz hírűek; ezek használata árthat a márka imázsának a betűtípus pszichológiája alapján. Ezek közé tartozik a Comic Sans, a Papyrus, a Hobo, a Bush Script és a Stencil.

Forrás

Kulcs elvitelek

 • A betűtípusok pszichológiája szerint a betűtípusok segítenek a márka imázsának kialakításában, és befolyásolják az ügyfélkört.
 • Különféle betűtípusok léteznek. Ezek Serif, Sans Serif, Script és Display betűtípusokba sorolhatók. Mindegyik típus sajátos benyomást kelt.
 • A szolgáltatásokhoz a kívánt márkaimázs alapján válasszon betűtípust.
 • A formális márkastílusok választhatják a Serifet, a félig formális márkastílusok a Sans Serif és a Script, míg két vagy három betűtípus kiválasztása után további stilizációval és színekkel kísérletezhet.

Következtetés

Nincs betűkészlethiány. A betűtípusok durván megjeleníthető, script, serif és sans serif betűtípusok kategóriájába sorolhatók. Ezek közül választhat olyan stílusokat, amelyek kiegészítik a márka imázsát, miközben olvashatóak és professzionálisak.

GYIK

1. Mi a betűtípusok pszichológiája?

Betűpszichológia tanulmányozza a betűtípusok hatását az emberek érzéseire, gondolataira és viselkedésére. Az emberek gyakran nincsenek tisztában az ilyen hatásokkal, de jelentős szerepet játszanak a sikeres marketingben és márkaimázs kialakításában.

2. Mit szimbolizálnak a különböző betűtípusok?

A különböző típusú betűtípusok különböző érzéseket váltanak ki. A Serif betűtípusok hagyományos és kifinomult benyomást keltenek, míg a Sans Serif betűtípusok modern, de semleges érzést keltenek. A szkript-betűtípusok fényűző aurával, míg a megjelenített betűtípusok különös érzést keltenek.

3. Könnyebb a Serif vagy a Sans Serif olvasása?

Olvasni:  A legjobb webelemző eszközök és miért fontosak webhelye számára

Olvashatósági tanulmányok szerint a Serif betűtípusok könnyebben olvashatók az egyes karakterek egyedisége miatt, összehasonlítva a Sans Serif betűtípusokkal. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Sans Serifnek ne lenne érdeme. A Sans Serif semleges benyomást kelt, és bármilyen márkához sikeresen használható.

4. Mikor érdemes megjelenítő betűtípust használni?

A megjelenített betűtípusok kényelmesen használhatók nagy méretekhez vagy címsorokhoz, összehasonlítva a hosszú törzsszövegekkel. Ez a betűtípus excentrikusabb és változatosabb, így több lehetőség közül választhat.

5. Mely betűtípusok híresek túlhasználatról?

Az olyan betűtípusok, mint a Comic Sans, Papyrus, Curlz és Hobo, elavultak és túlhasználtak. Bár önmagukban semmi baj velük, érdemes megfontolni egyedibb betűstílusok keresését.

6. Milyen példák vannak a megjelenítési betűtípusokra?

Gilroy, Febre, Margret, Asthetik, Playfair Display néhány példa a megjelenítési betűtípusokra.

Új publikációk:

Ajánlott