Digitális Marketing Ügynökség indítása + Ingyenes PDF

A digitális marketingügynökség indítása az egyik legkifizetődőbb és legizgalmasabb üzleti vállalkozás, amelybe belekezdhet.

De rendkívül versenyképes is. Alapján Clutch.cocsak az Egyesült Államokban több mint 16 000 digitális ügynökség működik.

Noha zsúfolt piacnak tűnhet, valójában nagyszerű lehetőségek rejlenek az új ügynökségek számára, amelyek arra összpontosítanak, hogy új gondolkodásmódot hozzanak létre a „digitális marketing” széles védőernyője alatt.

A Clutch.co szerint csak az Egyesült Államokban több mint 16 000 digitális ügynökség működik.

A digitális marketing tág meghatározása a digitális csatornák, például webhelyek, mobil, kereső, megjelenítő, közösségi média, e-mail és bármely más digitális csatorna használata termékek és szolgáltatások népszerűsítésére.

Míg ezek a csatornák a főbbek, vannak olyan csatornák, amelyek beleférnek az “egyéb” kategóriába, beleértve a PR-t, az influencer-eket, a leányvállalatokat, a podcastokat, az e-könyveket, a játékokat, az SMS-eket/MMS-eket és még sok mást. További olvasnivalókért tekintse meg a digitális marketing 10 legjobb típusát.

Több mint 1500 digitális ügynökség ügyfelével a Ahrefs egyedülálló helyen van a digitális ügynökségi ágazat elemzéséhez.

Csapatunk tapasztalattal is rendelkezik az ügynökségi oldalon végzett munkában, és megérti az ügynökségek működtetésének bonyolultságát.

Ebben az útmutatóban bemutatunk néhány gyakori szempontot, amelyeket figyelembe kell vennie, amikor megtanulja, hogyan kell elindítani egy digitális marketingügynökséget.

Digitális Marketing Ügynökség indítása – Rövid útmutató

 1. Válassza ki, milyen típusú digitális marketingügynökséget szeretne indítani.
 2. Fejlessze üzleti modelljét.
 3. Határozza meg kulcsfontosságú személyzeti igényeit.
 4. Állítsa be az ügynökség céljait.
 5. Szakképesítés, ahol szükséges.
 6. Határozza meg működési költségeit.
 7. Keressen ügyfeleket és nyerjen szerződéseket.
 8. Kezelje ügynökségét.
 9. Kezelje az ügynökség alkalmazottait.

Mi az a digitális marketing ügynökség, és mit csinálnak?

A digitális ügynökség definíciója szerint az a vállalat, amely képernyő alapú termékek és szolgáltatások kreatív, stratégiai és technikai fejlesztését biztosítja ügyfelei számára.

Andrew Bailey, a cég vezérigazgatója A&Partnerség az ügynökséget úgy írja le, mint “kiváló emberek csoportja, akik együttműködnek egy nehéz kihíváson, és olyan megoldásokat találnak, amelyek az ügyfelek üzletét vezérlik”.

Létezésük fő oka az, hogy a legtöbb ügyfél nem rendelkezik elegendő erőforrással ahhoz, hogy saját maga végezzen digitális marketinget. Mivel a digitális ügynökségek potenciális hatóköre széles, az ügyfelek számos speciális készségre tehetnek szert anélkül, hogy ezeket a szakembereket házon belül kellene alkalmazniuk.

Míg a közelmúltban az a tendencia, hogy a márkák több marketingfunkciót házon belül helyeznek át, az ügynökségeknek mindig lesz szerepük abban, hogy olyan munkát végezzenek, ahol az ügyfelek egyszerűen nem rendelkeznek erőforrásokkal vagy képességekkel.

Andrew Bailey úgy ír le egy ügynökséget, mint “kiváló emberek csoportja, akik együttműködnek egy nehéz kihíváson, és olyan megoldásokat találnak, amelyek az ügyfelek üzletét vezérlik”.

A legtöbb ügynökség alapítója szabadúszóként dolgozik, vagy konzultál az ügyfelekkel, mielőtt ténylegesen ügynökséget alapítana. Korábbi útmutatónk felvázolja, milyen digitális marketing szabadúszóként dolgozni.

Ez egy nagyon gyakori út, és nagyszerű áttekintést nyújt az ügyfelekkel való közvetlen munkavégzésről. A nagy munkaterhelést felhalmozó szabadúszók azon kaphatják magukat, hogy szervesen ügynökséggé válnak, miután elkezdenek más szabadúszókat felvenni, hogy segítsenek nekik.

A munka szempontjából nem sok különbség van a szabadúszóként vagy kis ügynökségalapítóként végzett munka teljesítményében. Az igazi különbségek akkor jelentkeznek, amikor a vállalkozás elkezd bővülni, és amikor több embert vesz fel. Néhány dolog ugyanaz marad.

A kapcsolat kezdetén az ügyfélnek az ügynökséggel való együttműködésének szokásos módja az alapos belépési folyamat lebonyolítása. Ez az első lépés a legjobb ügynökség-ügyfél együttműködés elérése felé.

A bevezetési folyamat biztosítja, hogy mind az ügynökség, mind az ügyfél tisztában legyen az üzleti célokkal, szerepekkel és felelősségekkel, célközönséggel, kommunikációs elvárásokkal, teljesítménnyel, ütemezéssel, átfogó stratégiával és jelentésekkel. B2B ügynökség, Új fajta marketingje online állapotba hozták a csatlakozási folyamatukat:

A beépítés befejezése után ideje elkezdeni a munkát. Ezt szinte mindig az hajtja a rövid amely egy üzleti dokumentum, amely felvázolja az ügyfél által megoldani kívánt üzleti problémát.

