CAS-latencia 16 vs 18

A legtöbb játékos és nagy felhasználó olyan alkatrészeket vásárol, amelyek segítségével a legtöbbet hozhatja ki számítógépéből. A RAM kiválasztása elengedhetetlen része a döntésnek, mivel a lassabb RAM fejfájást okozhat.

Ebben a cikkben a CAS késleltetésével foglalkozunk, és összehasonlítjuk a CL16-ot a CL18-cal, hogy segítsen a jobb döntés meghozatalában.

Mielőtt belevágnánk az összehasonlításba, először nézzük meg a CAS késleltetést. A CAS vagy Column Access Strobe Latency azt méri, hogy a RAM milyen gyorsan képes feldolgozni a processzoroktól kapott parancsokat és előkészíteni a szükséges adatokat.

Mivel ez az idő mértéke, az általános ökölszabály az, hogy az alacsonyabb késleltetés jobb teljesítményt jelent. Azonban más tényezők, köztük a választott processzor (Intel vagy AMD), alapvető szerepet játszanak.

A CL 16 jobban teljesít, mint a CL18, mivel a kért adatok előkészítése két ciklussal kevesebb. Ha összehasonlítunk egy CL16 3200 MHz-es RAM-ot egy CL18 3600 MHz-es RAM-mal, a CL16-os a lassabb órajel ellenére is felülmúlja CL18-as társait.

Az átlagos 3200 MHz-es RAM modul CL tartománya 14-16, míg a 3600 MHz-es modulok CL tartománya 15-19. Míg az utóbbi nagyobb memóriasebességgel rendelkezik, az előbbi jobb teljesítményt nyújt az alacsonyabb CL késleltetésnek köszönhetően.

CAS-latencia 16 vs 18

A különbség azonban csekély, 5% körüli. Ez azt jelenti, hogy az átlagemberek gyakran figyelmen kívül hagyják, és magasabb RAM-sebességet választanak az alacsonyabb CL helyett. Ha a végcél a számítógép teljesítményének maximalizálása, akkor a legmagasabb RAM-sebességet kell megcéloznia a legalacsonyabb CL-vel.

A processzor hatása a CAS késleltetésére

Az AMD Ryzen CPU-kat az IF nevű Infinity Fabric rendszerrel tervezték. Az IF-nek saját órajel-funkciói vannak, amelyek a RAM órajelét körülbelül 2000 MHz-re korlátozzák. Ha AMD CPU-ja van, a CL-t kell előnyben részesítenie a memória sebességével szemben.

Olvasni:  Megjelent a PCIe 6.0 véglegesített specifikációja: Megduplázódott sávszélesség és energiahatékonyság

Másrészt, ha Intel CPU-ja van, akkor az ellenkezőjét kell tennie. Mivel az órajel-ciklus nincs olyan szigorúan megvalósítva, mint az AMD CPU-é, a nagyobb memóriasebesség mellett többet hozhat ki a processzorból. A CL azonban továbbra is fontos szerepet játszik.

Egy másik fontos dolog, amit szem előtt kell tartani, ha két- vagy többcsatornás memóriát használ. Győződjön meg arról, hogy ugyanazt a CL-t és órajelet használja az összes RAM-ban. Ellenkező esetben késések léphetnek fel a RAM-kártyák között, ami lassú teljesítményt okoz.

Jellemzők CL16 CL18
Késleltetés Alacsonyabb CAS késleltetés Kicsit magasabb CAS-latencia a CL16-hoz képest
Költség Drágább Viszonylag olcsóbb
Optimalizálás Jobban optimalizálva a CPU késés csökkentésére. Viszonylag hasonló teljesítményt tud nyújtani Intel CPU-kon.

A legtöbb esetben a CL16 RAM jobban teljesít, mint a CL18 RAM. Az egyetlen hely, ahol a CL18-nak van esélye a harcra, az Intel CPU-knál van, de az alacsonyabb CL RAM még ebben az esetben is segít a nagyobb teljesítmény elérésében.

Ha azonban napi használatra építi a számítógépét, és nincs szüksége minden teljesítményre, akkor pénzt takaríthat meg, és választhatja a CL18-at, mivel a különbség nem túl nagy.

Új publikációk:

Ajánlott