Brand Voice: mi ez, és miért számít?

Ha meg kellene határoznod a márkádat, meg tudnád csinálni egyetlen mondatban? Igen, a márkahang meghatározásával. Tudjon meg mindent erről ebben a blogban.

Lehet, hogy nagyszerű üzlete van és kiváló ötletei vannak, de a nélkül márka hangja, nincs esély arra, hogy a vásárlók kapcsolatba kerüljenek a márkájával, vagy akár megértsék azt. A márkahang kulcsfontosságú médium a közönséggel való kommunikációhoz. Ez határozza meg a márkája személyiségét, motivációit és értékeit. Márkaként elengedhetetlen, hogy ismerje a márkahang fontosságát. Íme egy gyors útmutató a márkahang fontosságának megértéséhez.

Mi az a márkahang?

A márka sajátos személyiségét a kommunikáció során a márkahangnak nevezik. A márkának, akárcsak az egyénnek, olyan személyiségjegyei, stílusa és tónusa vannak, amelyek egyediek, amikor kommunikál. Vannak olyan kifejezések vagy szavak, amelyeket kifejezetten kerülsz márkaként? Vannak stilisztikai döntései, amelyeket márkaként hoz? Mindebből áll a márkahangja.

A márka hangja érzékelhető a márka összes tartalmában, beleértve a belső kommunikációt, a bejelentéseket, a hírleveleket, a közösségi média bejegyzéseket, a hirdetésszöveget és még sok mást. Ez segít az ügyfeleknek azonosulni a márkával. Ez az Ön szolgáltatásainak valódi reprezentációja.

Forrás

A márkahang többféle lehet: lehet mérvadó, játékos, szellemes, kedves, szórakoztató, intellektuális stb. De ahhoz, hogy eldöntsük, milyen konkrét módon szeretnénk kommunikálni az ügyfelekkel, fontos, hogy legyen konkrét célokat. Ezenkívül rendelkeznie kell egy olyan márkaérték-készlettel, amelyet a szervezetében mindenki betart.

Mi a jelentősége a márkahangnak?

Íme néhány pont, amelyek bemutatják a márkahang fontosságát.

Forrás

1. Megalapítja a márka személyiségét

A márkahang az, ami megalapozza márkája személyiségét. Ez az a mód, ahogyan az ügyfelei látni fogják és azonosulnak veled. Ez az Ön értékajánlatának tükre. Mik az Ön alapvető értékei márkaként? Milyenek a szolgáltatásai? Ezek a pontok mind a márka hangjának szerves részét képezik. A digitális média folyamatosan fejlődő világában még fontosabb, hogy olyan márkahang legyen, amely hatékonyan formálja vállalkozása személyiségét. Személyének sikeres felépítésével sokkal könnyebben konvertálhatja a weblátogatókat potenciális ügyfelekké.

Olvasni:  Kiterjesztett valóság marketing: mi ez és miért javíthat rajta...

2. Csökkenti a szakadékot a márka és az ügyfelek között

A márka egyértelmű hangjával jelentősen csökkenthető a szakadék a márka és az ügyfelek között. Vevőként idővel mindannyiunkban érzelmi kapcsolat alakul ki bizonyos márkákkal. Ahhoz pedig, hogy ezt gazdagon és szorosan kapcsolódhassa az ügyfélköréhez, beszélnie kell az ő nyelvüket, mint márkát. Használjon három tényezőt – időt, helyet és szándékot – annak pontosításához, milyennek is kell lennie a márka hangjának. Szeretnéd oktatni a hallgatóságot, tájékoztatni, szórakoztatni, vagy a beszélgetés részévé tenni? Találja meg a márkájának megfelelő hangszínt.

3. Segít a márkának megőrizni a konzisztenciát

A márkahang legfontosabb jelentősége abban rejlik, hogy lehetővé teszi márkájának, hogy kommunikációja következetes legyen. A következetesség segít professzionális és megbízható imázs kialakításában. Ezenkívül a minőség kulcsfontosságú elem a márkaépítésben, és az Ön márkahangja az, ami mindennek a minőségére utal.

4. Lehetővé teszi a márka kitűnését

A legfontosabb: ahhoz, hogy bármely márka át tudjon vágni a folyamatosan fejlődő digitális környezetben, logójának, látványvilágának és egyéb kommunikációjának merőben eltérőnek és egyedinek kell lennie. A márka hangja minden márka tartalmi stratégiájának sarokköve. Ez az, ami tovább formálja márkája üzeneteit. Emlékezetes tartalom és mesteri történetmesélés csak akkor valósulhat meg, ha valóban ismeri a márkahangját, és összhangban van üzeneteivel. Annak érdekében, hogy megkülönböztetett márkaként azonosítsák a piacon, kulcsfontosságú a márka hangja.