Az ügynökség ezután általában több ötlettel válaszol a tájékoztatóra, amelyek potenciálisan különböző költségvetési, összetettségű stb. szintekkel rendelkeznek. A tájékoztató az északi csillag, és minden, a munkával kapcsolatos döntésnek hozzá kell járulnia a tájékoztatóban felvázolt üzleti cél megvalósításához.

Amint eldőlt, hogy miből áll a munka, potenciálisan több ember vesz részt benne (az ügynökségi és az ügyféloldali oldalon egyaránt), legyen szó pixelmozgatásról digitális eszközök létrehozásáról, tartalom írásáról, hirdetések foglalásáról, kódvágásról vagy videózásról – ezek az emberek kezdik munkával tölti az időt a munka.

Általában vannak olyan felülvizsgálati körök, amelyek lehetővé teszik az ügyfél számára, hogy visszajelzést adjon a munkáról annak átadásáig vagy a projekt befejezéséig.

Hogyan keresnek pénzt a digitális ügynökségek?

Darren Woolley, a TrinityP3 vezérigazgatója és alapítója azt javasolja, hogy a digitális ügynökségeknek három fő üzleti modellje létezik. Néhányan csak egy modellt használnak, de a legtöbben az ügyfél költségvetésétől és elvárásaitól függően kombinációt használnak:

 1. Projekt díjak: ez a legelterjedtebb modell, ahol a projekt díját az egyes munkadarabok óra- vagy napidíja alapján határozzák meg. Az elmúlt néhány évben ez a modell általánossá vált.
 1. Tartók: jellemzően ez egy havi díj az iroda egyes tagjainak számlázható óráira lebontva (az ügynökség díjtáblázat) plusz általános költségek és haszonkulcs. Ez a modell volt a legelterjedtebb a 2000-es években, de a szűkös költségvetések és a márkák több házon belüli munkája miatt kevésbé tartották meg az ügyfeleket.
 2. jutalék: egy százalék (általában 10% és feljebb), amelyet harmadik fél díjain felül számítanak fel, például fizetős média- vagy produkciós díjakat. Ez egy bevételalapú jutalék is lehet, amelyet az értékesítést csökkentő teljesítményügynökségek számítanak fel.

2019-ben a Credo 271 ügynökségalapítót kérdezett meg világszerte, hogy megtalálja a digitális marketing tanácsadók és ügynökségek átlagos óradíját. Azt találták, hogy a világ átlagos óradíja az 148,13 USD.

forrás: Credo

Az összes ügynökség közel harmada átlagosan 101 és 150 dollár között számít fel óránként. Ebben az átlagban azonban sok részlet rejtőzik, például ország, ügynökség típusa és mérete.

Egy gyors országfelosztással az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság között érdekes különbséget láthatunk:

Olvasni:  Jobb tippek és trükkök digitális marketingcégének bővítéséhez

forrás: Credo

Az amerikai digitális ügynökségek átlagosan 56 dollárral többet kérnek, mint az Egyesült Királyságban működő társaik. Még “minden más ország” is átlagosan 19 dollárral többet kér, mint az Egyesült Királyság ügynökségei.

Talán ez magyarázható az Egyesült Királyságban tapasztalható nagyobb versennyel, vagy talán a jelenlegi gazdasági légkörrel és az ügyfelek szűkös költségvetésével.

forrás: Credo

Ha az órabér-adatokat cégméret szerint nézzük, akkor elég nyilvánvaló összefüggést láthatunk az ügynökség mérete és az óradíj között. Minél nagyobb az ügynökség, annál magasabb az arány.

Mennyi pénzt keresnek a digitális ügynökségek?

Ez valójában az üzleti modell típusától függ (mint fent), és attól, hogy milyen ügyfeleket céloz meg.

A havi visszatartóztatások tekintetében Zachary Chastain, a cég vezető digitális stratégája ÜZEMANYAG márkáknak azt mondja, ha kisvállalkozásoknál dolgozik, a visszatartó helyek meglehetősen alacsonyak lehetnek: 2000–4000 USD havonta.

Azt azonban elmondja, hogy a legtöbb kisvállalkozás csak a projektmunkát választja. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan beérkező projektekre lesz szüksége, és legalább egy személyre, aki kizárólag az értékesítésre összpontosít.

A kis- és középvállalkozások és a kisebb vállalatok számára ezek akár havi 10 000 USD-t is elérhetnek, de nehezebb megszerezni őket, különösen akkor, amikor Ön kezdi.

A nagy márkákra vadászó nagy ügynökségek esetében ezek a visszatartók havi 15 000 dollártól indulhatnak, és onnantól felfelé haladhatnak.

Milyen digitális ügynökséget érdemes indítani?

Ha meglátogat egy digitális ügynökség webhelyét, valószínűleg a főmenüben lesz egy „Szolgáltatások” fül, amely nagy vonalakban felvázolja, hogy az ügynökség milyen szolgáltatásokat nyújthat.

A szolgáltatások hiányát azért fontos megjegyezni, mert a legtöbb ügynökség nem tudja végrehajtani a digitális marketing minden aspektusát – a legtöbb ügynökségnek túl sok a tennivalója.

Saját ügynökség létrehozása során ki kell használnia az erősségeit. A legtöbb ügynökségalapító más ügynökségeken keresztül vagy szabadúszóként dolgozott több éven át felbecsülhetetlen értékű tapasztalatra, iparági tudásra, és kapcsolatokat épített ki társaival és ügyfelekkel.

Fontos, hogy látták, mi működött és mi nem működött más ügynökségi környezetben. Talán látták a lehetőségeket az ügyfelek problémáinak vagy kihívásainak megfigyelésében, és talán tanúi voltak az ügynökségek hiányosságainak, hogy közvetlenül kezelhessék ezeket a problémákat.

Ez valószínűleg hozzájárult a kisebb ügynökségek számának növekedéséhez, amelyek a niche-marketing diszciplínákra összpontosítanak, vagy bizonyos iparágakat céloznak meg. Túlélhetik a nagyobb ügynökségeket, mivel összpontosítanak, és képesek szakértőket felvenni a fókuszterületeken.

A legtöbb digitális ügynökség az alábbi kategóriák valamelyikébe sorolja magát. Ez leginkább az ügyfelek számára hasznos, amikor ügynökségi partnereket keresnek:

Teljes körű szolgáltatást nyújtó ügynökségek

A nagyobb digitális ügynökségek “teljes körű szolgáltatást nyújtó”-ként hirdetik magukat. Ez azt jelenti, hogy szó szerint bármilyen digitális marketingtevékenységet végrehajthatnak, függetlenül az ügyfél megbízásától.

Ha ezek az ügynökségek nem rendelkeznek a munka elvégzéséhez szükséges emberekkel, azonnal szakembereket alkalmaznak, vagy szabadúszókkal pótolják a tehetséghiányokat.

Ha minden rövidre igent mondanak, felárat számíthatnak fel ezért a rugalmasságért. AKQA egy termékeny, teljes körű szolgáltatást nyújtó digitális ügynökség, amelynek központja San Franciscóban található, és világszerte 2200 alkalmazottat foglalkoztat, 29 helyen a világon:

Weboldalalkalmazás-fejlesztő ügynökségek

Ezek az ügynökségek webhelyek és mobilalkalmazások tervezésére, összeállítására, telepítésére és folyamatos karbantartására specializálódtak. Ez egy erős versenyterület, változatos ügynökségi összetétellel.

A legalacsonyabb szinten ezek lehetnek szabadúszók/egyéni kereskedők, akik mindent maguk csinálnak, vagy nagy fejlesztőüzletek, akik több száz szakembert alkalmaznak, és nagy költségvetésű projekteken dolgoznak.

És akkor minden van a kettő között. Egységes Infotech vezető fejlesztési ügynökség New Yorkban, amely több mint 1500 digitális projektet valósított meg:

Márkaépítés / Kreatív tervezési ügynökségek

A márkaépítő és kreatív ügynökségek a márka megjelenésére, érzésére, viselkedésére és kommunikációjára összpontosítanak. Ezek az ügynökségek általában szállítanak márka irányelvei dokumentumok és vizuális eszközök, amelyek határozott referenciaként szolgálnak arra vonatkozóan, hogy az ügyfél munkájának hogyan kell kinéznie és kell lennie.

Amikor az ügyfelek több ügynökséggel dolgoznak együtt különböző projektek végrehajtása érdekében, általában a márkaépítő ügynökségeket bízzák meg először a márkairányelvek meghatározásával.

Néha „márkaőröknek” vagy „vezető ügynökségeknek” nevezik őket, amikor egy ügyfél több ügynökséggel dolgozik. Ideo egy Palo Altóban alapított, nagy tekintélyű tervezési tanácsadó cég, több mint 700 emberrel az irodákban szerte a világon:

Kereső / SEO ügynökségek

A SEO ügynökségek feladata, hogy optimalizálják ügyfeleik organikus keresőmotor-rangsorát.

Magától értetődik, hogy a SEO ügynökségek minden nap olyan eszközökre támaszkodnak, mint a Ahrefs! Győztes egy vezető SEO ügynökség San Francisco-ban, akik megnyerték a Search Engine Land’s-t Az év globális SEO ügynöksége:

Médiaügynökségek

A médiaügynökségeket PPC (Pay Per Click) ügynökségeknek is nevezik, és a fizetős média (hirdetések) lefoglalására összpontosítanak.

Az ügynökségtől függően néha el tudják juttatni a hirdetésben lévő kreatívot, ellenkező esetben általában ők felelősek a hirdetési kampány lebonyolításáért, amely kutatást foglal magában, hogy feltárják a célközönség elérését szolgáló legjobb csatornákat. médiaterveka hirdetések lefoglalása (más néven forgalmazás), a célzás beállítása, a folyamatos optimalizálás és jelentéskészítés.

A digitális médiaügynökségek bárhol lefoglalhatnak hirdetéseket, például:

 • Hirdetések keresése mint a Google Ads és a Bing Ads – más néven SEM (Search Engine Marketing)
 • Közösségi média hirdetések mint a Facebook-hirdetések, a LinkedIn-hirdetések, a Twitter-hirdetések stb
 • Vizuális hirdetések – más néven szalaghirdetések, amelyek az interneten mindenhol megjelennek (ezt automatizált hirdetéseknek is nevezhetjük, ha több hirdetéscserét használnak)
 • Natív hirdetések – Discovery-hirdetésekként is ismertek, amelyek általában a híroldalakon látható reklámtartalmak
 • Bármilyen más digitális hirdetési módszer, mint például a társvállalatok hirdetése, a digitális paneleken megjelenő hirdetések vagy más zárt hirdetésvásárlási platformok, más néven DSP (keresletoldali platformok)

Mindshare egy New York-i székhelyű globális médiaügynökség, amely része a hatalmas GroupM hálózatnak:

Közösségi média ügynökségek

A közösségi média ügynökségek stratégiát, tartalmat, közösségkezelést és optimalizálást kínálnak a közösségi média csatornákon, például a Facebookon, az Instagramon, a LinkedInen, a Twitteren, a Snapchaten és a YouTube-on.

Ez magában foglalhatja az olyan feltörekvő csatornákat, mint a TikTok és a Byte. A közösségi médiaügynökségek általában természetes és fizetett munkát is végeznek, ami átfedéseket okozhat, ha az ügyfelek médiaügynökségekkel is együttműködnek. Szociálisak vagyunk vezető globális közösségi média ügynökség, amelynek székhelye Londonban van:

Teljesítmény és CRO ügynökségek

A teljesítmény- vagy CRO (Conversion Rate Optimization) ügynökségek általában fegyelem-agnosztikusak, ami azt jelenti, hogy a digitális marketing bármely részét felhasználják a ROI növelésére az ügyfelek üzleti céljai alapján.