Márkahang létrehozása 6 lépésben

Vessünk egy pillantást a gyors, de hatékony útmutatóra a márkahang létrehozásához.

Forrás

1. lépés: ismerje meg márkája küldetését

A vállalat küldetésének és értéknyilatkozatának meghatározása jó kezdet a márkahang kialakítása felé. Világos nyilatkozattal vagy márkaküldetéssel tisztában lesz márkája legfontosabb jellemzőivel. Ez az átláthatóság, amit márkaként keresel? És a felhasználóbarátság és a modernitás az Ön vállalkozásának pillére? Ezek az értékek lesznek beágyazva a márka tartalmának minden egyes darabjába.

Olvasni:  Napelemek telepítése: Útmutató lakástulajdonosoknak

2. lépés: végezzen közönségkutatást

Forrás

A sikeres márka rezonálja a közönséget. Mindig vegye figyelembe vásárlói személyiségét, amikor létrehozza márkahangját. Mit szeret csinálni egy átlagos ügyfele? Milyen tartalommal szeretnek olvasni? Értékelik a humort? A közönségkutatás lefolytatása nemcsak a márkahang kialakításához fontos, hanem más tartalomelemek létrehozásához is. Használhat elemző eszközöket, például a Google Analyticset, hogy felmérje, milyen típusú tartalmat részesít előnyben az Ön ügyfélbázisa.

3. lépés: figyeld és tanulj

Vizsgálja meg márkája izgalmas tartalmát. Mely tartalmi darabok teljesítettek a legjobban? Mi a legfontosabb jellemzőjük? Gondosan értékelje a legjobban teljesítő tartalmi darabjait, és fontolja meg, hogy miért működtek, és milyen hatást gyakoroltak. Mivel a közönség már kimutatta, hogy kedveli ezeket a konkrét darabokat, elemezze, mely részek működnek, és hogyan reprodukálhatók. Ennek a tanulási folyamatnak elengedhetetlen része, hogy listát készítsen arról, hogy mit kell és mit nem szabad. Milyen hibákat szeretnél elkerülni márkaként? Milyen hibák vezettek a múltban sikertelen tartalomhoz? Ez segít még jobban kiküszöbölni a nem kívánt elemeket a márka hangjának keretezésekor.

4. lépés: forduljon egy ügynökséghez

Abban az esetben, ha nehéz önállóan létrehozni a márkahangot, akkor egyáltalán nem árt szakemberhez fordulni. Vannak olyan tanácsadó cégek, amelyek segítenek a márkáknak megkülönböztetett hangot teremteni. A Forbes BrandVoice programja egy ilyen nagyszerű kezdeményezés. Egy harmadik féltől származó tartalommarketing ügynökség segíthet cégének ötleteit csiszolni, és a legjobb és legmegfelelőbb tartalmat szállítani, amely szinkronban van a márka hangjával.

5. lépés: hozzon létre egy stílus útmutatót

Jó ötlet egy olyan hely, ahol a márka összes tartalma dokumentálva van. Abban az esetben, ha márkájának saját írócsapata van, nagyon hasznos lehet egy képzés vagy egy rövid modul, amely segít megérteni a márka hangját és stílusát. Abban az esetben azonban, ha külső írókat vesz fel, vagy szabadúszókkal dolgozik együtt, a számukra vonatkozó irányelvek nagyban megkönnyítik a munkáját. A stíluskalauz pontosan közvetíti az Ön tartalmi követelményeit a vendégírók és a szervezet többi érdekelt fele számára.

Olvasni:  Miért kerüli el az online problémákat a gyerekek Snapchat-fiókjának figyelése?

6. lépés: használjon márkahangsablont

Számos márka használ hangsablonokat vagy márkahangdiagramokat a márkahang létrehozása során. Egy táblázat segíthet cégének a folyamat formalizálásában. A sablonban adjon meg három-öt olyan alapvető jellemzőt, amelyet fontosnak érez a márkája számára, vagy amelyeket az íróknak be kell építeniük a márka tartalma létrehozásakor.

Forrás

A márkahangsablon segít az ötletek megvalósításában. Ez könnyen létrehozható egy Google Sheet vagy akár egy Microsoft Office Excel munkalap segítségével. Oszd meg ezt a márkahangos csevegést csapatoddal, hogy megőrizzék következetességet a tartalomkészítés során. A márkahangdiagram lényege az, hogy konzisztens legyen a márka kommunikációjában és üzeneteiben.