Ez általában a keresés és a közösségi oldalak keverékét jelenti, amely erősen támaszkodik a fizetős médiára, de szó szerint magában foglalhat bármilyen digitális csatornán végzett tevékenységet, amelynek egyetlen célja a marketingteljesítmény fokozása.

Papír kenyérpirító egy szingapúri székhelyű, neves előadói ügynökség, amely termékeivé alakította kínálatát növekedési termékek:

PR kommunikációs ügynökségek

A PR (Public Relations) ügynökségek az ügyfelek termékeinek és szolgáltatásainak reklámozására összpontosítanak a sajtóban – általában a mainstream hírkiadványokban és más nagy forgalmú ingatlanokban.

Olvasni:  Weboldal átalakítása PDF formátumba – Egyszerű útmutató

Szoros kapcsolatokat ápolnak újságírókkal, írókkal és szerkesztőkkel, és folyamatosan sztori ötleteket adnak ki azzal a céllal, hogy azokat úgy alakítsák ki, hogy szerkesztői érdeklődést keltsenek.

Sikerüket az alapján ítélik meg, hogy hány “találatot” (azaz említést) tudnak generálni ügyfeleik számára.

Egyes kommunikációs ügynökségek belső kommunikációra (nagyvállalatok számára) vagy vállalati kommunikációra is specializálódtak. Weber Shandwick egy globális PR és kommunikációs ügynökség, amelynek öröksége az ázsiai csendes-óceáni térségben található:

Tartalommarketing / Bejövő ügynökségek

A tartalomügynökségek, más néven bejövő ügynökségek a tartalom létrehozására összpontosítanak. Szívükben mesemondók, és a legjobb írott, vizuális és hanganyagot készítik el az ügyfelek bevonása és az eladások ösztönzése érdekében.

A kifejezés bejövő a bejövő marketinghez kapcsolódik, ahol az ügyfelek általában az általuk fogyasztott tartalom miatt keresnek egy márkát, nem pedig kimenő marketing ahol az ügyfelet hirdetésekkel vagy értékesítési bemutatóval szakítják meg.

256 Tartalom egy vezető tartalomügynökség Dublinban, a Content Marketing Institute nyertesei Az év ügynöksége díj:

Aztán van néhány más típusú niche ügynökség, mint például:

Befolyásoló Marketing Ügynökségek – ezek az ügynökségek úgy viselkednek, mint egy hagyományos tehetségügynökség, kivéve, hogy influencereket képviselnek!

Az ügyfelek úgy működnek együtt ezekkel az ügynökségekkel, hogy tájékoztatják őket projekt céljaikról, célközönségükről és költségvetésükről.

Az ügynökség ezután megkeresi az Instagramon, a YouTube-on, a Snapchat-en, a TikTokon stb. lévő influencerek listáját, és tehetségeket ajánl a hálózatukból. Ezután az influencerrel együttműködve tartalmat hoznak létre, és csatornát képeznek az influencer(ek) és az ügyfél között.

Közösségi Menedzsment Ügynökségek – ezek a speciális ügynökségek a közösségi médiában való közösségmenedzsmentre összpontosítanak.

Ez magában foglalja a megjegyzések moderálását, a vitaszabályzat betartását, a kérdések megválaszolását és általában az ügyfélszolgálati szerepkör betöltését. Az ügyfélszolgálati kéréseket a márkaoldal szakértőiig csoportosíthatják, vagy közvetlenül kezelhetik a kéréseket.

Ezek az ügynökségek népszerűek a magasabb kockázatú ügyfelek számára, mint például a kormány, az alkoholmárkák, a pénzügyi márkák stb., akiknek 24 órás közösségi menedzsmentre van szükségük.

Általában munkaidőn kívül veszik át a közösségi fiókokat 17 órától kezdődően, és másnap reggel 9 óráig kezelik őket, amikor az ügyfél átveszi az irányítást a munkanapjukon.

Iparközpontú ügynökségek – egyes ügynökségek több fenti szolgáltatást is nyújtanak, de ezt egy adott kategóriában vagy ágazaton belül teszik.

Például egy digitális ügynökség, amely kizárólag ingatlanügynökökkel, ügyvédi irodákkal vagy divatmárkákkal dolgozik – nevezd meg! Ha gyorsan keres, valószínűleg talál olyan ügynökségeket, amelyek a legtöbb kategóriában léteznek.

Nagy előnyük más ügynökségekkel szemben, hogy alapos kategóriaismerettel rendelkeznek, és általában széles körű tapasztalattal rendelkeznek ezen a kategórián belül.

B2B ügynökségek – A B2B ügynökségek kizárólag üzleti ügyfelek számára dolgoznak. Más szóval, olyan ügyfelek, akik más vállalkozásoknak értékesítenek.

Ezek az ügynökségek nagymértékben használják a LinkedIn-t, és olyan ismert B2B potenciális ügyfelek generálási taktikákra támaszkodnak, mint a tartalommarketing / bejövő marketing és eseménymarketing.

B2G ügynökségek – A B2G ügynökségek kizárólag üzleti célú kormányzati ügyfelek számára dolgoznak. Más szóval olyan ügyfelek, akik kormányoknak értékesítenek.

Ezek az ügynökségek a kormányzatban kialakított kapcsolatokra támaszkodnak, és segítik ügyfeleiket a kormányzati beszerzési folyamatokon, a pályáztatáson és a szolgáltatási paneleken történő jelentkezéseken.

Kyle Rachi, a cég vezérigazgatója Javaslatot tenni mondja:

„Túl sok tervező- és marketingügynökségnek nincs egyértelmű értékajánlata azon túl, hogy „jól dolgozunk”, és nem céloznak meg egyetlen iparágat vagy egy vertikális piacot sem szolgálnak ki, és azt hiszik, hogy minden olyan vállalkozásnak kellene dolgozniuk, amelyik fel akarja venni őket.

Ne kövesd el ezt a hibát.

A legjobb árat fizető jó ügyfelek megszerzésének módja az, ha egy adott rést céloz meg, így nem kell általános versenytársként versenyeznie.”

A digitális ügynökség üzleti modelljének fejlesztése

Lehet, hogy hallott már a Lean Canvas amely a gyakran dagadt üzleti tervdokumentumot igyekszik lecserélni egyoldalas üzleti modellre 9 építőelem felhasználásával.

Ebből az eszközből merítettünk ihletet, és kifejlesztettük a Digital Agency Lean Canvast, amellyel ötletelhet, megtervezheti és kommunikálhatja új digitális ügynöksége működését.

További információért és egy példa ügynökségi áttekintésért tekintse meg teljes útmutatónkat és sablonunkat: Digitális Ügynökség Lean Canvas Példa (PDF-ben).

Kulcsfontosságú Ügynökség Személyzet

Kezdetben ott van az alapító vagy az alapító csapat – ezek a könnyű napok (bár nincs olyan, hogy an könnyű nap ügynöki területen).

Míg a kulcsfontosságú személyzet attól függ, hogy milyen típusú ügynökséget indít, minden ügynökségnél bizonyos kritikus funkciókra van szükség.

Előfordul, hogy egy személy több funkciót is ellát, de ahogy nő, valószínűleg minden funkcióhoz elhivatott személyzetre lesz szüksége.

Minél több alkalmazottat ad hozzá, annál bonyolultabbá válik az ügynökség. A növekedés jó, de megvannak a maga egyedi kihívásai is. Ezek a kritikus funkciók a következők:

vezérigazgató / ügyvezető igazgató – az ügynökség vezetője, aki meghatározza a napirendet, irányítja az üzletet és vonzza a tehetségeket és az ügyfeleket.

Új üzlet – valakit, aki a potenciális ügyfelek generálását, a meglévő ügyfelek bővítését, a bemutatók és javaslatok elkészítését és az új ügyfelek megfelelő körének fenntartását vezeti.

Számlavezetés – valaki, aki az ügyfélkapcsolatot birtokolja, az elsődleges interfész az ügynökség munkatársai és az ügyfélcsapat között, kezeli az ügyfelek elvárásait, és határidőre és költségkereten belül teljesíti, amit akar.

Stratégia / Tervezés – valakinek megvan a maga stratégiája a munkáról, hogyan illeszkedik az ügyfél tágabb üzletébe, és hogyan valósítja meg a kitűzött célokat és KPI-ket.

Termelés – a munkát végző szakemberek, legyen szó tervezésről, építésről, kódolásról, írásról, forgatásról, szerkesztésről vagy bármilyen más technikai mesterségről.

Célmeghatározás

Minden új vállalkozás elindításakor alapvetően fontos a célok kitűzése. Az egyik legtöbbet idézett célmeghatározási modell a SMART:

 • Skonkrét: a céloknak kristálytisztáknak és objektíveknek kell lenniük. Nagyszerű konkrét cél: “Növelje az ügynökséget 6 ügyfélre 50 000 USD havi bevétellel.”
 • Mmérhető: tudnod kell válaszolni arra a kérdésre, hogy “honnan fogom tudni, hogy mikor értem el?”
 • Aspirációs: adjon hozzá legalább 20%-kal többet a célokhoz – gondoljon erre úgy, mint a kitűzött cél elérésére. Ezzel a mentalitással gyorsabban éri el céljait.
 • Rrealista: ismerje meg lehetőségeit és azt, hogy mi reális a piacon.
 • Tidőhöz kötött: rövid, közép- és hosszú távú meghatározott időkeretekre összpontosít.

Néhány nagyszerű példa az ügynökségi célokra:

 • Az év végére 10 megtartott ügyfélre nőjön
 • Növelje a havi bevételt 15%-kal a következő negyedév végéig
 • Adjon el legalább 2 jelenlegi ügyfelet új szolgáltatásokkal a hónap végéig
 • 90 nap alatt megduplázza a beérkező új üzleti potenciális ügyfelek számát

Képzésfejlesztés

Olvasni:  Problémák, amelyek tönkretehetik digitális marketingstratégiáját

Saját maga és munkatársai képzettségének fejlesztése létfontosságú, különösen a digitális marketing iparágban, mivel a technológia folyamatosan fejlődik, és mindig van új tanulnivaló.

Mint Davida Shensky Azt mondja: “Jól kell tanulnod abban, amit professzionális szolgáltatásként fogsz kínálni. Tedd bele a 9-5-ös munkát, mielőtt egyedül vágnál ki. Nem adhatod el magad digitális marketing szakértőként anélkül, hogy egy digitális marketing szakértő.”

Egyes ügynökségek képzési vagy szakmai fejlesztési költségvetéssel rendelkeznek, amelyet az alkalmazottak minden évben tanfolyamokra, konferenciákra, mentorokra és egyéb tanulási tevékenységekre költenek.

Ez nem csak az egyén számára nagyszerű, hanem az ügynökség számára is, mivel a személyzet visszahozza ezeket a tanulságokat, és közvetlenül alkalmazza őket szerepkörükben.

Előadó és tanácsadó, Lilach Bullock azt javasolja, hogy az ügynökségek alkalmazzanak PDP-ket (személyes fejlesztési terveket) alkalmazottaik számára, amelyek meghatározzák, hogy az egyes alkalmazottak milyen készséghiányt szeretnének orvosolni, és hogyan fogják azt orvosolni.