Legyen szó közösségimédia-bejegyzésekről, céloldalakról, cselekvésre ösztönző gombokról, e-mailes hírlevelekről vagy egyebekről, a márkahangdiagram segít megőrizni az egységességet minden területen. A márkahangsablon „jellemzők” oszlopát egy szomszédos „leírások” oszlop követi, amely öttíz szavas összefoglalót tartalmaz.

Az Ön márkájának hangja az, ami a közönségben kialakítja a márka megítélését. A szolgáltatást, a megbízhatóságot és a jellegzetességet a márka hangjával társítják. Először is gondoljon arra a három jelzőre, amelyet szorosan társít a márkájához. Tegyük fel, hogy leszűkítetted a mókás, intellektuális és hitelesre. Ezeket a jelzőket most részletesebben meghatározhatja annak alapján, hogy a márkája hogyan viszonyul mindegyikhez.

Ugyanilyen fontos, hogy újra megtekintse a márka hangját, és frissítse azt, szem előtt tartva az iparág változó trendjeit és követelményeit. Mindig tartsa szem előtt a közönségét, amikor létrehozza a márkahangot. Ne feledje, a márkahangja a varrat nélküli kötél Ön és ügyfelei között.

Kulcs elvitelek

  • A márkahang egy különálló személyiség, amelyet a márka a kommunikáció során felvesz. Ez az, ami kihasználja az érzelmi kapcsolatát az ügyfelekkel.
  • Annak érdekében, hogy megkülönböztetett márkaként azonosítsák a piacon, kulcsfontosságú a márka hangja. A márkahangja tükrözi, hogy mi a cége, és mit tud nyújtani ügyfeleinek.
  • A szándék, az idő és a hely fontos tényezők a márka hangjának felfedezésében.
  • Ismerje meg vállalata küldetését, alapértékeit és értéknyilatkozatát, mielőtt létrehozza márkahangját. Ezek az értékek lesznek beágyazva a márka tartalmának minden egyes darabjába.
  • A sikeres márka az, ami a közönségre rezonál. Mindig vegye figyelembe a vásárló személyiségét, amikor kialakítja a márkahangot.
  • Rendelkezzen részletes irányelvekkel, amelyek hatékonyan segíthetik az írókat, akár belső, akár szabadúszó együttműködőket, hogy ragaszkodjanak a márka hangjához a tartalom keretezésekor.
Olvasni:  Az Ön 5 lépésből álló útmutatója a tartalommarketinghez iskoláknak

GYIK

1. Milyen a Nike hangszíne?

A Nike inspiráló márkahangjáról híres, amelyet átitat a kitartás eleme. Ez jól tükröződik legendás szlogenjében: „Csak csináld”. Inspiráló hangszíne az, ami miatt a Nike a világ egyik legnépszerűbb márkája a sportolók és sportolók körében.

2. Mi az a márkahangdiagram?

A szervezet márkahangját összefoglaló diagramot márkahangdiagramnak nevezzük. Olyan elemeket tartalmaz, mint a jellemzők, a teendők és a tiltások, a leírások és egyebek. A márkahangdiagram gyors referenciaként szolgál mindenki számára, aki tartalmat hoz létre a márkája számára

3. Mi a különbség a márkahang és a márkahang között?

A márka hangja a márka személyisége, amely összhangban marad a márka minden üzenetével és az egész tartalommal. A márkatónus viszont ennek a személyiségnek a kifejeződése.

4. Melyek azok a márkák, amelyeknek egyértelmű a márkahangja?

Néhány márka, amelyek világos és jól meghatározott márkahanggal rendelkeznek, a következők:
1. Mailchimp
2. Coca-Cola
3. Old Spice
4. Tiffany & Co.
5. Starbucks
6. Uber
7. Harley Davidson

5. Hogyan készítsünk márkahangot?

A márka hangjának kialakítása érdekében közönségkutatást kell végeznie, és olyan útmutatót kell készítenie, amely felvázolja a márka küldetését, jövőképét, társadalmi stratégiáját stb. Rendkívül fontos, hogy auditálja márkája jelenlegi hangját, és tartsa szem előtt a közönség és vásárlói személyiségek. Végül tekintse át és alkalmazkodjon.

6. Mi az Apple márkahangja?

Az Apple nagyszerűen uralja márkahangját és hangszínét. Márkahangját rövid, kijelentő mondatok jellemzik, amelyek kötetlenek, és egy cseppnyi önelégültséggel jutnak el a vásárlókhoz.

Új publikációk:

Ajánlott