Előnyös, ha az alkalmazottakat saját készségfejlesztésükért felelőssé teszik, és elszámoltathatóvá teszi őket a tanultakért.

A tanulás után az alkalmazottaknak tudniuk kell új készségeiket alkalmazni – ez azt jelentheti, hogy új eszközökre vagy szoftverekre van szükség az elmélet gyakorlati megvalósításához. A munkatársaknak azt is meg kell bízni, hogy prezentációkkal, ill ebédel és tanul.

Ahogy David Shensky mondja: “Jól kell tanulnod abban, amit professzionális szolgáltatásként fogsz kínálni. Tedd 9-5-re a munkát, mielőtt egyedül sztrájkolnál. Nem adhatod el magad digitális marketing szakértőként anélkül, hogy digitális marketing szakértő lennék.”

Tipikus működési költségek

Egy ügynökség alapításának egyáltalán nem kell sokba kerülnie. Mivel nagyon kevés előzetes tőkekiadás szükséges, a belépési korlát alacsony. Ahogy nő, a legnagyobb kiadása az embereket terheli, legyenek azok bérszámfejtők vagy szabadúszók.

A személyzeti költségek után a következő nagy tételek a következők:

 • iroda bérlés
 • üzleti költségek, például könyvelés / jogi / biztosítás / regisztráció
 • működési költségek, például közművek, irodai berendezések és fogyóeszközök
 • szoftver-előfizetések, webtárhely és licencdíjak

A szoftverköltségek további lebontása, DPM közzétett egy hasznos útmutatót az ügynökségek által használt népszerű szoftverekről:

Néhány kiemelés a DPM útmutatójában található FunctionFox egy ügynökség által ügynökségek számára készített projektmenedzsment eszköz, Mavenlink a működési és pénzügyi teljesítmény nyomon követésére és VOGSY a kommunikációs automatizáláshoz a G Suite-on belül.

Ezek a szoftvereszközök mindössze havi 5 dollártól indulnak, és havi 19 dollárig terjednek.

Ausztrál digitális ügynökség MEGGYULLAD írt a technológiai veremükről, amely a következőket tartalmazza:

 • Adobe Creative Suite – Ipari szabványos dizájncsomag – 52,99 USD havonta
 • Asana – projektmenedzsment – 13,49 $ felhasználónként havonta
 • BrowserStack – böngésző tesztelése – 12,50 $ havonta
 • Cloudflare – Content Delivery Network (CDN) – 5 USD havonta
 • Figma – Drótváz és prototípuskészítő eszköz – 12 USD felhasználónként havonta
 • Teljes történet – részletes webhelyelemzés – POA
 • G Suite – Gmail, Analytics és hirdetések – 8,40 USD felhasználónként havonta
 • Pandadoc – ajánlatok és árajánlatok kezelése – 9 USD felhasználónként havonta
 • Pingdom – szerver üzemidő-figyelés – 13,95 $ havonta
 • Rocket Validator – kód érvényesítése – 72 dollár havonta
 • Ahrefs – Weboldal auditálás – 19 $ havonta
 • Laza – belső kommunikáció – 8 dollár felhasználónként havonta
 • Suitcase Fusion – fontkezelés és könyvtár – 119,95 USD egyszeri vásárlás
 • UserTesting – felhasználói tesztelő szoftver – POA
 • Vaultpress – weboldal biztonsági mentések és biztonság – évi 39 dollár

A legtöbb fenti eszközhöz ingyenes csomagok és/vagy ingyenes próbaverziók is tartoznak!

Ügyfelek keresése és munka nyerése

A legtöbb ügynökségalapító már meglévő hálózattal rendelkezik, amelyet arra használ, hogy megszerezze első ügyfeleit. Egyesek még az ügynökségeket is elhagyják, és olyan ügyfeleket visznek magukkal, akik alapítványi ügyfelekké válnak egy új ügynökségnél.

Ha azonban a nulláról kezdi, szüksége lesz egy erős különbségre a piacon, és egy módra, amellyel kommunikálni tudja a többi ügynökséggel, amellyel versenyez.

“Szolgáltatásaink reklámozása érdekében kihelyeztünk egy táblát, amelyen az állt, hogy “UX tervezési ügynökség”. Whisky-kóstolókat tartottunk az asztalainknál, hogy elmagyarázzuk, mit csináltunk. Amikor az emberek eljöttek beszélgetni, megismerkedtünk az épület összes startupjával, és fellendült! Így szereztük meg első ügyfeleinket.”

Amikor elindította AJ&Smart ügynökségét, Jonathan Courtney minden első ügyfelét egy startup co-working területen dolgozva találta meg.

“Szolgáltatásaink reklámozása érdekében kihelyeztünk egy táblát, amelyen az állt, hogy “UX tervezési ügynökség”. Whisky-kóstolókat tartottunk az asztalainknál, hogy elmagyarázzuk, mit csináltunk. Amikor az emberek eljöttek beszélgetni, megismerkedtünk az épület összes startupjával, és fellendült! Így szereztük meg első ügyfeleinket.

A földrajzot az emberek nem igazán tekintik nagy tényezőnek, de fizikailag ott kellett lennünk, ahol a potenciális ügyfelek voltak. Ha újra alapítanék egy ügynökséget, pontosan ugyanezt tenném.”

Az ügyfelek sokféleképpen értékelik az ügynökségi partnereket, de a nap végén Ön eladja szolgáltatásait az embereknek. Az emberek érzelmesek, és nem mindig hoznak racionális döntéseket. Egyesek azt mondják, ha nem ihatsz egy sört a másik személlyel, akkor ne dolgozz vele.

Azt tapasztaltam, hogy minél jobban megérti az ügyfelek üzletét és kihívásait, annál nagyobb az esélye a munka megnyerésére.

Nem mindig a leginkább hozzáértő, legtöbb díjjal jutalmazott vagy legkreatívabb csapat nyer egy új üzleti pályát – ez általában az a csapat, amely a legjobb kapcsolatot teremti meg a teremben tartózkodó emberekkel, mélyen ismeri az ügyfél üzletét, és nagyszerű megoldásokat kínál az ügyfelek teljesítésére. igények.

A WordStream 2019-es, ügynökségi vezetőket megkérdező tanulmánya szerint a digitális ügynökségek előtt álló legnagyobb kihívás az „új ügyfelek megszerzése” volt:

Ennek a kihívásnak a közvetlen megválaszolása érdekében arra a kérdésre, hogy mi az új ügyfelek megszerzésének fő forrása, a legnépszerűbb válasz az „ügyfélajánlatok” volt:

Ez a körkörös hurok kulcsfontosságú egy robusztus új üzleti folyamat kialakításához. Az ügyfelek elégedettségének megőrzése és a kiváló munkavégzés arra ösztönzi őket, hogy beszéljenek Önről az iparágban és társaikkal, ami megnyitja az ajtót a jövőbeni új munkák előtt.

Az online potenciális ügyfelek generálása során nem lépheti túl a beágyazható auditáló eszközt. Egyszerűen adja hozzá a kódot ügynöksége webhelyéhez, és azonnal felajánlhatja webhelye látogatóinak egy teljesen személyre szabható azonnali webhely-auditot.

Ez egy hatékony potenciális ügyfelek generáló eszköz, amely segíthet beszélgetést indítani a potenciális ügyfelekkel:

Digitális Ügynökség vezetése

Az ügynökség növekedésével az operatív tervezés szintje is növekszik. A több ügyfél, több munkadarab és több erőforrás bonyolult munkafolyamatának kezeléséhez folyamatokat kell megvalósítani.

A vezetőség általában minden héten megtervezi az ügynökség néven ismert kapacitását kapacitásterv.

Ez irreleváns a 2 vagy 3 fős kis ügynökségeknél, de ha az ügynökségnek például 10 teljes munkaidős alkalmazottja van, akik egyenként heti 40 órát dolgoznak, akkor az ügynökségnek heti 400 órás kapacitása van, amit meg kell tervezni.

Olvasni:  Az Ultimate ChatGPT csalólapot kér

Minden alkalmazottnak van egy százalékos ideje, amit ügyfélmunkára fordíthat (azaz számlázható munkára), míg a fennmaradó idejét belső munkára (azaz nem számlázható munkára) fordítja, mint például csapattalálkozók, ötletbörze, új üzletfejlesztés, csapat. tevékenységek stb.

Az Ön célja az lesz, hogy megfelelő egyensúlyban legyen a kapacitástervezőben elegendő óra beosztása a munka magas színvonalú elvégzéséhez, miközben biztosítja, hogy a projekt nyereséges maradjon az ügynökség számára azáltal, hogy visszafelé dolgozik a költségvetésből vagy a havi tartalékból, és elosztja mindegyik alkalmazott óradíját. Ez trükkös lehet!

Minden számlázható munkaidő-üzlet esetében fontos, hogy nyomon kövessük a hétre tervezett kapacitást a ténylegesen eltöltött órákkal. Ez megköveteli, hogy minden alkalmazott pontos legyen munkaidő-nyilvántartások részletezi, hogy mennyi időt töltöttek az egyes ügyfelekkel és projektekkel.

Számos digitális munkaidő-nyilvántartási megoldás létezik, de a hatékonyság és a jelentéskészítés szempontjából a legjobb, ha a bérszámfejtési rendszer részét képezi vagy azzal integrálható.

A munkaidő-nyilvántartás nagyon fontos, de valljuk be, az alkalmazottak nem élvezik ezt, ezért egyes ügynökségek kemény, szórakoztató intézkedéseket hoztak annak biztosítására, hogy az alkalmazottak minden héten kitöltsék munkaidő-nyilvántartásukat.

A brazil Casa ügynökség egy teljesen feltöltött hűtővel rendelkezik, amely elektronikusan zárva van a munkaidő-nyilvántartási rendszerükhöz, és csak akkor oldja fel péntek délután, ha mindenki elküldi a munkaidő-nyilvántartását!

A hét végén összevetheti a ténylegesen eltöltött órákat a kapacitástervvel. Ez az egyeztetés azt eredményezi, hogy a termelékenységi jelentés amely megmutatja, hogy az Ön munkatársai közül melyik a „legproduktívabb”, az alapján, hogy mennyi időt töltöttek számlázható órákkal.

Ügynökségi alkalmazottak irányítása

Az ügynökségi kultúra minden bizonnyal egyedülálló. Míg a sztereotípia keményen dolgozni, keményen bulizni a millennials tartogat némi igazságot a nagyobb ügynökségeknél; manapság sokkal több a sokszínűség és a munka-magánélet egyensúlya.

A határidők és a teljesítmény által vezérelt szolgáltatási üzletágban számos lehetőség kínálkozik a stressz kialakulására.

Mivel a munka többnyire kreatív jellegű, az ügynökségek vonzzák az extrovertált és nagy egójú embereket. Ez a túlnyomásos környezet a negatív belső kultúra tökéletes viharához vezethet.

Ez az ügynökségi alkalmazottak magas lemorzsolódásában nyilvánul meg. A kilépési interjúk során a munkatársak jellemzően az egyensúlyhiányt, a kollégákkal való súrlódást vagy a stagnálás érzését említik a távozás fő okaként.

Rachelle Denton, a társaság társalapítója A Vihar Kollektíva beszámol az ügynökségeknél eltöltött idejéről:

“Hihetetlenül megerőltető volt a munkaórák számát tekintve. Nem volt szokatlan, hogy az emberek összeomlanak a munka miatt. Voltak barátaim, akik orvosok, és mindannyian azt mondták, hogy a munkamódszerem egy kicsit őrült.”

A vezetőség feladata egy olyan egészségügyi ügynökségi kultúra fenntartása, amelyben az alkalmazottak szívesen jönnek dolgozni, és érzik, hogy megbecsülik őket.

Az ügynökségek számos stratégiát alkalmaznak a munka és a magánélet egészséges egyensúlyának fenntartására vagy előmozdítására:

 • Csapat ebédek
 • Találkozásmentes reggelek
 • Elvonulások és társadalmi események
 • Pénteki italok
 • Téli hétfők (télen késői kezdés hétfőn)
 • 9 napos kéthetente
 • Távoli/rugalmas munkavégzés ill.
 • Közösségi szolgáltatási kezdeményezések, ahol a személyzet egy napra elhagyja az irodát, és kedvenc jótékonysági vagy nonprofit szervezetüknek dolgozik.

A bajtársiasság kiépítése és az ügynökség küldetése felé tett közös haladás szintén hozzájárul a pozitív kultúrához.

#officegoals – TBWA\Chiat\Day Los Angeles-i irodája

Mindezek ellenére néha keveset tehetsz a nagy létszámlemorzsolódás ellen.

A nagy kereslet az ügynökségi alkalmazottakra, a szakképzettség hiánya és az ügynökségek állandó toborzása – ez sok városban csökkentette a rendelkezésre álló tehetségek számát, ami megnövekedett fejvadászatot eredményezett, ami viszont nagyobb lemorzsolódást eredményez.

Az ausztrál médiaszövetség szerint az ausztrál médiaügynökségek lemorzsolódási aránya rohamosan közeledik 35% jelölje meg évente, ami óriási.

Valójában egyes ügynökségek lejjebb engedték a mércét hosszú szolgálati szabadság 10 évről mindössze 5 évre, ami az iparág magas lemorzsolódási arányának bizonyítéka.

Paul Gumbinner, elnöke Gumbinner Zrt azt javasolja az ügynökségeknek, hogy hajtsanak végre személyzetmegtartó programokat, hogy ösztönözzék az alkalmazottakat a maradásra.

Az elismerés is elengedhetetlen. Gumbinner szerint még egy egyszerű, az alkalmazottaknak szóló e-mail is sokat segíthet abban, hogy az emberek úgy érezzék, megbecsülik őket.

A tehetségek megnyerése ugyanolyan nehéz lehet, mint megtartani őket. Míg egyes ügynökségek toborzókkal dolgoznak, sokan egyedül végzik el a munkát, és állásajánlatokat helyeznek el a LinkedInben és az iparági álláshirdetésekben.

A tehetségek fejvadászata egy másik lehetőség, és a LinkedIn Talent Solutions termékének új funkcióival könnyebb lesz leszűkíteni a potenciális jelöltek listáját, és ki lehet szűrni azokat az embereket, akik kifejezetten „nyitottak az állásajánlatokra”.

De a nap végén Stephen Beck, az alapítója EngineDigital “A nagy tehetséghez értelmes munka szükséges. A legjobb ügynökségek elismerik, hogy az alkalmazottaik jelentik a legnagyobb kincsüket, és továbbra is kiemelt prioritást élvez csapatuk érdemi munkával való elkötelezettsége.

Azok az ügynökségek, amelyek meghatározott vízióval és elvekkel rendelkeznek, arra összpontosítanak, hogy megtalálják a megfelelő célorientált ügyfeleket és projekteket, amelyekkel az ügynökségi csapat kihívásokkal és teljesítőképességgel rendelkezik.”

A fejest ugrás

Mindezt szem előtt tartva kissé ijesztő lehet, ha éppen az első helyen áll, és új vállalkozásba kezd.

Gondoljon Mario Falchonira, a cég alapítójára Retorix aki 2020 áprilisában indította el ügynökségét a koronavírus-járvány idején.

“Mint mindenki más, mi is növekvő nyugtalansággal figyeltük a márciusi eseményeket. Összeomló részvénypiacok, a monetáris politika kimerülése, az egyre szigorodó társadalmi korlátozások és a növekvő globális halálozás.

Tanácskozásunk eredménye? A hajókat azért építik, hogy átkeljenek az óceánokon, nem pedig arra, hogy biztonságosan üljenek a kikötőkben. Ugyanígy a stratégák, a kommunikátorok és a márkaépítők boldogulnak a válságban. Így hát a derekunkat felövezve és logikánk szerint elindítottuk a Retorixot. Ez is recesszióba született.”

Tin Rovic a nulláról ír az építőügynökségekről, és 7 pontot vázolt fel a most induló irodatulajdonosok számára:

Az ügynökségalapítás előtti belépési korlátok csökkentek, ahogy a digitális ipar egyre inkább széttöredezett.

Valójában azt is mondhatnánk, hogy soha nem volt jobb alkalom egy digitális ügynökség elindítására, mivel egyre több ügyfél helyezi át marketingtevékenységét és költségvetését a digitális felé.

Kezdje a Ahrefs digitális ügynökség Lean Canvas-jával, és térképezze fel a megcélzott ügyfeleit, a fókuszt és a potenciális ügyfelek generálásának módját.

Bár ez a modell nem lesz kőbe vésve, kiindulópontot ad. Regisztráljon egy domaint, indítson el egy webhelyet, és kezdjen el a potenciális ügyfelek elé kerülni. Ne felejtse el, hogy ezt az útmutatót PDF formátumban is letöltheti!

Új publikációk:

Ajánlott